Δεκεμβρίου 31, 2024

Μίτσκοσκι: Χωρίς εγγυήσεις από τις Βρυξέλλες, δεν υπάρχουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Hristijan Mickoski, επανέλαβε σήμερα τη θέση ότι χωρίς τις εγγυήσεις των Βρυξελλών ότι δεν θα υπάρξει άνοιγμα νέων διμερών ζητημάτων, δεν υπάρχουν συνταγματικές τροποποιήσεις, διότι, όπως είπε, δεν είναι ούτε τυχοδιώκτης ούτε επιδειξιομανής. 
 "Περιμένω ότι ο φάκελος της Νακεδονίας  θα έρθει τελικά στο φως και αναμένω ότι θα καθίσουμε μαζί με ανθρώπους στις Βρυξέλλες για να μιλήσουμε και να κάνουμε ένα σχέδιο και σενάριο για το τέλος, όχι μόνο ένα. ή δύο εμπόδια. 
Θα ήθελα να δω ένα σχέδιο στο οποίο συμμετέχουμε ενεργά για να φτάσουμε στο τέλος. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα έρθουμε μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά μπορούν να εγγυηθούν ότι δεν θα έχουμε πλέον προβλήματα με διμερή ζητήματα", δήλωσε ο Μιτσοσκι σε συνέντευξη Τύπου. 
 Ο Mickoski εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε αυτά τα 20 χρόνια το RSM δεν έχει μετακινηθεί ούτε ένα χιλιοστό, λόγω διμερών ζητημάτων. «Δεν είναι ότι είμαστε λαμπροί στο εσωτερικό, αλλά υπάρχουν πολλά κράτη μέλη που δεν ήταν λαμπρά και έγιναν μέλη. 
 Για να είμαι πιο άμεσος, δεν πρόκειται πάντα για ομάδες και κεφάλαια, αλλά υπάρχει επίσης πολιτική βούληση και απόφαση. Προφανώς, δεν υπήρξε τέτοια πολιτική βούληση και απόφαση για τον φάκελο της πΓΔΜ τα τελευταία 20 χρόνια.
 Αυτός είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης, είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο, αλλά είναι πραγματικά έτοιμες οι Βρυξέλλες για να οδηγήσουν τη δική τους κατεύθυνση - όχι δηλωτικά, όχι χτυπώντας στον ώμο, όχι στέλνοντας μηνύματα, ας καθίσουμε και ας κάνουμε ένα σαφές σχέδιο», δήλωσε ο Mickoski και επεσήμανε ότι το αναμένει αυτό από τις Βρυξέλλες. 
 Ο Mickoski επιβεβαίωσε ότι όσο ηγείται της κυβέρνησης και βρίσκεται στο τιμόνι του VMRO-DPMNE, δεν θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, χωρίς εγγυήσεις που θα ληφθούν από την ΕΕ. «Ναι, δεν θα υπάρξει πολιτική βούληση όσο ηγούμαι της κυβέρνησης και όσο είμαι πρόεδρος του VMRO-DPMNE και χωρίς το VMRO-DPMNE δεν θα υπάρξουν συνταγματικές τροποποιήσεις, αυτό πρέπει να είναι σαφές σε όλους. Επειδή δεν είμαι τυχοδιώκτης ή επιδειξιομανής στη ζωή μου, παραμένω σταθερός σε κάθε απόφαση που παίρνω, θέλω αυτή η απόφαση να σημαίνει το τέλος της διαδικασίας, όχι μόνο την αρχή», δήλωσε ο Mickoski. Όταν, είπε, κάποιος στις Βρυξέλλες είναι έτοιμος να του μιλήσει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τότε θα είναι επίσης έτοιμος για αυτή τη συζήτηση. Διαιρέστε δυτικά

Η 31η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

Η 31η Δεκεμβρίου είναι η 366η και τελευταία ημέρα του δίσεκτου 2024 

192. Ένας αθλητής, ο Νάρκισσος, στραγγάλισε στο λουτρό του τον Αυτοκράτορα Κόμμοδο. Το δολοφόνο έβαλαν στο Λουτρό η παλλακίδα του Μαρκία και ο οικονόμος του, Εκλεκτός, οι οποίοι ενεργούσαν προς όφελος του Πόπλιου Έλβιου Πέρτιναξ που διαδέχτηκε για τους τρεις πρώτους μήνες του 193, τον Κόμμοδο.
Ο Πέρτιναξ  γιος ενός απελευθερωμένου σκλάβου και πριν γίνει αξιωματικός του στρατού εργάστηκε ως δάσκαλος. Ο Νάρκισσος παραδόθηκε στα θηρία στην Αρένα το επόμενο έτος με εντολή του νέου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου.

406. Στις 31 Δεκεμβρίου του 406 μεγάλα πλήθη Αλανών, Βουργουνδών, Σουηβών και Βανδάλων διέσχισαν τον παγωμένο Ρήνο τον οποίο φρουρούσε «μόνο η πίστη των Γερμανών και ο αρχαίος τρόμος που ενέπνεε το όνομα της Ρώμης» και εισέβαλλαν στη Γαλατία. Ο ρωμαϊκός στρατός του Στιλίχωνα δεν ήταν σε θέση να τους σταματήσει, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της πτώσης της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

535. Ο στρατηγός Βελισάριος κατέλαβε το τελευταίο οχυρό των Βανδάλων στη Σικελία. Tις Συρακούσες.

1229.Ο Ιάκωβος Α΄ της Αραγωνίας μετά από τρίμηνη πολιορκία ολοκλήρωσε την απελευθέρωση της Μαγιόρκας, καταλαμβάνοντας την πρωτευουσα των μουσουλμάνων Μεντίνα που την μετονόμασε σε Πάλμα ντι Μαγιόρκα.

1352. Ισχυρός σεισμός κατέστρεψε το Αρέτσο στην Ιταλική Χερσόνησο .

1426. H Δημοκρατία του Ντουμπρόβνικ αγόρασε από το βασίλειο της Βοσνίας το δυτικό τμήμα της Κοβάλνε.

1435. Μετά την εκεχειρία του Δεκεμβρίου του 1433 και τον θάνατο του Λαδισλάβου το 1434, το Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών και η την Πολωνο-Λιθουανική Ένωση υπέγραψαν συνθήκη «αιώνιας ειρήνης» στο Μπρεστ που επαναλάμβανε τους όρους της συνθήκης του Μέουνο (1422) και απέκλειε το δικαίωμα παρέμβασης στον Πάπα και στον Γερμανό Αυτοκράτορα.

1494. Κατά τον Πρώτο Ιταλικό Πόλεμο ο στρατός του Κάρολος Η΄ της Γαλλίας του επονομαζόμενου Ευγενικού, εισήλθε στη Ρώμη.

1600. Η Βασίλισσα Ελισάβετ Α ' της Αγγλίας υπέγραψε την Βασιλική εξουσιοδότηση για την ίδρυση της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών που επέτρεπε στην Εταιρεία να εμπορεύεται μεταξύ του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδος και του Πορθμού του Μαγγελάνου με έξι πλοία.


1621. Κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, ο καρδινάλιος Φραντς φον Ντίντριχστάιν υπέγραψε στη Μοραβία, εκ μέρους του Αυτοκράτορα Φερδινάνδου Β την Συνθήκη του Νίκολσμπουργκ (Μικούλοφ), με τον Βοεβόδα της Τρανσυλβανίας Γαβριήλ Μπέτλεν, με την οποία ο Γκάμπορ Μπέθλεν παραιτήθηκε από το στέμμα της Ουγγαρίας και σε αντάλλαγμα, έλαβε τον τίτλο του Πρίγκιπα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τους επτά νομούς του Τίσα και την Άνω Σιλεσία.

1660 .Ο Ιάκωβος Β ́ της Αγγλίας διορίsthke Δούκας της Νορμανδίας από τον Λουδοβίκο 14o  της Γαλλίας.

1687. Με το Έδικτο του Φονταινεμπλώ, (Οκτώβριος 1685) , του Λουδοβίκου ΙΔ΄ με το οποίο ανακλήθηκε το Έδικτο της Νάντης (1598) και δινόταν εντολή για την καταστροφή των εκκλησιών των Ουγενότων, καθώς και για κλείσιμο των προτεσταντικών σχολείων, χιλιάδες Ουγενότοι εγκατέλειψαν. Με πρωτοβουλία της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών οι πρώτοι Ουγενότοι από την Ολλανδία απέπλευσαν για το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος.

1695. Ο Γουλιέλμος Γ΄ της Οράγγης, καθιέρωσε στην Αγγλία των φόρο των παραθύρων.

1757. Κατά τον Επταετή Πόλεμο η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ υπέγραψε το Ουκάζιο της 31ης Δεκεμβρίου με το οποίο το Καλίνινγκραντ προσαρτήθηκε στη Ρωσία. Τα Ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν το 1763.


1776. Άφιξη στο Παρίσι του ανεπίσημου πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών Βενιαμίν Φραγκλίνου για να ζητήσει βοήθεια από τη Γαλλία . Ο Φραγκλίνος μαζί με τα δυο εγγόνια του τον Σίλα Ντιν και τον Άρθουρ Λι, αναχώρησε από τις ΗΠΑ στο τέλος Οκτωβρίου και αποβιβάστηκε στον λιμένα του Σεν Γκοστέν στις 3 Δεκεμβρίου.

1790 . Κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδος που τύπωσαν οι αδερφοί Μαρκίδες- Πούλιου στη Βιέννη. Η «Εφημερίς», υπήρξε μαχητικό όργανο των ιδεών του νεοελληνικού εθνικού διαφωτισμού και πρέσβευε στην εθνική απελευθέρωση.

1805. Η τελευταία ημέρα ισχύος του γαλλικού επαναστατικού ημερολογίου.

1822. Οι τούρκοι, υπό τον Ομέρ Βρυώνη, μετά την αποτυχία τους να καταλάβουν το Μεσολόγγι, έλυσαν  την πρώτη πολιορκία της πόλεως, η οποία είχε αρχίσει στις 25 Οκτ. 1822

1877. Κατά τον ρωσο-τουρκικό πόλεμο , η μάχη του Τασκεσέν, (σήμερα Σαράντσι) στη Βουλγαρία, κατά την οποία οι Ρωσοι του Ιωσήφ Γκούρκοδιέλυσαν ένα τουρκικό σύνταγμα που διοικούσε ο άγγλος Μπέικερ Πασάς και το οποίο κάλυπτε την υποχώρηση του Σαχήρ Πασά προς τη Σόφια. Οι Τούρκοι που είχαν 1000 νεκρούς έκαψαν το χωριό.

1880. Ολοκληρώθηκε η πρώτη επίσημη απογραφή πληθυσμού στο Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας Απογράφηκαν 2. 007.919 κάτοικοι.

1887. Ολοκληρώθηκε η απογραφή πληθυσμού στη Βουλγαρία μετά από τη προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας. Καταγράφηκαν 3.154.375 κάτοικοι.

1888 .Το ιδρυτικό συνέδριο του Αυστριακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. 1898. Λειτούργησε η τηλεφωνική γραμμή Μόσχα - Αγία Πετρούπολη.

1898. 
Στη Ρωσία άρχισε να λειτουργεί η πρώτη υπεραστική τηλεφωνική γραμμή μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης

1918. Ο γερμανικός στρατός αποσύρθηκε από το Βίλνιους.

1919 . Στη Ρωσία έληξε η εξαήμερη μάχη του Ντομπάς με νίκη του Κόκκινου Στρατού που τον διοικούσε ο στρατηγός Εγκόροφ με πολιτικό Επίτροπο τον Στάλιν κατά των Λευκών του στρατηγού Ντενίκιν. Στη Βουλγαρία παραπέμφθηκαν να δικαστούν σχετικά με τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στον
Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πρωθυπουργός Βασίλ Ραντοσλάβοφ και οι υπουργοί του.

1926 . Έπαψε να υφίσταται η Λατινική Νομισματική Ένωση.

1940.Το υποβρύχιο  «Κατσώνης», με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Α. Σπανίδη, βύθισε  το ιταλικό «Κουίντο», (531 ΚΟΧ) έξω από τo Μπαρ  της Γιουγκοσλαβίας. Το δεκαμελές πλήρωμα χάθηκε ,
Το 33ο ΣΠ της Φλωρίνης επιτίθετο στο Μάλι Φερόσι εκεί έπεσαν μαχόμενοι οι  Στρατιώτες Αγγελής ή Γιδαράκος Ιωάννης , Δαδιώτης Ιωάννης,  Καζάνης, Γεώργιος, και Κεφάλας Θωμάς Παναγιώτη, Στρατιώτης, και στο ύψωμα 897 δίπλα από το 1220 που είχε καταληφθεί στις 28 Δεκεμβρίου. Εκεί σκοτώθηκε ο Στρατιώτης Παπακωνσταντίνου Αθανάσιος του 33ου  . Στο ύψωμα1280 σκοτώθηκε ο Στρατιώτης Καλτσάς Σπυρίδων του 3ου ΣΠ. Το 28ο ΣΠ προωθείτο προς την Κλεισούρα. Σκοτώθηκε  ο ανθυπολοχαγός  ΝΤΕΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. Το 66ο επιχειρούσε προς το Μπεράτι.Στον αυχένα Σιρακούτ σκοτώθηκαν ο στρατιώτηςΠαπαϊωάννου Βασίλειος και Μἀμαλης Λεωνίδας. Το 36ου ΣΠ.  επιχειρούσε στο ύψωμα Μπένσας , νότια του Τεπελενίου. Εκεί σκοτώθηκε ο στρατιώτης  Λέλας Αριστείδης.

1942. Στο μέτωπο του Στάλινγκραντ έληξε η σφοδρή αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού για την απόκρουση της «Χειμερινής Θύελλας», που στόχευε στην διάσωση της παγιδευμένης 6ης Στρατιάς του Φον Πάουλους, με την ολοκληρωτική ήττα της 4ης ρουμανικής Στρατιάς και την βαριά ήττα της 4ης Τεθωρακισμένης Στρατιάς του Χέρμαν Χοτ.Σφαγές Ελλήνων στην Βόρειο Ήπειρο από Ιταλούς και Αλβανούς.

1943. Στις 31-12-1943, οι κομμουνιστές μετέφεραν από το στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων στο Χάραδρο Κυνουρίας, τον Ιωάννη Βουγιουκλάκη μαζί με τους Αναστάσιο Κανάβαρο, Σαράντο Πουρνάρα, Τάκη Κουγιούρα και Γεώργιο Τράκα , στη θέση Διάσελο δυο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, τους έριξαν σε ένα λάκκο και τους δολοφόνησαν με πέτρες!!!
Οι ΟΠΛΑτζήδες βασάνιζαν πολλές μέρες σε καθημερινή βάση τον Ιωάννη Βουγιουκλάκη. Μετά από δημόσιο βασανισμό κατά τον οποίο του έβγαλαν τα νύχια και λιποθύμησε του έβγαλαν τα χρυσά δόντια με την τανάλια!!!
Οι κομμουνιστές πέταξαν στο βάραθρο «τρύπα του ταράτσα» κοντά στα Νιάτα .39 αντικομουνιστές κατοίκους των Μολάων τους οποίους καταδίκασε Λαϊκό Δικαστήριο στο «ανταρτοχώρι» του Αγίου Δημητρίου - Ζάρακα Λακωνίας. Οι εκτελεσθέντες με απόφαση του «Λαϊκού Δικαστηρίου» ήσαν: 1. Καρυτσιώτης Νικ. – ιερέας 2. Λύρας Θεόδωρος 3. Φερδιανάκης Νικ. 4. Ζερβάκος Αντ. 5. Φουργιέζος Γρηγ. 6. Κωστάκος Λεων., 7. Καρυτσιώτης Ιωανν. 8. Κοντοσταθάκος Ευθ. 9. Φριτζίλας Χρ. 10. Γραμματικάκης Δημ., 11.Λιβερδίσης Δημ. 12. Παντελής Κων. 13. Ζερβάκος Χρ. 14. Κωστάκος Εμμ. 15. Αντωνάκος Νικ. 16. Ζερβάκος Δημ. 17. Καναβάρος Σταμ. 18. Καναβάρος Νικ. 19. Κουτσογιάννης Ιωαν. 20. Κουτσογιαννόπουλος Γ. 21. Σκανδαλάκης Δημ. 22.Νικολινάκος Γεωργ. 23. Λυγερός Παν. 24. Έξαρχος Δημ. 25. Γιανναράκης Αντ. 26. Καλαμβόκης Ευαγ. 27. Νικολινάκος Γρηγ. 28. Δριβάκης Αντ. 29. Καλκανδής Σταυρ. 30. Κυριακάκος Παν. 31. Μανιατάκος Ιωανν. 32. Μανωλάκος Δημ. 33. Μπέμπης Γεωργ. 34. Ντέντες Παν. 35. Πιερράκος Στυλ. 36. Ρουμάνος Γεωργ. 37. Ρουμάνος Δημ. 38. Χριστακάκος Δημ. 39. Φουργιέζου Παν/τσα.


1944. Εξαπολύθηκε η τελευταία επίθεση του Χίτλερ, στο Δυτικό Μέτωπο.
Η Επιχείρηση «Βοριάς», (Nordwind), εξαπολύθηκε από το Σάαρ και το Κολμάρ, σε ένα μέτωπο 110 χιλιόμετρων, κατά των συμμαχικών δυνάμεων στα Βόσγια, για να βρεθούν οι Γερμανοί στα νώτα των αμερικανών στο Στρασβούργο. Τις γερμανικές δυνάμεις διοικούσαν ο στρατηγός Γιοχάνες Μπλάσκοβιτς και ο Χάινριχ Χίμλερ. Η Λουφτβάφε προσέφερε 1000 αεροπλάνα. Σε ομιλία του προς τους διοικητές των μονάδων ο Αδόλφος Χίτλερ στις 28 Δεκεμβρίου 1944, είχε τονίσει: «Αυτή η επίθεση έχει ενα πολύ σαφή στόχο .Την καταστροφή και εξολόθρευση των δυνάμεων του εχθρού, όπου μπορούμε να τις βρούμε».
Στην η Ουγγαρία η κυβέρνηση του Μπάλα Μίκλος κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία.
Κατά τα Δεκεμβριανά, η 3η Ορεινή ταξιαρχία μέχρι το τελευταίο φως της 31ης Δεκεμβρίου Ολοκλήρωσε την εκκαθάριση των Ανατολικών Συνοικιών. (Καισαριανή- Παγκράτι-Ν.Ελβατία-Βύρωνα) και συνδέθηκε με την 28η Βρετανική..
Η ΚΕ του ΕΑΜ απηύθυνε υπόμνημα προς τις «συμμαχικές κυβερνήσεις» της Μ. Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της ΕΣΣΔ, ζητώντας την αποστολή στην Ελλάδα διασυμμαχικής επιτροπής, τον τερματισμό των συγκρούσεων και το σεβασμό της θέλησης του ελληνικού λαού. Η ΚΕ του ΕΛΑΣ ανήγγελλε το νικηφόρο τερματισμό των 8ήμερων επιχειρήσεων κατά του ΕΔΕΣ.

1945. Στο Βελιγράδι δόθηκε στην κυκλοφορία η σιδηροδρομική γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σάβα.

1946. Στις 31 Δεκεμβρίου η Υπάτη της Φθιώτιδας κατελήφθη προσωρινά από τους Κομμουνιστές. Οι απώλειες του 1946 για την πλευρά των Κομμουνιστών ήταν 836 νεκροί. Ακόμα 208 αιχμαλωτίστηκαν και 100 παραδόθηκαν. Ο Εθνικός Στρατός είχε 126 νεκρούς (13 αξιωματικοί και 113 οπλίτες), και 194 αγνοούμενους.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν διακηρύσσει επισήμως το τέλος των εχθροπραξιών του β ' Παγκοσμίου Πολέμου σε ότι αφορούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες.


1947.
 Το ξημέρωμα της 31ης Δεκεμβρίου οι  κομμουνιστές  εξαπέλυσαν την τελική επίθεση για την κατάληψη της Κόνιτσας με όλες τις δυνάμεις τους σε όλο το μέτωπο της πόλης. Η κύρια δύναμη είχε συγκεντρωθεί στο ύψωμα Προφήτη Ηλία και την Τραπεζίτσα. 
Οι δυνάμεις του ΔΣΕ δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την άμυνα του ΕΣ .Τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου η πολιορκημένη Κόνιτσα δοκιμάστηκε πάλι από σκληρή επίθεση. Οι συμμορίτες έφτασαν κοντά στους στρατιώτες και έγιναν μάχες σώμα προς σώμα με λόγχες και χειροβομβίδες. Παράλληλα μια Διλοχία του 527ΤΠ υπό τον Λυγεράκη και το 24ο Τάγμα Χωροφυλακής του βουλευτού Αλέκου Παπαδόπουλου στις 22.00 ακριβώς βρίσκονταν στη γέφυρα του Αώου και στις 22.00 και 10' μπήκαν στη Κάτω Κόνιτσα. Η Κόνιτσα πανηγύριζε.

1949.Στη Γιουγκοσλαβία στο πλαίσιο της αυτοδιαχείρισης εκλέχτηκε το πρώτο συμβούλιο των εργαζομένων στο εργοστάσιο τσιμέντου του Σπλιτ.

1951. Έπαψε η ισχύς του σχεδίου Μάρσαλ που χρηματοδότησε με 12.000.000.000 δολ. την ανοικοδόμηση της Ευρώπης.

1954. Στην Πράγα έληξε η τριήμερη Σύνοδος των κοινοβουλίων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας και της Τσεχοσλοβακίας , με την απόφαση για την από κοινού προστασία του απαραβίαστου των συνόρων των τριών κρατών.


1956 . 
Στην Κύπρο, έπεσε μαχόμενος με «προδότες πράκτορες των Άγγλων και Τούρκους επικουρικούς». στο γεφύρι της Ζωοπηγής, ο μαχητής της ΕΟΚΑ Μάκης Γιωργάλλας 21 ετών από το Μαραθόβουνο. Ήταν μέλος της ομάδας υπό τον Γρηγόρη Αυξέντιου με το ψευδώνυμο «Λιάκος». Μετά το θανάσιμο τραυματισμό του, απευθυνόμενος προς τον Αυξεντίου, είπε «Μάστρε πεθαίνω…Ζήτω η Ελλάς».
Άρχισε να μεταδίδει πρόγραμμα η τηλεόραση της Ρουμανίας (TVR) με κάλυψη στο Βουκουρέστι.

1957 . Εντοπίστηκε στη Πύλο ο τάφος του Νηλέα, πατέρα του βασιλιά της Πύλου, Νέστορα. 

1958. Στην Κουβά  ο δικτάτορας Μπατίστα εγκατέλειψε την Αβάνα ενώ οι  μπαρμπούδος του Φιντέλ Κάστρο βρίσκονταν ante portas.


1963. Διαλύθηκε η Κεντροαφρικανική Ομοσπονδία, από την οποία προέκυψαν η Ζάμπια, το Μαλάουι και η Ροδεσία. Στην Αθήνα ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Παρασκευόπουλου.

1964. Έληξε η τριήμερη απογραφή στη Λαοκρατική Γερμανία. Ο πληθυσμός ήταν 17.003.632 άτομα. Το 1950, ήταν 18.388.172 άτομα.

1965. Το πραξικόπημα του στρατηγού Ζαν-Μπεντέλ Μποκάσα, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

1967. Υπογράφηκε η σύμβαση της Δ.Ε.Η. με τη γερμανική AEG, για την κατασκευή του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου παραγωγής ρεύματος στη Μεγαλόπολη.


1968.
 Η πρώτη πτήση επιβατικού υπερηχητικού αεροπλάνου του Τούπολεφ 144.


1977.Ο αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ συναντήθηκε με τον Σάχη του Ιράν στην Τεχεράνη.

1984. Ο Ρατζίβ Γκάντι έγινε πρωθυπουργός , διαδεχόμενος τη μητέρα του Ιντίρα που δολοφονήθηκε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από την UNESCO.

1985. Η Μεγάλη Βρετανία αποσύρθηκε και αυτή από την UNESCO.


1987. Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε έγινε Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε.


1991. Στο Σαλβαδόρ η κυβέρνηση και το FMLN υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης μετά από 12 χρόνια εμφυλίου πολέμου. Διαλύθηκε επισήμως η Σοβιετική Ένωση.

1992. Το βελούδινο διαζύγιο Η Τσεχική και Σλοβακική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία διαλύθηκε και προέκυψε η Τσεχική Δημοκρατία με πρωτεύουσα την Πράγα και η Σλοβακία με πρωτεύουσα τη Μπρατισλάβα.


1999
 .Ο Μπορίς Γιέλτσιν, παρέδωσε την εξουσία στον Βλάντιμιρ Πούτιν. 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν την Ζώνη του Παναμά στον Παναμά.

2004. Βίκτορ Γιανουκόβιτς παραιτήθηκε από τη θέση του ως πρωθυπουργού της Ουκρανίας.

2005.Έκλεισε η Ελληνική υπηρεσία του BBC.

2010. Η Εσθονία έγινε το 17ο μέλος της ζώνης του ευρώ.
2013. Η Λετονία έγινε το 18ο κράτος μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης που υιοθέτησε το ευρώ.

2014. Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με  το οποίο προκηρύχθηκαν  οι εκλογές στην Ελλάδα για  στις 25 Ιανουαρίου.

 2015. Ο Πρόεδρος της Ιταλίας Τζώρτζιο Ναπολιτάνο ανακοίνωσε  την παραίτησή του, «λόγω γήρατος».


2018.
 Η έκρηξη σε δεκαώροφη πολυκατοικίας στο Νο 164 της λεωφόρου Καρλ Μαρξ στο Μαγκνιτογκόρσκ της Ρωσίας. Τριάντα εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν. 

2021. Τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.Μίλησαν για 50 λεπτά. Δηλαδή για 12 λεπτά ο καθένας, συν οι μεταφραστές. Ο Μπιντές είπε στον Πρόεδρο Πούτιν ότι εάν συνεχιστεί η κλιμάκωση στα σύνορα της Ουκρανίας, οι δυτικές χώρες θα αναπτύξουν «μεγάλης κλίμακας κυρώσεις», συμπεριλαμβανομένων μέτρων στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν επεσήμανε στον συνάδελφό ότι « αυτό θα ήταν σοβαρό λάθος», διότι «σε περίπτωση εισαγωγής νέων», «άνευ προηγουμένου κυρώσεων» θα επέλθει πλήρης ρήξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών».

Δεκεμβρίου 29, 2024

Η 29η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

Η 29η Δεκεμβρίου είναι η 364η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 2 ημέρες ως το τέλος του έτους. 

875. Ο Βασιλιάς των Φράγκων Κάρολος ο Φαλακρός στέφτηκε Άγιος Ρωμαίος Αυτοκράτορας από τον Πάπα Ιωάννη Η ́ με το όνομα Κάρολος Β ́.

1170 .Δολοφονήθηκε μέσα στον Καθεδρικό Ναό του Καντέρμπουρι από ακόλουθους του βασιλιά Ερρίκου Β΄ της Αγγλίας ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι, Τόμας Μπέκετ. 
1503. Τα ισπανικά στρατεύματα στην Καλαβρία και την Απουλία, υπό την αρχηγία του Γκονθάλο δε Κόρδοβα επιτέθηκαν τους Γάλλους. Στην μάχη του Γκαριλιάνο οι Γάλλοι ηττήθηκαν κι αποχώρησαν οριστικά από το βασίλειο της Νεαπόλεως.

1708. Η Πέτρος ο Μεγας υπέγραψε το Ουκάζιο για το χωρισμό της Ρωσικής Αυτοκρατορίας σε 8 επαρχίες.

1709.Πέθανε η αυτοκράτειρα της Ρωσίας Ελισάβετ.


1768.
 Η Αικατερίνη η Μεγάλη καθιέρωσε το χαρτονόμισμα στη Ρωσία.


1791.Στις 29 Δεκεμβρίου/9 Ιανουαρίου 1792 υπογράφηκε η Συνθήκη Ειρήνης του Ιασίου μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1797. Ο Γαλλικός επαναστατικός Στρατός κατέλαβε το Μάιντς.

1825. Ο Μπολιβάρ παρέδωσε την προεδρία της Βολιβίας στον Αντόνιο Χοσέ ντε Σούκρε

1845 . Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσάρτησαν τη Δημοκρατία του Τέξας.

1855. Επιδόθηκε το Αυστριακό τελεσίγραφο προς την Ρωσία για τον Κριμαϊκό Πόλεμο.

1860. Επιβεβαιώθηκε η τεχνολογική ηγεμονία του Ηνωμένου Βασιλείου με την καθέλκυση του «HMS Warrior», με τον συνδυασμό κοχλιωτής προπέλας, σιδερένιου σκελετού και σιδερένιας θωράκισης, που καθιστούσε παρωχημένα όλα τα προηγούμενα πολεμικά πλοία.

1874 .Στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Μαρτίνεθ Κάμπος ανακήρυξε τον πρίγκιπα Αλφόνσο βασιλιά της Ισπανίας.

1877. Κατά τον Σερβο-τουρκικό Πόλεμο του 1877-1878 άρχισε η μάχη της Νίς.

1911. Στην Κίνα, η Επαναστατική Προσωρινή Συνέλευση εξέλεξε τον Σουν Γιατ-Σεν ως προσωρινό πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κίνας. Επίσημα ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου του 1912. Η Μογγολία απέκτησε την ανεξαρτησία της. Ο Μπογκντ Χαν έγινε χαγάνος της Μογγολίας.

1914. Στο Μέτωπο του Καυκάσου ο Ενβέρ Πασάς διέταξε την επίθεση στο Σαρίκαμις. Το 9ο και το 11ο Σώμα δύναμης 12000 ανδρών επιτέθηκαν αλλά αποκρούστηκαν με απώλειες 6000 ανδρών.

1915. Η ναυμαχία του Δυρραχίου ανάμεσα σε πλοία του αυστριακού Ναυτικού και σε πλοία του βρετανικού, Γαλλικού και Ιταλικού ναυτικού που μετέφεραν Σέρβους στην Κέρκυρα. Οι Αυστριακοί έχασαν δυο αντιτορπιλικά.

1916. Η δολοφονία του Ρασπούτιν στην Αγία Πετρούπολη από τον πρίγκιπα Φέλιξ Γιουσούποφ σύζυγο της ανιψιάς του Τσάρου.

1919 .Το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας ψήφισε την ένωση με τη Ρουμανία της Τρανσυλβανίας, της Μπουκοβίνα και της Βεσσσαραβίας.

1920. Η Κυβέρνηση του Βασιλείου των Σέρβων Κροατών και Σλοβένων έθεσε εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας.

1922. Υπογράφηκε Συνθήκη για την ενοποίηση σε ένα κράτος, της ΕΣΣΔ,  της Ρωσικής Σοσιαλιστικής Φεντεραλιστικής Σοβιετικής Δημοκρατίας, της  Ουκρανικής Σοσιαλιστικής Σοβιετικής Δημοκρατίας, της Σοσιαλιστικής Σοβιετικής Δημοκρατίας της Λευκορωσίας και της Σοσιαλιστικής Σοβιετική Δημοκρατία της Υπερκουκασίας,

1921.Υπεγράφη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, Βρετανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία η Συνθήκης περιορισμού των ναυτικών εξοπλισμών.

1928.Το Κουομιτάγκ κήρυξε την ολοκλήρωση της κινεζικής επανένωσης.

1933. Στη Ρουμανία μέλη της Σιδηράς Φρουράς δολοφόνησαν στην αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού της Σινάια τον Φιλελεύθερο Πρωθυπουργό Ιον Ντούκα ο οποίος στις 10 Δεκεμβρίου 1933 είχε θέσει τη Σιδηρά Φρουρά εκτός νόμου ενω δώδεκα μέλη της Λεγεωνας δολοφονήθηκαν από την αστυνομία.

1934.Η Ιαπωνία κατήγγειλε την ναυτική Συνθήκη της Ουάσινγκτον, του 1922 και την ναυτική Συνθήκη του Λονδίνου του 1920.

1937.Τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα της Ελεύθερης Ιρλανδίας.

1940 Το Υ/Β «ΠΡΩΤΕΥΣ» που απέπλευσε από το Ναύσταθμο στις 26 Δεκεμβρίου 1940 με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Μ.ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΝΤΗ, στις 29 Δεκεμβρίου έχοντας φθάσει στην περιοχή περιπολίας του εντόπισε εχθρική νηοπομπή, ερχόμενη από την Αυλώνα της Αλβανίας με τελικό προορισμό το Μπρίντιζι , αποτελούμενη από τα μεταγωγικά SARDEGNA , ITALIA και PIEMONTE , τα οποία συνόδευε το ιταλικό τορπιλοβόλο ANTARES .
Ο «ΠΡΩΤΕΥΣ» επιτέθηκε με τορπίλες εναντίον της νηοπομπής και βύθισε το SARDEGNA. Μετά την εξαπόλυση των τορπιλών το «ΠΡΩΤΕΥΣ» έχασε το καταδυτικό του βάθος με αποτέλεσμα να ανέλθει στην επιφάνεια, να γίνει αντιληπτό και να εμβολιστεί από το τορπιλοβόλο ANTARES, με αποτέλεσμα να βυθιστεί αύτανδρο. Στο «ΠΡΩΤΕΥΣ» επέβαιναν 48 άτομα αξιωματικοί και ναύτες. Μιχαήλ Χατζηκωνσταντής (Πλωτάρχης - Κυβερνήτης), Γεώργιος Μαριδάκης (Υποπλοίαρχος), Θεόδωρος Κονίδης (Υποπλοίαρχος), Ανδρέας Τουρνάς (Υποπλοίαρχος), Κυριάκος Νικολαράκος (Αρχικελευστής μηχανικός),Διονύσιος Τηλέμαχος (Αρχικελευστής μηχανικός), Αντώνιος Καφετζής (Κελευστής ηλεκτρολόγος),Ιωάννης Κυριαζής (Κελευστής μηχανικός),Θρασύβουλος Τσάτσας (Υποκελευστής Α΄ τηλεγραφητής) Αναστάσιος Ντόντος (Υποκελευστής Α΄ τορπιλητής) Βασίλης Γεωργίου (Υποκελευστής Α΄ μηχανικός) Αχιλλέας Τούλης (Υποκελευστής Α΄ μηχανικός) Θεόδωρος Σανούδος (Υποκελευστής Α΄ μηχανικός) , Δημήτριος Γιανέλλης (Υποκελευστής Α΄ πυροβολητής) , Αναστάσιος Αναστασόπουλος (Υποκελευστής Β΄ ηλεκτρολόγος) , Γεώργιος Τσαλίκης (Υποκελευστής Β΄ ηλεκτρολόγος) , Παναγιώτης Σκλάβος (Υποκελευστής Β΄ τορπιλητής) , Ηλίας Κατσουράνης (Υποκελευστής Β΄ τορπιλητής) , Ναπολέων Άνθης (Δίοπος ηλεκτρολόγος) , Διονύσιος Άννινος (Δίοπος ηλεκτρολόγος) , Νικόλαος Αρμένης (Ναύτης εθελοντής ηλεκτρολόγος) , Σπυρίδων Βλάχος (Ναύτης μηχανικός) , Παντελής Βουτσινάς (Ναύτης εθελοντής ηλεκτρολόγος) ,Σπυρίδων Γιαλυψός (Ναύτης εθελοντής εσχαρεύς) ,Σταμάτιος Γιατράκος (Δίοπος μηχανικός) ,Χαράλαμπος Δελής (Ναύτης εθελοντής πυροβολητής) ,Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος (Δίοπος σηματωρός), Χρήστος Ζαφείρης (Δίοπος μηχανικός) , Παναγιώτης Θεοδώσης (Δίοπος τορπιλητής),Γεώργιος Κάψος (Ναύτης εθελοντής τηλεγραφητής) , Εμμανουήλ Λεβαντής (Ναύτης εθελοντής ηλεκτρολόγος) , Γεώργιος Λιάτσης (Ναύτης εθελοντής ηλεκτρολόγος) , Παναγιώτης Μηνάς (Ναύτης εθελοντής μηχανικός) , Γεώργιος Μοριανός (Ναύτης μηχανικός) , Σταύρος Μουσούλης (Ναύτης εθελοντής σηματωρός),Δημήτριος Ορφανός (Ναύτης εθελοντής αρμενιστής),Ζαχαρίας Πανταλέων (Δίοπος αρμενιστής), Μιχαήλ Παπαπαναγής (Δίοπος μηχανικός), Παναγιώτης Παράσχης (Δίοπος σηματωρός) ,Ελευθέριος Περδικούρης (Δίοπος μηχανικός) , Απόστολος Σκαράκης (Δίοπος τορπιλητής) , Γεώργιος Τηλέμαχος (Ναύτης εθελοντής μηχανικός), Αριστείδης Τούσσας (Δίοπος μηχανικός) , Παναγιώτης Φουρίκης (Δίοπος τορπιλητής), Πέτρος Χατζηδημητρίου (Ναύτης τορπιλητής) ,Κωνσταντίνος Χελιώτης (Δίοπος αρμενιστής) 47. Γεώργιος Χρυσανθόπουλος (Ναύτης νοσοκόμος) ,Πέτρος Ψυλλάς (Δίοπος τηλεγραφητής).
Η βύθιση του «ΠΡΩΤΕΥΣ» έγινε γνωστή στην Ελλάδα την 10η Ιανουαρίου 1941 από ανακοινωθέν του ιταλικού ραδιοφωνικού σταθμού.
Στις 29 Δεκεμβρίου 1940, ένα Blenheim Mk IV της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού, κατά τη διάρκεια αποστολής στον τομέα του Β' Σώματος Στρατού, δέχθηκε επίθεση από ιταλικά καταδιωκτικά Fiat CR.42 . Το ελληνικό βομβαρδιστικό δέχθηκε καταιγιστικά διασταυρούμενα πυρά και κατέπεσε στην περιοχή της Αυλώνας, παρασύροντας στο θάνατο το πλήρωμα. τον Υποσμηναγό Κλεάνθη Χατζηιωάννου και τους Αρχισμηνίες Κωνσταντίνο Σωτηριάδη και Νικόλα Αραμπατζή.
Η Λουφτβάφε βομβάρδισε με εμπρηστικές βόμβες το Λονδίνο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 8.000 αμάχους.
-Στη Βουλγαρία εκδόθηκε ο νόμος περί ιδρύσεως οργανισμού νεολαίας που ηταν παρόμοιος με την χιτλερική 

-Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μεγάλου βομβαρδισμού του Λονδίνου από γερμανικά βομβαρδιστικά, η Luftwaffe έριξε εμπρηστικές βόμβες στο Λονδίνο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 3.000  άμαχους.

1944. Κατά τα Δεκεμβριανά, στις 7.15 πρωινή της 29ης Δεκεμβρίου, άρχισε η επίθεση της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας στην Καισαριανή. Έως το τελευταίο φως της ημέρας μετά από σκληρές οδομαχίες , είχε καταληφθεί ο λόφος Μαυρομάτη, το δυτικό τμήμα της Καισαριανής έως την οδό Φαρσάλων, και το Κέντρο της Καισαριανής έως την οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου. Οι κομμουνιστές είχαν μεγάλες απώλειες. 100 ένοπλοι κομμουνιστές πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Οι Βρετανοί επιτέθηκαν και εκκαθάρισαν τις στήλες του Ολυμπίου Διός και έφτασαν έως την Πλατεία Πλαστήρα. Μονάδες της 4ης Μεραρχίας εκκαθάρισαν το Κατσιπόδι, το Δρουγούτι, και τη συνοικία Κυνοσάργους.
Σύμφωνα με αναφορά του Α’ ΣΣ στην ΚΕ του ΕΛΑΣ, το βράδυ της 29ης Δεκεμβριου η δύναμη και διάταξη του ΕΛΑΣ στην Αθήνα είχε ως εξής:
«α) Μικτό Απόσπασμα: Μπαρουτάδικο-Ιερά Οδός-Κων/λεως-ΣΠΑΠ σε βάθος μέχρι Ακαδημία Πλάτωνος. Δύναμη 1.050 μαχητές.
β) 4ο Σύνταγμα: Βάθη-Μεταξουργείο-Ομόνοια. Δύναμη 800.
γ) 3ο Σύνταγμα: Νεάπολη-Φυλακές Αβέρωφ-Λεωφ. Αλεξάνδρας (Εξάρχεια-Πευκάκια-Ομόνοια). Δύναμη 700 άνδρες.
δ) Ανεξάρτητο Απόσπασμα: Φυλακές Αβέρωφ-Αμπελόκηποι-Γηροκομείο. Δύναμη 1.100.
-5ο Σύνταγμα Προαστίων 400 μαχητών.
Εφεδρεία του Σώματος: ένα Τάγμα του 7ου κι ένας Λόχος 11ου. Σύνολο 350 μαχητές.»
Στο μέτωπο της Ηπείρου, ο ΕΛΑΣ εκτόπισε τον ΕΔΕΣ και από την Πρέβεζα.
Στην Ουγγαρία άρχισε η πολιορκία της Βουδαπέστης, από το Σοβιετικό Στρατό και μονάδες της Ρουμανίας.

1947. Στην συνεχιζόμενη μάχη της Κόνιτσας, ο ελληνικός στρατός κατόρθωσε να κλείσει το ρήγμα που είχαν προκαλέσει ο κομμουνιστοσυμμορίτες στην βόρεια είσοδο της πόλης στο Μακροβούνι .
Οι δυνάμεις των συμμοριτών στον τομέα βορείως του Καλπακίου ήταν αρκετά μεγάλες και κατείχαν τα υψώματα της Γκραμπάλας στα χαρακώματα που πολέμησαν οι ημίθεοι του Κατσιμήτρου.
Το απόγευμα της 29ης Δεκεμβρίου στις 15.00, μία Διλοχία του 527 Τάγματος Πεζικού με επικεφαλής τον Κρητικό ταγματάρχη Γιώργο Λυγεράκη, με ηρωϊκή εξόρμηση μπήκε στα χαρακώματα και έδιωξε κακήν κακώς τους συμμορίτες. Μετά την κατάληψη του υψώματος 1060, το άλλο ύψωμα της Γκραμπάλας, το ύψωμα 1090 εγκαταλείφτηκε τις νυχτερινές ώρες, όπως και το ύψωμα 723, μεταξύ Γκραμπάλας και Βίγλας, όπου παρέμεναν οχυρωμένοι οι κομμουνιστοσυμμορίτες της Ταξιαρχίας Παλαιολόγου. Παράλληλα, το 523 Τάγμα Πεζικού της 41ης Ταξιαρχίας, που βρισκόταν κάπου στην περιοχή της Καλαμπάκας και γιόρταζε τα Χριστούγεννα όταν έφτασε η είδηση για την Κόνιτσα, το μεσημέρι της 29ης έφτασε κατάκοπο στα Άνω Ραβένια και την ίδια ώρα ρίχτηκε στη μάχη.
Τη νύχτα της 29ης Δεκεμβρίου οι πολιορκημένοι της Κόνιτσας αντίκριζαν πέρα, κατά τη Βίγλα, να σκάζουν οι φωτοβολίδες των τμημάτων που αγωνίζονταν να ανοίξουν τον δρόμο για την Κόνιτσα και παρατηρούν τα τμήματα των κομμουνιστοσυμμοριτών που εγκατέλειπαν την περιοχή βορείως του Καλπακίου και κινούνταν προς τα χωριά Σαναβώ και Μάζι για να ενισχύσουν τους συμμορίτες που είχαν πιάσει τις θέσεις του Λόχου Βήτου στο Μπουραζάνι.
Ωστόσο τη νύχτα της 29ης οι ΛΟΚατζήδες μέσα στο πυκνό σκοτάδι, υπερπήδησαν το ύψωμα 935, και το ύψωμα Κεφαλοβουλγάρα, και βρέθηκαν στα νώτα της Βίγλας, που ήταν το κλειδί για το Μπουραζάνι. Οι ΛΟΚατζήδες ενημέρωσαν με τον ασύρματο την Κόνιτσα.
Η διείσδυση των ΛΟΚ στα νώτα των συμμοριτών συντόμεψε κατά πολύ την επαφή του στρατού με την πολιορκημένη Κόνιτσα. Ήταν κάτι που ο «Δημοκρατικός Στρατός'» δεν το περίμενε.

1948. Σε περισσότερες από 4000 εφθασαν οι προληπτικές συλλήψεις των συνοδοιπόρων στην Πελοπόννησο. Εκδόθηκε το ψήφισμα No. 66 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ.για το παλαιστινιακό ζήτημα.

1949. Στην Αθήνα ήταν ημέρα εθνικού Πένθους για την αρπαγή των ελληνοπαίδων στο παραπέτασμα. Στις 12.00 νέκρωσαν Αθήνα και Παιραιάς.Ο Γιουγκοσλάβος ηγέτης Γιόσιπ Μπροζ Τίτο ανακοίνωσε  ότι η χώρα θα ακολουθήσει τον Γιουγκοσλαβικό δρόμο προς τον Κομμουνισμό .Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε την εθνικοποίηση όλων των ιδιωτικών και των ξένων εταιριών.

1953 .Στην Ελλάδα εισήχθη το κιλό αντί της οκάς και το μέτρο αντί του πήχη.

1958. με το Βασιλικό Διάταγμα 20, Περί Συστάσεως Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου, ιδρύθηκε ο ΟΠΑΠ,

1960.Ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Νοτίου Βιετνάμ.

1962. Οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ κατέλαβαν το Ελίζαμπεθβιλ στην Κατάνγκα του Κογκό.

1963. Στην Κύπρο υπογράφηκε η συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών και η Λευκωσία χωρίστηκε σε ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή από την «Πράσινη Γραμμή». Η διαχωριστική γραμμή που χωρίζει την πόλη ονομάστηκε Πράσινη, από το μελάνι με το οποίο ο υπεύθυνος των Ηνωμένων Εθνών χάραξε πάνω στο χάρτη της πόλης τη γραμμή αντιπαράταξης.

1964.Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών παρέπεμψε τους Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση του Γρηγόρη Λαμπράκη και τους Γιοσμά και Καπελώνη για ηθική αυτουργία. Οι αξιωματικοί της Χωροφυλακής, μεταξύ τους και ο στρατηγός Κωνσταντίνος Μήτσου, παραπέμφθηκαν για παράβαση καθήκοντος.
-Σεισμός στο Πακιστάν. 4.700 θύματα.


1966 .Έπειτα από 12ωρη σύσκεψη, οι ένορκοι του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης στην πολύκροτη δίκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη ανακοινώνουν την ετυμηγορία τους: καταδικάζονται οι Σπύρος Γκοτζαμάνης και Μανώλης Εμμανουηλίδης σε ποινές φυλάκισης 11 και 8½ χρόνων αντίστοιχα, ενώ απαλλάσσονται όλοι οι αξιωματικοί της Χωροφυλακής που κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία και παράβαση καθήκοντος.

1971. Ο Τζιοβάνι Λεόνε ορκίστηκε ως ο έκτος πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας.

1981. Αμερικανικές κυρώσεις κατά της Σοβιετικής Ένωσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή του στρατιωτικού νόμου στην Πολωνία. Εμπάργκο στις εξαγωγές Κομπιούτερς και προγραμμάτων.

1987.Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Ρομανένκο επέστρεψε έχοντας παραμείνει 326 ημέρες στο διάστημα.

1989 .Το κοινοβούλιο της Τσεχοσλοβακίας εξέλεξε το συγγραφέα Βάτσλαβ Χάβελ πρόεδρο της Τσεχοσλοβακίας. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας έγινε Δημοκρατία.

1992 .Το κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας καταψήφισε την κυβέρνηση του Μίλαν Πάνιτς και ομοσπονδιακός πρωθυπουργός ανέλαβε ο Ράντογιε Κόντιτς.

1993. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία υπέγραψαν τη συμφωνία πυρηνικού αφοπλισμού START II.

1996 . Η κυβέρνηση της Γουατεμάλας και οι ηγέτες της Εθνικής Επαναστατικής Ένωσης (Unidad Revolucionaria Nacional Guatemalteca) υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία με την οποία έληξε ο εμφύλιος πόλεμος που κράτησε 36 χρόνια.

1997. Στο Χονγκ Κονγκ αποφάσισαν να θανατώσουν 1,25 εκατομμύρια πουλερικά για να σταματήσει η εξάπλωση ενός στελέχους της θανατηφόρας γρίπης των πτηνών.

1998.Το ΝΑΤΟ απείλησε τους Σέρβους με επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο εάν η εκεχειρία δεν αποκατασταθεί.Οι Ερυθροί Χμερ ζήτησαν  συγγνώμη για τη γενοκτονία πάνω από 1 εκατομμυρίου πολιτών κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους στην Καμπότζη.

2001.Στο Περού, πέθαναν 274 άτομα κατά την πυρκαγιά στην ιστορική συνοικία  της Λίμα.

2006 .Το Ηνωμένο Βασίλειο αποπλήρωσε το δάνειο των 42,5 εκατομμύριων λιρών που έλαβε κατά τη διάρκεια του β ' Παγκοσμίου Πολέμου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ινδονησιακό πορθμείο βυθίστηκε  μεταξύ των νησιών Ιάβα και Βόρνεο.Πνίγηκαν περισσότεροι από 500 επιβάτες και μέλη του  πλήρωματος.

2008 .Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σερβίας επιβεβαίωσε την απόφαση καταδίκης σε φυλάκιση 40 ετών έκαστος των Μίλοραντ Ούλεμεκ – Λέγκια και Ζβέζνταν Γιοβάνοβιτς, για τη δολοφονία του Πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς.

2010. Το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης  στην 39η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, με επικεφαλής τον Ιγκόρ Λούκσιτς. Εκτός από τον Λούκσιτς και δυο αντιπροέδρους, η κυβέρνηση αποτελούνταν από δεκαπέντε υπουργούς.

2013. Βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 60 ανθρώπους και τραυμάτισε 50  άλλους  στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγογκραντ στη νότια Ρωσία. Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα Ένα Μίκαελ Σουμάχερ τραυματίστηκε στο κεφάλι ενώ βρισκόταν εκτός πίστας στο θέρετρο Μιραμπέλ στις Γαλλικές Άλπεις.

2014.Ανακοινώθηκαν εκλογές στην Ελλάδα μετά την αδυναμία εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

2016.
 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και στις δυνάμεις των ανταρτών. Οι ΗΠΑ απέλασαν 35 Ρώσους διπλωμάτες λόγω παρέμβασης της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. 

2018. Η κυβέρνηση της Ρωσίας απαγόρευσε την εισαγωγή από την Ουκρανία σταριού, σοκολάτας και μπίρας. Η Ιταλική Βουλή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, των πέντε αδτέρων με τους Δημοκρατικούς με την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2019. Ο Τσιπρόφσκι ανακοινώσε στη Θεσσαλονίκη την ίδρυση νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας

Δεκεμβρίου 28, 2024

Δήμαρχος της Ποντγκόριτσα θα είναι ο Σάσα Μούγιοβιτς


 Ποντγκόριτσα
– Επιτεύχθηκε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ποντγκόριτσα μεταξύ των Συνασπισμών του "Κινήματος Ευρώπης Τώρα – Δημοκρατικού Μαυροβουνίου", του Κινήματος για την Ποντγκόριτσα και της συμμαχίας «Το μέλλον του Μαυροβουνίου». 

Η νέα Δημοτική Αρχή θα πρέπει να έχει την υποστήριξη 31 μελών του τοπικού κοινοβουλίου, το οποίο έχει 59 έδρες. Οι δημοτικές εκλογές έγιναν στις 29 Σεπτεμβρίου.

Δήμαρχος θα είναι ο Σάσα Μούγιοβιτς από το Κίνημα "Ευρώπη Τωρα" .Πρόεδρος της Δημοτικής Συνέλευσης της πρωτεύουσας θα ειναι η Γιέλενα Μπόροβιτς Μπόγιοβιτς  του συνασπισμού "Για το μέλλον της Ποντγκόριτσα", ενώ αντιδήμαρχος θα είναι η Νάντε Λίλιανιτς από το Κίνημα για την Ποντγκόριτσα. 

 Στο τέλος της συνάντησης των εκπροσώπων της νέας πλειοψηφίας, η  Γιέλενα Μπόροβιτς Μπόγιοβιτς ανακοίνωσε: 

"Αναμένουμε τη διαμόρφωση ορισμένων τεχνικών ζητημάτων και την υπογραφή της συμφωνίας". 

Ο δήμαρχος της Ποντγκόριτσα, Σάσα Μούγιοβιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε. 

 «Βρήκαμε έναν τρόπο να ξεπεράσουμε τις διαφορές. Ελπίζω ότι θα είμαι άξιος υποστήριξης και ότι θα αποδείξω τον εαυτό μου ως δήμαρχο της πόλης άξιο να εμπιστευτώ τους πολίτες της Ποντγκόριτσα. Αυτή είναι μια σπουδαία μέρα στη ζωή μου, αλλά προσπαθούμε ήδη να επικεντρωθούμε στα πρώτα βήματα προκειμένου να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας και να προσφέρουμε στους πολίτες καλύτερες συνθήκες διαβίωσης», δήλωσε . Σύμφωνα με τον Λίλιανιτς από το Κίνημα για την Ποντγκόριτσα, η συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης επιτεύχθηκε "με σαφή αρχή". «Οι πολιτικές λειτουργίες είναι μοιρασμένες, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να κοιτάξετε τα λάθη της προηγούμενης περιόδου και να σχεδιάσετε τις αλλαγές που θα κάνουν τη ζωή καλύτερη για τους πολίτες. Η Ποντγκόριτσα εξυπηρετεί καλύτερα και η ομάδα μας θα εργαστεί σκληρά για να το πετύχει", δήλωσε ο Ljiljanić. 

Η 28η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

Η 28η Δεκεμβρίου είναι η 363η ημέρα του δίσεκτου 2024. Απομένουν 3 ημέρες ως το τέλος του έτους 

457. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Λέων Α αναγνώρισε ως Ρωμαίο αυτοκράτορα στη Δύση τον στρατηγό Μαϊοριανό που είχε ανατρέψει τον Άβιτο και είχε την υποστήριξη του Γερμανού στρατηγού Ρικίμερου. 

484.Ο βασιλιάς των Βησιγότθων Ευρίχος πέθανε και τον διαδέχτηκε ο γιος του Αλάριχος Β. 

856. Επιδρομή των Βίκινγκ στο Παρίσι.

1394. Πέθανε άτεκνη στα Ιωάννινα , η Βασίλισσα της Ηπείρου Μαρία Αγγελίνα Δούκαινα Παλαιολογίνα. Η Μαρία ήταν κόρη του Σέρβου Συμεών Ουρέση Νέμανιτς και της Θωμαΐδας Ορσίνι. Η γονείς της μητέρας της ήταν ο Ιωάννης Β΄ Ορσίνι δεσπότης της Ηπείρου και η Άννα Αγγελίνα. Συνωμότησε για τη δολοφονία του συζύγου της Θωμά Β΄ Πρελιούμποβιτς που ήταν διοικητής της Ηπείρου, στις 23 Δεκεμβρίου 1384. Αμέσως μετά ο λαός των Ιωαννίνων την ανακήρυξε κυβερνήτη του. Η ίδια χρησιμοποιούσε τον τίτλο «βασίλισσα».

1478.Στο καντόνι του Τιτσίνο, τα  στρατεύματα της Ελβετικής Συνομοσπονδίας νίκησαν  το στρατό του Δούκα του Μιλάνου στη μάχη του Ντέϊορ Γκόσκα.

1658. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου βόρειου πολέμου κοντά στη Νάρβα, στη σημερινή Εσθονία ξεκίνησαν οι συνομιλίες της Ρωσίας και της Σουηδίας για την υπογραφή της τριετούς ανακωχής  του Βελεσάρ. Οι εχθροπραξίες με την Κοινοπολιτεία Πολωνίας-Λιθουανίας συνεχίστηκαν.

1822. Ο Φρανσουά-Ωγκύστ-Ρενέ, υποκόμης ντε Σατωμπριάν, διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στη νέα γαλλική κυβέρνηση υπό τον Βιλλέλ.

1836.Η Ισπανία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Μεξικού.

1844 . Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίλια Γκαράσανίν υπέβαλε στον  Σέρβο Βασιλέα το σερβικό πρόγραμμα εθνικής και εξωτερικής πολιτικής. Η ιδέα του Γκαράσανιν ήταν να αναλάβει  η Σερβία τον ρόλο του Πεδεμοντίου  στην απελευθέρωση των Γιουγκοσλάβων, μέσω προπαγάνδας, και βιβλίων και εγχειριδίων, για να δημιουργήσει μια μελλοντική μεγαλύτερη Σερβία.

1870. Ο Τίβερης «έπνιξε» τη Ρώμη.

1895. Οι αδελφοί Λυμιέρ έκαναν στο «Γκραν Καφέ» στο Παρίσι την πρώτη προβολή ταινίας με εισιτήριο.


1905. Κατά την πρώτη ρωσική επανάσταση οι Σοσιαλδημοκράτες ανακήρυξαν τη Δημοκρατία του Σότσι που επιβίωσε 9 ημέρες, μέχρι την 5η Ιανουαρίου 1906.


1908.
 Σεισμός 7,5 Ρίχτερ έπληξε τα Στενά της Μεσσήνης και την Καλαβρία με 100.000 νεκρούς. Ο σεισμός, είχε επίκεντρο στον πορθμό της Μεσίνης και κατέστρεψε την Μεσίνα στη Σικελία και το Ρέτζιο της Καλαβρίας.Ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός δήλωσε τότε  ότι περίπου 200.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν.

1918. Ρήξη μεταξύ Σπαρτακιστών και Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο.

1935. Στην «Πράβδα» δημοσιεύτηκε γράμμα του ανώτατου κομματικού στελέχους Πάβελ Ποστισόφ, που ζητούσε την επαναφορά των Χριστουγεννιάτικων εθίμων στη Σοβιετική Ένωση. 

1940. Τέσσερα συντάγματα το 40ο ,το 36ο, το 39οκαι το 52ο επιτέθηκαν προς το Τεπελένι. Το 52ο επιτέθηκε στο ύψωμα 1.292 (Σεβράνι) όπου έπεσε μαχόμενος ο έφεδρος υπολοχαγός Θεόδωρος Ξυλογιάννης του Ιωάννη. Το 36ο επιτέθηκε στο ύψωμα 1410 ( Μάλι Σπατ) νότια του Τεπελενίου. Εκεί φονεύθηκαν ο λοχίας  Παπαζάχος Σεραφείμ του Αθανασίου, και οι στρατιώτες Σοφιανός Αθανάσιος του Δημητρίου, και Παπασπύρου Παναγιώτης του Δημητρίου. Το 39ο  επιτέθηκε στη Χόρμοβα ,προ Τεπελενίου, όπου έπεσαν μαχόμενοι οι στρατιώτες Λεμούσης Νικόλαος του Παναγιώτη, Ξυλομενος Γρηγόριος του βασιλείου, Παπακωστόπουλος Νικολαος του Κων/νου. Στη μάχη της Μπένσιας νότια του Τεπελενίου έπεσε μαχόμενος ο  στρατιώτης Ζωιτάκης Γεώργιος του Αντώνιου, του 40ου Συντάγματος ευζώνων. Στη Μεγάλη Βρετανία, ο Παπάγος και οι Επιτελείς του   αποφάσισαν στις 28 Δεκεμβρίου 1940,  να σταματήσουν τις μεγάλης κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις λόγω της ιταλικής αντίστασης, της επιδείνωσης του εφοδιασμού και της κακοκαιρίας, η οποία, μεταξύ άλλων οδήγησε σε μεγάλο αριθμό θυμάτων από κρυοπαγήματα. Η απόφαση αυτή θα εφαρμοζόταν στις 6 Ιανουαρίου, οπότε θα πραγματοποιούνταν μόνο τοπικές επιθετικές επιχειρήσεις για τη βελτίωση των ελληνικών γραμμών μέχρι να βελτιωθεί ο καιρός. Ο Μουσολίνι , καθώς ο ελληνικός στρατός έχει διεισδύσει στην Αλβανία και κατέχει σταθερά την περιοχή εκτός των συνόρων της, αναζήτησε γερμανική στρατιωτική βοήθεια.

1942.Ιαπωνικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Καλκούτα.

1943. Το 8ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ επιτέθηκε στους Μολάους και μετά από 4ωρη μάχη με τους κατοίκους έπιασαν 400 εθνικόφρονες. Άφησαν ελεύθερους τους περισσότερους και οδήγησαν 39 Αντιδραστικούς βάραθρο «τρύπα του ταράτσα» κοντά στα Νιάτα την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου και τους εκτέλεσαν . Η 1η Καναδική Μεραρχία Πεζικού μετά από 8 μέρες μαχών από σπίτι σε σπίτι, νίκησε τους Γερμανούς στη μάχη της Ορτόνα. Με απόφαση του Πρεζίντιουμ του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ για την εξάλειψη της Καλμικίας η Νικαβεντέ συνέλαβε και απέλασε στη Σιβηρία 91.919 Καλμίκους.

1944.Στην Αθήνα την 25η ημέρα της ΕΑΜοκρατίας εξαπολύθηκε η επίθεση κατά των Κομμουνιστών.Η 3η Ορεινή Ταξιαρχία εκκαθάρισε την Καισαριανή. Απελευθερώθηκε και η συνοικία του Ψυρρή. Η νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία

1947. Η Τέταρτη  ημέρα της μάχης της Κόνιτσας 

1948.Στην Αίγυπτο σκότωσαν τον πρωθυπουργό Νοκρασί Πασά.

1949. Στην Ουγγαρία  εθνικοποιήθηκαν από τους Κομμουνιστές η βιομηχανία και το συνόλου του εμπορίου.

1950. Κατά τον πόλεμο της Κορέας, τα κινεζικά στρατεύματα διέσχισαν τον 38ο παράλληλο.

1958.  Στην Κούβα , ο Τσε Γκεβάρα, με μόλις 340 άνδρες, επιτέθηκε στην πόλη Σάντα Κλάρα, την οποία υπεράσπιζαν 3900 άνδρες του Μπατίστα με 10 τάνκς.

1959 . Στη Βίντσα έξω από το Βελιγράδι τέθηκε σε λειτουργία ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στη Γιουγκοσλαβία.

1962.  Διαψεύστηκαν από τον βασιλιά Παύλο, οι φήμες περί διάλυσης της Βουλής, οι οποίες κυκλοφόρησαν με αφορμή επαφές στελεχών της Ένωσης Κέντρου με τα ανάκτορα. 

1964. Έπειτα από ανακρίσεις 19 μηνών, εκδόθηκε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Παραπέμφθηκαν για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως οι Σπύρος Γκοτζαμάνης και Μανώλης Εμμανουηλίδης και για ηθική αυτουργία οι Ξενοφών Γιοσμάς και Εμμανουήλ Καπελώνης. Οι ανώτεροι αξιωματικοί της Χωροφυλακής παραπέμφθηκαν μόνο για παράβαση καθήκοντος και όχι για ηθική αυτουργία, όπως είχε προτείνει ο ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Μπακόπουλος άσκησε νέα πειθαρχική δίωξη εναντίον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνου Κόλλια, επιβάλλοντάς του ποινή προσωρινής παύσης τριών μηνών. Στην Ιταλία ο Τζιουζέπε Σάραγκατ εξελέγη πέμπτος Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας με 646 Ψήφους από 963 εκλέκτορες.

1965. Με συνέντευξή του σε ουγγρική εφημερίδα ο γενικός γραμματέας του Κ.Κ.Ε. Κώστας Κολιγιάννης χαρακτήρισε «φασιστικό πραξικόπημα» την ανατροπή του Γεωργίου Παπανδρέου, και υποστήριξε ότι προϋπόθεση για τον εκδημοκρατισμό ήταν η νομιμοποίηση του Κ.Κ.Ε. και ο επαναπατρισμός των πολιτικών προσφύγων.

1966 .Ο Γεώργιος Παπανδρέου προειδοποίησε τους φίλους του Ανδρέα ότι, εάν καταψηφίσουν την κυβέρνηση του Ιωάννη Παρασκευόπουλου, «θα έθεταν εαυτούς εκτός κόμματος».


1968
.Επιχείρηση-αστραπή ισραηλινών κομάντος στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, σε αντίποινα για επίθεση της Φατάχ εναντίον αεροσκάφους της El Al στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού. Σε μισή ώρα καταστράφηκαν και τα 14 αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας του Λιβάνου.


1973. Δημοσιεύτηκε στο Παρίσι το μυθιστόρημα του Σολζενίτσιν «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ».

1974. Σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Πακιστάν. Περίπου 5.300 θύματα.

1985. Υπογράφηκε στη Δαμασκό η συμφωνία  των τριών βασικών λιβανέζικων πολιτοφυλακών Χριστιανών, Σιιτών και Δρούζων.

1989 .Ο πρώην πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και ηγέτης της Άνοιξης της Πράγας, Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ εξελέγη πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Τσεχοσλοβακίας, επιστρέφοντας μετά από δύο δεκαετίες στην πολιτική σκηνή. Η Λιθουανία έγινε η πρώτη χώρα της Σοβιετικής Ένωσης, που εισήγαγε πολυκομματικό σύστημα.

1992 .Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γιουγκοσλαβία έφτασε στο 19.810,2%

1995. Δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκόλλησαν το τουρκικό φορτηγό «Φιγκέν Ακάτ» που προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και το οδήγησαν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Εγκρίθηκε από την κυβερνητική επιτροπή η σύμβαση για την κατασκευή της ζεύξης Ρίου–Αντιρρίου.

1996. Το φορτηγό μεταφοράς χύμα τσιμέντου «Δύστος», εντοπίστηκε να επιπλέει ανεστραμμένο στα ανοιχτά της Κύμης στην Εύβοια. Τραγικός απολογισμός είκοσι νεκροί και μόνο ένας επιζών.Η Βουλγαρική Εθνοσυνέλευση δέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης του Ζαν Βιντένοφ

1997.Λόγω της γρίπης των πτηνών , το Χονγκ Κονγκ έσφαξε όλα τα κοτόπουλα στο έδαφός του, Περίπου 1.300.000.

1999. Ο Σαπαρμουράτ Νιγιάζοφ ανακηρυχθηκε ισόβιος Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν.

2000. Ο Αντριαν Ναστάζε έγινε πρωθυπουργός στη Ρουμανία.            Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου υιοθέτησε πλατφόρμα για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου

2003. Στη Σερβία έγιναν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Το τότε κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε μόνο 37 από τις 250 έδρες. Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα, (SRS) έλαβε το 27,29% και πήρε 82 έδρες και ακολούθησε το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του Βόισλαβ Κοστούνιτσα με 17,6% και 53 έδρες.

2008.Δεύτερη ημέρα των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας με θύματα αμάχους.

2014. Τα ξημερώματα στο ιταλικής ιδιοκτησίας οχηματαγωγό επιβατικό πλοίο Norman Atlantic που ήταν μισθωμένο από την ANEK Lines που πήγανε στην Αγκόνα , ξέσπασε πυρκαγιά ,ενώ έπλεε 44 ν.μ. βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Στο οποίο επέβαιναν 437 και 55 μέλη πληρώματος . Επιβεβαιώθηκαν εννέα νεκροί , ενώ 19 άλλοι επιβάτες παραμένουν αγνοούμενοι. Την ιδία ημέρα εξαφανίστηκε ενώ πετούσε πάνω από τη Θάλασσα της Ιάβας, με προορισμό τη Σιγκαπούρη με 162 επιβαίνοντες η πτήση 8501. Στην Κροατία πέρασαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Ίβο Γιοσιπόβιτς, και η Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς. 

2017. Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης , υπό την ηγεσία του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, εθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό του τη Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλης της χώρας
2019.Τρομοκρατική επίθεση κέντρο της πρωτεύουσας της Σομαλίας. Περισσότεροι από 100 νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Ο δήμαρχος του Μογκαντίσου είπε ότι τα περισσότερα από τα θύματα ήταν φοιτητές . Μεταξύ των νεκρών εντοπίστηκαν επίσης δύο Τούρκοι πολίτες. 17 αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους.

2022. Στην Βουλγαρία, την Σκιπερία, το Κόσσοβο, και το Μαυροβούνιο, ο Νατοϊκός στρατιώτης ΚΟΒΙΝΤ19 δεν σκότωσε  κανέναν και στην Σέρβια μόνον έναν. 18 εκ. Νόμιμοι κάτοικοι με μόνο έναν νεκρό. Στο Κόσσοβο βρήκαν ένα κρούσμα και στην Σκιπερία 2.