Φεβρουαρίου 27, 2009

Συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 1% εκτιμά ο ΟΗΕ

Η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί, φέτος, σε ποσοστό τουλάχιστον 1%, σύμφωνα με την εκτίμηση στην οποία προέβη ο γενικός γραμματέας της Διάσκεψης για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNCTAD).
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο κ. Σουπατσάι Πανιτσπάκντι είπε, ότι αυτή η πρόβλεψη στηρίζεται σε οικονομική ανάπτυξη 2,5% με 2,6% στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και συρρίκνωση 2% των ανεπτυγμένων οικονομιών.
«Ενδέχεται να δούμε μεγαλύτερη συμπίεση του αναπτυξιακού ρυθμού των αναπτυσσόμενων χωρών και αυτό, βεβαίως, θα έχει ως αποτέλεσμα βαθύτερη παγκόσμια συρρίκνωση. Κατά συνέπεια, προς το παρόν αναμένουμε -1% αλλά σίγουρα η συρρίκνωση θα είναι βαθύτερη από -1%», είπε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης και πρώην γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Στην αναθεωρημένη έκθεση ,«Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές», που έδωσε στη δημοσιότητα στα τέλη Ιανουαρίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο διεθνής οικονομικός οργανισμός προέβη στην εκτίμηση για αναπτυξιακό ρυθμό 0,5% της παγκόσμιας οικονομίας το 2009, με το ποσοστό αυτό να αντικατοπτρίζει ανάπτυξη 3,3% των αναπτυσσόμενων χωρών και συρρίκνωση 2% των ανεπτυγμένων οικονομιών.
Αν και πολλοί εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα δεχθεί ώθηση από τις ανθεκτικές Ασιατικές οικονομίες, ο επικεφαλής της UNCTAD είπε ότι τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεση του παρέχουν ενδείξεις για το ότι η πτώση των εξαγωγών στην Ασία ενδέχεται να συγκριθεί με την πτώση που σημείωσαν κατά την κρίση στην Ασία τη διετία 1997-1998.
Τόνισε, ωστόσο, ότι σε αντίθεση με αυτή την κρίση, ο Ασιατικός χρηματοπιστωτικός τομέας μοιάζει να είναι συγκριτικά ισχυρός.
«Είμαι πεπεισμένος ότι, προς το παρόν, λόγω του περιορισμένου βαθμού έκθεσης στον διεθνή δανεισμό, τα χρηματοπιστωτικά συστήματα στην Ασία θα αντεπεξέλθουν ικανοποιητικά, παρά το ότι και αυτά θα βιώσουν πιστωτική στενότητα», υπογράμμισε ο Σουπατσάι Πανιτσπάκντι.
Ο επικεφαλής της UNCTAD είπε ότι ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα στις αναπτυσσόμενες χώρες θα υποχωρήσει, φέτος, πιθανότατα στο ήμισυ των επιπέδων του 2008 και ότι οι εισροές των άμεσων ξένων επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες θα καταγράψει επίσης πτώση, αν και πιθανότατα σε μικρότερο ποσοστό.
Πέρυσι, οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 21%, ανερχόμενες σε 1,45 τρισ. δολάρια.

Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει, σε μεγάλο βαθμό, τη σημαντική μείωση της δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών στις ανεπτυγμένες οικονομίες ενώ οι ξένες άμεσες επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες σημείωσαν αύξηση 4%, το 2008.
Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε ο Σουπατσάι Πανιτσπάκντι για τις εισροές επενδυτικών κεφαλαίων στην Αφρική, δεδομένης της πτώσης των ενεργειακών τιμών, καθώς τα τελευταία χρόνια, το 80% με 90% των επενδύσεων στη Μαύρη Ηπειρο αφορούσε τη βιομηχανία εξόρυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου