Αυγούστου 01, 2009

τα 51 μέτρατων Φωστήρων του ΟΟΣΑ

Νέο φορο-σόκ με αυξήσεις του συντελεστή ΦΠΑ σε δεκάδες προϊόντα, αυξήσεις φόρων για τα ακίνητα και οδυνηρά μέτρα που φθάνουν ακόμη και σε μείωση συντάξεων συνιστά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) μετά το κυβερνητικό ναυάγιο στην οικονομία.
Στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία-150 σελίδωνη οποία βρίσκεται στη διάθεση του υπουργείου Οικονομίας και αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό, περιγράφεται ο κατήφορος στον οποίο έχει εισέλθει η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα και η ολική επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών, όπως είναι η ανεργία.

Στην έκθεση γίνονται εκτενείς συστάσεις προς την κυβέρνηση για τη λήψη 51 μέτρων, τα οποία αφορούν νέες αυξήσεις φόρων, επώδυνες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, δραστική περικοπή δαπανών και αλλαγές στα συστήματα υγείας και παιδείας που φθάνουν ακόμη και σε αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη δαπάνη για την αγορά των φαρμάκων και επιβολή διδάκτρων για τη φοίτηση στα κρατικά πανεπιστήμια. Εντύπωση προκαλούν και οι συστάσεις του Οργανισμού για επιβολή, ακόμη και μέσω ειδικής μνείας στο Σύνταγμα, της υποχρέωσης των κυβερνήσεων να μην υπερβαίνουν τα όρια δαπανών που ορίζει ο προϋπολογισμός καθώς και η θέσπιση ανεξάρτητης από την κυβέρνηση επιτροπής που θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ειδικότερα, οι οικονομολόγοι του διεθνούς Οργανισμού διαπιστώνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ύφεσης. Εκτιμούν ότι φέτος η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,3%, ενώ για το 2010 ουσιαστικά προβλέπουν πως θα παραμείνει στάσιμη με ρυθμό ανάπτυξης που θα διαμορφωθεί στο 0,3%. Για το έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπουν ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 6,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (έναντι στόχου της κυβέρνησης για 3,7%) και θα αυξηθεί επιπλέον το 2010 φθάνοντας το 6,7% του ΑΕΠ. Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως η κάμψη του τουρισμού, των εξαγωγών και της εγχώριας ζήτησης, θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της αυξητικής πορείας της ανεργίας. Από 7,7% το 2008 προβλέπεται να αυξηθεί σε 9,5% φέτος και να ξεπεράσει το 10% το 2010, φθάνοντας στο 10,3%.

Νέοι φόροι
Ο ΟΟΣΑ συνιστά μηδενισμό του ελλείμματος έως το 2014. Για την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού υποδεικνύει σειρά παρεμβάσεων στο φορολογικό σύστημα. Ειδικότερα προτείνει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με τα εξής μέτρα:

● Μετάταξη δεκάδων προϊόντων που φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (9% ή 4,5%) στον κεντρικό συντελεστή 19%.

● Αύξηση της φορολογίας των ακινήτων. Οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ τονίζουν ότι τα έσοδα από τη φορολογία ακινήτων είναι μόνο 1,5% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι κατά μέσο όρο 2%. Για την αύξηση των εσόδων προτείνουν αύξηση των συντελεστών του ΕΤΑΚ για τα ακίνητα που ανήκουν στα νοικοκυριά (0,1% της αντικειμενικής αξίας) και εξίσωση με τον συντελεστή ΕΤΑΚ για τα ακίνητα που ανήκουν σε επιχειρήσεις (0,6%).

● Κατάργηση φοροαπαλλαγών για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Συνιστούν, για παράδειγμα, την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες (10.500

ευρώ). Να σημειωθεί ότι το αφορολόγητο όριο είχε καταργηθεί από τον πρώην υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη στα τέλη του 2008, αλλά το επανέφερε ο κ. Παπαθανασίου στις αρχές του 2009. ● Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με μέτρα όπως η κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου κατά τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων, η μη θέσπιση στο μέλλον νέων ρυθμίσεων περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, η επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων.

● Πρόσληψη ιδιωτών συμβούλων για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

● Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος με την κατάργηση των εκατοντάδων φόρων υπέρ τρίτων.

Μισθοί στο Δημόσιο
Ο ΟΟΣΑ συνιστά εξίσωση των αμοιβών των νεοπροσλαμβανόμενων υπαλλήλων στο Δημόσιο ανεξάρτητα από την υπηρεσία στην οποία εργάζονται, μετατάξεις υπαλλήλων και σύνδεση των αμοιβών των υπαλλήλων με την παραγωγικότητά τους.

Ασφαλιστικό... σοκ
Ακόμη μία φορά ο διεθνής Οργανισμός προτείνει μέτρα σοκ για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Προβλέπει ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, η δαπάνη για συντάξεις θα φθάσει στο αστρονομικό επίπεδο του 20% του ΑΕΠ έως το 2050 και, μεταξύ των άλλων, υποδεικνύει μείωση των συντάξεων μέσω του υπολογισμού του ύψους της σύνταξης με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (αντί για 37 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας που ισχύει σήμερα), περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Για τα συστήματα υγείας και παιδείας ο ΟΟΣΑ προτείνει, μεταξύ των άλλων, την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και την επιβολή διδάκτρων για τη φοίτηση στα κρατικά πανεπιστήμια παράλληλα με την καθιέρωση προγραμμάτων δανειοδότησης των φοιτητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου