Μαΐου 11, 2009

«Όχι» από Μέρκελ και Σαρκοζί στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια κοινής τους προεκλογικής εμφάνισης σε εκδήλωση της νεολαίας του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος για τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απεριόριστη διεύρυνση της Ευρωπαϊκή Ένωσης με χώρες-μέλη όπως η Τουρκία .

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε οποιονδήποτε στην Ευρώπη ως πλήρες μέλος» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να μιλήσουμε για τα σύνορα της Ευρώπης». Και τόνισε ότι «η κοινή μας θέση είναι η προνομιακή συνεργασία με την Τουρκία αλλά όχι να γίνει πλήρες μέλος».
«Δεν υπάρχει νόημα στο να υπάρχουν όλο και περισσότερες χώρες μέλη στην ΕΕ ώστε να μην μπορούμε πια να αποφασίσουμε», ανέφερε η Ανγκελα Μέρκελ.

Επίσημος καλεσμένος στην εκδήλωση ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ο οποίος στην ομιλία του υπογράμμισε, «η Ανγκελα Μέρκελ έχει δίκιο ότι Ευρώπη πρέπει να έχει σύνορα, γιατί μία Ευρώπη χωρίς σύνορα θα είναι Ευρώπη χωρίς θέληση, χωρίς ταυτότητα, χωρίς αξίες».
Επιπλέον, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα την Κυριακή δήλωσε ότι «πρέπει να πάψουμε να κάνουμε μάταιες υποσχέσεις στην Τουρκία» προτείνοντας, αντίθετα, τη δημιουργία «ενός μεγάλου κοινού οικονομικού χώρου».

Στην ίδια συνέντευξη ο Νικολά Σαρκοζί υποστήριξε το αίτημα της Γερμανίας για μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


ΥΓ. Μία «πρωτοβουλία» λιγότερη για τον Γιώργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου