Το 2025 ο πληθυσμός της γης αναμένεται να είναι γύρω στα 10 δισεκατομμύρια και ένας στους τρεις κατοίκους του πλανήτη, δηλαδή 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 52 χώρες της γης, είτε θα ζουν σε καθεστώς λειψυδρίας, είτε θα κινδυνεύουν άμεσα από αυτήν σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Το νερό και η διαχείρισή του τα επόμενα χρόνια αποτελούν το θέμα εκδήλωσης που διοργανώνει το απόγευμα το Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών, το Μουσείο Τεχνολογίας και την Έδρα UNESCO για τη Διαχείριση των Υδάτων στο ΑΠΘ.
Σύμφωνα με τον κεντρικό ομιλητή, Jean-Louis Oliver, γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Νερού στο Παρίσι, «το νερό αποτελεί και πολύτιμο στοιχείο πολιτισμού της ανθρωπότητας ενώ η διαχείρισή του παραμένει μεγάλη πρόκληση».
«Δεν τίθεται μόνο θέμα ποσότητας νερού αλλά και ποιότητας προκειμένου να εξασφαλιστεί η υγιεινή και η επιβίωση», δηλώνει ο κ.Ολιβέ.
Η Ακαδημία Νερού στο Παρίσι είναι εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με στόχο την βελτίωση των πηγών και χρήσεων του νερού στη Γαλλία και το εξωτερικό. Ιδρύθηκε το 1993, περιλαμβάνει 150 μέλη, που είναι κυρίως Γάλλοι, όλοι εθελοντές, με πείρα τόσο στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, όσο και στις επιστήμες της μηχανικής.
Από την πλευρά της η Αγγελική Καλλία - Αντωνίου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, η οποία θα μιλήσει στην εκδήλωση, θα αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στην προώθηση τεχνολογιών για αποδοτικότερη χρήση υδάτινων πόρων όπως τα έργα μείωσης διαρροών δικτύων που φθάνουν ως το 50% και στην εκπόνηση σχεδίων από την ΕΕ, διαχείρισης των κινδύνων ξηρασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου