Ιουνίου 03, 2009

Πρωτοφανής σχολιασμός της νομισματικής πολιτικής από την Μέρκελ για λογαριασμό ομως του Axel

Οι μη συμβατικές νομισματικές πολιτικές που ακολουθούν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου είναι δυνατόν να επιδεινώσουν αντί να απαλύνουν τις επιπτώσεις της κρίσης, πιστεύει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Σε μια πρωτοφανή κριτική εναντίον της αμερικανικής Fed, της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η κ. Μέρκελ έσπασε την παράδοση των ηγετών της Γερμανία να μην σχολιάζουν τη νομισματική πολιτική.
«Οι πρακτικές των άλλων κεντρικών τραπεζών πρέπει να αντιστραφούν. Αμφιβάλλω πολύ για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της Fed, αλλά και της γραμμής που ακολουθεί στην Ευρώπη η Τράπεζα της Αγγλίας», τόνισε χαρακτηριστικά η Μέκρελ σε χθεσινή ομιλία της συνέδριο στο Βερολίνο.
«Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει υποκύψει κατά κάποιο τρόπο στις διεθνείς πιέσεις για την αγορά καλυμμένων ομολόγων», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να επιστρέψουμε στις ανεξάρτητες και λογικές νομισματικές πολιτικές, διαφορετικά σε 10 χρόνια θα βρεθούμε πίσω στο σημείο που είμαστε σήμερα».
Η απόφαση της Μέρκελ να αγνοήσει τον άγραφο κανόνα της χώρας της να μην γίνεται σχολιασμός της νομισματικής πολιτικής λόγω σεβασμού στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, υποδεικνύει ότι το Βερολίνο είναι πολύ προβληματισμένο με τις προσεγγίσεις της ΕΚΤ από ότι ήταν στο παρελθόν.
Οι ανησυχίες του Βερολίνου εστιάζονται στο ότι οι κεντρικές τράπεζες θα είναι δύσκολο να επαναπορροφήσουν τη ρευστότητα που διαθέτουν στην αγορά, ενώ παράλληλα εκφράζει και φόβους για μακροπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις.
Οι προσπάθειες της ΕΚΤ έχουν επικεντρωθεί στη διάθεση απεριόριστης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλά τον περασμένο μήνα ακολούθησε το παράδειγμα της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας, αποφασίζοντας να διαθέσει 60 δισ. ευρώ για την αγορά καλυμμένων ομολόγων, έτσι ώστε να υπάρξει επιστροφή της αγοράς σε κανονικές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου