Φεβρουαρίου 23, 2009

Απειλή για πληθωρισμό από τη ρευστότητα κατά της κρίσης

Τα σχέδια οικονομικής ανάκαμψης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης μπορεί, μετά από κάποιο χρονικό όριο, να «ενθαρρύνουν» τον πληθωρισμό, εκτίμησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ.

Αφού έριξαν δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες των απατεώνων του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, τώρα ανησυχούν για τον πληθωρισμό που οι ίδιοι προκάλεσαν.
. «Έχω αυτήν την ανησυχία», παραδέχτηκε ο υπουργός μιλώντας στο ARD.
Η απειλή προέρχεται από το γεγονός ότι στη Γερμανία και στις ΗΠΑ δημιουργείται μεγάλη ρευστότητα, που προέρχεται από τα διάφορα κρατικά σχέδια ανάκαμψης - ανάμεσα τους αυτό των 58 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Γερμανία και εκείνο των 787 δισ. δολαρίων για τις ΗΠΑ.
Για τα τρισεκατομμύρια που χορηγούν οι κεντρικές τράπεζες δεν ρωτήθηκε.
Ο κ. Στάινμπρουκ. είπε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι στο μέλλον θα είναι εύκολο «να αποσυρθεί η ρευστότητα αυτή από την αγορά, όταν θα έχει εξαλειφθεί η κρίση».

Σύμφωνα με τις πρώτες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πληθωρισμός για την ευρωζώνη μπορεί να φθάσει το 1% φέτος, και το 1,8% την επόμενη χρονιά, και στο 1,2% και το 1,9% για τη ζώνη των 27 χωρών της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου