Φεβρουαρίου 20, 2009

Μεγάλη υποχώρηση των "αγορών" στην Ευρώπη και Ασία.


Τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ και οι φόβοι περί κρατικοποιήσεων μεγάλων αμερικανικών τραπεζών κυριαρχούν στις αγορές, με τους επενδυτές να στρέφονται προς ασφαλέστερες τοποθετήσεις, όπως τα Έντοκα Κρατικά Γραμμάτια ΗΠΑ και το δολάριο.
Το γενικότερο επενδυτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές επηρεάζει και την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τους δείκτες να καταγράφουν απώλειες ελλείψει αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Οι δείκτες στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές διευρύνουν τις πρωινές τους απώλειες, με τον FTSE στο Λονδίνο να καταγράφει πτώση 2,42%, ενώ ο CAC στο Παρίσι υποχωρεί κατά 2,66%. Αρνητικό το πρόσημο και στην αγορά της Φρανκφούρτης, όπου ο δείκτης DAX χάνει σε ποσοστό 2,70%.

Πτωτικά κινήθηκαν τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ασία, καθώς τα αποτελέσματα αρκετών μεγάλων εταιρειών καταδεικνύουν την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Μεταξύ αυτών η Cie de Saint-Gobain SA, η μεγαλύτερη εταιρεία δομικών υλικών της Ευρώπης, η εταιρεία ελαστικών Bridgestone και η παγκοσμίως μεγαλύτερη εταιρεία τσιμέντου Lafarge, που εδρεύει στη Γαλλία.
Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,87%, στις 7.416,38 μονάδες, καταγράφοντας χαμηλά επίπεδα τετραμήνου.

Σημαντικές ήταν οι απώλειες στη Νότια Κορέα, όπου οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία και την πορεία του χρηματοοικονομικού κλάδου οδήγησαν σε έντονες ρευστοποιήσεις «επικίνδυνων» τοποθετήσεων, με τον δείκτη Kospi να υποχωρεί κατά 3,7%.
Πτώση μεταξύ 1% και 3% κατέγραψαν οι αγορές στην Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, την Ινδία και τη Σιγκαπούρη.
Πτωτικά έκλεισε χθες και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, παρά τις αρχικές ανοδικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν αγοραστικές ευκαιρίες μετά τις μεγάλες ρευστοποιήσεις στην αρχή της εβδομάδας.

Στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones παρουσίασε πτώση κατά 1,19%, ενώ στο ίδιο κλίμα και ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1,71%. Ο ευρύτερος δείκτης S&P500 παρουσίασε επίσης πτώση 1,20%.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου