Φεβρουαρίου 27, 2009

«Σωσίβιο» ύψους 24,5 δισ. ευρώ στις τράπεζες της ανατολικής Ευρώπης




Πακέτο στήριξης συνολικού ύψους 24,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα λάβει ο τραπεζικός κλάδος στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Το σχέδιο δράσης των τριών παγκόσμιας εμβέλειας επενδυτικών και αναπτυξιακών τραπεζών έρχεται καθώς οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ετοιμάζονται να συζητήσουν σχέδια αρωγής στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή.
Το «σωσίβιο» που παρέχουν οι διεθνείς πιστωτικοί οργανισμοί προσβλέπει στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και την παροχή βοήθειας για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που στροβιλίζονται στη δίνη της παγκόσμιας κρίσης. Χώρες όπως η Λετονία και η Ουγγαρία πλήττονται βαρύτητα από οικονομική ύφεση.
Σε κοινή ανακοίνωση των πιστωτικών οργανισμών αναφέρεται ότι πρόκειται για «διετή πρωτοβουλία, επιπροσθέτως των εθνικών κρατικών ενισχύσεων, σχεδιασμένη να δώσει γρήγορη, ευρείας κλίμακας και συντονισμένη οικονομική αρωγή προκειμένου να ενθαρρυνθεί ο δανεισμός, ιδίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης θα ενισχύσει, φέτος και του χρόνου, το χρηματοπιστωτικό τομέα της περιοχής με συνολικό ποσό ύψους έως και 6 δισ. ευρώ φέτος και θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση εμπορικών δραστηριοτήτων μέσω τραπεζών.Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων γνωστοποίησε ότι θα χορηγήσει δάνεια συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις στην κεντρική, ανατολική και νότια Ευρώπη. Αμεσα εκταμιεύσιμο είναι ποσό 5,7 δισ. ευρώ ενώ το υπόλοιπο, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, αναμένεται να έχει εγκριθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου.Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε, τέλος, ότι θα χορηγήσει δάνεια και θα προσφέρει εγγυήσεις ανάληψης πολιτικού ρίσκου, που συνολικά ανέρχονται στο ποσό των 7,5 δισ. ευρώ, σε τράπεζες, προγράμματα υποδομών και χρηματοδότηση εμπορικών δραστηριοτήτων.
Οι πιστωτικοί οργανισμοί υπογραμμίζουν ότι η πρωτοβουλία λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές μακροοικονομικές συνθήκες και τις οικονομικές πιέσεις που υφίστανται οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ποικιλομορφία των προκλήσεων που απορρέουν από την κρίση, σημειώνει το BBC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου