Ιουλίου 01, 2009

Έκδοση ομολόγων ύψους 150 δισ. Δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο


Ομόλογα ύψους 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πρώτη φορά σε μια προσπάθεια να αντλήσει χρήματα με διάφορους τρόπους.
Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα ώστε να μπορέσει το Ταμείο να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια σε χώρες όπως η Ισλανδία και το Πακιστάν. Τα ομόλογα θα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τις χώρες, οι οποίες προσφέρουν στο Ταμείο, να αποκτήσουν περισσότερη εξουσία στον τρόπο με τον οποίο το Ταμείο διαχειρίζεται αυτά τα χρήματα.
Για το λόγο αυτό, οι χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα και η Ρωσία τάσσονται δυναμικά υπέρ της έκδοσης των ομολόγων στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειάς τους ανακατανομής εξουσίας στο Ταμείο. Στη σημερινή ψηφοφορία, το Δ.Σ. αναμένεται να διευθετήσει θέματα όπως τα επιτόκια των ομολόγων και το συνάλλαγμα στο οποίο θα εκδοθούν. Ένα άλλο θέμα, το οποίο θα εξετάσει είναι εάν τα ομόλογα θα μπορούν να πωλούνται μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των χωρών.
Οι Κινέζοι εδώ και καιρό προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους στο ΔΝΤ παράλληλα με μια προσπάθεια να σταματήσουν την κυριαρχία του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία και συναλλαγές. Η κυβέρνηση της Κίνας έχει δηλώσει ότι θα αγοράσει ομόλογα 50 δισ. δολαρίων, ενώ η Ρωσία και η Βραζιλία ομόλογα 20 δισ. δολαρίων η καθεμία. Μαζί με αυτές, διατεθειμένη είναι να συμμετέχει και η κυβέρνηση της Ινδίας, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για το ύψους του ποσού ομολόγων που προτίθεται να αγοράσει. Γενικότερα, τον περασμένο Απρίλιο ηγέτες από 20 ανεπτυγμένα και άλλα αναπτυσσόμενα κράτη συμφώνησαν να τονώσουν το Ταμείο με συνολικά 750 δισ. δολάρια επιπλέον. Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ τον περασμένο μήνα δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τη συνεισφορά τους κατά 100 δισ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου