Ιουνίου 04, 2009

ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 1% τα επιτόκια

Στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το βασικό της επιτόκιο, στη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. της, παρά τις «φωνές» για μια νέα μείωσή του προκειμένου να θωρακιστεί η οικονομία.
Σημειώνεται ότι μόνο δύο από τους 78 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters δεν συμφώνησαν με την πρόβλεψη για διατήρηση των επιτοκίων στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα.
Η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί, άλλωστε, ότι τα επιτόκια βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους και θα παραμείνουν αμετάβλητα τουλάχιστον έως το τέλος της επόμενης χρονιάς.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και στα όσα θα πει για το σχέδιο αγοράς καλυμμένων ομολόγων – το οποίο έχει διχάσει το δ.σ. της τράπεζας – και τις προθέσεις της νομισματικής αρχής όσον αφορά στα μελλοντικά επίπεδα των επιτοκίων.
Οι αναλυτές αναμένουν ακόμη τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό φέτος και το 2010.

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% διατήρησε και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) το βασικό της επιτόκιο. Επανέλαβε, παράλληλα, το σχέδιό της για αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων, ύψους 125 δισ. στερλινών, όπως είχε προεξοφλήσει η αγορά.
Η σημερινή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας πραγματοποιήθηκε με φόντο μια σειρά παραιτήσεων υπουργών της κυβέρνησης Μπράουν και με την παραμονή του Άλιστερ Ντάρλινγκ στο υπουργείο Οικονομικών να είναι αμφίβολη.
Παρά το δυσμενές αυτό κλίμα, οι Βρετανοί εμφανίζονται ολοένα και πιο αισιόδοξοι ότι η χώρα θα εξέλθει της χειρότερης οικονομικής κρίσης από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο σχετικός δείκτης της Nationwide Building Society αυξήθηκε σε υψηλά έξι μηνών το Μάιο.
Εν τω μεταξύ, οι τομείς των υπηρεσιών, της μεταποίησης και των κατασκευών βελτιώθηκαν τον περασμένο μήνα, ενώ η Halifax ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τιμές κατοικίας σημείωσαν αύξηση 2,6% - τη μεγαλύτερη από το 2002.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου