Ιουλίου 08, 2009

ισχυρή βούληση και από τις δύο πλευρές για εξεύρεση λύσης

Περισσότερο αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο Σκοπιανό εμφανίστηκε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Παράλληλα εξέφρασε την αντίθεσή του με την επιβολή χρονοδιαγραμμάτων στις διαπραγματεύσεις.
Πιο αναλυτικά, ερωτηθείς κατά πόσον είναι αισιόδοξος και αν θα υπάρξει πρόοδος ως το τέλος του χρόνου, αφού τόνισε πως δεν πιστεύει σε προθεσμίες πρόσθεσε: «Υπάρχει ισχυρή βούληση και από τις δύο πλευρές για εξεύρεση λύσης, πιστεύω στις συνομιλίες για μια λύση προς αμοιβαίο όφελος, πιστεύω ότι είμαστε πολύ πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης, γι' αυτό και είμαι πιο αισιόδοξος από πριν».
Ο κ. Νίμιτς γνωστοποίησε πως προσκόμισε ιδέες, που συνιστούν «μικρές» αλλαγές στην πρόταση του Οκτωβρίου, η οποία περιελάμβανε και το όνομα της «Δημοκρατίας Βόρειας Μακεδονίας».

Κληθείς να διευκρινίσει χθεσινές δηλώσεις του περί εθνικής ταυτότητας και γλώσσας της γειτονικής χώρας, τόνισε πως «αυτό που συζητούμε για πολλά χρόνια είναι το θέμα της ονομασίας» και πρόσθεσε ότι «κάποια πράγματα θεωρούνται αδιαφιλονίκητα, όπως ότι υπάρχει ένα κράτος που αναγνωρίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ με το όνομα FYROM και, βεβαίως, χρόνια επιθυμούμε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ονομασία για το κράτος αυτό. Υπάρχει μια γλώσσα, που ομιλεί ο συγκεκριμένος λαός, αλλά εμείς εστιάζουμε στο θέμα της ονομασίας».
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, σημείωσε πως η Αθήνα και τα Σκόπια θα μελετήσουν τις ιδέες του και εκείνος θα είναι σε επαφή με όλες τις πλευρές. «Υπάρχει ενθάρρυνση, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία, αυτό μπορεί να σημαίνει χωριστές συναντήσεις ή μια κοινή συνάντηση όλων» συμπλήρωσε.

Ο κ. Νίμιτς ακολούθως συναντήθηκε με τον πρόεδρο του
ΠΑΣΟΚ
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 50 λεπτά και όπως είπε ο Αμερικανός διαπραγματευτής, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, «έγινε μια καλή συζήτηση».
Ο κ. Νίμιτς δεν έδωσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τις νέες του προτάσεις, ούτε τις ανέφερε προφορικά. Τις έχει παραδώσει στην υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, από την οποία θα ενημερωθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σήμερα, έγιναν δυο προσπάθειες να συνομιλήσουν η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Παπανδρέου, αλλά και τις δυο φορές ο ένας εκ των δύο ήταν απασχολημένος. Η συνομιλία εκκρεμεί για σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί.
«Σταθερή θέση του
ΣΥΝ είναι ότι η διαιώνιση της διαφοράς γύρω από το όνομα της FYROM βλάπτει και τις δύο χώρες και την υπόθεση της ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια.
Συνεπώς, απαιτείται η ένταση των προσπαθειών για αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να οδηγήσει η νέα κινητικότητα του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός.
Στα Σκόπια ο σημερινός Τύπος προβάλλει στο σύνολό του τις χθεσινές δηλώσεις του μεσολαβητή του ΟΗΕ σημειώνοντας ότι παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή χρήση. Αναφέρει ακόμη πως το καινούργιο στοιχείο είναι ότι ο κ. Νίμιτς πρότεινε συγκεκριμένες τροποποιήσεις επί της πρότασης, τις οποίες δεν γνωστοποίησε.
Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας, η «Ντνέβνικ», επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να εξετάσει με τον κ. Νίμιτς εκδοχές της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι ο μεσολαβητής δεν θα εξέλθει από το πλαίσιο της εντολής που έχει λάβει.

Αυτό, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, σημαίνει πως η λύση δεν θα πρέπει να εμπεριέχει συστάσεις προς τρίτες χώρες να χρησιμοποιούν στις διμερείς σχέσεις το όνομα που θα συμφωνηθεί, καθώς και ότι δεν θα αφορά διόλου τη γλώσσα και την εθνικότητα (υπηκοότητα).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου