Ιουλίου 23, 2009

Θέμα εποίκων έθεσε ο Δ. Χριστόφιας

Το θέμα των εκ Τουρκίας εποίκων έθεσε ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας στη σημερινή -38η συνάντηση - με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην οποία άρχισε η συζήτηση για το θέμα της ιθαγένειας, της υπηκοότητας και της μετανάστευσης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι στο θέμα του εποικισμού θα συνεχίσει να υπερασπίζεται θέσεις αρχών βασισμένες στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και τις διακηρύξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανέφερε ότι θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η απογραφή του πληθυσμού στα Κατεχόμενα, βάσει και της έκθεσης Γκάλι του 1992, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Βεβαίως, πρόσθεσε, η ελληνική κυπριακή πλευρά "αναγνωρίζει το μέρος εκείνο που μπορεί να θεωρηθεί ανθρωπιστικό και θα το συζητήσει περαιτέρω". Σε ερώτηση, αν συζητήθηκε η πρότασή του για παραμονή στην Κύπρο 50.000 εποίκων, μετά τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Χριστόφιας απάντησε αρνητικά.

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν δήλωσε ότι στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης ήταν θέματα υπηκοότητας, ασύλου, μετανάστευσης και αλλοδαπών και πρόσθεσε ότι η συζήτηση αυτών των θεμάτων θα συνεχιστεί στην επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών στις 30 Ιουλίου. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ζεριχούν, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «πρόσφατες εξελίξεις», οι οποίες, όπως είπε, αφορούσαν τις εκδηλώσεις για «τις επετείους της τελευταίας βδομάδας».

Στη σημερινή συνάντηση ολοκληρώθηκε και η πρώτη συζήτηση του κεφαλαίου για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου