Φεβρουαρίου 22, 2009

Oι «μεγάλοι Ευρωπαίοι» , συμφώνησαν στο Βερολίνο για τον διπλασιασμό των πόρων του ΔΝΤ, και τάχθηκαν υπέρ "ρύθμισης και εποπτείας" των "αγορών".

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι υπουργοί Οικονομικών που πραγματοποίησαν σήμερα στο Βερολίνο προπαρασκευαστική συνάντηση για τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Λονδίνο, στις 2 Απριλίου, συμφώνησαν μεταξύ άλλων να υποστηρίξουν τον διπλασιασμό των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), όπως αναφέρεται στη σύνοψη των εργασιών τους.
«Οι πόροι του ΔΝΤ πρέπει να διπλασιασθούν για να του επιτρέψουν να συνδράμει τα μέλη του γρήγορα και με τρόπο ευέλικτο όταν αυτά αντιμετωπίζουν δυσκολίες», αναφέρεται στο σχετικό ντοκουμέντο.
Ωστόσο, όπως δήλωσε ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τον τρόπο ενίσχυσης των πόρων του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ έχει δηλώσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι διαθέσιμοι πόροι του και οι δυνατότητες δανειοδότησης των χωρών που έχουν ανάγκη, κινδυνεύουν να εξανεμισθούν εάν η οικονομική κρίση διαρκέσει.
Ήδη, η Ιαπωνία έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να δανείσει έως και 100 δισ. δολάρια στο ΔΝΤ.
Ακόμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν στην αναγκαιότητα ρύθμισης και εποπτείας των διεθνών αγορών, συμπεριλαμβανομένων ιδιαίτερα των κερδοσκοπικών επενδύσεων, όπως ανέφεραν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης.
Στα συμπεράσματα της συνάντησης υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα δομικών μεταρρυθμίσεων και επικέντρωσης των προσπαθειών στις δημόσιες δαπάνες ώστε να αντιμετωπισθεί η παγκόσμια κρίση, ενώ υποστηρίζεται και η επιβολή κυρώσεων στους «οικονομικούς παραδείσους».
«Υπογραμμίσαμε σήμερα για μία ακόμη φορά την πεποίθησή μας ότι όλες οι αγορές, όλα τα προϊόντα και οι μετέχοντες πρέπει να υπόκεινται στην κατάλληλη εποπτεία ή ρύθμιση, χωρίς εξαίρεση και ανεξάρτητα από την χώρα ή τον τόπο στον οποίο εδρεύουν», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου