Ιουλίου 10, 2009

ΙΚΑ: λείπουν 2 δισ. ευρώ για συντάξεις.Στα 4,4 δισ. ευρώ το οργανικό έλλειμμα

Στο «κόκκινο» βρίσκεται το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το οποίο θα χρειαστεί άμεσα 2 δισ. ευρώ, πέραν της κρατικής επιχορήγησης, για να ανταποκριθεί φέτος στις υποχρεώσεις του (συντάξεις κ.ά.).

O κλάδος υγείας του ΙΚΑ εμφανίζει ετήσιο έλλειμμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ κατά την τριετία 2007-2009 οι παροχές ασθένειας αυξήθηκαν κατά 25% και η φαρμακευτική δαπάνη κατά 40%. «Πράγματι, εισφοροδιαφυγή, έλλειψη προσωπικού, υποχρηματοδότηση και ελλείμματα έχουν οδηγήσει τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα στο "κόκκινο"», παρατηρεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ), κ. Βασίλης Κόκκαλης. Σύμφωνα με την ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, τα μεγαλύτερα, εκρηκτικά και χρονίζοντα προβλήματα στο ΙΚΑΕΤΑΜ είναι:

1. Η ασυνέπεια της κυβέρνησης. Αφορά την ελλιπή χρηματοδότηση των κλάδων υγείας και σύνταξης, τη μη εφαρμογή των νόμων για τις ενοποιήσεις Ταμείων, την εισφοροδιαφυγή, την αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας, την αναγκαία στελέχωση κ.ά.

2. Η αύξηση των οργανικών ελλειμμάτων. Τα οργανικά ελλείμματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αυξάνονται επικίνδυνα. Το 2007 το έλλειμμα ήταν 2,4 δισ. ευρώ και το 2008 σκαρφάλωσε στα 2,6 δισ. ευρώ. Για το 2009 προβλέπεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έλλειμμα 3,2 δισ. ευρώ και αν προσθέσουμε και το οργανικό έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ των συγχωνευθέντων Ταμείων, το οργανικό έλλειμμα ανέρχεται στο εκρηκτικό και επικίνδυνο ποσό των 4,4 δισ. ευρώ, που καλείται να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.

3. Η εισφοροδιαφυγή αυξάνεται συνεχώς και ανέρχεται στα 3,8 δισ. ευρώ ετησίως.

4. Η αύξηση οφειλετών και οφειλών. Οι επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις οφειλών δεν λύνουν το πρόβλημα, αντιθέτως το κάνουν μόνιμο και επικίνδυνο, αφού είναι χαριστικές, και σήμερα οι βεβαιωμένες οφειλές ανέρχονται σε 4,2 δισ. ευρώ.

5. Οι χαμηλές συντάξεις και οι ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας. Το 77,8 % των συνταξιούχων του ΙΚΑ παίρνουν κύρια σύνταξη κάτω από 750 ευρώ. Οι ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας αυξάνονται συνεχώς με μεγαλύτερο ρυθμό από τα έσοδα.

6. Έλλειψη προσωπικού. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα, με άμεσες επιπτώσεις στους ασφαλισμένους. Σήμερα, οι κενές οργανικές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων στο ΙΚΑ ανέρχονται σε 3.570, επί συνόλου 12.448. Το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων σε διοικητικό, υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό ανέρχεται σε 7.000. Σημειώνεται ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς. Το συνολικό οργανικό έλλειμμα θα ανέλθει στα 4,4 δισ. ευρώ, που καλείται να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου