Ιουνίου 12, 2009

Επικοινωνιακή επιχείρηση «νόμος και τάξη»

του Σπύρου Γκουτζάνη

http://www.protothema.gr/content.php?id=35272
Με την επιχείρηση «νόμος και τάξη» που σχεδιάστηκε βιαστικά, στο πόδι και υπό την πίεση του ΛΑΟΣ προσπαθεί η κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να προσεγγίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της που προτίμησαν τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη.
Το Μαξίμου θεωρεί προνομιακό το πεδίο αυτό αντιπαράθεσης έναντι του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς αδιαφορώντας για το ότι εμφανίζεται σαν «ουρά του κ. Καρατζαφέρη». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ φυσικά τόνισε ότι η ΝΔ προσχωρεί στην δική του ατζέντα και συνέχισε την πολεμική εναντίον του κ. Κώστα Καραμανλή και του εκπροσώπου του κ. Βαγγέλη Αντώναρου για την ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη. Ο κ. Αντώναρος μετέφρασε την έκκληση του κ. Καρατζαφέρη προς τους βουλευτές της ΝΔ να πάνε μαζί του στις επόμενες εκλογές για να επανεκλεγούν ως «προτροπή σε αποστασία που δείχνει το ήθος του». Ο κ. Καρατζαφέρης βγήκε από το πρωί σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις εξηγώντας ότι «η πρόσκλησή του αφορούσε τους καθαρούς βουλευτές και αφού πρώτα προκηρυχθούν εκλογές γιατί δεν επιθυμεί να γίνει Μητσοτάκης του ’65». Παράλληλα επιτέθηκε στον κ. Αντώναρο χαρακτηρίζοντας «μπαρούφες και αρλούμπες τα όσα λέει αφού άλλωστε δεν είναι το πιο ξύπνιο παιδί». Κριτική όμως στον κ. Αντώναρο έκανε και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της προσέγγισης με τον ΛΑΟΣ. Το θέμα της ενδεχόμενης μελλοντικής συνεργασίας πάντως εξακολουθεί να διχάζει τη ΝΔ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υφυπουργός Άμυνας Κώστας Τασούλας απέφυγε σε δηλώσεις του να αποκλείσει μελλοντική συνεργασία. Γενικότερα όμως και παρά την τοποθέτηση του κ. Καραμανλή –ότι δεν νοείται συνεργασία με άλλο κόμμα σε αυτή τη συγκυρία- είναι πολλοί οι βουλευτές που δεν θέλουν να κοπούν οι γέφυρες μεταξύ των δύο κομμάτων και φυσικά είναι αρκετοί που σκέπτονται σοβαρά την έκκληση του κ. Καρατζαφέρη κάτι που προκαλεί πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εκείνοι οι οποίοι τάσσονται με κατηγορηματικότητα εναντίον κάθε προσέγγισης είναι οι μητσοτακικοί βουλευτές. Με δηλώσεις τους οι κ.κ. Θεόδωρος Κασσίμης, Γιώργος Σούρλας, Μάκης Γιακουμάτος έχουν απορρίψει κάθε συνεργασία. Αρνητικοί είναι και βουλευτές του κλίματος Σουφλιά και Σπηλιωτόπουλου όπως ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η στρατηγική του μεσαίου χώρου που οδήγησε τη ΝΔ στην εξουσία. Σε κάθε περίπτωση πάντως η επίθεση του κ. Καρατζαφέρη έχει προκαλέσει ρήγμα στη ΝΔ που δεν θα κλείσει όσο οι βουλευτές βλέπουν στον ΛΑΟΣ μία πιθανότητα πολιτικής επιβίωσης στις επόμενες εκλογές. Η δεξιά ατζέντα του κ. Καραμανλή όμως προκαλεί και παρασκηνιακές προς το παρόν αντιδράσεις με τους μεσαιοχωρίτες που θεωρούν ότι το κόμμα εγκαταλείπει το κοινωνικό κέντρο στο ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παπανδρέου. Ωστόσο υπάρχουν υπουργοί που είναι κοντά στον κ. Καραμανλή που υποστηρίζουν ότι οι διεθνής συγκυρία ευνοεί θέματα ασφάλειας, λαθρομετανάστευσης, εθνικής ταυτότητας με στροφή προς τα δεξιά και ότι αν η κυβέρνηση πετύχει να προσελκύσει την προσοχή της κοινής γνώμης σε αυτή την ατζέντα μπορεί να αναστρέψει το πολιτικό κλίμα. Η κ. Μπακογιάννη επιχειρεί να εμφανισθεί ταυτισμένη με το Μαξίμου και υιοθετεί ακόμη και την δεξιά στροφή προβάλλοντας ότι θα θέσει την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών σε επίπεδο Ευρώπης παρότι είναι γνωστό ότι η πολιτική αυτή έχει σχεδιαστεί από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως με τον οποίο η κ. Μπακογιάννη δεν έχει καμία επαφή.
Πιέσεις για αλλαγές
Την ίδια ώρα πάντως συνεχίζονται οι πιέσεις προς τον κ. Καραμανλή από βουλευτές και υπουργούς να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε αλλαγές στην κυβέρνηση στο κόμμα και στον κρατικό μηχανισμό προκειμένου να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα των ψηφοφόρων. Ήδη εκφράζεται δυσαρέσκεια ότι ο κ. Καραμανλής θα καθυστερήσει και θα χάσει το τάιμινγκ όπως έγινε και μετά την ΔΕΘ. Και σε αυτό το θέμα υπάρχει διάσταση απόψεων. Κορυφαίοι υπουργοί όπως οι κ.κ. Σουφλιάς, Σπηλιωτόπουλος, Μειμαράκης πιέζουν για αλλαγές μέχρι το τέλος του Ιουνίου και προετοιμασία για εκλογές τον Σεπτέμβριο. Σε αντίθετη κατεύθυνση –όχι αλλαγές προσώπων- κινείται σύμφωνα με διαρροές από το περιβάλλον της η κυρία Ντόρα Μπακογίαννη. Επίσης στελέχη όπως οι κ.κ. Λευτέρης Ζαγορίτης και Προκόπης Παυλόπουλος που θα τους συμπαρασύρουν οι αλλαγές εφόσον βέβαια επικρατήσει αυτή η πολιτική. Εκείνος που θεωρείται από όλους αναλώσιμος και η αντικατάστασή του επιβεβλημένη σε κάθε περίπτωση είναι ο κ. Βαγγέλης Αντώναρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου