Μαΐου 01, 2009

Εικασίες των ΗΠΑ για διέλευση τρομοκρατών από την Ελλάδα

Την αύξηση των λαθρομεταναστών -πολλοί από τους οποίους μπορεί να είναι και τρομοκράτες- υπογραμμίζει για τη χώρα μας η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία.
«Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν ισχυρή πορεία (record) αντι-τρομοκρατικής συνεργασίας», τονίζει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, που καλύπτει τις εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας ανά τον κόσμο για το έτος 2008 και στο τμήμα της για την Ελλάδα επισημαίνει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Αναφέρει συγκεκριμένα πως «η Ελλάδα όλο και εντονότερα αποτελεί πύλη εισόδου λαθρομεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Νότια Ασία προς την ΕΕ, και υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σημείο διέλευσης για τρομοκράτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη και ΗΠΑ».

Προστίθεται ότι «το 2008 αυξήθηκαν δραματικά οι δίοδοι λαθρομεταναστών στο Αιγαίο και συνελήφθησαν περίπου 100.000 λαθρομετανάστες».

Μνημονεύεται κι εφέτος η συνεργασία με τις ΗΠΑ μέσω προγραμμάτων όπως το CSI (Container Security Initiative) και η συμμετοχή της χώρας μας στην Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF).

Για τη «17 Νοέμβρη» η έκθεση αναφέρει ότι συλληφθέντα μέλη της συνέχισαν να προβαίνουν σε εξτρεμιστικές δημόσιες δηλώσεις από τη φυλακή, όπως ο Δ. Κουφοντίνας, ο οποίος, μέσω του Τύπου, κάλεσε σε άμεση δράση κατά του καπιταλιστικού συστήματος, ενώ για τον «Επαναστατικό Αγώνα» μνημονεύει τα περιστατικά της 23ης Δεκεμβρίου, όταν βλήθηκε λεωφορείο των ΜΑΤ στο Γουδί, και της 24ης Οκτωβρίου, όταν τοποθετήθηκε βόμβα στην εταιρεία Shell η οποία εντοπίσθηκε και εξερράγη από την αστυνομία.

Στην τελευταία παράγραφο διατηρούνται οι αναφορές περί επιθέσεων με εμπρηστικούς μηχανισμούς αυτοαποκαλούμενων αναρχικών εναντίον «ιμπεριαλιστικών-καπιταλιστικών στόχων» και αμερικανικών εταιρειών.

Τέλος, στο παράρτημα 44 των ορισθέντων από τις ΗΠΑ ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων ανά τον κόσμο, περιλαμβάνονται, όπως κάθε χρόνο, οι γνωστές πληροφορίες για τους «Επαναστατικούς Πυρήνες» και τη «17 Νοέμβρη».

ΥΠΕΞ: Σύντομη η αναφορά της Ελλάδας στην έκθεση

Το υπουργείο των Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το περιεχόμενο της φετινής έκθεσης του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την τρομοκρατία που αφορά την Ελλάδα και «εφόσον κριθεί σκόπιμο, θα προβεί, όπως το πράττει παγίως, στις δέουσες ενέργειες».

Σε ανακοίνωσή του για την αμερικανική έκθεση, το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών αναφέρει ότι το Στέητ Ντηπάρτμεντ συντάσσει ετησίως, κατ' εφαρμογή σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας, έκθεση για την τρομοκρατία, η οποία αναφέρεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Από μία πρώτη ανάγνωση της φετινής έκθεσης συγκρατείται ότι το απόσπασμα που αφορά στην Ελλάδα είναι σύντομο, προστίθεται στην ανακοίνωση και αναφέρεται ότι η έκθεση «επισημαίνει τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και επαναλαμβάνει προηγούμενες επισημάνσεις, ενημερωμένες με σύντομες αναφορές σε πραγματικά περιστατικά του 2008».
από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου