Ιουνίου 18, 2009

Το ΔΠΔ απορρίπτει αίτημα του Κάρατζιτς για συμφωνία με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία απέρριψε αίτημα του υπόδικου πρώην πολιτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, να ληφθεί υπόψη μία συμφωνία που υποστηρίζει ότι υπέγραψε με τον τότε μεσολαβητή των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και τον απαλλάσσει από κάθε δίωξη.
«Ακόμα και αν υπήρξε η υποτιθέμενη συμφωνία (και η κατηγορούσα αρχή δεν δέχεται πως υπήρξε), δε δεσμεύει νομικά αυτό το δικαστήριο», τονίζει ο εισαγγελέας σε υπόμνημά του που υπογράφηκε την περασμένη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τον Κάρατζιτς, που δικάζεται για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, αυτή η συμφωνία που υποτίθεται πως υπέγραψε με τον Αμερικανό διαπραγματευτή, τον προστατεύει από κάθε δίωξη, επομένως το κατηγορητήριο εναντίον του θα πρέπει να ακυρωθεί, όπως δηλώνει ο ίδιος ο κατηγορούμενος στην προσφυγή του με ημερομηνία 25 Μαΐου.
Ο Κάρατζιτς ζητάει ακόμα από το δικαστήριο να κλητεύσει ως μάρτυρες ορισμένους αξιωματούχους οι οποίοι, όπως βεβαιώνει, θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη της συμφωνίας, όπως ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, ένας από τους μεσολαβητές της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό του βοσνιακού πολέμου.
Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ τονίζει ότι δεν υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκρότησε το διεθνές δικαστήριο το 1993, οι οποίες εξαιρούν τον Κάρατζιτς από διώξεις, επομένως δεν υπάρχει τίποτε που θα μπορούσε να εμποδίσει το δικαστήριο αυτό από τη συνέχιση αυτής της δίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου