Φεβρουαρίου 26, 2009

Αθώος για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς


Ελεύθερος ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς μετά την απαλλακτική ετυμηγορία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) για τις κατηγορίες της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο Κοσσυφοπέδιο.
«Η δικαστική έδρα σας κρίνει αθώο και για τις πέντε κατηγορίες που σας έχουν απαγγελθεί» δήλωσε ο δικαστής Ίαν Μπόνομι κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου, και διέταξε την αποφυλάκιση του Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.
Εκδίδοντας τις πρώτες ετυμηγορίες σχετικά με εγκλήματα των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας σε βάρος Αλβανών του Κοσόβου το 1999, το ICTY καταδίκασε τους πέντε συγκατηγορούμενους του Μίλαν Μιλουτίνοβιτς -πρώην ανώτατους Σέρβους πολιτικούς, στρατιωτικούς και αστυνομικούς- σε ποινές που κυμαίνονται από 15 έως 22 χρόνια κάθειρξης.
Οι καταδικασθέντες είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Νίκολα Σαΐνοβιτς, ο πρώην διοικητής του γιουγκοσλαβικού στρατού και υπουργός Αμυνας Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς και οι στρατηγοί του στρατού και της αστυνομίας Νεμπόισα Πάβκοβιτς, Βλάντιμιρ Λαζάρεβιτς και Σρέτεν Λούκιτς.
Η καταδίκη τους αφορά σε διώξεις Αλβανών του Κοσόβου για εθνικούς, θρησκευτικούς και φυλετικούς λόγους, δολοφονίες, μαζικές απελάσεις και άλλες απάνθρωπες πράξεις κατά πολιτών το πρώτο εξάμηνο του 1999.
Το κατηγορητήριο περιλάμβανε επίσης συμμετοχή σε οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο με στόχο αλλαγή της ισορροπίας των εθνικών κοινοτήτων στο Κόσοβο σε μία προσπάθεια να εξασφαλιστεί μόνιμος σερβικός έλεγχος στην περιοχή.Ο στόχος, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, έπρεπε να επιτευχθεί με συστηματική εκστρατεία εκφοβισμού και βίας, την οποία οι δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας με τις οδηγίες και τη στήριξη των κατηγορουμένων εφάρμοσαν σε βάρος του αλβανικού πληθυσμού στο Κόσοβο, με πυρπολήσεις χωριών, εμπρησμούς σπιτιών και περιουσιών, δολοφονίες και βιασμούς. Οι πρώην αξιωματούχοι της Σερβίας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο ευθύνονται για την εκδίωξη 800.000 Αλβανών του Κοσόβου, τις δολοφονίες εκατοντάδων πολιτών και τη συστηματική καταστροφή θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων.Ο Νίκολα Σαΐνοβιτς και ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Γιουγκοσλαβίας, στρατηγός Οϊντάνιτς οδηγήθηκαν στις φυλακές του ICTY το 2002 και ακολούθησε ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς το 2003.
Ο πρώην διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού της Γιουγκοσλαβίας Πάβκοβιτς, ο διοικητής του σώματος στρατού της Πρίστινας Λαζάρεβιτς και ο αρχηγός των αστυνομικών δυνάμεων στο Κόσοβο Λούκιτς φυλακίστηκαν το 2005. Όλοι δήλωσαν αθώοι. Η δίκη τους άρχισε στις 10 Ιουλίου του 2006 και ολοκληρώθηκε στις 27 Αυγούστου του 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου