Φεβρουαρίου 23, 2009

Σωσίβιο:Tο 40% των κοινών μετοχών της Citigroup θα εξαγοράσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.


Η "νέα διακυβέρνηση" Ομπάμα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αγοράς μετοχ'ων του τραπεζικού ομίλου Citigroup,από το κράτος,σε ποσοστό από το 25 έως το 40% , όπως γράφει η Wall Street Journal, αποκαλύπτοντας πρόταση που κατέθεσε η διεύθυνση της τράπεζας στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.
«Είναι πιθανόν οι συνομιλίες να ναυαγήσουν, όμως η κυβέρνηση ενδέχεται να εξαγοράσει ποσοστό κοινών μετοχών της Citigroup που θα φθάνει το 40%. Η διεύθυνση της τράπεζας ελπίζει πως το ποσοστό αυτό θα είναι κοντά στο 25%», τονίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές που «έχουν γνώση της κατάστασης».
Οι πληροφορίες αυτές δημοσιεύονται τη στιγμή που καθ' όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας πλήθαιναν οι φήμες για κρατικοποίηση της Citigroup και της Bank of America, που αμφότερες κατέφυγαν σε ανακεφαλαιοποίηση ύψους 45 δισ. δολαρίων έκαστη τους τελευταίους μήνες.
Στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδος, η μετοχή της Citigroup έχασε το 41% της αξίας της, ενώ της Bank of America το 35%.
-----------------------
Αίτηση πτώχευσης υπέβαλε άλλη μία ιαπωνική εταιρεία, η χρηματοπιστωτική SFCG, καθώς τα χρέη της έχουν διογκωθεί στα 338 δισ. γιεν (3,6 δισ. δολάρια). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισηγμένη ιαπωνική εταιρεία που καταρρέει στα τελευταία περίπου 7 χρόνια.Η SFCG δραστηριοποιείται στις πιστώσεις μικρών επιχειρήσεων, αλλά η πτώση της θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον συνολικό κλάδο πίστης της ιαπωνικής οικονομίας. Είναι δε η 10η εταιρία που βρίσκεται στο χρηματηστήριο του Τόκυο, που χρεοκοπεί φέτος .«Η κατάρρευση της SFCG ίσως να αποτελέσει το πρώτο στάδιο ενός δεύτερου γύρου της οικονομικής κρίσης», σχολίασαν αναλυτές στο Τόκιο.
Η SFCG είχε δανειστεί κεφάλαια από αρκετές ξένες τράπεζες, όπως η αμερικανική Lehman Brothers, αλλά αντιμετώπισε τις δυσβάσταχτες επιπτώσεις από ζημίες που προήλθαν από ενυπόθηκα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου