Μαρτίου 31, 2009

Το ρωσικό χρήμα πάει στην Κύπρο.


Συνεχίζεται η ροή ρωσικών καταθέσεων προς κυπριακές τράπεζες και τους πρώτους μήνες του 2009, καθώς, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Ιντερφάξ, το πρώτο τρίμηνο του έτους ο συνολικός όγκος τους αυξήθηκε κατά 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και δημοσιεύματα σε ρωσικά ΜΜΕ περί τα 22 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν την περασμένη χρονιά από Ρώσους καταθέτες σε κυπριακές τράπεζες, εκ των οποίων μάλιστα τα 18 δισ. τοποθετήθηκαν εκεί τον φερόμενο ως πρώτο μήνα της οικονομικής κρίσης, δηλαδή τον περασμένο Οκτώβριο.

Σε δηλώσεις του στο Ιντερφάξ ο επικεφαλής του Συνδέσμου των ρωσικών τραπεζών Γκαρεγκίν Τοσουνιάν επεσήμανε ότι "η ελκυστικότητα των προτάσεων των κυπριακών τραπεζών σχετίζεται με τις φορολογικές ρυθμίσεις, καθώς και τους αυστηρούς διεθνείς κανόνες και το ενδιαφέρον των Ρώσων προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της Κύπρου ομοιάζει με το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές υπηρεσίες του Λουξεμβούργου".

"Στην Κύπρο, σε αντίθεση με την πλειονότητα των άλλων χωρών, ο προϋπολογισμός είναι όπως και πριν πλεονασματικός", δηλώνει στην οικονομική εφημερίδα "Ντελαβόι Πετερμπούργκ" ο σύμβουλος επενδύσεων Εντουάρντ Σαβουλιάκ, εκτιμώντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για τη διατήρηση των καταθέσεων, διότι "η κυβέρνηση της Κύπρου αύξησε το εγγυημένο όριό τους έως τις 100.000 ευρώ, όταν στη Ρωσία αυτό είναι μόλις 15.500 ευρώ".

Σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα για επενδύσεις σε ακίνητα realtypress.ru η Κύπρος "είναι ελκυστική για τους Ρώσους όχι μόνο με τις τράπεζές της, αλλά και με τα ακίνητά της, με αποτέλεσμα το 2008 το 30 % του συνόλου των συμβολαίων για αγοραπωλησίες ακινήτων να έγιναν με Ρώσους πολίτες, ποσοστό που ανέβηκε στο 40% στο πρώτο τρίμηνο του 2009, καθιστώντας τη Ρωσία πρώτη χώρα - εταίρο σε αυτόν τον τομέα".

Υπολογίζεται ότι με το φαινόμενο της διασφάλισης των καταθέσεών τους συνδέεται εν πολλοίς και η εντυπωσιακή αύξηση στην έκδοση θεωρήσεων εισόδου στην Κύπρο για Ρώσους επισκέπτες, η οποία έφθασε το 31 % τους πρώτους δύο μήνες του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοίνωσε πρόσφατα στη Μόσχα ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου