Οκτωβρίου 31, 2024

Επί Τροχάδην

                            

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Μάρκο Τζούριτς δήλωσε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι μονομερείς ενέργειες του καθεστώτος του Άλμπιν Κούρτι, δημιουργούν κλίμα φόβου και αστάθειας και επεσήμανε ότι η βία κατά των Σέρβων στο  Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι έχει κλιμακωθεί και έχει φτάσει σε ανησυχητικό επίπεδο. «Ο Κούρτι δημιουργεί κλίμα φόβου και ανασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, και ζητώ τη γρήγορη και αποφασιστική δράση σας», είπε προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και τόνισε ότι από την αρχή του χρόνου, «έγιναν περισσότερες από 90 επιθέσεις εναντίον συγκεκριμένων Σέρβων  ιδιωτών και των περιουσιών του και κανένας από τους δράστες δεν οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη  Εκτός από αυτό, μόνο φέτος, έξι Σέρβοι πυροβολήθηκαν και ούτε ένα άτομο δεν συνελήφθη λογοδοτεί.  Οι επιθέσεις με εθνοτικά κίνητρα έχουν αυξηθεί κατά 50% από τότε που ανέλαβε ο Κούρτι , με 434 τέτοια περιστατικά να καταγράφονται τα τελευταία δυόμισι χρόνια». Ο Σέρβος υπουργός  υπενθύμισε ότι πέρυσι, την παραμονή των Χριστουγέννων ένα εντεκάχρονο αγόρι, ο Στέφαν Στογιάνοβιτς πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από μέλος των  Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου και  ο δράστης Αζεμ Κουρτάϊ παραμένει ελεύθερος μέχρι σήμερα. Είπε  ακόμα ότι «μόλις πριν από δύο ημέρες, ο Κούρτι δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να εφαρμόσει τη συμφωνία για την Κοινότητα Δήμων του Κοσσυφοπεδίου»και επεσήμανε ότι όλα αυτά αποτελούν μέρος μιας συστηματικής εκστρατείας με στόχο τον εκφοβισμό της ήδη βαθιά κλονισμένης σερβικής κοινότητας.

-Η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και επικεφαλής της Αποστολής Προσωρινής Διοίκησης της UNMIK,  Καρολίνα Ζιάντε είπε ότι η κατάσταση στο βορρά είναι εύθραυστη, ότι η πρόοδος είναι αργή και χαρακτήρισε επικίνδυνη την ανακοίνωση του ανοίγματος της γέφυρας πάνω από τον ποταμό Ιμπάρ στην Κόσοβσκα Μίτροβιτσα. Η Ζιάντε είπε ότι «οι ενέργειες των αρχών της Πρίστινα στο Βορρά και στις 16 Οκτωβρίου στη Σίρμπιτσα μείωσαν την ικανότητα των μειονοτικών κοινοτήτων, κυρίως των Σέρβων, να αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της υγείας και της εκπαίδευσης. «Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου» τόνισε,  «ερευνάται για υπερβολική χρήση βίας» και υπογράμμισε ότι κατά τις περιοδείες της «οι κάτοικοι εξέφρασαν μεγάλη ανησυχία για τις μονομερείς ενέργειες που επηρεάζουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους». Η Ζιάντε μίλησε για  «αυξανόμενες συλλήψεις» και επέκρινε , «Το κλείσιμο των υποκαταστημάτων του Ταχυδρομείου της Σερβίας»,και  την  απαγόρευση της χρήσης δηναρίων. «Ανησυχούμε για τις συλλήψεις και την απαγόρευση των συγκεντρώσεων», δήλωσε η Ζιάντε.

-«Η Γαλλία καταδικάζει μια σειρά μονομερών ενεργειών από την Πρίστινα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και θεωρεί αυτές τις ενέργειες ως περιττή υποκίνηση εντάσεων», δήλωσε ο Γάλλος αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζέι Νταρμαντικάρι, που είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί η Κοινότητα των Σερβικών Δήμων .Ο Γάλλος εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η Γαλλία καλεί τις αρχές στην Πρίστινα να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

-Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε  ότι οι εθνοτικές εντάσεις  βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και 15 χρόνια, προσθέτοντας ότι η ευθύνη για την κατάσταση ανήκει στους  θεσμούς της Πρίστινα, οι οποίοι, όπως είπε, ήθελαν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του βόρειου τμήματος της επαρχίας. «Πολλά περιγράφονται στην έκθεση της UNMIK. Προσπαθούν να αποσπάσουν μη αλβανικά ιδρύματα, να εισβάλουν σε σχολεία και νοσοκομεία», δήλωσε ο Νεμπένζια  και επεσήμανε ότι οι Σέρβοι στην περιοχή «επιβιώνουν μετά βίας», προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι, «κήρυξε πόλεμο εναντίον των Σέρβων», Ο Νεμπένζια  δήλωσε ότι εάν δεν ασκηθεί πίεση στον Κούρτι, θα συνεχίσει να «εκκαθαρίζει τους Σέρβους από τους θύλακες»,

«Η συστηματική τρομοκρατία εναντίον των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου αντικατοπτρίζεται κυρίως στον μικρό αριθμό επαναπατριζόμενων. Υπήρχαν μόνο επτά Σέρβοι επαναπατριζόμενοι. Αυτό απειλεί την πολυεθνική δομή της κοινωνίας», δήλωσε ο Νεμπένζια και επεσήμανε ότι η ανακοίνωση των αρχών στην Πρίστινα για τη δημιουργία μονάδας ελικοπτέρων έρχεται σε άμεση αντίθεση με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1999.

-Ο εκπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ  δήλωσε ότι η Κίνα υποστηρίζει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, σεβόμενη το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας, προσθέτοντας ότι η κυριαρχία της Σερβίας πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστή και εεπεσήμανε ότι οι μονομερείς ενέργειες της Πρίστινα δεν θα συμβάλουν στην επίλυση του «προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου» και κατά συνέπεια δεν θα οδηγήσουν στη σταθερότητα της περιοχής. Ο εκπρόσωπος της Κίνας επεσήμανε ότι οι αρχές της Πρίστινα εκφοβίζουν τον σερβικό πληθυσμό και τόνισε ότι η ίδρυση της Κοινότητας Σερβικών Δήμων αποτελεί σημαντικό στοιχείο της Συμφωνίας των Βρυξελλών,

-Ο εκπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με την έκθεση  της UNMIK , ζήτησε επαναπροσδιορισμό του ρόλου της UNMIK. Μαζί του συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας.

-Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ επανέλαβε την έκκλησή του για επανεξέταση του ρόλου της UNMIK και οι συζητήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας να περιορίζονται σε κλειστές διαβουλεύσεις μία φορά το χρόνο. «Μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, η UNMIK έχει ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό την αρχική εντολή της και οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει αυτή την αποστολή και να ξεκινήσει τη διαδικασία τερματισμού της», δήλωσε ο Γουντ, προειδοποιώντας την UNMIK να υιοθετήσει μια πιο ουδέτερη στάση σε μελλοντικές εκθέσεις για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. «Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της αποστολής μας και είναι κρίσιμη για τη διατήρηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και τη διατήρηση της γλώσσας όλων των κοινοτήτων», είπε.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο δικηγόρος και πρώην γραμματέας της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιών στο Κόσσοβο  Αζέμ Βλάσι δήλωσε ότι το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση της Σερβίας σχετικά με την οργάνωση και την αρμοδιότητα των δικαστικών οργάνων στη δίωξη εγκλημάτων που διαπράττονται στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου είναι «γελοίο» και είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να απαιτήσει από τη Σερβία να αφαιρέσει το Κοσσυφοπέδιο από το Σύνταγμά της

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.  «Η Σεβερνοματσεντόνιγια  δεν έχει ακόμη υιοθετήσει τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές για να συμπεριλάβει στο Σύνταγμα πολίτες που αποτελούν μέρος άλλων λαών όπως οι Βούλγαροι», αναφέρεται στην έκθεση για τη διεύρυνση της ΕΕ, την οποία παρουσίασαν ο Επίτροπος Διεύρυνσης  Όλιβερ Βάρελι  και ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλλ . Στην έκθεση σημειώνεται ότι «στο προοίμιο, εκτός από τους Βούλγαρους, πρέπει να συμπεριληφθούν πέντε άλλες εθνικότητες, οι Κροάτες, οι Μαυροβούνιοι, οι Σλοβένοι, οι Εβραίοι και οι Αιγύπτιοι». Δεν γίνεται καμιά αναφορά στους Έλληνες.Η Επιτροπή επικρίνει επίσης τη Σεβερνοματσεντόνιγια  για το πάγωμα της κατασκευής του διαδρόμου 8.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της επέκρινε το Κοσσυφοπέδιο για «ενέργειες στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου  αντίθετες προς τις υποχρεώσεις του διαλόγου» και ζήτησε τη δημιουργία της Κοινότητας Σερβικών Δήμων.

ΣΟΦΙΑ. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε την τελική κατανομή των εδρών στην 51η Εθνοσυνέλευση . Το ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ θα έχει 69 βουλευτικές έδρες, ο συνασπισμός «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» 37, η «Αναγέννηση» 35, το «ΚΔΕ-Νέα αρχή»  30, το ΒΣΚ-Ενωμένη Αριστερά 20, η «Συμμαχία για Δικαιώματα και Ελευθερίες» 19, το «Υπάρχει τέτοιος λαός» 18 και το κόμμα «ΣΠΑΘΙ» Ηθική, Ένωση, Τιμή, 12.

ΣΟΦΙΑ. Ο Αχμέτ Ντογκάν , ο επίτιμος Αρχηγός της «Συμμαχίας για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες»,  δήλωσε ότι δεν ορκιστεί ως βουλευτής της 51ης Εθνοσυνέλευσης και τόνισε ότι η Συμμαχία  είναι το μόνο κόμμα που έχει ήδη θέσει σε Καραντίνα τον Ντέλιαν Πέεφσκι. Ο Ντογκάν είπε και ότι η «Συμμαχία» μπορεί να υποστηρίξει μια κυβέρνηση του  ΓΚΕΡΡΜΠ-ΕΔΔ με τους «Συνεχίζουμε την αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία », Στον Τύπο και τα Κανάλια εκδηλώθηκε εκστρατεία για την Αλλαγή του Εκλογικού Συστήματος. Άλλοι «ειδικοί εκλογομάγειρες»  ζητούν το «ελληνικό μοντέλο» με μπόνους εδρών  στο πρώτο Κόμμα, άλλοι «ένα μικτό εκλογικό σύστημα», με αναλογική και πλειοψηφικό σε 100-120 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες , και άλλοι να αυξηθεί το όριο για είσοδο στην Βουλή  πάνω από το 4%, στο 5-6%.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Πάνω από 4000 Σέρβοι περίμεναν χθες τον Ντόντικ έξω από το Δικαστήριο. Μετά τη χθεσινή διαδικασία ο Ντόντικ τόνισε ότι μόνο μια απόφαση είναι πλέον δυνατή. Η απαλλαγή του. «Κάθε άλλη απόφαση θα είναι διατεταγμένη» και θα είναι «πολιτική πράξη», τόνισε. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε  επίσης ότι, «αυτοί που προωθούν αυτή την ιστορία δεν είναι μόνο πολιτικά υποκινούμενοι, αλλά και νομικά αναλφάβητοι. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση, εκτός από το ότι πρόκειται για νομικά άκυρη διαδικασία και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ευθύνης, θα ήταν πολιτική», δήλωσε ο Ντόντικ, υπενθυμίζοντας ότι κατηγορήθηκε για την εκτέλεση του συνταγματικού του καθήκοντος.          Η παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων από την Εισαγγελία θα συνεχιστεί στις 13 Νοεμβρίου, επειδή ο Πρόεδρος της Σέρπσκα ζήτησε την υποβολή αποδεικτικών στοιχείων και εγγράφων στη σερβική γλώσσα και στα κυριλλικά. Η Εισαγγελία υπέβαλε ορισμένα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία ήταν κυρίως αλληλογραφία με το Γραφείο του Υπάτου, στην οποία η Υπεράσπιση αντιτάχθηκε, επισημαίνοντας ότι ο Ύπατος  δεν έχει υπογράψει τη Συμφωνία του Ντέιτον και ότι θέματα που σχετίζονται με το Σύνταγμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης δεν μπορούν να ζητηθούν από το Γραφείο του Υπάτου. Ο δικηγόρος  Άντο Νόμπιλο  δήλωσε ότι αναμένει ότι η υπόθεση θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ, Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βοσνία Ερζεγοβίνη Ιγκόρ Καλαμπούχοφ δήλωσε ότι ο Κρίστιαν Σμιτ είναι παράνομος Ύπατος Εκπρόσωπος και ότι η έκθεση που θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ, Ο πρωθυπουργός της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα  Ράντοβαν Βίσκοβιτς δήλωσε ότι κανένας από τους αξιωματούχους και πολιτικούς της Ομοσπονδίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης δεν έχει μιλήσει ανοιχτά για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην Μποσάνσκα Κρούπα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς Μιλώντας στα εγκαίνια του Φεστιβάλ Τροφίμων στο «Σαβα Σέντερ» του Βελιγραδίου  δήλωσε ότι η Σερβία δεν έχει προβλήματα στην παραγωγή τροφίμων, ότι η ποιότητα των τροφίμων  της βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι σε πολλές χώρες του κόσμου και ότι η Σερβία είναι καθαρός εξαγωγέας τροφίμων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Δύο βουλευτές, εγκατέλειψαν την κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης του Ντράγκαν Τζίλας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε χθες μπροστά από το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, από οπαδούς του Τζουκάνοβιτς  που απαίτησαν την επιστροφή της κορνίζας  με τη σημαία του Μαυροβουνίου στην αίθουσα  Κοινοβούλιο, από όπου αφαιρέθηκε από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Αντρίγια Μάντιτς.

Ο Μάντιτς αφαίρεσε την κορνιζαρισμένη σημαία του Μαυροβουνίου από την αίθουσα του κοινοβουλίου και αντ' αυτού τοποθέτησε έναν πίνακα  του Πέταρ Λουμπάρντα που βρισκόταν στο γραφείο του, δηλώνοντας ότι αυτή η εικόνα, η οποία είναι «ένας μεγάλος θησαυρός», θα είναι έτσι προσβάσιμη από όλους τους πολίτες.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο υπουργός Άμυνας Πύρο Βένγκου μετά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης μίλησε στους δημοσιογράφους για την έγκριση του νόμου για  την οργάνωση των στρατιωτικών εφεδρικών δυνάμεων στο πλαίσιο των υποχρεώσεων και των προτύπων του ΝΑΤΟ, και των νέων προκλήσεων ασφαλείας. Ο υπουργός είπε ότι εντάχθηκε «ένα ειδικό χρηματοδοτικό κονδύλιο στον προϋπολογισμό του 2025 για τις εφεδρικές δυνάμεις, ύψους 15,5 εκ ευρώ.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Ρουμανία μειώθηκαν κατά 21% τους πρώτους επτά μήνες του 2024  σε σύγκριση με το 2022, όταν καταγράφηκε επίπεδο ρεκόρ 10 δισεκατομμυρίων ευρώ/ Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ξένων Επενδυτών δήλωσε ότι μόνο το ένα τρίτο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία σχεδιάζουν μεγάλες επενδύσεις για το 2025, το οποίο είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Οι ξένες επενδύσεις στη Ρουμανία ανέρχονται συνολικά σε 118 δισεκατομμύρια ευρώ, με την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Αυστρία να είναι οι τρεις μεγαλύτεροι επενδυτές.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Οι Ρουμάνοι ανησυχούν περισσότερο μεταξύ των ερωτηθέντων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για την αύξηση της φτώχειας, τις πιθανές κρίσεις τροφίμων και νερού και τη διεύρυνση των οικονομικών χασμάτων μεταξύ των ανθρώπων, σύμφωνα με έρευνα ικανοποίησης από τη ζωή. Άλλοι λόγοι ανησυχίας είναι ο πόλεμος και η αύξηση των τιμών.

ΣΚΟΠΙΑ υφυπουργός Οικονομίας Μάριαν Ρίστετσκι ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για πρώτη φορά «το καλάθι καταναλωτών της Πρωτοχρονιάς», το οποίο θα είναι καινοτόμο και με το οποίο οι πολίτες θα αισθανθούν για πρώτη φορά μείωση των τιμών ορισμένων προϊόντων που καταναλώνονται περισσότερο το χειμώνα, «Το φθινοπωρινό καλάθι κατανάλωσης απέδωσε καλά αποτελέσματα. Στα 43 προϊόντα διατροφής που βάλαμε  στο καλάθι, έγινε μείωση 965 δηναρίων», είπε στην Τ/Ο «Σιτέλ».

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου Τίμτσο Μούτσουνσκι συμμετέχει στην υπουργική διάσκεψη για την ανθρώπινη διάσταση της ειρηνευτικής φόρμουλας της Ουκρανίας, που πραγματοποιείται στο Μόντρεαλ του Καναδά. Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από τα υπουργεία Εξωτερικών του Καναδά, της Νορβηγίας και της Ουκρανίας. Στη διάσκεψη, , οι υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις και απόψεις για την επιστροφή αιχμαλώτων πολέμου και παρανόμως κρατούμενων αμάχων ως αποτέλεσμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, καθώς και για την εξεύρεση των καταλληλότερων μηχανισμών για την επιστροφή των παράνομα εκτοπισμένων και βίαια απελαθέντων παιδιών της Ουκρανίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

 

Η 31η Οκτωβρίου στην Ιστορία

 

Η 31η Οκτωβρίου είναι η 305η ημέρα του  δίσεκτου 2024 . Απομένουν 61 μέρες ως το τέλος του έτους

  475. Ο αρχηγός του ρωμαϊκού Στρατού Φλάβιος Ορέστης, που ήταν Ρωμαίος πολίτης, με καταγωγή από την Παννονία, και ο οποίος είχε υπηρετήσει ως γραμματέας και διπλωμάτης του Αττίλα και αργότερα ανήλθε στις τάξεις του ρωμαϊκού στρατού αναγόρευσε τον ανήλικο γιό του Ρωμύλο Αυγουστύλο ως αυτοκράτορα , αφού ανάγκασε τον αυτοκράτορα Ιούλιο Νέπωτα να εγκαταλείψει την Ιταλία. Ο Ρωμύλος Αυγουστύλος , (Flavius Romulus Augustus), ήταν αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τις 31 Οκτωβρίου του 475 έως τις 4 Σεπτεμβρίου του 476. Η νομιμότητά του και η εξουσία του αμφισβητήθηκαν και ο Ρωμύλος σύντομα καθαιρέθηκε από τον Οδόακρο,
ο οποίος νίκησε και εκτέλεσε τον Φλάβιο Ορέστη. Ο Οδόακρος έστειλε τον Ρωμύλο να ζήσει στο Καστέλουμ Λουκουλάνουμ στην Καμπανία , και μετά από ο Ρωμύλος εξαφανίστηκε από τα ιστορικά αρχεία. Πέθανε το 511. Η εκθρόνισή του  σηματοδοτεί το τέλος της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

802. Κατόπιν ανακτορικού πραξικοπήματος ανατράπηκε η  αυτοκράτειρα Ειρήνη η Σαρανταπήχαινα η οποία εξορίστηκε και απέθανε στη Λέσβο ενώ οι συνωμότες ανέβασαν στο βυζαντινό θρόνο τον Πατρίκιο Νικηφόρο που ήταν ο γενικός λογοθέτης κατά το τέλος της βασιλείας της Ειρήνης.

1284.  Η Βενετία «έκοψε» το πρώτο της χρυσό δουκάτο

1378. Στέψη του Αντιπάπα Κλήμη Ζ , που εξελέγη από τους Γάλλους; Καρδιναλίους. Αρχή του Μεγάλου Δυτικού Σχίσματος.

1477Ο Mατίας Ουνιάδης (Κορβίνους) κατέλαβε τη Βιέννη.

1448. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 56 ετών,  ο προτελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας  Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος. Τον διαδέχτηκε ο αδελφός του Κωνσταντίνος, Δεσπότης του Μυστρά που στέφτηκε στις 6 Ιανουαρίου 1449.   


1517. Ο Μαρτίνος Λούθηρος θυροκόλλησε τις 95 Θέσεις του στον Καθεδρικό ναό της Βυρτεμβέργης.

1599. Δολοφονήθηκε ο πρίγκιπας της Τρανσυλβανίας Άντριου Μπάτορι.

1628. Οι Ουγενότοι στη Λα Ροσέλ εξαντλημένοι από την πείνα, η οποία είχε προκαλέσει περισσότερους από 20.000 θανάτους, από την έναρξη της πολιορκίας της πόλης από τα γαλλικά βασιλικά στρατεύματα τον Σεπτέμβριο του 1627, παραδόθηκαν στον καρδινάλιο Ρισελιέ.

1639. Κατά τον Πόλεμο της Ολλανδικής Ανεξαρτησίας οι Ολλανδοί νίκησαν την Ισπανική Αρμάδα στη Ναυμαχία της Μάγχης.

1731. Απέλαση των Προτεσταντών από το Σάλτσμπουργκ.

1784. Εκδηλώθηκε στο Ζαράντ της Τρανσυλβανίας η μεγάλη εξέγερση των Βλάχων αγροτών κατά των Ούγγρων, που την καθοδηγούσαν οι Χορέα, Κλόστσα, και Κρίστσαν.

1793. Εκτέλεση στο Παρίσι 21 Γιρονδίνων.

1795. Βάσει του Συντάγματος του έτους Γ' που  τέθηκε σε ισχύ στις 26 Οκτωβρίου, εκλέχτηκαν από την Συνέλευση οι πέντε πρώτοι «Διευθυντές» που αποτελούσαν  την εκτελεστική εξουσία. Ήταν  ο Λαζάρ Καρνό,  ο Ετιέν Φρανσουά Λετουρνέρ, ο Ζαν Φρανσουά Ρεμπέλ, ο  Πολ ντε Μπαρά,  και ο Λουί-Μαρί Λα Ρεβεγιέρ-Λεπώ .


1811. 
Στο Τσάρσκογιε Σελό, 
ιδρύθηκε το Αυτοκρατορικό Λύκειο .Το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο σπούδασε  και ο Α.Σ. Πούσκιν λειτούργησε από το 1811 έως το 1843. 

1812.Κατά την υποχώρηση της μεγάλης Στρατιάς διεξήχθη η Μάχη της Τσασνίκι στις 19/31 Οκτωβρίου κοντά στο Σμολένσκ. Οι γάλλοι είχαν 1200 νεκρούς και οι Ρώσοι 400.

1813. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης μετά τη μάχη των Εθνών στη Λειψία με τα απομεινάρια του στρατού του νίκησε στη Μάχη του Χανάου τη δύναμη των Αυστρακών και των Βαυαρών υπό την ηγεσία του Βαυαρού στρατηγού Καρλ Μπρέντε, που προσπάθησε να σταματήσει την υποχώρηση των Γάλλων προς τον ποταμό Ρήνο.

1828. Οι τούρκοι παρέδωσαν με συνθήκη την Μονή του Οσίου Σεραφείμ Δομβούς, στον Δημήτριο Υψηλάντη.

1905. Στη διάρκεια της πρώτης Ρωσικής επανάστασης ανακηρύχτηκε 150 χλμ από τη Μόσχα, η «δημοκρατία του Μαρκόφ», που κάλυπτε 5 χωριά με 6000 κατοίκους

1912. 18 /31Οκτώβριου η Απελευθέρωση της Αλεξανδρείας (ΓΗΔΑ) Ημαθίας. Στο Κοσσυφοπέδιο  οι Τούρκοι αποσύρθηκαν από το Ιπέκιο, (Πέτς) και ο σερβικός στρατός απελευθέρωσε το σερβικό Πατριαρχείο και το Μετόχι.  (Στις 6π.μ της 31ης Οκτωβρίου/13ης Νοεμβρίου, το απόσπασμα του αντισυνταγματάρχη Μήτσα με 340 άνδρες του τακτικού μας στρατού, μαζί με σώμα εθελοντών Κρητικών , συνεπικουρούμενοι από ανταρτικές ομάδες της Ηπείρου και Μετσοβίτες εθελοντές, επιτέθηκαν κατά της τουρκικής φρουράς του Μετσόβου που παραδόθηκε στις 4 το απόγευμα).


1917. Κατά τον Πρωτο παγκόσμιο πόλεμο έγινε η  μάχη της Μπιρσίμπα στην Παλαιστίνη όπου το Βρετανικό Εκστρατευτικό επιτέθηκε και αιχμαλώτισε την φρουρά της Μπιρσίμπα ξεκινώντας την εκστρατεία της Νότιας Παλαιστίνης.
Οι Τούρκοι είχαν 1000 νεκρούς και 1947 αιχμαλωτίστηκαν. Σε αυτή τη μάχη  έγινε η τελευταία επιτυχημένη έφοδος ιππικού στην ιστορία.
 

1918. Εκδηλώθηκε επανάσταση στη Βουδαπέστη. Ο πρωθυπουργός Καλμάν Τίσσα δολοφονήθηκε και ο Αυτοκράτορας Κάρολος των Αψβούργων, διόρισε πρωθυπουργό της Ουγγαρίας τον αρχηγό της επανάστασης του Άστερ, Κόμη Μιχάλι Καρόλι, ο οποίος αμέσως ανακοίνωσε την Δημοκρατία της Ουγγαρίας.
Το «Αβέρωφ», και το «Κιλκίς» μαζί με τα συμμαχικά πλοία κατέπλευσαν  στην Κωνσταντινούπολη και τμήμα Κρητών χωροφυλάκων εγκαταστάθηκε  στο Φανάρι ως φρουρά του Πατριαρχείου.

1922. Στην Ιταλία, ο 39χρονος Μπενίτο Μουσολίνι σχημάτισε με την υποστήριξη της Στοάς και της Αγγλίας, κυβέρνηση μειοψηφίας , με το Partito Liberale Italiano, (PLI), τους Σοσιαλδημοκράτες και το Λαικό Κόμμα, στην οποία ο ίδιος κράτησε και το υπουργείο εξωτερικών. Υπουργός πολέμου ανέλαβε ο «Ντούτσε της Νίκης» στο Βιττόριο Βένερο, στρατηγός Αρμάντο Ντίαζ και συμμετείχε ο αρχηγός του στόλου, ναύαρχος Πάολο Εμίλιο Θαόν ντι Ρεβέλ. Τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας τα πήραν οι Φιλελεύθεροι. Το υπουργείο Δημοσίων Έργων το ανέλαβαν ο σοσιαλδημοκράτες που είχαν 29 έδρες στη Βουλή, και το υπουργείο Εργασίας το ανέλαβε το Λαϊκό Κόμμα.
Στην Αθήνα, στις 31 Οκτωβρίου με το Ιουλιανό, στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής  συνήλθε το έκτακτο στρατοδικείο που δίκασε τους έξη.

1924. Ο Μουσταφά Κεμάλ στην πρώτη επέτειο της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι «στο τουρκικό έθνος ταιριάζει καλύτερα στη φύσης του, η Δημοκρατική διοίκηση».

1925. Ανέβηκε στον θρόνο της Περσίας  η δυναστεία των Παχλεβί.

1926. Στη Μπολόνια, ο δεκαπένταχρονος  Αντέο Ζαμπόνι επιχείρησε  να πυροβολήσει τον Μπενίτο Μουσολίνι. Τον λιντσάρισαν οι μελανοχίτωνες.

1938. Εννέα χρόνια μετά το Κράχ και ενώ η Μεγάλη Ύφεση συνεχιζόταν το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παρουσίασε ένα πρόγραμμα δεκαπέντε σημείων με στόχο την αναβάθμιση της προστασίας του επενδυτικού κοινού.

1940. Τα αντιτορπιλικά "Ψαρά" και "Σπέτσαι" βομβάρδισαν για μία και πλέον ώρα την περιοχή Κονισπόλεως-Φιλιατών-Σαγιάδας, για να δώσουν ψυχολογκή υποστήριξη στα μαχόμενα επί το εδάφους τμήματα. Ο Νίκος Ζαχαριάδης, Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ που είχε μεταχθεί από τον Μανιαδάκη στην Αθήνα έδωσε πλήρη στήριξη στον Μεταξά. "Στον πόλεμο αυτό, που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη", έγραψε.

1943. Ο ΕΔΕΣ δέχθηκε συνδυασμένη επίθεση στην Νεράϊδα Τρικάλων από τον ΕΛΑΣ και τους Γερμανούς . Ο αγώνας ήταν άνισος και τελικά οι Εδεσίτες αντάρτες υποχρεώθηκαν να συμπτυχθούν με μεγάλες απώλειες.

1944. Στη Γιουγκοσλαβία μετά την εκκένωση του Βελιγραδίου, οι Γερμανοί μαζί με τους Ούστασι σχημάτισαν το μέτωπο του Σρεμ με έξι γραμμές άμυνας, από το Σεμλίνο μέχρι το Βούκοβαρ, σε βάθος περίπου 100 χιλιομέτρων.

1946. Διεκόπησαν οι συνομιλίες για κυβέρνηση Εθνικής ΕΝότητος λόγω της αδιαλαξίας Τσαλδάρη. Απόσπασμα Χωρ]κής συνεπλάκη εις τήν θέσιν Άγιος Ηλίας Παλαίοχωρίου Αμφίκλειας μετά τής 60μελοΰς συμμορίας του Διαμαντή φονευ­θέντων δύο συμμοριτών.Εβραϊκές παραστρατιωτικές και τρομοκρατικές ομάδες, έκαναν βομβιστική επίθεση στη βρετανική πρεσβεία στη Ρώμη.


1948.Η Ταξιαρχία Υψηλάντη επιτέθηκε κατά τής Ερατείρας Σιατίστης, που την υπεράσπιζε η Χωροφυλακή και άνδρες ΜΑΥ. Κατέφθασαν ενισχύσεις του Στρατού&nbsp που εξεδίωξαν τους συμμορίτες τών οποίων οι απώλειες ήταν 70 νεκροί. Δύναμη Χωροφυλακής του Αιγίου καταδιώξασα συμμορίαν εις τά υψώματα Δημητροπούλου Νερατζή έφόνευσεν ένα συμμορίτην. 

1952.Επιχείρηση Ίβυ.  Η έκρηξη της πρώτης βόμβας υδρογόνου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Νησιά Μάρσαλ 

1954.Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Αλγερίας ξεκίνησε την εξέγερση ενάντια στην αποικιακή κυβέρνηση της Γαλλίας.

1955. Επέστρεψε θριαμβευτικά στο Μαρόκο ο Σουλτάνος Σίντι Μοχάμαντ μπιν Γιουσέφ.

1956. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς στην Αίγυπτο για να αναγκάσουν τον Νάσσερ να ανοίξει εκ νέου τη Διώρυγα του Σουέζ.

1958. Ο Μπόρις Πάστερνακ αποποιήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1961.Στην Μόσχα  διαπιστώθηκε ότι απομακρύνθηκε  η σορός του Στάλιν από το Μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας.

1968. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον επικαλούμενος την πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Βιετνάμ στο Παρίσι, διέταξε την πλήρη παύση όλων των αεροπορικών επιδρομών, στο Βόρειο Βιετνάμ", από την 1η Νοέμβρη.

1984. Δολοφονήθηκε από δύο σωματοφύλακες της Σιχ , η πρωθυπουργός της Ινδίας Ίντιρα Γκάντι.

1985. Έκρηξη βόμβας, με 39 τραυματίες,  σε αστικό λεωφορείο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα–Αργυρούπολη το οποίο βρισκόταν  στο ύψος της Δάφνης.

1989. Ο Τουργκούτ Οζάλ, εκλέχτηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση 8ος πρόεδρος της Τουρκίας.

1991. Οι κροατικές παραστρατιωτικές δυνάμεις ξεκίνησαν  δράση  εθνοεκκαθάριση 18 Σερβικών χωριών στην Ανατολική  Σλαβονία. Περισσότεροι από 60 Σέρβοι σκοτώθηκαν την πρώτη ημέρα.

1993. Πέθανε  ο Ιταλός σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι. Ο Τζουκάνοβιτς ίδρυσε την σχηματική Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου .

1995. Η αντιπροσωπεία της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα από τον Μομτσίλο Κράϊσνικ, τον Άλεξ Μπούχα και τον Νικόλα Κόλεβιτς ταξίδεψε στο Ντέιτον για για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, μαζί με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον Μόμιρ Μπουλάκοβιτς και τον Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

1998. Ο Σαντάμ Χουσεΐν ανακοίνωσε ότι το Ιράκ δε θα συνεργαζόταν πλέον με τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών.

1999. Στην Πρίστινα, απέτυχε απόπειρα  δολοφονίας του  Μόμτσιλο  Τράικοβιτς, ο οποίος τραυματίστηκε .Αιγυπτιακό επιβατικό αεροσκάφος Boeing 767 που πετούσε από τη Νέα Υόρκη προς το Κάϊρο κατέπεσε  στα ανοικτά των ακτών της Μασαχουσέτης. 217 νεκροί.

2002 . Στην Ιταλία σεισμός στην Απουλία , στις 11:32 π.μ., προκάλεσε την κατάρρευση  δημοτικού σχολείου στο χωριό Σαν Τζουλιάνο. Σκοτώθηκαν  27 παιδιά και ο δάσκαλος. Δύο άλλες γυναίκες, που ζούσαν στο ίδιο χωριό, σκοτώθηκαν  στα  σπίτια τους.
Στην Κωνσταντινούπολη έγινε ο αγώνας του  ΠΑΟ με τη Φενέρ Μπαχτσέ.

2007. Από βομβιστική επίθεση μουσουλμάνων σε λεωφορείου στη Σταυρούπολη της Σαμάρας, (Τολιάτι) σκοτώθηκαν οκτώ   και τραυματίστηκαν   50.

2010. Η Ντίλμα Ρουσέφ κέρδισε  στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας τον Χοσέ Σέρα, με 56% των ψήφων, 

2011.Σύμφωνα με τους υπολογισμούς  του ΟΗΕ, ο πληθυσμός της Γης έφτασε τα 7 δισεκατομμύρια .

2012‎‎. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ λέει στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταϊπέφ Ερντογάν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία καλή τη πίστει, παρά τις διαφωνίες. O Ερντογάν της είπε ότι η εισδοχή της Κύπρου στην ΕΕ το 2004 ήταν λάθος.

2015
. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε ι την ευθύνη για την κατάρριψη στην Αίγυπτο ενός ρωσικού επιβατικού αεροπλάνου, με 224 επιβάτες .
2018. Στην Ινδία αποκαλύφθηκε το ύψους 182 μέτρων  άγαλμα της Ενότητας. Το άγαλμα , του πρώτου υπουργού Εσωτερικών της Ινδίας  και Ινδού  εθνοπατέρα Σαρντάρ Βαλαμπμπάι Πατέλ ,(1875-1950), βρίσκεται  στην επαρχία Ναρμάντα του Γκουτζαράτ και είναι το ψηλότερο άγαλμα του κόσμου. Εχει καθημερινά πάνω από 15000 επισκέπτες.

2020. Προεδρικές εκλογές στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Στη Γεωργία, έγινε πρώτος γύρος των κοινοβουλευτικών εκλογών.

Οκτωβρίου 30, 2024

Ντόντικ: Είμαι πεπεισμένος για την αθώωση μου



Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε  ότι οποιαδήποτε άλλη ετυμηγορία στη δίκη εναντίον του ενώπιον του Δικαστηρίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , εκτός από αθώωση, θα ήταν πολιτική απόφαση.  «Αυτοί που προωθούν αυτή την ιστορία δεν είναι μόνο πολιτικά υποκινούμενοι, αλλά και νομικά αναλφάβητοι. Νομικά, η ετυμηγορία μπορεί να είναι μόνο αθώωση ή η διαδικασία μπορεί να τερματιστεί και πολιτικά μπορούν να αποφασίσουν διαφορετικά. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση, εκτός από το ότι πρόκειται για νομικά άκυρη διαδικασία και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ευθύνης, θα ήταν πολιτική», δήλωσε ο Ντόντικ, υπενθυμίζοντας ότι κατηγορήθηκε για την εκτέλεση του συνταγματικού του καθήκοντος.
 Ο Ντόντικ δήλωσε βέβαιος για την αθώωση, προσθέτοντας ότι οι ισχυρισμοί της Ομοσπονδίας  για το πώς ασκούσε πίεση στο Δικαστήριο δεν είχαν καμία βάση. 
 Ο Πρόεδρος της Σέρπσκα ευχαρίστησε όλους όσοι συγκεντρώθηκαν σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου της Β-Ε για να υποστηρίξουν τον ίδιο και τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Επίσημης Εφημερίδας, Μίλος Λούκιτς. 
 Η παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων από την Εισαγγελία θα συνεχιστεί στις 13 Νοεμβρίου, επειδή ο Πρόεδρος της Σέρπσκα ζήτησε την υποβολή αποδεικτικών στοιχείων και εγγράφων στη σερβική γλώσσα και στα κυριλλικά. 
 Η Εισαγγελία της Β-Ε υπέβαλε ορισμένα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία ήταν κυρίως αλληλογραφία με το OHR, στην οποία η Υπεράσπιση αντιτάχθηκε, επισημαίνοντας ότι το OHR δεν έχει υπογράψει τη Συμφωνία του Ντέιτον και ότι θέματα που σχετίζονται με το Σύνταγμα της Β-Ε δεν μπορούν να ζητηθούν από το OHR.
Ο δικηγόρος Anto Nobilo δήλωσε ότι αναμένει ότι η υπόθεση θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο. «Στις επόμενες τρεις ακροάσεις τον Νοέμβριο, θα φτάσουμε στο τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας και στη συνέχεια θα πάμε είτε στην υπεράσπιση είτε στα τελικά επιχειρήματα της Κατηγορούσας Αρχής και της υπεράσπισης. Αυτό θα διαρκέσει δύο έως τρεις ημέρες και μετά από αυτό υπάρχει μια προθεσμία τριών ημερών όπου θα πρέπει να αναμένεται η ετυμηγορία του Δικαστηρίου. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί - δήλωσε ο Nobilo.

Επί Τροχάδην



ΤΙΡΑΝΑ.
Η αντιπολίτευση της Σκιπερίας (Αλβανίας) απέκλεισε χθες ορισμένες οδικές στα Τίρανα και άλλες πέντε  πόλεις στο πλαίσιο  πανεθνικής διαμαρτυρίας που απαιτούσε την αντικατάσταση της κυβέρνησης από ένα τεχνοκρατικό υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους. Επικεφαλής ήσαν οι βουλευτές του Μπερίσα . «Πολιτικός αποκλεισμός, σήμερα ή ποτέ!» ήταν το σύνθημα της διαμαρτυρίας. Στα Τίρανα,  οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στάθμευσαν τα αυτοκίνητά τους για να εμποδίσουν την κυκλοφορία για τρεις ώρες. Στις άλλες πόλεις οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν καθιστικές διαμαρτυρίες και έκαψαν λάστιχα. Χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν για τη φύλαξη των κυβερνητικών κτιρίων. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στο «Κράτος Δικαίου η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας  αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως και τριών ετών. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν την αντιπολίτευση να επαναλάβει τον διάλογο με την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η βία δεν θα βοηθήσει τη χώρα να ενταχθεί στο μπλοκ των 27 εθνών.


ΣΟΦΙΑ.
Οι «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» που μαζί με τον Πέεφσκι άλλαξαν το Σύνταγμα στην 50η Βουλή, αμέσως μετά το προφανές σε όλους, τον «Θρίαμβο του Εμπορίου Ψήφου» κάλεσαν  όλα τα κόμματα στο κοινοβούλιο να δηλώσουν ότι δεν θα συνεργαστούν με τον Πέεφσκι  και το MRF - Νέα Αρχή «με καμία μορφή». «Να βάλουμε τον Ντέλιαν Πέεφσκι σε καραντίνα» είπε ο Κύριλ Πέτκοφ .«Γινόμαστε μάρτυρες κακοποίησης μεγάλης κλίμακας. Έχουμε ένα κόμμα που αν είχαμε λειτουργικούς θεσμούς, δεν θα ήταν στο κοινοβούλιο. Το μέγεθος της αγορασμένης ψήφου, μας έκανε να δούμε μια πραγματική κατάχρηση της δημοκρατίας», δήλωσε ο συμπρόεδρος του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή». Σύμφωνα με τον Πέτκοφ, το «MRF - Νέα Αρχή» πέτυχε  το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε χάρη στις αγορασμένες και εταιρικές ψήφους. Ο Πέτκοφ είπε  ότι έχουν εκλεγεί βουλευτές που ανήκουν στον Πέεφσκι και σε άλλα Κόμματα  και δεσμεύτηκε ότι ο συνασπισμός «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία»  δεν θα επιτρέψει στον Μπόρισλαβ Σαράφοβ   να εκλεγεί Γενικός Εισαγγελέας. Ο συνασπισμός σχεδιάζει επίσης να προτείνει τη δημιουργία μιας προσωρινής επιτροπής στο νέο κοινοβούλιο για να διερευνήσει όλους τους εκλογικούς χειρισμούς. Ο Νικολάι Ντένκοφ διαβεβαίωσε ότι θα κάνουν ό, τι είναι δυνατόν «για να βάλουμε τον Πέεφσκι στη θέση του, γιατί το μέλλον και η μοίρα όλων εξαρτάται από αυτό», είπε.

ΣΟΦΙΑ.  Η εκπρόσωπος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Ρόζιτσα Μάτεβα  απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχουν λόγοι για την ακύρωση των εκλογών, δήλωσε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να αποφανθεί σχετικά με αυτό. «Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έχει κάνει τη δουλειά της για τη διοργάνωση των εκλογών. Τώρα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα των εκλογών. Ας τα ανακοινώσουμε πρώτα, και στη συνέχεια, εάν μια πολιτική οντότητα πιστεύει ότι υπάρχουν λόγοι ακύρωσης , θα πρέπει να υποβάλει τη σχετική καταγγελία και η απόφαση θα ληφθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο», είπε. Προηγουμένως  το κόμμα «Μεγαλείο» ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την ακύρωση των εκλογών, υποστηρίζοντας ότι είχε αποδείξεις χειραγώγησης του αποτελέσματός. Η υποχρεωτική βιντεοσκόπηση της καταμέτρησης που εισήχθη το πρώτον στη Ρωσία από τον Πούτιν  κατέγραψε μια γυναίκα, μέλος Εφορευτικής επιτροπής, σημειώνει με στυλό τον αριθμό ενός  κόμματος στα ψηφοδέλτια στο εκλογικό τμήμα 4 του Δήμου Μπέλιτσα και τα υποβάλλει για καταμέτρηση ως έγκυρα. Η Εισαγγελία ξεκίνησε τη δική της έρευνα για την υπόθεση. Η Κεντρική Εφορευτική  Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Συμμετοχή ηταν 38,94%, ανακοίνωσαν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή /ΚΕΕ/. Το ποσοστό μπορεί να αλλάξει μετά από

ΣΟΦΙΑ. Ο ιδεολόγος του κόμματος «Μεγαλείο» Ίβελιν Μιχαήλοφ  χαρακτήρισε  το τελικό αποτέλεσμα του 3.999%  «στημένο», και  τόνισε  ότι τον είχαν  προειδοποίησει ότι δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στο κοινοβούλιο. Ο Μιχαήλοφ είπε ότι υπάρχουν πολλά άκυρα και ότι έχουν «κλαπεί» ψήφοι του Κόμματος.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ Σε συνέντευξή του στο «Radio K4», ο Διοικητής της ΚΦΟΡ Ιταλός υποστράτηγος Ενρίκο Μπαρντουάνι επεσήμανε ότι «ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο η κατάσταση ασφαλείας  επιδεινώνεται ραγδαία». Σχολιάζοντας τη σχέση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ανέφερε πως «η επίλυση ανοικτών ζητημάτων μέσω διαλόγου είναι ζωτικής σημασίας για τη διαρκή ασφάλεια σε όλο το Κοσσυφοπέδιο και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας». Ο υποστράτηγος  Μπαρντουάνι είπε  ότι. «δεν είναι νέος στο Κοσσυφοπέδιο», καθώς έχω ήδη υπηρετήσει δύο φορές, το 2001 και την περίοδο 2015-2016.  Και τόνισε ότι ,«η διαφάνεια, η αμεροληψία, η δέσμευση και η ενότητα της προσπάθειας θα παραμείνουν στο επίκεντρο της αποστολής της KFOR και στον πυρήνα των καθημερινών δραστηριοτήτων , όπως είναι σήμερα».

ΚΟΣΟΦΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ.  Ο Δήμος του Λεποσάβιτς ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή του φόρου ακίνητης περιουσίας θα ξεκινήσει σύντομα και απέστειλε δημόσια πρόσκληση στους πολίτες να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους που δεν είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο φόρου ακίνητης περιουσίας εντός 60 ημερών.

 ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ . Οι Δύο υπεραγορές που άνοιξαν Αλβανοί  επιχειρηματίες σε απαλλοτριωμένα ακίνητα  Σερβων , και τα αλβανικά καφέ στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου, στο κέντρο της Κόσοβσκα Μίτροβιτσα και στο κέντρο του Λεποσάβιτς,  που κατοικούνται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Σέρβων, είναι άδεια διότι μποϊκοτάρονται από τους Σέρβους, και η μόνη τους πελατεία είναι Αλβανοί που έρχονται από τις Αλβνικές περιοχές.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει σήμερα  τη νέα εξαμηνιαία έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το έργο της αποστολής του ΟΗΕ της «UNMIK». Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 4 μ.μ. (ώρα Κεντρικής Ευρώπης), και συγκλήθηκε από την Ελβετία, η οποία ασκεί την προεδρία αυτόν τον μήνα.      Η Σερβία θα εκπροσωπηθεί στη σύνοδο από τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Τζούριτς.

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας δήλωσε  ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,  για το Κοσσυφοπέδιο , η Σερβία, «θα επισημάνει τις θρασύτατες και κραυγαλέες δημόσιες δηλώσεις του ψευδοΠρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι και του υπουργού Εσωτερικών Τζελάλ Σβέκλια και άλλων αξιωματούχων, οι οποίοι τώρα καυχιούνται ότι δεν σκοπεύουν να ιδρύσουν την Κοινότητα των Σερβικών Δήμων». Ο Τζούριτς επεσήμανε ότι αυτό που συνέβη μεταξύ των δύο εκθέσεων της UNMIK ήταν τρομερό και ότι οι Σέρβοι στερήθηκαν περαιτέρω τα δικαιώματά τους. «Η διεθνής αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι στην αναφορά της καταγράφει το τι συμβαίνει, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Χρειαζόμαστε μηδενική ανοχή στην καταπάτηση των συλλογικών πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών και άλλων δικαιωμάτων των μη πλειοψηφικών κοινοτήτων, κυρίως της σερβικής κοινότητας, δεδομένου ότι οι Σέρβοι δέχονται τις περισσότερες επιθέσεις, αλλά και οι Γκοράνι και οι μουσουλμάνοι, οι Βόσνιοι και οι Ρομά δέχονται επίσης επίθεση. Έτσι, όλοι όσοι δεν ταιριάζουν στη μήτρα και το μοτίβο της εθνικιστικής πολιτικής του Κούρτι», δήλωσε ο Τζούριτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σερβία Κρίστοφερ Χιλλ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων θα έχει πολύ καλύτερο μέλλον από ό, τι στο παρελθόν και ότι όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε επίσης ότι «η Σερβία κατανοεί πολύ καλά τον ρόλο της διπλωματίας», και ότι «δεν έχει δει μια τόσο δραστήρια  χώρα όσον αφορά τη διπλωματία όπως η Σερβία».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους του συνδικάτου εκπαίδευσης και προσχολικής εκπαίδευσης, και τους είπε ότι η τελική προσφορά της κυβέρνησης της Σερβίας είναι ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο σύστημα προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά 11% από την 1η Ιανουαρίου 2025.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς αρχίζει διήμερη επίσκεψη στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Θα συναντηθεί με την τρισυπόστατη  Προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , με τα Προεδρία  των δύο σωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και με την Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου, Μποριάνα Κρίστο.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Σήμερα συνεχίζεται  η δίκη του Προέδρου της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ και του ασκούντος χρέη διευθυντή της Επίσημης Εφημερίδας Μίλος Λούκιτς ενώπιον του Δικαστηρίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Η δίκη θα πρέπει να συνεχιστεί με την παρουσίαση αντιγράφων των αποδεικτικών στοιχείων της Εισαγγελίας αλλά το Δικαστήριο θα πρέπει, κατόπιν ενστάσεως της ομάδας υπεράσπισης, να αποφανθεί επίσης σχετικά με τη δήλωση του προέδρου του SDA Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς ότι έλαβε οδηγίες από τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τον πρόεδρο της Σέρπσκα.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Δικαστήριο επέβαλλε κατ' οίκον περιορισμό σε τρεις από τους έξι συλληφθέντες σε σχέση με τη δολοφονία ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό ενός αλλού από έναν ανήλικο Βαχαμπίτη στην Μποσάνσκα Κρούπα 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Σεράγεβο. Σε δύο άλλους από τους έξι επιβλήθηκαν περιοριστικά μετρα. Ο 15χρονος έχει προφυλακιστεί για 30 ημέρες.  Οι ύποπτοι κατηγορούνται για «τρομοκρατία» και «στρατολόγηση με σκοπό τρομοκρατικές δραστηριότητες», Στις 26 Οκτωβρίου, η τηλεόραση ου Σεράγεβο BHRT ότι συνελήφθησαν εκτός του δράστη οκτώ άτομα ως ύποπτα για τρομοκρατία αλλά οδηγήθηκαν στην εισαγγελία έξι . Η Έρευνα για την  τρομοκρατική επίθεση στην Μποσάνσκα Κρούπα οδήγησε σε ομάδα μελέτης του Κορανίου Ο ανήλικος που σκότωσε τον αστυνομικό Όζρεν Μάραν και τραυμάτισε τον συνάδελφό του Αβντο Χασάνοβιτς σε επίθεση στο αστυνομικό τμήμα στην Μποσάνσκα Κρούπα συνδέεται με ομάδα μελέτης του Κορανίου και έξι από τους συλληφθέντες , συνδέονται άμεσα με τον ανήλικο δράστη αυτής της πράξης, καθώς και με τη διαδικασία κατήχησής του στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μη θεσμικών θρησκευτικών ενώσεων, ανακοίνωσε η Εισαγγελία της Βοσνίας  Ερζεγοβίνης .

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η αστυνομία της  Βοσνία και Ερζεγοβίνη συνέλαβε τέσσερις αλλοδαπούς με την υποψία ότι ηγούνται εγκληματικής ομάδας που μετέφερε τουλάχιστον 250 παράνομους μετανάστες στην Κροατία, επιβεβαίωσε η Κρατική Υπηρεσία Ερευνών και Προστασίας της Βοσνίας (SIPA).

ΣΚΟΠΙΑ. Προϋπολογισμός  ρεκόρ ύψους περίπου 6,5 δισ. Ευρώ, (358 δις ντέναρ) εγκρίθηκε  από το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα έσοδα προβλέπονται σε 5,8 δισ. ευρώ. 800 δισ. Ευρώ, (44 δις ντέναρ) προβλέπονται  για κεφαλαιουχικές επενδύσεις. Εγκρίθηκαν και οι πιστώσεις   και έχουν παρασχεθεί κεφάλαια για την αύξηση μισθών (5.5 δισεκατομμύρια ντέναρ) και των συντάξεων. (Τον Μάρτιο θα υπάρξει αύξηση των συντάξεων κατά 2.500 ντέναρ). Το δημόσιο χρέος είναι κάτω από 60% του ΑΕΠ, η ανάπτυξη στο 3,7% και ο πληθωρισμός στο 2,2%.Το κράτος προβλέπεται να εισπράξει  13% περισσότερα έσοδα το 2025  και οι δαπάνες  α αυξηθούν κατά 10% περισσότερα.

ΣΚΟΠΙΑ. Η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας» επιμένει ότι το πιστοποιητικό αγγλομάθειας  που κατέθεσε ο νέοδιορισθείς διευθυντής της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Μπόγιαν Χριστόφσκι  είναι πλαστό και απαιτεί από το υπουργό Εσωτερικών να ζητήσει την επέμβαση της εισαγγελίας .

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.  Επεισοδιακή συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου κατά την ώρα του Πρωθυπουργού και μετά από αυτή με φραστικές αντιπαραθέσεις .Όλα ξεκίνησαν με μια λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του σοσιαλδημοκράτη βουλευτή Μπράνισλαβ Νένεζιτς ου φώναξζε επανειλημμένα από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ενώ μιλούσε ο πρωθυπουργός Μιλόϊκο Σπάϊτς,  και του προεδρεύοντος  αντιπροέδρου της Συνέλευσης Μπόρις Πεγιοβιτς από το Κίνημα «Ευρώπη Τώρα».  Ο Πέγιοβιτς είπε στην αντιπολίτευση ότι «τα άρπαξαν  από την «Bemax»,όπως αναφέρουν τα κανάλια και οι εφημερίδες με αποτέλεσμα τη εξέγερση του Κύκλου των Χαμένων «Τζουκανοβίστας». Μετά τη σύγκρουση μεταξύ Νένεζιτς και Πέγιοβιτς , υπήρξε επίσης σύγκρουση μεταξύ του βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών (από την φάρα των Μούγκοσα)Μπόι=ρις Μούγκοσα   και του υπουργού Άμυνας Ντράγκαν Κράποβιτς.  

 

 

Η 30η Οκτωβρίου στην Ιστορία

Η 30η Οκτωβρίου είναι η 304η ημέρα του δίσεκτου 2024. Απομένουν 62 ημέρες ως το τέλος του έτους.

552. Αποφασιστική νίκη του Ναρσή  στην μάχη του όρους Λεκταρίου που έμεινε γνωστή ως μάχη  του Βεζούβιου, με τους Οστρογότθους  στην οποία σκοτώθηκε ο τελευταίος Οστρογότθος βασιλιάς στην Ιταλία , ο Τεΐας.

1137. Μάχη του Ρινιάνο μεταξύ των Νορμαδών κατακτητών. Συγκρούστηκαν ο Ρανούλφος της Απουλίας και ο Ρογήρος  της Σικελίας. Ηττήθηκε ο Ρογήρος. Σύμφωνα με το χρονικό του Φαλκόνε του Μπενεβέντο σκοτώθηκαν 3000.

1242. Ο κόμης της Τουλούζης, Ραϊμόνδος Ζ΄ και ο Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας ο Άγιος υπέγραψαν τη συνθήκη ειρήνης της Λορρίς. Η μοναχοκόρη του, παντρεύτηκε τον Αλφονς ντε Πουατιέ, αδελφό του βασιλιά, και μετά τον θάνατο της, η κομητεία της Τουλούζης περιήλθε στο γαλλικό στέμμα.

1270. Τερματίστηκε η  Η΄ Σταυροφορία και η πολιορκία της Τύνιδας κατόπιν συμφωνίας μεταξύ του  βασιλιά της Σικελίας Κάρολου του Ανδεγαυού (αδελφού του βασιλιά της Γαλλίας του Άγιου Λουδοβίκου Θ΄, που είχε πεθάνει  από πανώλη στις 25 Αυγούστου) και του σουλτάνου της Τύνιδας. Ο Μουστανσίρ, δέχθηκε να πληρώσει τα έξοδα του πολέμου, να πληρώνει φόρο υποταγής στον Κάρολο καθώς και να επιτρέπει στους χριστιανούς  εμπόρους του να εμπορεύονται στην πόλη του. Ο Άγγλος πρίγκιπας Εδουάρδος  που έφτασε την επομένη στη Τύνιδα απογοητεύτηκε όταν έμαθε ότι οι μάχες ειχαν τελειώσει, και αφου έδωσε οδηγίες στον ξάδερφο του Ερρίκο της Κορνουάλης να επιστρέψει με το γαλλικό στρατό , συνέχισε για τους Αγίους Τόπους.


1340. Στην Ιβηρική,  σε μάχη κοντά στην Ταρίφα του Καντίζ, οι Αλφόνσοι  της Καστίλης και της Πορτογαλίας πέτυχαν αποφασιστική νίκη κατά του Νασρίδη κυβερνήτη της Γρανάδα Αμπού  Χασάν και των Μερινίδων Μαροκινών συμμάχων του.

1485. Στο Λονδίνο ο Ερρίκος Ζ' στέφτηκε βασιλιάς της Αγγλίας.

1497 . Η μάχη  του Τσερνίβτσι. Ο Στέφανος ο Μέγας της Μολδαβίας νίκησε τα απομεινάρια του πολωνικού στρατού, και τους έδιωξε  από τη χώρα. Πλήρης νίκη του Μεγάλου Στεφάνου επί των εισβολέων.

1534 . Το Αγγλικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που αναγνώρισε το  βασιλιά Ερρίκου ως επικεφαλής της αγγλικής εκκλησίας.

1628.Μετά την παράδοση της Λα Ροσέλ δύο ημέρες νωρίτερα, ο Καρδινάλιος Ρισελιέ και  ο Λουδοβίκος 13 εισήλθαν στην πόλη.  

1632. Αποκεφαλίστηκε στην Τουλούζη ο Ερρίκος Β του Μοντμερσί που ηγ΄ληθηκε μαζί με τον αδελφό του Λουδοβίκου ΙΓ , τον Γκαστόν Δούκα της Ορλεάνης της εξέγερσης των ευγενών κατά του Ρισελιέ. Ο Γκαστόν βρήκε καταφύγιο στην Πράγα.



1696. Κατά τον τρίτο  ρωσοτουρκικό πόλεμο (1686-1700)  η Συνέλευση των Βογιάρων με πρόταση του Μεγάλου Πέτρου  ενέκρινε στις 20/30 Οκτωβρίου τη δημιουργία ρωσικού πολεμικού ναυτικού, με τη ναυπήγηση 2 πλοίων της Γραμμής, 23 Γαλερών και 1300 Ακάτων.

1697. Η  Γαλλία, η Αγγλία και η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υπέγραψαν συμφωνία Ειρήνης στο χωριο Ρύσβικ  στην Ολλανδία.

1757. Στην Κωνσταντινούπολη ενθρονίστηκε ο σουλτάνος Μουσταφά ΙΙΙ

1793. Μετά την εισβολή γυναικών στο Συμβούλιο της Κομμούνας του Παρισιού,  διάταγμα της Συνέλευσης απαγορεύει  τη συμμετοχή των  γυναικών «σε σωματεία και Ενώσεις».

1806. Ο υπολοχαγός Φρίντριχ φον Ρόμμπεργκ παρέδωσε την πόλη του Στέτινου στα Γαλλικά στρατεύματα υπό τον στρατηγό Λασάλ.

.
1817. Ο Σιμόν Μπολιβάρ σχημάτισε την ανεξάρτητη κυβέρνηση της Βενεζουέλας

1821. Η Μάχη της Κασσάνδρας. Ο νέος  Βαλής της Θεσσαλονίκης Μεχμέτ Εμίν Πασάς, με δύναμη 14.000 , επιτέθηκε  στους υπό τον Εμμανουήλ Παπά, 1500 Επαναστάτες της Κασσάνδρας στην Χαλκιδικής. Από τους 1.500 Έλληνες  έπεσαν οι περισσότεροι. Ανάμεσά τους και οι δύο από τους τρεις γιους του Εμμανουήλ Παπά. Στη συνέχεια οι Τούρκοι ξέσπασαν την αγριότητά τους στον άμαχο πληθυσμό της Κασσάνδρας. 

1828. (Με το παλιό). Παραδόθηκε η τουρκική φρουρά του Κάστρου του Ρίο, στον Γάλλο στρατηγό Μαιζών.
1863. (18/30 Οκτωβρίου). Ο Δανός πρίγκιπας Γουλιέλμος Γκλύξμπουργκ έγινε  δεκτός με ενθουσιασμό στην Αθήνα.

1864. Με την Υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Βιέννης από την Πρωσία, την Αυστρία και τη Δανία, λήγει ο Δεύτερος Πόλεμος του Σλέσβιχ. Η Δανία παραιτήθηκε από κάθε αξίωση στο Σλέσβιχ και στο Χόλσταϊν, τα οποία υπήχθησαν  σε πρωσική και αυστριακή διοίκηση .
1905. 17/30 Οκτωβρίου. Ο αυτοκράτορας της Ρωσίας Νικολάος Β Αλεξάντροβιτς, μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού Σεργκέι Βίτε,  υπέγραψε το Μανιφέστο του Οκτωβρίου,   (Октябрьский манифест) με το οποίο ο Τσάρος Νικόλαος Β παραχωρούσε το δικαίωμα συγκρότησης Κομμάτων και εκλογής κοινοβουλίου με νομοθετική εξουσία, με Γενικές Εκλογές, και εγγυόταν τον σεβασμό των ατομικών ελευθεριών. Το μανιφέστο δημοσιεύτηκε στον Τύπο την επομένη 18/31 Οκτωβρίου. 

1908. Κυκλοφόρησε στην Αθήνα το πρώτο ηλεκτρικό τραμ.

1912. Βούλγαροι και τούρκοι έσφαξαν τους κατοίκους του Ελληνικού χωριού Ακ Αλάν της Ανατολικής Θράκης.

1913‎‎. Στο Βελιγράδι υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ του Βασιλείου της Σερβίας και του Βασιλείου του Μαυροβουνίου, η οποία καθόριζε τα κρατικά σύνορα μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου.

1918. 17/30 Οκτωβρίου. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία συνθηκολόγησε με τις δυνάμεις της Αντάντ και υπέγραψε  την Συνθήκη ανακωχής του Μούδρου.  
 
Το βρετανικό Θ/Κ «Agamemnon» επί του οποίου και μονογραφήθηκε η ανακωχή του Μούδρου στις 17/30 Οκτωβρίου 1918 και υπογράφτηκε την επομένη 18/31 Οκτωβρίου, μεταξύ του ναυάρχου Κάλθορπ, πληρεξούσιου των Συμμάχων και των αντιπροσώπων του Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η δυσμενής εξέλιξη των επιχειρήσεων υποχρέωσε τον Νεότουρκο Μέγα Βεζίρη Ταλαάτ Πασά, να ζητήσει ανακωχή μέσω Αθηνών. Το αίτημα διατύπωσαν στον Άγγλο πρέσβη στην Αθήνα τον Γκρανβίλ στις 22 Σεπτ/5 Οκτωβρίου δύο Τούρκοι διπλωμάτες προερχόμενοι από Σμύρνη.
Στις 25 Σεπτ/8 Οκτωβρίου, ο Γάλλος στρατηγός Φρανσαί ντ' Εσπεραί έλαβε εντολή από το ανώτατο συμβούλιο της Αντάντ να κατευθύνει την συμμαχική στρατιά, που βρισκόταν στη Μακεδονία, προς Κωνσταντινούπολη. Ο δε Άγγλος στρατηγός Μιλν, που διοικούσε επτά μεραρχίες στο μέτωπο της Βουλγαρίας, να κινηθεί προς τη γραμμή Αδριανούπολης - Δεδέαγατς και να ξεκινήσει προέλαση ομοίως προς Κωνσταντινούπολη.
Στη συνέχεια δραπέτευσε ο Ταλαάτ Πασάς και ανέλαβε ο Αχμέτ Ιζέτ Πασάς, ενώ η Αγγλία όρισε τον διοικητή των συμμαχικών ναυτικών δυνάμεων στη Μεσόγειο, ναύαρχο Σόμερσετ Κάλθορπ, ως πληρεξούσιο της Αντάντ για τη σύναψη της Ανακοχής.
Αρχηγός της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν ο αιχμάλωτος Άγγλος στρατηγός Τσαρλς Τάουνσεντ και ο πρώην υποναύαρχος και υπουργός των Ναυτικών Χουσεΐν Ραούφμπεης.

Η Συνθήκη της άνευ όρων συνθηκολόγησης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας είχε 25 όρους, που συντάχθηκαν στο Λονδίνο και στάλθηκαν τηλεγραφικά στον Άγγλο ναύαρχο μόλις τρεις ημέρες πριν την αποδοχή τους, μετά την οποία και έγιναν γνωστοί στις άλλες Δυνάμεις της Αντάντ. (Γαλλία και Ιταλία). Η συνθήκη προέβλεπε:

1. Την υποχρέωση του ανοίγματος των Στενών των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου προς την Μαύρη Θάλασσα και την παράδοση των φρουρίων αυτών. 2. Την υπόδειξη των σημείων και έκταση πόντισης ναρκών και τορπιλών και παροχή βοήθειας στην αλίευσή τους.
3. Τη συγκέντρωση όλων των αιχμαλώτων των συμμάχων και των Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη και άμεση παράδοση αυτών.
4. Την παράδοση του τουρκικού στρατού (του οπλισμού) με άμεση αποστράτευση, εκτός του απόλυτα αναγκαίου για τη φύλαξη των συνόρων και την εσωτερική ασφάλεια. Η δε δύναμη που θα απέμενε και η κατανομή της, θα καθοριζόταν μεταγενέστερα, σε συνεννόηση με την τουρκική κυβέρνηση.
5. Την άμεση παράδοση όλων των πολεμικών πλοίων στους Συμμάχους.
6. Την παροχή δυνατότητας στους Συμμάχους να καταλάβουν, για λόγους ασφάλειας, οποιαδήποτε στρατηγικά σημεία επί του εδάφους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έκριναν εκείνοι, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Οθωμανική κυβέρνηση.
7. Την ελεύθερη χρήση παντός λιμένος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από συμμαχικά πλοία.
8. Τη χρήση παντός υλικού επανόρθωσης που θα βρισκόταν σε τουρκικό λιμάνι.
9. Την ανεμπόδιστη κατάληψη του συστήματος υπόγειων διωρύγων της Ταυρίδας από τους συμμάχους.
10. Την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από τα ΒΔ σύνορα με την Περσία και επάνοδο στα προπολεμικά.
11. Την παράδοση του ελέγχου των υποβρυχίων καλωδίων.
12. Την αποφυγή καταστροφής στρατιωτικού, ναυτικού ή εμπορικού υλικού, χωρίς προηγούμενη συμμαχική άδεια.
13. Την παραχώρηση κάθε δυνατής διευκόλυνσης στον ανεφοδιασμό των συμμάχων, με αγορά ανθράκων και ναυτικού υλικού, απαγορευμένης της εξαγωγής τους.
14. Τον έλεγχο όλου του σιδηροδρομικού δικτύου από αξιωματικούς των συμμάχων και την παράδοση του Βατούμ.
15. Την παράδοση των φρουρίων της Χετζάζης, Ασσίρ, Υεμένης, Μεσοποταμίας (Ιράκ), Τριπολίτιδας και Κυρηναϊκής.
16. Την αποχώρηση των στρατευμάτων από την Κιλικία, καθώς και τη διάθεση στις συμμαχικές δυνάμεις όλης της εξάρτησης, όπλων και πυρομαχικών, καθώς και πάσης φύσεως μεταγωγικών του "αποστρατευθησομένου" τουρκικού στρατού.
17. Την παράδοση των λιμένων της Τριπολίτιδας και της Κυρηναϊκής. 18. Την εντός μηνός απέλαση οποιουδήποτε Γερμανού ή Αυστριακού υπηκόου από την Οθωμανική επικράτεια.
19. Την αποδοχή παράλληλης τοποθέτησης αξιωματικών της Αντάντ στο Οθωμανικό Υπουργείο Επισιτισμού.
20. Την κατακράτηση από τους συμμάχους Τούρκων αιχμαλώτων, εκτός εκείνων που υπερέβησαν το όριο στρατιωτικής ηλικίας.
21. Την άμεση διακοπή οποιασδήποτε σχέσης (οικονομικής, εμπορικής κ.λπ.) με τις κεντρικές Δυνάμεις (όρος που είχε ήδη ικανοποιηθεί). 22. Την επιφύλαξη στους Συμμάχους να καταλάβουν οποιοδήποτε χώρο στο βιλαέτι της Αρμενίας, εφόσον εκδηλωθούν ταραχές.
Τα άρθρα 23 και 24 αφορούσαν κινήσεις των συμμαχικών δυνάμεων, ενώ το 25ο όριζε το τέλος των εχθροπραξιών τη μεσημβρίαν της ημέρας της υπογραφής, η οποία και ήταν η επομένη (31 Οκτωβρίου).


1922. Στην Ιταλία ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ ΙΙΙ έδωσε στον Μουσολίνι την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση. Στην αυστριακή επαρχία του Μπούργκενλαντ, έκλεισε το  στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους Σέρβους , στο οποίο πέθαναν 10000 από τους 15000 κρατούμενους.

1927. Αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, Παύλου Κουντουριώτη.

1930.Υπογράφηκε στην Άγκυρα ελληνοτουρκική συνθήκη φιλίας μεταξύ Ελευθερίου Βενιζέλου και Κεμάλ Ατατούρκ.  Αποτυχημένη απόπειρα κινήματος Παγκαλικών αξιωματικών της Θεσσαλονίκης.

1940.Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου. Ενώ ο Παπάγος του συνέστησε υποχώρηση  ο διοικητής VIII Μεραρχίας  με την ημερήσια διαταγή του ρίχνει το σύνθημα «θα τους ρίξουμε στη θάλασσα». Στις πρώτες αερομαχίες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου έδωσαν τη ζωή τους οι Ανθυποσμηναγοί Ευάγγελος Γιάνναρης, και Λάζαρος Παπαμιχαήλ και ο πυροβολητής Σμηνίας Γεμενετζής Κων/νος. Ο  Ι. Μεταξάς, κάλεσε στο Γενικό Στρατηγείο στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» τους εκδότες και τους αρχισυντάκτες των εφημερίδων και ζήτησε τη στήριξη τους. Στη Γαλλία ο Πετέν ανακοίνωσε από το ραδιόφωνο τη συνεργασία της Γαλλίας με τη Γερμανία.

1941. Ενώ οι Σοβιετικοί απέκρουσαν την πρώτη επίθεση του γερμανικού 11ου Σώματος  για την κατάληψη της Σεβαστούπολης, ο Ρούσβελτ ενέκρινε την παροχή πιστώσεων 1 δις δολαρίων  προς τη Σοβιετική Ένωση για την προμήθεια  αγαθών και πρώτων υλών

1942. Άγημα του βρετανικού HMS Petard πήρε από το γερμανικό υποβρύχιο  U-559, μια άθικτη συσκευή αποκρυπτογράφησης του γερμανικού κώδικα «Enigma».

1943. Δύναμη 114 Ιερολοχιτών και 200 βρετανών αλεξιπτωτιστών υπό το Συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε, κατέλαβε (προσωρινά) τη Σάμο.

 1944. Οι Γερμανοί αποχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη και μπήκε ο ΕΛΑΣ, ως ελευθερωτής. Στο Κότορ του Μαυροβουνίου οι Γερμανοί στρατιώτες σκότωσαν 42 Σέρβους

1946. Μεταξύ Ασκού και Σωχού 7μελής  Κ]Σ έστησε ενέδρα και σκότωσε τον μοτοσικλετιστή  Χωρ]κα  Ιωάννη Πάπαρη. Από τους χωροφύλακες φονεύθηκαν   δύο συμμορίτες φέροντας αυτόματα όπλα.  40μελής Κ]Σ επετέθη κατά του Σ. Χ. Ρυμνού Ή μικρά δύναμις  ενισχυθείσα και υπό 7 ένοπλων κατοίκων έτρεψε τούτους εις φυγήν.

1947. Υπογράφηκε στη Γενεύη η  Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου συμφωνία (GATT) από 23 κράτη.

1948 . Οι συμμορίτες με ένα  πυροβόλο, βομβάρδισαν  έπί 6 ώρες το Σιδηρόκαστρο. Έριξαν συνολικά   70 βλήματα . Εφονεύθησαν ένας άνευ θητείας ανθυπασπιστής και ένας πολίτης  Τμήματα Στρατού και Χωροφυλακής κινηθέντα συνεπλάκησαν μετά των συμμοριτών.

 1956 .Η Αγγλία και η Γαλλία επέδωσαν  τελεσίγραφο στο Κάιρο για  την αποχώρηση των στρατευμάτων του από την περιοχή της διώρυγας του Σουέζ, που απορρίφθηκε. Από τον Νάσερ. Ο Ιμρε Νάγκι ανακοίνωσε την κατάργηση του μονοκομματικού καθεστώτος στην Ουγγαρία, και την διάλυση του ΚΚ.
Στην Κύπρο, σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που μετέφερε ο μαχητής της ΕΟΚΑ  Ανδρέας Γεωργίου 18 ετών από την Αναρίτα

1958. Στην Κύπρο σκοτώθηκε στην Αμμόχωστο από «δυνάμεις ασφαλείας» ο Παναγιώτης Χρυσοστόμου 50 ετών από την Αμμόχωστο

1961. Κατά τη διάρκεια του 22ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, η Σοβιετική Ένωση πυροδότησε πανηγυρικά στο πεδίο δοκιμών στη Νοβάγια Ζέμλια,   μια βόμβα υδρογόνου 58  μεγατόνων . Ήταν ο ισχυρότερος πυρηνικός μηχανισμός που ενεργοποιήθηκε ποτέ. Ο Χρούτσεφ δήλωσε ότι αρχικά σχεδιαζόταν  μια βόμβα 100-μεγατόνων, αλλά το ματαίωσε για να μην σπάσουν όλα τα τζάμια στην Μόσχα. Τη νύχτα της 30ης προς την 31η Οκτωβρίου του 1961, με απόφαση του  22ου Συνέδριου  η σορός του Στάλιν αποσύρθηκε από το Μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας και ενταφιάστηκε στο τείχος του Κρεμλίνου.
Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και η  Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την υποδοχή Τούρκων μεταναστών.

1963. Ο εισαγγελέας Χρήστος Σαρτζετάκης ολοκλήρωσε τις ανακρίσεις  για την υπόθεση Λαμπράκη. Την ίδια ημέρα η Αλγερία και το Μαρόκο συμφώνησαν στο Μπαμάκο να λύσουν ειρηνικά τη  συνοριακή διαφωνία τους.

1973. Άρχισαν στη Βιέννη, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης για την ταυτόχρονη μείωση των ενόπλων δυνάμεων και των εξοπλισμών ιδίως στην Κεντρική Ευρώπη.

1975. Ο  Φράνκο μεταβίβασε  την εξουσία στην Ισπανία στον Χουάν Κάρλος Α'
1980 . Έληξε η εμπόλεμη κατάσταση  μεταξύ Ονδούρας και Ελ Σαλβαδόρ με κοινή προσφυγή στο ΔΔΔ της Χάγης. Η Λαοκρατική Γερμανία επέβαλε βίζα για τους Πολωνούς μετά τις απεργίες του Αυγούστου, και τη δημιουργία της Αλληλεγγύης.

1982. Καταργήθηκε το Επαναστατικό Συμβούλιο της Πορτογαλίας.

1983. Οι  πρώτες εκλογές στην Αργεντινή μετά από δέκα χρόνια στρατιωτικής εξουσίας .Η ριζοσπαστική Αστική Ένωση έλαβε το 52% των ψήφων.

1984. Βρέθηκε να επιπλέει στον ποταμό Βιστούλα όπου το είχαν πετάξει το σώμα του Πολωνού καθολικού  ιερέα Γέρζι Ποπιελούσκο  που είχε εξαφανιστεί  από τις 19 Οκτωβρίου  με τα τη σύλληψη του από πολωνούς κομμουνιστές πράκτορες ασφαλείας. Ο Ποπιελούσκο Ο είχε γίνει διάσημος σε όλη την Πολωνία για τα κηρύγματά του κατά της κομμουνιστικής κυριαρχίας.

1991. ¨Άρχισε η αραβοισραηλινή ειρηνευτική διάσκεψη, στη Μαδρίτη, με την υποστήριξη των ΗΠΑκαι της Σοβιετικής Ένωσης, και με τη συμμετοχή της ΟΑΠ, των Ισραηλινών, των Ιορδανών και των Σύρων.
1992. Συγκρούσεις μεταξύ  Β. Οσετίας και Ινγκουσετίας στη Ρωσία.

1995. Έγινε το δημοψήφισμα για το ελεύθερο Κεμπέκ αλλά το 50,6% ψήφισε κατά της απόσχισής του από τον Καναδά.

1998. Μετά τη συμφωνία του γιουγκοσλαβικού στρατού και του ΝΑΤΟ που υπογράφηκε στις 15 Οκτωβρίου, τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ άρχισαν την αποστολή επιτήρησης του εναέριου χώρου στο Κοσσυφοπέδιο που ονομάστηκε «Eagle Eye». 
2001.Η Λέσχη του Λονδίνου διέγραψε  600 εκ. δολ του χρέους της ΟΔ.Γιουγκοσλαβίας που περιορίστηκε σε 2,2 δις ευρώ.

2003. Για πρώτη φορά έπειτα από 60 χρόνια η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε  να αρθεί η ασυλία πέντε βουλευτών, για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. και για ψευδορκία.
2011. Ο Ρόσεν Πλεβνελιέφ  εκλέχτηκε στον δεύτερο γύρο Πρόεδρος  της Βουλγαρίας
2014. Η Σουηδία αναγνώρισε επίσημα την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος. Το Ισραήλ ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από τη Σουηδία.

2015. 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 160 άτραυματίστηκαν μετά από πυρκαγιά στο κλαμπ «Κολέκτιβ» στο Βουκουρέστι.
 Ο Σακέρ Ααμέρ, τελευταίος «τζιχαντιστής»  Βρετανός κρατούμενος στην αμερικανική φυλακή του Γκουαντανάμο στην Κούβα, αφέθηκε ελεύθερος .
2016. Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό υπέγραψε την οικονομική και εμπορική συνθήκη ανάμεσα σε Καναδά και ΕΕ (CETA). Σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την κεντρική Ιταλία με επίκεντρο  68 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Περούτζια. 

2020. Στο Νοσοκομείο   στην Ποντγκόριτσα, πέθανε από τις συνέπειες του κορωνοϊού, ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου και αρχιεπίσκοπος Τσετίνιε  Αμφιλοχίος Ράντοβιτς. Σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο στον κόλπο της Εφέσου προκάλεσε μεγάλες καταστροφές κυρίως στην περιοχή της Σμύρνης και στο νησί της Σάμου. 114 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα τουρκικά παράλια και άλλοι δύο στην Σάμο.