Μαρτίου 02, 2009

Επίθεση αγνώστων με πέτρες, ξύλα κατά Ελλήνων εκδρομέων στην Αχρίδα


Ομάδα περίπου 20-30 αγνώστων επιτέθηκε το βράδυ της Κυριακής σε τρία ελληνικά τουριστικά λεωφορεία που βρίσκονταν σταθμευμένα στο κέντρο της Οχρίδας στην ΠΓΔΜ και περίμεναν Έλληνες εκδρομείς από τη Βόρεια Ελλάδα να επιστρέψουν από την ξενάγηση. Έντονη καταδίκη της οργανωμένης επίθεσης από το ελληνικό ΥΠΕΞ...

Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει έντονα το επεισόδιο οργανωμένης επίθεσης, αναφέροντας πως είναι αποτέλεσμα του εθνικισμού και της στρεφόμενης κατά της Ελλάδας μισαλλοδοξίας που συνειδητά καλλιεργούνται τον τελευταίο καιρό στα Σκόπια.

Όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δράστες έγραψαν με σπρέι συνθήματα στα λεωφορεία, όπως «Μακεδονία», «Ενωμένη Μακεδονία» και «Μέγας Αλέξανδρος».

Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες των Ελλήνων εκδρομέων, εκτός από τα συνθήματα, οι δράστες πέταξαν ξύλα και πέτρες σε ένα από τα λεωφορεία, τραυματίζοντας ελαφρά έναν επιβάτη και προκαλώντας φθορές στα οχήματα.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για το περιστατικό, ενώ το περιστατικό καταδίκασε ο δήμαρχος της Οχρίδας, Αλεξάνταρ Πέτρεσκι.

Διά του εκπροσώπου του Γ.Κουμουτσάκου το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει έντονα την οργανωμένη επίθεση κατά των Ελλήνων εκδρομέων, κάνοντας λόγο για μισσαλοδοξία που καλλιεργείται συνειδητά από την ΠΓΔΜ.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το επεισόδιο οργανωμένης επίθεσης από αγνώστους κατά Ελλήνων επισκεπτών και των περιουσιών τους», αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
Τέτοιες πράξεις που δυστυχώς πλήττουν την επικοινωνία μεταξύ των λαών, είναι το ορατό αποτέλεσμα του εθνικισμού και της στρεφόμενης κατά της Ελλάδας μισαλλοδοξίας που συνειδητά καλλιεργούνται τον τελευταίο καιρό στα Σκόπια» τονίζει ο κ.Κουμουτσάκος και προσθέτει:
«Ζητάμε από τις Αρχές της ΠΓΔΜ να προστατεύσουν τους Έλληνες πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα τους, καθώς και τη σύλληψη και τιμωρία των ενόχων της χθεσινής απρόκλητης επίθεσης».


Την επίθεση καταδίκασε το ΠΑΣΟΚ, καυτηριάζοντας παράλληλα την κυβέρνηση για «την αδυναμία και την αδεξιότητά της να συνδυάσει την πολιτική επίλυσης του προβλήματος του ονόματος με βάση την εθνική κόκκινη γραμμή, με την πολιτική των πεντακάθαρων μηνυμάτων προς το λαό της χώρας αυτής, ότι δεν μας χωρίζουν άλλα προβλήματα και ότι η ειρηνική συνύπαρξη είναι προς το συμφέρον όλων μας».

Σε ανακοίνωση του ΛΑΟΣ αναφέρεται ότι η «προκλητική επίθεση στους Έλληνες τουρίστες στα Σκόπια επιβεβαιώνει την άποψή μας πως όσο το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει να μιλά με τους Σκοπιανούς χωρίς να θέτει όρους, τόσο θα αυξάνεται η αλαζονεία και προκλητικότητά τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου