Απριλίου 09, 2009

Οι Γεωργιανοί μαζικά στους δρόμους ζητώντας παραίτηση του Σαακασβίλι.


Δεκάδες χιλιάδες Γεωργιανοί διαδηλώνουν από το πρωί στο κέντρο της Τιφλίδας, κατά του Μιχαήλ Σαακασβίλι, και σκοπεύουν να παραμείνουν στους δρόμους μέχρι την παραίτηση του Γεωργιανού προέδρου και την προκήρυξη εκλογών.
Έως το μεσημέρι, είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου, ενώ χιλιάδες άλλοι κατευθύνονται προς το σημείο της διαδήλωσης. Οι διοργανωτές αναμένουν ότι στις διαδηλώσεις θα λάβουν μέρος έως και 150.000 άτομα.
Όλες οι αστυνομικές μονάδες βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας και περίπου 3.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για τον έλεγχο των διαδηλωτών, οι οποίοι ζητούν την αποχώρηση του Σαακασβίλι θεωρώντας τον υπεύθυνο για τη στρατιωτική ήττα από τη Ρωσία στον πόλεμο του Αυγούστου και τις ακόλουθες συνέπειες.
Η Δύση ,που θεωρεί ότι οι διαδηλώσεις υποστηρίζονται από τη Μόσχα, έχει τα μάτια της καρφωμένα στη Γεωργία για πιθανή επανάληψη της καταστολής του Νοεμβρίου του 2007 όταν η αστυνομία διέλυσε με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες τις τελευταίες μεγάλες συγκεντρώσεις κατά του Σαακασβίλι.
Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κίνημα-Ενωμένη Γεωργία της πρώην συμμάχου του Σαακασβίλι, Νίνο Μπουρζανάντζε, κατήγγειλε ότι περίπου 60 υποστηρικτές του συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και κρατούνται στην πόλη Ρουστάβι, νοτιοανατολικά της Τιφλίδας.
«Σχεδίαζαν να έλθουν σήμερα στην Τιφλίδα για να λάβουν μέρος στη διαδήλωση» δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος Κατούνα Ιβανισβίλι..
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Μιχαήλ Σαακασβίλι για αυταρχισμό, που έχει οδηγήσει στην ακύρωση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες είχε υποσχεθεί το 2003 με την Επανάσταση των Ρόδων, η οποία τον έφερε στην εξουσία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Ο πόλεμος του Αυγούστου, στη διάρκεια του οποίου η Ρωσία κατέστειλε την επίθεση της Γεωργίας στην αποσχισθείσα δημοκρατία της Νότιας Οσετίας και έστειλε άρματα μάχης σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την Τιφλίδα, ενίσχυσε τους επικριτές του Σαακασβίλι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος έχει διαπράξει πάρα πολλά σφάλματα ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία ως το 2013.
«Έχουμε θέσει ως στόχο την απομάκρυνση από την εξουσία του σημερινού παράνομου προέδρου και θα τον πετύχουμε το στόχο μας» δήλωσε στους δημοσιογράφους η ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαλομέ Ζουραμπισβίλι. «Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας δεν θα διαλυθεί μέχρι να παραιτηθεί ο Σαακασβίλι» ανέφερε.
Πολιτικοί αναλυτές εντός και εκτός Τιφλίδας επισημαίνουν ότι η απογοήτευση από την φτώχεια, τις συνέπειες του πολέμου,και την οικονομική κρίση, μπορει να οδηγήσει σε ταραχές,αλλά αμφισβητούν την ενότητα της αντιπολίτευσης, τη δύναμη της ηγεσίας της καθώς και το επίπεδο της υποστήριξης που διαθέτει εκτός Τιφλίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου