Ιουνίου 03, 2009

Λίγο πρίν την Κάλπη ρίχνουν 3 δίς για ψήφους.

Νέο «πρόγραμμα μαμούθ» για τη στήριξη των μικρομεσαίων –κυρίως- επιχειρήσεων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Tο σχέδιο προβλέπει την παροχή κρατικής εγγύησης για χιλιάδες επιχειρήσεις δεν εμφάνιζε ζημιές τα τελευταία δύο χρόνια, για να μπορεί να λάβει δάνειο απευθείας από τις εμπορικές τράπεζες.
Το δημόσιο θα μπαίνει εγγυητής μέχρι και στο 90% του κεφαλαίου που δανείζεται η επιχείρηση, με την προϋπόθεση ότι θα δεσμεύεται να μην απολύσει κανέναν από τους εργαζόμενους σε αυτήν.
Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε την ακόλουθη σχετική δήλωση:
«Σήμερα, μετά από επιτυχείς διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν από τον Απρίλιο, λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ‘πράσινο φως’ να προχωρήσουμε σε ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της απασχόλησης.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που έχει στόχο τη διευκόλυνση της δανειοδότησης των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της κρίσης.
Το πρόγραμμα έχει δύο σκέλη:
Το πρώτο σκέλος αφορά την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου για δάνεια που συνάπτουν οι επιχειρήσεις. Το συνολικό ποσό του δανείου για κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπερνά το ετήσιο μικτό μισθολογικό κόστος της, ενώ το ύψος της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου μπορεί να φθάσει έως 90% του παρεχόμενου δανείου.
Το δεύτερο σκέλος αφορά την επιδότηση επιτοκίου, ώστε να μειωθεί το κόστος των επιχειρήσεων και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους.
Το συνολικό ποσό για τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου και τις επιδοτήσεις επιτοκίου ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, ενώ η διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος φθάνει μέχρι το τέλος του 2010.
Ο χρονικός ορίζοντας παροχής της εγγύησης του Δημοσίου σε αυτή την κατηγορία των δανείων ορίζεται στα 4 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για 1 χρόνο ακόμη, ενώ ο χρονικός ορίζοντας της επιδότησης του επιτοκίου ορίζεται έως 31-12-2012.
Βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποια επιχείρηση είναι:
Να μην ήταν προβληματική μέχρι τις 01/07/2008.
Να μην προβεί μέχρι τις 31/12/2010 σε μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας της.
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται, σε μια κρίσιμη περίοδο, η επιβίωση και η συνέχιση της λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων και κατ΄ επέκταση η απασχόληση και το εισόδημα πολλαπλάσιου αριθμού εργαζομένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου