Ιουνίου 17, 2009

Γκρούεφσκι: «Το ζήτημα της ονομασίας να μην αποτελέσει αιτία διχασμού»

«Το ζήτημα της ονομασίας δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία διχασμού, παρά μόνο λόγο ενότητας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το θέμα αυτό να επιβληθεί ως ζήτημα ύπαρξης ή μη της χώρας μας», τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του VMRO-DPMNE στα Σκόπια, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 19 ετών από την ίδρυσή του.
Ο κ. Γκρούεφσκι συνέστησε σε όλους τους πολιτικούς παράγοντες να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ονομασίας με τη δέουσα προσοχή και να προασπίσουν τα κρατικά και εθνικά συμφέροντα, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος και τα μέλη του κόμματός του «έχουν πλήρη συνείδηση του ιστορικού τους ρόλου στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας, καθώς και του τεράστιου φορτίου και της ευθύνης που τους αναλογεί».
«Γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος. Είμαστε ανοιχτοί για συνομιλίες σχετικά με αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε.
Ο ηγέτης του VMRO-DPMNΕ υποστήριξε ότι οι φήμες και τα σενάρια που εμφανίσθηκαν το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό για το ζήτημα της ονομασίας, είναι υποκινούμενα και στόχο έχουν την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων.
Τέλος, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για το γεγονός ότι «ενώ επί 15 χρόνια που είχε την έλεγχο της εξουσίας δεν κατόρθωσε να επιλύσει την εκκρεμότητα της ονομασίας, τώρα μοιράζει συμβουλές και ασκεί δημοσίως πίεση προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση».


Ο υπουργός οικονομίας της ΠΓΔΜ, κ. Fatmir Besimi παρουσίασε το προσχέδιο της Στρατηγικής Ενεργειακής Ανάπτυξης της χώρας για την περίοδο 2009 - 2020 με προοπτική έως το 2030, που εκπόνησε η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της ΠΓΔΜ.
Η στρατηγική προβλέπει δύο βασικά σενάρια για την ανάπτυξη του εγχώριου τομέα της ενέργειας: ένα που περιλαμβάνει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού και ένα χωρίς αυτήν. Για την υλοποίηση των στόχων της στρατηγικής η χώρα θα πρέπει να εξασφαλίσει πόρους συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ στην περίπτωση του σεναρίου κατασκευής πυρηνικού σταθμού και ύψους 5 δισ. ευρώ στην αντίθετη περίπτωση.
Η στρατηγική καλύπτει τα ζητήματα που αναφέρονται στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, την αξιοποίηση των εγχώριων πόρων για την ανάπτυξη του κλάδου, την εισαγωγή του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.λπ., ενώ προβλέπει την κατασκευή των υδροηλεκτρικών σταθμών Cebren, Galiste και Boskov Most.
Η υιοθέτηση της στρατηγικής θα επιτρέψει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμών, επεσήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Besimi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου