Μαρτίου 16, 2009

Πακιστάν: Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η πακιστανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης.

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν σήμερα, με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την πακιστανική κυβέρνηση και τα οποία επέτρεψαν "να αποφευχθεί μια σοβαρή αντιπαράθεση" και να γίνει "ένα ουσιαστικό βήμα προς την εθνική συμφιλίωση".

Ο πρωθυπουργός Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι ανακοίνωσε την προσεχή αποκατάσταση στα καθήκοντά τους των δικαστών που παύθηκαν το 2007 από το στρατιωτικό καθεστώς του Περβέζ Μουσάραφ και κυρίως του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μουχάμαντ Ιφτιχάρ Τσόντρι.

Η απόφαση αυτή επέτρεψε να εκτονωθεί μια κρίση που απειλούσε να βυθίσει τη χώρα στο χάος.

"Πρόκειται για μια απόφαση αντάξια ενός δημοσίου ανδρός, η οποία ελήφθη για να αποφευχθεί μια σοβαρή αντιπαράθεση, και η προφανής λύση σ' αυτό το παλαιό ζήτημα αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς την εθνική συμφιλίωση", αναφέρεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας.

"Είναι τώρα καιρός όλοι οι Πακιστανοί και οι πολιτικοί εκπρόσωποί τους να εργαστούν μαζί, με την υποστήριξη και των συμμάχων τους, για να οχυρώσουν ειρηνικά τη δημοκρατία τους", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο ηγέτης της πακιστανικής αντιπολίτευσης Ναουάζ Σαρίφ κάλεσε τους οπαδούς του να σταματήσουν τη "μεγάλη πορεία" διαμαρτυρίας τους μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει στα καθήκοντά του τον πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου .
«Ζητούμε να τερματιστεί η «μεγάλη πορεία». Ελπίζω ότι τώρα θα εφαρμόσουμε το χάρτη της δημοκρατίας και την πραγματική δημοκρατία στο Πακιστάν. Θα κάνουμε ισχυρότερη τη δικαιοσύνη και κορυφαίο το κοινοβούλιο», δήλωσε ο Σαρίφ απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην Γκουτζρανουάλα, μια πόλη βόρεια της Λαχόρης όπου οι διαδηλωτές είχαν σταματήσει, στο δρόμο τους για το Ισλαμαμπάντ, όταν έγινε γνωστή η είδηση για την υποχώρηση της κυβέρνησης.

"Ο διετής αγώνας μας καρποφόρησε. Τώρα το πεπρωμένο αυτής της χώρας θα αλλάξει.Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε μια επανάσταση στο Πακιστάν", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Σαρίφ πρόσθεσε πως η απόφαση να διακοπεί η πορεία ελήφθη σε συμφωνία με τους άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης και με τους εκπροσώπους των δικηγόρων που συμμετέχουν στη διαμαρτυρία.

Η «μεγάλη πορεία», η οποία έχει απαγορευτεί από τις αρχές, ξεκίνησε την Πέμπτη από το Καράτσι, στο νότιο Πακιστάν, και επρόκειτο να τερματιστεί σήμερα στο Ισλαμαμπάντ με μια μεγάλη διαδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου