Ιουλίου 01, 2009

Ήρθε η ώρα να μοιράσουν τα πετρέλαια του Ιράκ

Έξι χρόνια ύστερα από την εισβολή στο Ιράκ, οι Αμερικανοί μάχιμοι στρατιώτες αποσύρθηκαν στις βάσεις τους. Έτσι οι Ιρακινοί ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο των πόλεών τους. Και διέθεσαν τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας τους σε πλειοδοτικό διαγωνισμό. Η BP και η κινεζική CNPC είναι οι πρώτες που υπογράφουν συμβόλαιο.

«Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας». Έτσι ονόμασε την σημερινή η ιρακινή κυβέρνηση: «Αυτή η μέρα, την οποία θεωρούμε εθνική γιορτή, αποτελεί κατόρθωμα όλων των Ιρακινών», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Νούρι αλ Μαλίκι, αναφερόμενος στην αποχώρηση των Αμερικανών.

Ως τα μεσάνυχτα σήμερα, όλες οι μάχιμες μονάδες του αμερικανικού στρατού θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις αστικές ζώνες του Ιράκ και να αποσυρθούν στις βάσεις τους, εκτός πόλεων, όπως ορίζει η διμερής συμφωνία Ιράκ-ΗΠΑ.
Σε μια θλιβερή υπενθύμιση του πολέμου που ...αντιστέκεται στους δρόμους και τις αγορές του Ιράκ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι χθες σκοτώθηκαν 4 στρατιώτες. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις την τελευταία εβδομάδα. Την ίδια ώρα, η πολιτική κατάσταση παραμένει ασταθής και η ένταση μεγαλώνει ανάμεσα στην κεντρική εξουσία στη Βαγδάτη και στην μειονότητα των Κούρδων του Βορρά. Έτσι, όλα τα μάτια στρέφονται στην εκλογική διαδικασία σε εξι μήνες-οι βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο χαρακτηρίζονται από τώρα «δοκιμασία» για τον Ιρακινό πρωθυπουργό και την ιρακινή δημοκρατία στο σύνολό της. Αυτά όσον αφορά τα πολτικά.

Γιατί στον οικονομικό τομέα, οι Ιρακινοί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τον πρώτο διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για αναπτυξιακά δικαιώματα στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας τους. Στον διαγωνισμό που μεταδόθηκε απευθείας από την ιρακινή τηλεόραση, προσφέρθηακν 6 περιοχές με κοιτάσματα πετρελαίου και δύο φυσικού αερίου. Όμως συμβόλαιο υπογράφουν μέχρι στιγμής μόνο οι BP και η κινεζική CNPC. Ο διαγωνισμός θα συνεχιστεί και αύριο.

Είναι η πρώτη φορά από την πτώση του Σαντάμ το 2003, που επιτρέπεται

σε ξένες πετρελαϊκές εταιρίες να εργαστούν στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που ελέγχονται από την κυβέρνηση. Είναι επίσης η πρώτη φορά από το 1972, όταν η Βαγδάτη εθνικοποίησε τον πετρελαϊκό τομέα, που μεγάλες ξένες πετρελαϊκές εταιρίες πατούν στη χώρα που διακρίνεται για τα τεράστια ενεργειακά της αποθέματα.

Τουλάχιστον 31 πετρελαϊκές εταιρίες έχουν γίνει δεκτές στον διαγωνισμό, διεκδικώντας συμβόλαια δισεκατομμυρίων. Πριν από τον διαγωνισμό, Ιρακινοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι οι εταιρίες που προέρχονται από χώρες που συμμετείχαν στην εισβολή το 2003 δεν θα πριμοδοτηθούν, ούτε και θα απορριφθούν.

Για τα κοιτάσματα, το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ όρισε ένα κατώτατο επίπεδο παραγωγής, το οποίο προσεγγίζει την ποσότητα που ήδη παράγεται, επισημαίνει το BBC.

Η πρώτη που θα υπογράψει συμβόλαιο με τη Βαγδάτη είναι η κοινοπραξία της πολυεθνικής BP και της κινεζικής CNPC για τα κοιτάσματα στη Ρουμάιλα. Συνολικά η κυβέρνηση διαθέτει στον διαγωνισμό 43 από τα 115 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Στη Ρουμάιλα μόνο υπάρχουν 17,8 δισ.βαρέλια.

Το Ιράκ, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και ο Καναδάς είναι οι τέσσερις χώρες με τα μεγαλύτερα-αποδεδειγμένα- αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου