Αυγούστου 12, 2009

«Φορο-Ντετέκτιβ» θα αναζητούν τους φοροφυγάδες

Μετά το Δεκαπενταύγουστο οι ΔΟΥ σε συνεργασία με ιδιωτικά γραφεία θα κάνουν «φύλο και φτερό» τα περιουσιακά στοιχεία όσων φορολογούμενων δεν έχουν ακόμα ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Ιδιωτικά «λαγωνικά» ρίχνει η κυβέρνηση στο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής, με στόχο να εισπράξει τουλάχιστον 2δισ. ευρώ έναντι βεβαιωμένων οφειλών 35 δισ. ευρώ.
Μετά το Δεκαπενταύγουστο οι ΔΟΥ σε συνεργασία με ιδιωτικά γραφεία θα κάνουν «φύλο και φτερό» τα περιουσιακά στοιχεία όσων φορολογούμενων δεν έχουν ακόμα ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
Ας σημειωθεί ότι έχουν υπογραφεί ήδη οι σχετικές συμβάσεις με τις ιδιωτικές εταιρείες και το σχέδιο είσπραξης μπαίνει σε εφαρμογή.
Οι ιδιωτικές εταιρείες δεν θα μπορούν να εισπράττουν τις οφειλές, αλλά θα ασχολούνται με τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων, τις προσημειώσεις ακινήτων και εκδόσεις διαταγών πληρωμής, κατάσχεσης και πλειστηριασμούς.
Μάλιστα οι εφοριακοί- ντετέκτιβ θα ξετρυπώσουν τις πραγματικές διευθύνσεις των οφειλετών, οι οποίοι συχνά κρύβονται δίνοντας ψευδείς διευθύνσεις και οι αρμόδιοι υπάλληλοι των ΔΥΟ δεν μπορούσαν να τους εντοπίσουν.
Μόλις τα λαγωνικά εντοπίσουν τους οφειλέτες, θα είναι πλέον δυνατή η επικοινωνία των ΔΟΥ μαζί τους και η ειδοποίησή τους για την τακτοποίηση των οφειλών.
Ενώ το υπουργείο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητήσει και τη συνδρομή των τραπεζών προκειμένου να εντοπιστούν οι φοροφυγάδες.
Στη συνέχεια τα «λαγωνικά» θα «φακελώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη μέσα από το έντυπο Ε9 και το ηλεκτρονικό περουσιολόγιο.
Στόχος είναι οι εταιρείες να συντάξουν για κάθε οφειλέτη την πλήρη εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης, δηλαδή να εντοπίσουν και να καταγράψουν πόσα και ποια ακίνητα, αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής κατέχει, ποιο είναι το ύψος των καταθέσεών του στις τράπεζες, ποιες οι τοποθετήσεις του σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ., καθώς και τι εισοδήματα εισπράττει.
Ο φάκελος θα παραδίδεται στον διευθυντή της κάθε εφορίας και θα ξεκινά η διαδικασία είσπραξης.

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί οι νομικές εταιρείες σε συνεργασία με τα δικαστικά τμήματα των εφοριών θα αναλάβουν την επιτάχυνση των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών μέσα από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου