Το χρονικο της ημέρας.Καλά και κακά νεα.Ειδήσεις ρεπορτάζ,και ανταποκρίσεις,από τον βαλκανικό χωρο Σχόλια στο e-mail, deltio11@gmail.com
Μαΐου 20, 2009
Στα 12 τρισ. δολ.οι δανειακές ανάγκες των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ
Στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, η χρηματοοικονομική κρίση επέφερε άνευ προηγουμένου προκλήσεις για τις κυβερνήσεις χωρών-μελών του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».
Μία από αυτές τις προκλήσεις βρίσκεται στις αγορές κρατικού χρέους, ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης των δανειακών αναγκών πολλών κυβερνήσεων στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Σε ορισμένες χώρες, η χρηματοδότηση των προσδοκώμενων ελλειμμάτων αναμένεται να φθάσει εφέτος σε επίπεδα που έχουν να επαναληφθούν από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του 1930.
Το ερώτημα που ταλανίζει σχεδόν κάθε κυβέρνηση είναι με ποιο τρόπο θα αντλήσει νέα κεφάλαια. Και τα νούμερα αποτυπώνουν το μέγεθος αυτής της πρόκλησης. Εν μέσω ασυνήθιστα αβέβαιων οικονομικών προοπτικών, οι δανειακές ανάγκες κυβερνήσεων σε χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ αναμένεται να φθάσουν τα 12 τρισ. δολάρια εφέτος από τα 9 τρισ. δολάρια του 2007.
Η Β. Αμερική θα καλύψει το 64% των συνολικών εκδόσεων του ΟΟΣΑ εφέτος (σε σύγκριση με το άνω του 65% πέρυσι), ενώ η Ευρώπη το 19% (αυξημένες από το 17% πέρυσι). Το μερίδιο των αναδυόμενων οικονομιών και των χωρών της περιοχής Ασίας/Ειρηνικού του ΟΟΣΑ αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς.
Οι προοπτικές χρηματοδότησης του 2009 συνοδεύονται και από ασυνήθιστο υψηλό βαθμό αβεβαιότητας επειδή ο ακριβής χρόνος και ο βαθμός ανάκαμψης φαίνονται ιδιαίτερα αβέβαια. Η ταχύτατη και μαζική αύξηση των εκδόσεων κρατικού χρέους μπορεί να οδηγήσει σε πτώση τις τιμές του κρατικού χρέους και να αυξήσει τις αποδόσεις.
Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι παράγοντες που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την άνοδο των αποδόσεων. Η οικονομική επιβράδυνση συγκρατεί τις πληθωριστικές προσδοκίες, τα επιτόκια κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και η τάση αποφυγής ρίσκου ενθαρρύνει τους επενδυτές να αναζητήσουν ασφαλή και ρευστοποιήσιμα «εργαλεία». Επιπλέον, οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης σε ορισμένες χώρες του ΟΟΣΑ και η υψηλή ζήτηση για εγγυημένους κρατικούς τίτλους συγκρατούν τις αποδόσεις.
Ο κίνδυνος όμως είναι ότι όταν η ανάκαμψη κερδίσει έδαφος και η τάση αποφυγής κινδύνου αναστραφεί, οι αποδόσεις θα αρχίσουν να κινούνται και πάλι ανοδικά. Ως εκ τούτου, οι διαχειριστές κρατικού χρέους θα πρέπει να αρχίσουν να χαράζουν μία έγκαιρη και αξιόπιστη στρατηγική εξόδου μεσοπρόθεσμα για να αποφύγουν προβλήματα στις εκδόσεις χρέους.
Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι συνθήκες στις αγορές έκδοσης κρατικού χρέους αρχίζουν να γίνονται δυσκολότερες: έχει αναφερθεί μειωμένη ζήτηση σε ορισμένες δημοπρασίες κρατικού χρέους που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, οδηγώντας σε αναβολές και ενίοτε και σε αποτυχία.
Εφέτος, οι συνολικές εκδόσεις κρατικού χρέους σε Ευρωζώνη, ΗΠΑ και Ιαπωνία αναμένεται να ξεπεράσουν την αξία των 21 τρισ. δολαρίων συγκριτικά με τα 18,5 τρισ. δολάρια του 2007.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου