Ιουνίου 02, 2009

Γκρούεφσκι: Δημοψήφισμα μετά την επίτευξη λύσης στο όνομα


O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε ομιλία του κατά τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση στα Σκόπια για τη 18η επέτειο της ίδρυσης της Νεολαίας του VMRO-DPMNE. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα προκειμένου να εξευρεθεί λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί συμβιβαστική λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ειπε ακόμη πως ,«η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" πράττει ό,τι είναι δυνατό για να επιτευχθεί αυτό, να εξευρεθεί λύση που δεν θα είναι επιζήμια για τα κρατικά και εθνικά της συμφέροντα» και επιτέθηκε με δριμύτητα κατά του Λιούμπε Μπόσκοσκι, μέχρι πρότινος επιφανούς στελέχους του κόμματός του, ο οποίος την Παρασκευή προχώρησε στην ίδρυση νέου κόμματος που ονομάζεται «Ενωμένοι για τη Μακεδονία».

Ο Ντιμίταρ Μίρτσεφ, ένας από τους κυριότερους συμβούλους του νέου προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «A1», εξέφρασε την άποψη ότι για την ΠΓΔΜ είναι αποδεκτές οι ονομασίες εκείνες που την προσδιορίζουν σύμφωνα με το συνταγματικό της σύστημα και όχι γεωγραφικά. Συγκεκριμένα, για την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» αποφάνθηκε ότι «δεν είναι καλός προσδιορισμός», αλλά και ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, επίσης πιστεύει πως ο συγκεκριμένος προσδιορισμός δεν είναι ο κατάλληλος.

Για τον κ. Μίρτσεφ, αυτή τη στιγμή για την ΠΓΔΜ «είναι εξαιρετικά σημαντικό να λάβει εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να διεξαχθούν συνομιλίες που θα άπτονται της γλώσσας και της εθνικής ταυτότητας, της ιστορίας και του πολιτισμού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου