Ιουνίου 17, 2009

Ρωσία και Κίνα ζητούν νέα τάξη πραγμάτων και αμφισβητούν το δολάριο.


Πρώτη σύνοδος κορυφής της Ομάδας BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) στην Μόσχα.

Μεγαλύτερη διεθνή επιρροή ζήτησαν οι ηγέτες των μεγαλύτερων αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη στην πρώτη τους σύνοδο κορυφής στην Μόσχα.
Η Ρωσία αμφισβήτησε ξανά το ρόλο του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος μία ημέρα αφότου εξέφρασε την εμπιστοσύνη της σε αυτό.

Οι αποκαλούμενες χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα), που εκπροσωπούν περίπου το 15% της παγκόσμιας οικονομίας ύψους 60,7 τρισ. δολαρίων, απηύθυναν έκκληση για μεταρρυθμίσεις των διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών, σαρωτικές αλλαγές στα Ηνωμένα Εθνη ούτως ώστε να δώσουν μεγαλύτερο ρόλο στην Ινδία και τη Βραζιλία και ένα «σταθερό και προβλέψιμο» νομισματικό σύστημα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που φιλοξένησε τη σύνοδο, αμφισβήτησε εμμέσως πλην σαφώς για ακόμη μία φορά το ρόλο του δολαρίου, λέγοντας σε συνέντευξή του ότι «τα σημερινά αποθεματικά νομίσματα, περιλαμβανομένου του δολαρίου, δεν έχουν εκπληρώσει το σκοπό τους και γι΄αυτό είναι ώρα για αλλαγή».

Ο Μεντβέντεφ εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα υπερεθνικό αποθεματικό νόμισμα, αφού το σημερινό νομισματικό σύστημα δεν είναι ιδανικό. Οι χώρες, προσέθεσε, θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα περισσότερο στο εμπόριο. Ο Κινέζος πρόεδρος Χιου Ζιντάο δεν τοποθετήθηκε στις νομισματικές προτάσεις του Κρεμλίνου.
Το τελικό ανακοινωθέν δεν κάνει καμία αναφορά στο δολάριο ή σε ένα υπερεθνικό αποθεματικό νόμισμα, περιοριζόμενο απλά στο αίτημα για ένα «διαφοροποιημένο, σταθερό και προβλέψιμο νομισματικό σύστημα».
Η Κίνα προσέφερε σε χώρες της Κεντρικής Ασίας 10 δισ. δολάρια υπό τη μορφή πιστώσεων για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, ενώ παράλληλα οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών συμφώνησαν να ενισχύσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις τους.
Λίγο ενωρίτερα, ο οικονομικός σύμβουλος του Μεντβέντεφ, ο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, ζήτησε από το ΔΝΤ να διευρύνει το καλάθι των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDRs) έτσι ώστε να συμπεριλάβει το κινεζικό γιουάν, νομίσματα συνδεδεμένα με τα εμπορεύματα, όπως το ρούβλι, το δολάριο Αυστραλίας και του Καναδά και το χρυσό. Η Ρωσία αναστάτωσε τις διεθνείς αγορές την προηγούμενη εβδομάδα όταν διοικητής της κεντρικής τραπεζας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα περιορίσει το μερίδιο των αμερικανικών κρατικών χρεογράφων στα συναλλαγματικά αποθέματά της.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν διέψευσε τις φήμες αυτές το Σαββατοκύριακο εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στο δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Η πρώτη απάντηση από τον ανεπτυγμένο κόσμο στην παραπάνω πρωτοβουλία της Ρωσίας ήρθε από την Ιαπωνία, όπου ο υπουργός Οικονομικών Καόρου Γιοσάνο επανέλαβε την άποψη ότι το δολάριο θα παραμείνει το βασικό αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη.

ΥΓ. Ο Θεός να έχει καλά τον Πούτιν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου