Μαΐου 06, 2009

ΠΟΥ: Όχι στην κατανάλωση κρέατος από μολυσμένους χοίρους

Κρέας από χοίρους που έχουν μολυνθεί από το νέο ιό Η1Ν1 δεν πρέπει να καταναλώνεται από ανθρώπους, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσθέτοντας ότι καταρτίζει οδηγίες για τους εργαζομένους σε χοιροστάσια.
Οι συστάσεις του
ΠΟΥ είναι πιο αυστηρές από τις αντίστοιχες του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας FAO και του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE), που έχουν δηλώσει ότι δεν χρειάζονται απαγορεύσεις εισαγωγών χοιρινού για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς η νόσος δεν μεταδίδεται από τα τρόφιμα και δεν έχει εντοπιστεί στους ιστούς νεκρών ζώων.
Ο ΠΟΥ ωστόσο διευκρίνισε ότι είναι πιθανό οι ιοί της γρίπης να επιβιώσουν σε κατεψυγμένο κρέας και να εμφανιστούν όταν έχει αποψυχθεί, όπως και στο αίμα.
«Κρέας από άρρωστους ή νεκρούς χοίρους δεν πρέπει να υποβάλλεται σε επεξεργασία ούτε να χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες», όπως είπε στο Reuters ο Γιόργκεν Σλουντ, διευθυντής του τομέα ασφάλειας τροφίμων του ΠΟΥ.
«Παρόλο που είναι δυνατό οι ιοί της γρίπης να επιβιώνουν κατά τη διαδικασία κατάψυξης και είναι ζωντανοί όταν αποψυχθεί, δεν υπάρχουν στοιχεία για την επιβίωση της γρίπης Α/H1N1 στο κρέας.

Η πιθανότητα να υπάρχουν ιοί της γρίπης στο αίμα ενός άρρωστου ζώου εξαρτάται από το συγκεκριμένο ιό. Αίμα από χοίρους που έχουν μολυνθεί από τη γρίπη Η1Ν1 μπορεί δυνητικά να περιέχει τον ιό, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε αποδείξει κάτι τέτοιο».
Την Τρίτη, ο Άλεξ Τίρμαν, σύμβουλος του γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, είπε ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο ωμό και το ψημένο κρέας αναφορικά με τον κίνδυνο μετάδοσης του H1N1.
«Έχει προκληθεί ανησυχία στον ΟΙΕ λόγω της διαφοροποίησης που γίνεται μεταξύ μαγειρεμένου και μη μαγειρεμένου κρέατος. Όλα τα χοιρινά προϊόντα είναι ασφαλή για κατανάλωση», όπως δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου