Ιουλίου 21, 2009

Στα 2,039 δισ. € συρρικνώθηκε του έλλειμμα τρεχoυσών συναλλαγών

Στα 2.039 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το Μάιο του 2009, μειωμένο κατά 1.239 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Μάιο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η συρρίκνωσή του αντανακλά κυρίως τη μεγάλη υποχώρηση του εμπορικού ελλείμματος και δευτερευόντως τον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων και την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων. Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών μειώθηκε.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2009 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 469 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Απρίλιο του 2008 και διαμορφώθηκε σε 2.997 εκατ. ευρώ, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 2.564 εκατ. ευρώ ή 19,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 και διαμορφώθηκε σε 10.327 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η υποχώρηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 1,522 δισ. ευρώ προήλθε από τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 930 εκατ. ευρώ καθώς και από τη μείωση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 485 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 107 εκατ. ευρώ.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 539 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και ταξιδιωτικές υπηρεσίες (κατά 356 και 240 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους και οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν (κατά 24,2% και 10,9% αντίστοιχα) σε σύγκριση με το Μάιο του 2008.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 165 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων σχεδόν διπλασιάστηκε, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 3,774 δισ. ευρώ ή 23,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 και διαμορφώθηκε σε 12,396 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Αντίθετα, τα πλεονάσματα των ισοζυγίων των υπηρεσιών και των τρεχουσών μεταβιβάσεων μειώθηκαν και το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων εμφάνισε περιορισμένη αύξηση.

Ο περιορισμός του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 5,876 δισ. ευρώ προήλθε από τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 3,310 δισ. ευρώ, των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 1,948 δισ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 617 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στο εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 4,043 δισ. ευρώ ή 23,9%, δηλαδή πολύ περισσότερο από ό,τι οι εισπράξεις από εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 733 εκατ. ευρώ ή 13,7%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών μειώθηκε κατά 1,487 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω του περιορισμού των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν κατά 27,0% και οι καθαρές εισπράξεις κατά 1,124 δισ. ευρώ.

Οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους και οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν (κατά 17,9% και 6,6% αντίστοιχα), με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις για ταξιδιωτικές υπηρεσίες να μειωθούν κατά 299 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι καθαρές πληρωμές για «λοιπές» υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 64 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 114 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και για τόκους καταθέσεων και δανείων, η οποία υπεραντιστάθμισε τη μείωση των καθαρών πληρωμών για μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά κυρίως μείωση των εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης από την ΕΕ και δευτερευόντως αύξηση των αντίστοιχων πληρωμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου