Μαρτίου 02, 2009

Εκλογές στην Αυστρία,τη Ρωσία και την Ισπανία.

Οι επίγονοι του Χάιντερ συνεχίζουν τις εκλογικές επιτυχίες του.

Η τεράστια κινητοποίηση και η στήριξη ολόκληρου του προεκλογικού τους αγώνα στην εκμετάλλευση της μνήμης του, βοήθησαν τους επιγόνους του εκλιπόντα τον περασμένο Οκτώβριο, Γιεργκ Χάιντερ, να σημειώσουν μια απρόσμενη επιτυχία κατά τις σημερινές τοπικές εκλογές στο θεωρούμενο ως «προπύργιό» του, το ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας και να παραμείνουν, και μάλιστα ενισχυμένοι, πρώτη πολιτική δύναμη.

Σχεδόν πέντε μήνες μετά το θάνατο του Χάιντερ στις 11 Οκτωβρίου, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, λόγω υπερβολικής ταχύτητας , το κόμμα του, «Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας», κατόρθωσε σήμερα να βελτιώσει κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες το αποτέλεσμά του στις προηγούμενες τοπικές εκλογές του Μαρτίου 2004 στην Καρινθία, και να βρεθεί στο 45,6%, αυξάνοντας και κατά δύο, στις 17, τις έδρες του στην τοπική Βουλή.

Σε αντίθεση με όλες τις δημοσκοπήσεις, που προέβλεπαν μια αναμέτρηση «στήθος με στήθος» με το κόμμα του Χάιντερ, οι Σοσιαλδημοκράτες - που ηγούνται στη Βιέννη της αυστριακής κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα - είναι οι μεγάλοι ηττημένοι των εκλογών στην Καρινθία, και, έχοντας απώλειες δέκα ποσοστιαίων μονάδων και τριών εδρών, περιορίζονται στο 28,8 % και σε ένδεκα έδρες.

Μετά την καταμέτρηση του ήμισυ του αριθμού των ψηφοδελτίων στις 19.00 (ώρα Ελλάδας), από τα άλλα κόμματα, το Λαϊκό αύξησε κατά τέσσερις μονάδες στο 15,8% τη δύναμή του ενώ κατά 1,2 μονάδες στο 5,6% μειώθηκε το ποσοστό των Πρασίνων. Το άλλο ακροδεξιάς απόκλισης Κόμμα των Ελευθέρων, που τον Απρίλιο του 2005 είχε διασπαστεί από τον μέχρι τότε αρχηγό του Γιεργκ Χάιντερ ο οποίος ίδρυσε το «Συνασπισμό Μέλλον της Αυστρίας», περιορίσθηκε στο 3,5% έναντι του 42,6% που είχε αποσπάσει το 2004, βέβαια ως ενιαίο τότε, ακόμη κόμμα.

Στο δεύτερο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο, όπου σήμερα διεξήχθησαν τοπικές εκλογές, στο Σάλτσμπουργκ, οι Σοσιαλδημοκράτες διατηρήθηκαν στην πρώτη θέση με την τοπική κυβερνήτη τους Γκάμπι Μπούργκσταλερ με ποσοστό 39% και 15 έδρες, που όμως υπολείπεται κατά 6,4 μονάδες και δύο έδρες του αποτελέσματος που είχαν πετύχει πριν πέντε χρόνια, όταν για πρώτη φορά στην ιστορία απέσπασαν την πρώτη θέση από το Λαϊκό Κόμμα..

Στις σημερινές εκλογές στο Σάλτσμπουργκ, το Λαϊκό Κόμμα βρέθηκε με 1,3 λιγότερες μονάδες στο 36,6 %, στο 13,2 % και κατά 4,5 μονάδες βελτιωμένο είναι το Κόμμα των Ελευθέρων, στο 7,3% από το 8% περιορίσθηκαν οι Πράσινοι, και στο 3,8% ο Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας που συμμετείχε για πρώτη φορά.

Την απογοήτευσή της για τις απώλειες του κόμματος της στις σημερινές τοπικές εκλογές σε Καρινθία και Σάλτσμπουργκ - που ήταν και οι πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις μετά τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου στο οποίο το κόμμα της αναδείχθηκε νικητής - εξέφρασε σε πρώτες δηλώσεις της το βράδυ στη Βιέννη η γενική γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών Λάουρα Ρούντας.


Το κόμμα του Πούτιν κερδίζει τις περιφερειακές εκλογές στη Ρωσία

Η «Ενωμένη Ρωσία» νικήτρια σε εννιά ημιαυτόνομες δημοκρατίες.
Το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε πως κέρδισε τις τοπικές εκλογές σε εννιά ημιαυτόνομες ρωσικές δημοκρατίες, τονίζοντας πως μάλιστα βελτίωσε τα ποσοστά του σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο αρχηγός του κόμματος Μπόρις Γκριζλόφ δήλωσε στα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων πως, σύμφωνα με τα exit polls, το κόμμα του συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά και στις εννιά περιοχές. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έχει μέχρι ανακοινώσει προσωρινά αποτελέσματα από μια περιοχή της Σιβηρίας. Με καταμετρημένο το 1/3 των ψήφων, η «Ενωμένη Ρωσία» συγκεντρώνει 57% και οι Κομμουνιστές 14%.

Το Εθνικιστικό Κόμμα στη των Βάσκων κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές.

Το κυβερνών Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων (PNV) κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Χώρα των Βάσκων, χωρίς όμως να εξασφαλίσει πλειοψηφία, ούτε να διασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα. Για πρώτη φορά μάλιστα, τα μη εθνικιστικά κόμματα όπως οι Σοσιαλιστές, που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση, είναι θεωρητικά σε θέση να σχηματίσουν πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η τοπική κυβέρνηση, το PNV καταλαμβάνει τις 30 από τις 75 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο. Οι εταίροι του στην απερχόμενη κυβέρνηση, τα μικρά κόμματα ΕΑ και ΕΒ κερδίζουν από μία έδρα ενώ το ανεξάρτητο κόμμα Aralar κερδίζει 4 έδρες.

Από τα μη εθνικιστικά κόμματα, το Σοσιαλιστικό ανέβασε τα ποσοστά του και κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 24 έδρες έναντι 13 για τη δεξιά και μιας έδρας για το μικρό αντι-εθνικιστικό κόμμα UPD.

Στη Γαλικία, με καταμετρημένο το 98,6% των ψήφων, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) φαίνεται ότι κερδίζει τις εκλογές απέναντι στους Σοσιαλιστές. Τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά μετά από αρκετές ημέρες, αφού καταμετρηθούν οι 335.000 ψήφοι από το εξωτερικό.

Ωστόσο, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος, Εμίλιο Περέθ Τουρίνιο, παραδέχτηκε την ήττα του απέναντι στο PP το οποίο καταλαμβάνει 39 από τις 75 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου. Οι Σοσιαλιστές κέρδισαν μόνο 24 έδρες και οι σύμμαχοί τους στην κυβέρνηση, το τοπικιστικό κόμμα BNG 12.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου