Απριλίου 30, 2009

Μαύρες προβλέψεις

Ζοφερές προβλέψεις, πέρα και πάνω από κάθε απαισιόδοξο σενάριο έχει ακουστεί ή γραφτεί μέχρι σήμερα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνει η έκθεση του Economist Intelligence Unit (EIU) για τη χώρα μας (Country report). Βάσει των προβλέψεων των αναλυτών του Economist η ελληνική οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε περίοδο βαθιάς ύφεσης, με τα στοιχεία που επικαλούνται οι ειδικοί να κάνουν λόγο για αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης (συρρίκνωση της οικονομίας) κατά 3,6% φέτος! Το νούμερο αυτό απέχει παρασάγγας από τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της ΤτΕ (-0,5%), αλλά ακόμα και από τις σαφώς πιο «αυστηρές» προβλέψεις της Κομισιόν που τοποθετεί τις πιέσεις στην ελληνική οικονομία περίπου στο 1,2% για το 2009. Στο report του ο EIU πάει ένα βήμα παραπέρα και προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας σε ποσοστό 1,1% και για την επόμενη χρονιά, ενώ η ανάκαμψη της οικονομίας μας τοποθετείται από το 2011 και μετά!
Ανάλογες οι προβλέψεις και για την διαμόρφωση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους της χώρας (5% επί του ΑΕΠ και 99,6% επί του ΑΕΠ αντίστοιχα για φέτος).
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για την αγορά εργασίας, με πρόβλεψη ότι η ανεργία θα φθάσει φέτος στο 8,9% και στο 9,2% το 2010.
Παράλληλα στο report του ΕΙU περιλαμβάνονται και αναλύσεις για την πολιτική κατάσταση στη χώρα όπου ειδική μνεία γίνεται για το καυτό ζήτημα της διαφθοράς και των καταγγελιών που αντιμετωπίζει για ζητήματα χρηστής διαχείρισης η κυβέρνηση. Πάντως τα εκλογικά σενάρια του Economist ΔΕΝ δίνουν μεγάλες πιθανότητες για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές εκτιμούν πως πιθανότατα οι βουλευτικές εκλογές θα διενεργηθούν το Μάρτιο του 2010, με αφορμή την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας. Εάν όμως για οιονδήποτε λόγο προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, τότε οι ειδικοί «βλέπουν» δύσκολη την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προφανώς θεωρούν ως πρώτο σε εκλογική δύναμη κόμμα, και εκτιμούν πως η μόνη επιλογή θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού .

http://www.protothema.gr/content.php?id=30666

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου