Μαρτίου 11, 2009

Έκκληση Προβόπουλου για μείωση των επιτοκίων .




Προβληματισμό προκαλεί στην Τράπεζα της Ελλάδος το επίπεδο των τραπεζικών επιτοκίων και αυτό εκφράστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Γ. Προβόπουλου με επικεφαλής μεγάλων τραπεζών.
Η κεντρική τράπεζα πιστεύει πως υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων αρχής γενομένης από τις καταθέσεις, έτσι ώστε να μειωθούν και τα επιτόκια χορηγήσεων.
Υπερβολικά αισιόδοξος φαίνεται ότι είναι ο στόχος για ρυθμό αύξησης της πιστωτικής επέκτασης 10% για τον ιδιωτικό τομέα κατά το 2009, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζιτών.

Οπως διαπιστώθηκε στη συνάντηση της διοίκησης της κεντρικής τράπεζας με επικεφαλής μεγάλων ελληνικών τραπεζών, οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά δεν επιτρέπουν την επιτάχυνση του ρυθμού χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά,και αυτό, οφείλεται τόσο στον δραστικό περιορισμό της ζήτησης κυρίως από τα νοικοκυριά όσο και στην αυστηροποίηση των πιστοδοτικών κριτηρίων από τις τράπεζες.
Το αποτέλεσμα είναι να έχει περιοριστεί η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και να αναμένεται ραγδαία υποχώρηση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης κατά τους προσεχείς μήνες.
Η Τράπεζα της Ελλάδος εκφράζει την ανησυχία της για την εξέλιξη αυτή, καθώς είναι σαφές ότι προκειμένου να κινηθεί η οικονομική δραστηριότητα και να λειτουργήσουν αμυντικοί μηχανισμοί έναντι της κρίσης και της δραματικής επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και στη χώρα μας, θα πρέπει να διασφαλιστεί ένα επίπεδο πιστωτικής επέκτασης.
Και το επίπεδο αυτό είχε κριθεί ότι δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερο του 10%.

Εξάλλου με αυτό τον γνώμονα σχεδιάστηκε και το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, το οποίο παρέχει επαρκείς διευκολύνσεις για τη συνέχιση της ομαλής χρηματοδότησης της οικονομίας με δάνεια.
Από την άλλη πλευρά η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να πιέσει τις τράπεζες να χαλαρώσουν τα πιστοδοτικά κριτήρια, καθώς εξίσου ανησυχεί για την αύξηση των επισφαλειών και την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Την ίδια στιγμή όμως προβληματισμό προκαλεί στην Τράπεζα της Ελλάδος το επίπεδο των τραπεζικών επιτοκίων και αυτό εκφράστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση. Η κεντρική τράπεζα πιστεύει πως υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων αρχής γενομένης από τις καταθέσεις έτσι ώστε να μειωθούν και τα επιτόκια χορηγήσεων.
Η μείωση των επιτοκίων που πάντως προϋποθέτει και μείωση των περιθωρίων, που τελευταία έχουν αυξηθεί, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αναθερμανθεί η ζήτηση για δανεισμό και να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση των καθυστερήσεων.

Πάντως από την πλευρά τους οι τραπεζίτες διαβεβαίωσαν τον κ. Προβόπουλο πως καταβάλλουν προσπάθεια να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και να αποτρέψουν τη δημιουργία νέας γενιάς προβληματικών.
Στο ίδιο πλαίσιο συνεκτιμήθηκε πως και οι χρηματοδοτήσεις μέσω του ΤΕΜΠΜΕ αυξάνονται, καθώς ξεπερνιούνται τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν στο παρελθόν.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά οι εξελίξεις στα μέτωπα της διεθνούς κρίσης με έμφαση στις εξελίξεις στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης που αγγίζουν άμεσα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η Τράπεζα της Ελλάδος επανέλαβε τη θέση της πως οι τράπεζες θα πρέπει να στηρίξουν τις επενδύσεις τους στην περιοχή και υπογράμμισε πως διαθέτουν εναλλακτικά μέσα για να το κάνουν, καθώς έχει αποσαφηνιστεί το ότι δεν μπορούν να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή κεφάλαια, που προκύπτουν από τις διευκολύνσεις του πακέτου.
Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Τάκης Αράπογλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Νίκος Νανόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Δημήτρης Μαντζούνης και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Θεόδωρος Πανταλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου