Ιουλίου 08, 2009

Στρατό στην Ουρουμτσί έστειλε η Κίνα

Χιλιάδες Κινέζοι στρατιώτες και άνδρες ειδικών μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας συρρέουν στην πόλη Ουρουμτσί, ενώ αρκετά στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν στην περιοχή, σε μια επίδειξη ισχύος μετά τις αιματηρές ταραχές των τελευταίων ημερών, ενώ ο πρόεδρος Χου Ζιντάο διέκοψε το ταξίδι του στην Ιταλία για τη σύνοδο του G8 κι επέστρεψε εσπευσμένα στο Πεκίνο για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Μετά τις ταραχές που διαρκούν από την Κυριακή κι έχουν στοιχίσει 156 ζωές και πάνω από 1.000 τραυματισμούς, που οι αρχές απέδωσαν σε Ουιγούρους, Κινέζοι Χαν σχημάτισαν ομάδες, οπλίστηκαν με φτυάρια, μαχαίρι και άλλα αυτοσχέδια όπλα και επιχείρησαν να επιτεθούν σε μέλη της μειονοτικής μειονότητας -ωστόσο αποκρούστηκαν από την αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων.

Μετά την κήρυξη απαγόρευσης κυκλοφορίας την Τρίτη οι αρχές της Κίνας έμοιαζαν αποφασισμένες να δείξουν ότι μπορούν να επιβάλουν και να διατηρήσουν την τάξη. Ορισμένοι από τους στρατιώτες μετέφεραν τουφέκια με τις ξιφολόγχες τοποθετημένες. Χιλιάδες αστυνομικοί με κράνη και ασπίδες παρατάχθηκαν σε δρόμο της Ουρουμτσί που αποτελεί σύνορο ανάμεσα στις περιοχές των Χαν και μια συνοικία των Ουιγούρων. Πίσω τους, βρίσκονταν λόχοι πεζικού.

Οχήματα με μεγάφωνα περιπολούσαν τους δρόμους, μεταδίδοντας τις εντολές των αρχών: «παρακαλούμε συνεργαστείτε όλοι, παρακαλούμε πηγαίνετε σπίτια σας».

Πολλοί Κινέζοι Χαν μετέφεραν όπλα το πρωί σήμερα Κυριακή στο κέντρο. «Το κουβαλάω για να αισθάνομαι ασφαλής», είπε ένας ο άνδρας, ο Λι, δείχνοντας ένα ναντσάκ, ένα όπλο γνωστό από τις πολεμικές τέχνες: δύο ρόπαλα που συνδέονται με αλυσίδα. Μια 30χρονη γυναίκα βάδιζε κρατώντας ένα μεγάλο ξύλο με καρφιά στην άκρη. Άλλοι κουβάλαγαν μαχαίρια και μεταλλικά ρόπαλα.

Πολλά μαγαζιά παρέμειναν κλειστά. Δεν κυκλοφορούσαν ταξί και λεωφορεία στο κέντρο.

Η διεθνής ανησυχία για την κρίση εντάθηκε, με Μουσουλμανικές χώρες, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλούν για «αυτοσυγκράτηση».

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης καταδίκασε χθες Τρίτη την «δυσανάλογη χρήση βίας» από τις αρχές της Κίνας και κάλεσε το Πεκίνο να αρχίσει έρευνες και να «προσάγει όσους ευθύνονται στην δικαιοσύνη το συντομότερο».

Ρεμπίγια Καντίρ: Τετρακόσιοι οι νεκροί στο Ουρουμτσί

Η Ρεμπίγια Καντίρ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ουιγούρων, ανακοίνωσε σήμερα ότι η αστυνομία σκότωσε 400 μέλη της εθνοτικής της ομάδας στο Ουρουμτσί, όπου σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές 156 άνθρωποι συνολικά έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές που ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακής.

Στις στήλες της Wall Street Journal Asia, η πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ουιγούρων (CMO) γράφει ότι 400 Ουιγούροι, τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι, σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά και αφού είχαν ξυλοκοπηθεί στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ το βράδυ της Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου