Μαρτίου 04, 2009

Πιο «μαύρα» παρά ποτέ τα νοικοκυριά


O δείκτης οικονομικού κλίματος στην χώρα μας τον Φεβρουάριο κατέγραψε, όπως και σε 18 ακόμα χώρες – μέλη της Ε.Ε,
Οι Έλληνες αναδεικνύονται από τους πλέον απαισιόδοξους Ευρωπαίους πολίτες, μαζί με τους «φτωχούς» Πορτογάλους και τους σχεδόν χρεοκοπημένους Ούγγρους!
Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας που πραγματοποίησε κατά τον Φεβρουάριο το ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, η νέα πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης ( από το –48 στο –55 ) προέρχεται από την επιδείνωση όλων των στοιχείων που διαμορφώνουν το σχετικό δείκτη:
οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση αλλά και την οικονομική κατάσταση της χώρας είναι λιγότερο αισιόδοξες σε σχέση με τον Ιανουάριο, όπως συμβαίνει, σε μικρότερο ωστόσο βαθμό, και με την πρόθεση για αποταμίευση.
Ωστόσο, τη μεγαλύτερη συμβολή στην υποχώρηση του δείκτη κατέχουν οι δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.
-Το 57% των Ελλήνων καταναλωτών προβλέπει επιδείνωση ή σημαντική επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης
-Για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές 12-μηνο,το 78% είναι λιγότερο ή περισσότερο απαισιόδοξο , ενώ μόλις το 5% αναμένει μικρή ή μεγάλη βελτίωση. Σε σχέση με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, ο δείκτης στην Ελλάδα κινείται στις -61 μονάδες τον Φεβρουάριο, έναντι -39 μονάδων στην ΕΕ και -41 μονάδων στην Ευρωζώνη.
-Εξασθένηση της πρόθεσης για αποταμίευση.Το 74% των ερωτηθέντων Ελλήνων καταναλωτών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο, γεγονός το οποίο φαίνεται να συνδέεται περισσότερο με αδυναμία αποταμίευσης, παρά με διάθεση απλώς περιορισμού των καταναλωτικών δαπανών.

Ωστόσο, και ο κόσμος της οικονομίας εμφανίζεται ακόμη πιο απαισιόδοξος σε σχέση προς τις προηγούμενες μετρήσεις του ΙΟΒΕ
Στη Βιομηχανία, ενισχύονται οι αρνητικές προβλέψεις για την πορεία των παραγγελιών και της ζήτησης, αλλά και οι προβλέψεις μείωσης της παραγωγής το επόμενο τρίμηνο, με το ύψος των αποθεμάτων να θεωρείται υψηλότερο από το κανονικό από περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Στις Υπηρεσίες, ελαφρώς καθοδικά κινούνται οι εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών και οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της ζήτησης, ενώ αντίθετα οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της βελτιώνονται.
Εντονα αρνητικό είναι το κλίμα στο Λιανικό Εμπόριο, με κατακόρυφη πτώση στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, διόγκωση του επιπέδου των αποθεμάτων και υποχώρηση των προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων στο επόμενο τρίμηνο. Ωστόσο υπάρχουν και κλάδοι όπου ανακόπτεται η πτωτική πορεία των επιχειρηματικών προσδοκιών, όπως στα Υφάσματα – Ένδυση - Υπόδηση και τα Πολυκαταστήματα.
Στις Κατασκευές, σημαντική υποχώρηση καταγράφεται στις εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών, η οποία εν μέρει ωστόσο αντισταθμίζεται από τη βελτίωση του δείκτη της απασχόλησης του κλάδου, αν και εξακολουθούν να υπερτερούν όσοι προβλέπουν μείωση έναντι όσων προβλέπουν άνοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου