Απριλίου 13, 2009

Ανταλλάγματα στη Θράκη ζητούν οι Τούρκοι για τη Χάλκη


Ανταλλάγματα σε σχέση με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ζητούν οι Τούρκοι για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, σε μια προσπάθεια να συνδέσουν τα δύο θέματα στη λογική της αμοιβαιότητας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», τα τουρκικά επιχειρήματα μετέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ανάλογο αίτημα είχε τεθεί από αμερικανικής πλευράς και στη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, πριν από μερικές εβδομάδες στην Ουάσιγκτον. Επιχειρώντας μάλιστα, να υποβαθμίσει το θέμα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ισχυρίστηκε πως η κ. Κλίντον «απλώς μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο τις σκέψεις των Τούρκων αξιωματούχων».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ζήτημα ανταλλαγμάτων τέθηκε πριν από λίγες μέρες και από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν στην Ελληνίδα ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη στο περιθώριο του Φόρουμ για τη Συμμαχία των Πολιτισμών.
Μεταξύ άλλων, η Αγκυρα ζητεί ως αντάλλαγμα για την επαναλειτουργία της Χάλκης την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν στην εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας και στο θέμα της εκλογής των μουφτήδων σε Ξάνθη και Κομοτηνή.

1 σχόλιο:

 1. EKTAKTO
  Somali pirates hijack Greek cargo ship in Gulf of Aden

  14/04/2009 15:04 ATHENS, April 14 (RIA Novosti) - Somali pirates hijacked a Greek cargo ship with 22 crewmembers on board in the Gulf of Aden, a spokeswoman from the Greek trade ministry told RIA Novosti on Tuesday.

  The vessel, the MV Irene, belongs to Greek Chian Spirit Maritime Enterprises and was en route from Jordan to India when it was seized.

  "The cargo ship, the Irene, sailing under the St. Vincent and Grenadine flag was hijacked this morning and it has 22 Filipinos on board," the spokeswoman said.

  There is no information on the condition of the crew.

  ΑπάντησηΔιαγραφή