Σεπτεμβρίου 16, 2024

Επί Τροχάδην

ΤΙΡΑΝΑ. Οι Σκίπταροι (Αλβανοί) του χασισέμπορου, ανακοίνωσαν ότι η Φοινίκη η πρωτεύουσα των Χαόνων  «είναι αρχαία πόλη των Ιλλυριών».  Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Αυλώνα ανακοίνωσε ότι έχουν ξαναρχίσει τις ανασκαφές στη Φοινίκη , την «αρχαία πόλη των Ιλλυριών», τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου,  από το  Ινστιτούτο Αρχαιολογίας των Τιράνων και το Πανεπιστημίου της Μπολόνια.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το «Κράτος Δικαίου», στο Κοσσυφοπέδιο διέταξε  την κράτηση 30 ημερών για τον 85χρονο Σέρβο Τόμισλαβ Πάντιυς από το Ίστοκ που κατηγορείται για εγκλήματα Πολέμου. Ο δικηγόρος του Βασίλιε Άρσιτς χαρακτήρισε την απόφαση προφυλάκισης «απάνθρωπη» και είπε ότι η υπεράσπιση επέμεινε σε μέτρο κατ' οίκον περιορισμού, και πρότεινε εγγύηση 15.000 ευρώ, αλλά το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη τα παραπάνω επιχειρήματα, «Η κράτησης, το οποίο συμφωνήθηκε εκ των προτέρων μεταξύ των δικαστών και των εισαγγελέων», δήλωσε ο δικηγόρος που είπε ότι «το έγκλημα Πολέμου» για το οποίο κατηγορείται ο Πάντιτς  είναι «κάποιο είδος κλοπής βοοειδών στο ϊστοκ  το 1999». ¨Τότε  πολλοί  έφυγαν από τα σπίτια τους και άφησαν τα ζώα τους και κάποιοι έπρεπε να τα μαζέψουν και όχι να τα κλέψουν¨, είπε ο δικηγόρος που τόνισε ότι οι Αλβανοί που καταπάτησαν την περιουσία του κατήγγειλαν ύστερα από 25 χρόνια ότι συμμετείχε σε αυτή την κλοπή, και έτσι  το θύμα τω Αλβανών έγινε  εγκληματίας», είπε.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Δημοκρατίας, η ΨευδοΠρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι , δήλωσε ότι οι ισχυρές συμμαχίες ήταν και συνεχίζουν να είναι η σωτηρία για την υπεράσπιση της δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο.«Η δημοκρατία είναι τόσο ισχυρή όσο η βούληση του λαού να την αποδεχτεί, είναι τόσο ανθεκτική όσο η αποφασιστικότητά μας να την προστατεύσουμε και τόσο ισχυρή όσο η αντίστασή μας στις δυνάμεις που επιδιώκουν να την υπονομεύσουν», δήλωσε η Οσμάνι

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Στατιστική Υπηρεσία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι οι τιμές των προϊόντων διατροφής στο Κοσσυφοπέδιο αυξήθηκαν κατά 1,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι πολίτες όμως λένε στις εφημερίδες  ότι οι τιμές των προϊόντων διατροφής είναι πολύ υψηλές και ότι ορισμένα από τα είδη παντοπωλείου δεν μπορούν  πλέον να τα αγοράσουν. Το εκπληκτικό είναι ότι μέσα στον Αύγουστο, (όπως γινόταν  και στο Ψωροελλαδιστάν(  η Στατιστική του Κούρτι κατέγραψε (μικρή) αύξηση στην τιμή των καυσόξυλων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με την ευκαιρία της Ημέρας Σερβικής Ενότητας, Ελευθερίας και Εθνικής Σημαίας συναντήθηκε  με σερβόπουλα  από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και το Μαυροβούνιο και δήλωσε ότι «οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο δεν ζουν στις συνθήκες που εγγυήθηκαν οι Ευρωπαίοι με τις υπογραφές τους και δεν τις έχουν εκπληρώσει»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάνταρ  Βούλιν, σε συνέντευξή του στο Κυριακάτικο φύλλο της «Βετσέρνιε Νόβοστι» δήλωσε: «Αν βρεθούμε αντιμέτωποι με την αναγνώριση του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου ή την υποχρέωση να επιτρέψουμε τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου για να μπούμε στην ΕΕ τότε  δεν πρέπει να μπούμε στην ΕΕ». Ερωτηθείς εάν η αγορά γαλλικών αεροσκαφών «Rafale» από τη Σερβία έχει κάνει τη μεγαλύτερη στροφή προς τη Δύση μέχρι στιγμής, ο Βούλιν είπε ότι ήταν μια ρεαλιστική και όχι πολιτική απόφαση και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους , δεν ανέφερε τα «Rafales», αλλά ότι ανέφερε τις εμπορικές συναλλαγές, τη συμφωνία για το φυσικό αέριο και τη ρωσική υποστήριξη για κάθε σερβική μάχη.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας , Πορφύριος, μήνυμα του για την χθεσινή  εορτής της «Ημέρα της Σερβικής Ενότητας, της  Ελευθερίας και της Εθνικής Σημαίας) ότι «η ενότητα, η οποία κατέχει επίσης ιδιαίτερη θέση στη διδασκαλία του Χριστού. Σήμερα είναι χρήσιμο να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας και σε όλους τους συμπατριώτες μας, όχι μόνο στη Σερβία και τη Σέρπσκα, αλλά και σε όλες τις επίγειες πατρίδες μας, όπου κι αν ζούμε, ότι όλη η ευτυχία μας και όλες οι επιτυχίες μας εξαρτώνται από την ενότητά μας, την αγάπη, τη δικαιοσύνη και την αλήθεια, και στην πίστη στον Χριστό. Τόσο προσωπικά όσο και κοινά», επεσήμανε ο Πατριάρχης. «Ο δεύτερος πυλώνας, τόνισε, στον οποίο στηρίζεται η λαϊκή γνώση, είναι η ελευθερία, ένα ιδανικό και μια επιταγή που κληρονομεί τη σερβική κληρονομιά, αλλά είναι επίσης εγγενής στην ανθρωπότητα». Ο Κεντρικός εορτασμός ,της Ημέρας της Σερβικής Ενότητας, Ελευθερίας και Εθνικής Σημαίας πραγματοποιήθηκε στο Σερβικό Εθνικό Θέατρο στο Νόβι Σαντ. Ο πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ ήταν επίσης παρόντες.

ΣΚΟΠΙΑ. Η Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI), το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Σεβερνοματσεντόνιγια  κατήγγειλε  ότι , αφαιρέθηκε εν μία νυκτί από τη  «Δημόσια Επιχείρηση Κρατικών Οδών» η πινακίδα στη συνοριακή διάβαση «Μπλάτσε» προς το Κοσσυφοπέδιο που καλωσορίζει τους επισκέπτες και αντικαταστάθηκε την παλιά. που είναι γραμμένη στα «Μακεδονικά», τα Αγγλικά και τα Γαλλικά . «Η αφαίρεση του καλωσορίσματος  στην αλβανική γλώσσα  συνιστά διάκριση κατά των Αλβανών». Η Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση κατήγγειλε  και  ότι , «η Δημόσια Επιχείρηση Κρατικών Οδών ανέστειλε τις διαδικασίες  της προηγούμενης διοίκησης, το οποίο στόχευε στην αλλαγή όλων των πινακίδων κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς, σύμφωνα με το νόμο για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας.. Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία επιλογής εταιρειών για την υλοποίηση του έργου έχει ολοκληρωθεί, η σημερινή διοίκηση αποφάσισε να αναστείλει τη διαδικασία», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

ΣΚΟΠΙΑ. Το Υπουργείο Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου της Δημοκρατίας της Σεβερνοματσεντόνιγια  θα καλέσει σήμερα τον πρεσβευτή της Βουλγαρίας στα Σκόπια Ζελιάσκο Ραντούκοφ και θα κάνει διάβημα σε σχέση με  τη φωτογραφία των προέδρων Ρούμεν Ράντεφ και Γκορντάνα Σιλιανόβσκα στη Σόφια την Παρασκευή, η οποία δείχνει τις σημαίες της Βουλγαρίας και της ΕΕ, αλλά όχι τη σημαία της Σεβερνοματσεντόνιγια .

ΣΚΟΠΙΑ. Κυριακάτικη «βροχή αποκαλύψεων» διαφθοράς της Κοινοπραξίας Σοσιαλδημοκρατών  και ΝΤΟΥΙ και Σία. Στην υγειονομική περίθαλψη, οι διευθυντές ήταν παράνομα  και προμηθευτές Φαρμάκων. Οι έλεγχοι που έγιναν από τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Υγείας, προέκυψε προμήθεια ακριβών φαρμάκων χωρίς συγκατάθεση από τον Υπουργό Υγείας και πλαστές εφημερίες .Η οικογενειακή εταιρεία του βουλευτή Ελμί Αζίρι «κέρδισε» διαγωνισμούς από το «Κρατικό Λαχείο» και η  εταιρεία «RITRON KOPI DOOEL Import-Export Kumanovo,» ιδιοκτήτης της οποίας είναι ανιψιός της συζύγου του βουλευτή Έλμι Αζίρι , από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, έλαβε από το Υπουργείο Πολιτικού Συστήματος και Κοινοτικών Σχέσεων με επικεφαλής τον Αρτάν Γκρούμπι προμήθειες  συνολικής αξίας 2.800.000 δηναρίων.

ΤΙΡΑΝΑ. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Σκιπερία (Αλβανία) κατέγραψε ποσό ρεκόρ ξένων επενδύσεων . 749 εκατομμύρια ευρώ. 55 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και 113 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με το 2022, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας. Το δεύτερο τρίμηνο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις εκτιμήθηκαν σε 395 εκατ. ευρώ, με αύξηση περίπου τεσσάρων τοις εκατό σε ετήσια βάση. Οι περισσότερε επενδύσεις προήλθαν από τις Κάτω Χώρες, την Ιταλία και την Τουρκία .Το β ́ τρίμηνο του 2024, οι εισροές συναλλάγματος με τη μορφή άμεσων ξένων επενδύσεων αφορούσαν κυρίως στα ακίνητα, στον τομέα της χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης, στο πετρέλαιο και στις μεταφορές. Το ενδιαφέρον για ακίνητα σχετίζεται άμεσα με το ενδιαφέρον των ξένων να αγοράσουν ακίνητα και σπίτια, ειδικά στην ακτή, ανέφερε η τράπεζα. Ο Χασισέμπορος ανακοίνωσε ότι  Αυστριακοί επενδυτές  θα χτίσουν το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο της Σκιπερίας  (Αλβανίας) στην Κορυτσά. «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει την Σκιπερία (Αλβανία) σε τουριστικό προορισμό για το χειμώνα και όχι μόνο για τη θερινή περίοδο, δήλωσε Κυριακάτικα,  ο  Χασισέμπορος.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Γενική Επιθεώρηση Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης ανακοίνωσε ‘έξι νεκρούς, θύματα των πλημμυρών στην ανατολική Ρουμανία. Ένας  παραμένει αγνοούμενος, Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών , τις τελευταίες 24 ώρες, 28 οικισμοί από 7 επαρχίες επλήγησαν από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες λόγω του κυκλώνα  «Μπόρις», ο οποίος σάρωσε την Ευρώπη. Βουκουρέστι

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Στη χθεσινή του  συνεδρίαση, το Εθνικό Συμβούλιο του Ρουμανικού Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) ενέκρινε την υποψηφιότητα του ηγέτη του Νικολάε Τσιούκα για τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Νοεμβρίου.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος του Ουγγρικού Κοινοβουλίου, Λάζλο Κόβερ, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο από σήμερα έως την Τρίτη.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου θα αντιδράσει στην κατάσταση στο Δήμο της Μπεράνε , και η πιο πιθανή επιλογή είναι η επιβολή υποχρεωτικής διοίκησης.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου, Ταξίαρχος Ζόραν Λαζάρεβιτς συμμετείχε  στην τακτική ετήσια Διάσκεψη της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με την Βουλγαρική Στατιστική Υπηρεσία, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε τρέχουσες τιμές ανήλθε σε σχεδόν 47,7 δισεκατομμύρια Λέβα  και αυξήθηκε κατά 11,1% σε ετήσια βάση. Ο πραγματικός ρυθμός αύξησης σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους ήταν 2,3% και έτσι επιταχύνθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.Ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ, ο οποίος μετρά τη μεταβολή του επιπέδου των τιμών, είναι 8,6% και επιταχύνθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Ταυτόχρονα, αυτό δεν αντιστοιχεί στη μείωση του ρυθμού πληθωρισμού σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

ΣΟΦΙΑ. Περίπου 720.000 μαθητές περνούν  σήμερα το κατώφλι του σχολείου, 58.000. είναι τα «πρωτάκια». Σήμερα, στις 10 π.μ., ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ  θα συμμετάσχει στα εγκαίνια του σχολικού έτους στο 128ο Σχολείο «Αλμπερτ Αϊνστάϊν» .Στις 10:30 π.μ., η αντιπρόεδρος Ιλιάνα Γιότοβα I θα ανοίξει τη νέα σχολική χρονιά στο Εθνικό Επαγγελματικό Λύκειο Τεχνολογιών και Συστημάτων Υπολογιστών στο Πραβέτς. Θα υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία (κυρίως Τροχαία) μπροστά από τα σχολεία.

ΣΤΑΡΑ ΖΑΓΟΡΑ. Ο Δήμος της Στάρα Ζαγόρα διοργανώνει  κατάθεση στεφάνων  με την ευκαιρία της 149ης επετείου της εξέγερσης της Στάρα Ζαγόρα. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 το πρωί. Στεφάνια και λουλούδια θα κατατεθούν στο μνημείο του Κόλιο Γκάντσεφ.

 

Η 16η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

 

Η 16η Σεπτεμβρίου είναι η 260η ημέρα του δίσεκτου 2024.  Απομένουν 106 ημέρες πριν από το τέλος του έτους. 

681. Στην Κωνσταντινούπολη έληξαν οι εργασίες της ΣΤ΄ Οικουμενική Συνόδου που έγινε υπό τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ΄ Πωγωνάτο και την παρακολούθησαν 289 επίσκοποι. Επιβεβαίωσε την πλήρη και αληθινή ενανθρώπηση του Ιησού έναντι της αντίθετης διδασκαλίας των Η Σύνοδος καταδίκασε την αίρεση των «Μονοθελητών» και αποφάσισε ότι ο Χριστός έχει Θεία και Ανθρώπινη θέληση, οτι υπάρχουν δύο φυσικές θελήσεις και δύο φυσικές ενέργειες, η θεία και η ανθρωπίνη, που ενεργούν «αδιαιρέτως, ατρέπτως, αχωρίστως, ασυγχύτως», χωρίς να επικρατεί αντιπαλότητα μεταξύ τους».

1380. Ο Κάρολος Ε΄ ο αποκαλούμενος  Σοφός, πέθανε στο βασιλικό Κάστρο στο Παρίσι, κοντά στην Βενσέν, από το απόστημα που είχε στο αριστερό του χέρι .Τον διαδέχθηκε αυθημερόν ο 12χρονος γιος του, Κάρολος, (ο τρελός), υπό την επιτροπεία του θείου του, Φίλιππου του Κραταιού.

1410
. Κατα την εκστρατεία του κατά των μουσουλμάνων της Γρανάδας ο Φερδινάνδος Α  της Αραγονίας κατέλαβε την πόλη της Αντεκέρα.


1462. Σε εφαρμογή της συμφωνίας της προηγουμένης ο  Γενουάτης κύριος της Λέσβου Νικολό Γκαττιλούζιο  παραδόθηκε  στον Μωάμεθ τον Πορθητή και οι Τούρκοι  μπήκαν στο Κάστρο της Μυτιλήνης. Παρά τις υποσχέσεις, εκτελέστηκαν πολλοί από τους υπερασπιστές και ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων μεταφέρθηκαν ειτε ως  δούλοι στο παλάτι του σουλτάνου ή ως έποικοι στην αραιοκατοικημένη Κωνσταντινούπολη . Ο Νικολό Γκαττιλούζιο  μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου στραγγαλίστηκε.

1599. Στη Ρώμη στην πλατεία του Κάμπο ντε Φιόρι, κάηκε στην πυρά από την Ιερά Εξέταση , ο  Φραγκισκανός μοναχός Σελεστίνο ντα Βερόνα, ο οποίος υποκίνησε την δίωξη κατά του Τζορντάνο Μπρούνο, και τον οποίο έκαψαν πέντε μήνες αργότερα.

1621. Η Σουηδία κατέκτησε τη Ρίγα και προσάρτησε τη Λιβονία. 

1658. Ο Αταμάνος των Κοζάκων της Ζαπορίζιε Ιβάν Βίσελσκι, υπέγραψε την συμφωνία του Γκάντυχ, με την Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία για την ενταξη των Κοζάκων ως το τρίτο ίσο μέλος της διμερούς Ένωσης της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Οι περισσότεροι όροι παρέμειναν στα χαρτιά, καθώς η Πολωνέζικη Δίαιτα επικύρωσε τη Συνθήκη σε πολύ μειωμένη μορφή, καταργώντας βασικές διατάξεις της.

1669. Στις 6/16 Σεπτεμβρίου υπογράφηκε η  συνθήκη παράδοσης του Χάνδακα   από τον Κιοπρουλού Πασά και τον Φραντσέσκο Μοροζίνι.

1744. Κατά τον δεύτερο πόλεμο της Σιλεσίας, η πόλη της Πράγας παραδόθηκε μετά από πολιορκία δύο εβδομάδων στο στρατό της Πρωσίας.

1794 . Ο Στόικο Βλαντισλάβοφ  εκλέχτηκε  στο Τάρνοβο μητροπολίτης Βράτσα και πήρε το όνομα Σωφρόνιος.


1807 .Ο αυτοκράτορας Ναπολέων Α, δημιούργησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, που  αντικατέστησε  την  Επιμελητεία  των λογαριασμών του παλαιού καθεστώτος.

1810. Στο Μεξικό , ο ιερέας Μιγκέλ Ιδάλγο ι Κοστίγια κήρυξε στο Ντολόρες την επανάσταση για την ανεξαρτησία από την Ισπανία. 

1813. Κατά τον  έκτο συνασπισμό στη σημερινή Κάτω Σαξονία έγινε η  Μάχη του δάσους Γκόρντε που τέλειωσε με τη νίκη του συνασπισμού και ήττα των Γάλλων

1824. Πέθανε ο Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΗ’ και ο κόμης ντ΄Αρτουά, έγινε βασιλιάς της Γαλλίας,  ως Κάρολος Ι. 

1827‎‎.Ο Επίσκοπος μαυροβουνίου και Λόρδος Πέταρ  Πέτροβιτς απέστειλε επιστολή στον Σέρβο Πρίγκιπα Μίλος Ομπρένοβιτς ζητώντας, λόγω κακών οικονομικών συνθηκών  στο Μαυροβούνιο, να δεχθεί  τη μετανάστευση αρκετών οικογενειών του Μαυροβουνίου στη Σερβία.‎

1830. Έναρξη των πενθήμερων ταραχών στο Βερολίνο, που ηταν αντανάκλαση της γαλλικής ιουλιανής Επανάστασης. 

1836. Στην Βλαχία ο Αλέξανδρος  Γκίκας καθιέρωσε  ως νόμισμα της χώρας, το λέι (λιοντάρι), που ηταν λογιστική μονάδα, που ισοδυναμούσε με 60 παράδες..

1863. Άνοιξε στην Κωνσταντινούπολη η ιουδαϊκή «Ροβέρτειος Σχολή», με στόχο την εκπαίδευση των ηγετών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Χρηματοδοτήθηκε από τον έμπορο της Νεας Υόρκης και «φιλάνθρωπο» Κρίστοφερ Ρόμπερτ. 

1866. Στο Παλέρμο εκδηλώθηκε «η εξέγερση των επτάμιση ημερών» κατά του Βασιλείου τη Ιταλίας. Την αυγή εισέβαλαν στην πόλη 4000 αντάρτες  από τις γύρω περιοχές, με την διοίκηση  του Σαλβατόρε Νόμπιλε,  και του Σαλβατόρε Μισέλι, πρώην διοικητή των Γκαριβαλδίνων  στις ταραχές 1848 και 1860. Σε μια απόπειρα να ελευθερώσει τον Τζουζέπε Μπάντια  (πρώην διοικητή του Γκαριμπάλντι) ο Μισέλι  σκοτώθηκε. Οι αντάρτες έβαλαν φωτιά στις δημόσιες κρατικές υπηρεσίες   σκοτώνοντας τον γενικό επιθεωρητή του σώματος δημοσίων φρουρών.

1875. Στη Στάρα Ζαγόρα ξέσπασε η εξέγερση που διοργανώθηκε από τη βουλγαρική επαναστατική Κεντρική Επιτροπή στο Βουκουρέστι (Б.Р.Ц.К.) που είχε επικεφαλής τον Στέφαν Σταμπόλοφ.


 1904. Στην Αθήνα έγιναν τα εγκαίνια του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου Αθήνας–Πειραιά. Στην Ιταλία άρχισε  η πρώτη γενική απεργία, η οποία κράτησε μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, και προκλήθηκε από τη σφαγή των ανθρακωρύχων της Σαρδηνίας στις 4 Σεπτεμβρίου από τους αστυνομικούς

1905. Τα ανταρτικά σώματα του Καπεταν Οδυσσέα , (Γεώργιος Βλαχογιάννης) και του Γεωργίου Μακρή διέλυσαν την «τσέτα» από 80 άνδρες του Κομιτατζή Ναούμ. Πετρόφ  που τρομοκρατούσε την«ακρόπολη του σλαβόφωνου Ελληνισμού», το Μαρίχοβο. Η μάχη εγινε ανάμεσα στα χωριά Γραδέσνιτσα και Δράγος της περιοχής Μοναστηρίου-Φλώρινας. Ο Ναούμ σκοτώθηκε λίγες μέρες, στις 21 Νοεμβρίου από τους Τούρκους.

1908 . Η Αυστρο-Ουγγαρία και η Ρωσική Αυτοκρατορία συμφώνησαν στην Βιέννη ότι η μεν Αυστρο- Ουγγαρία δεν θα αντιτίθετο στο άνοιγμα του Βοσπόρου για τα ρωσικά πλοία, και η Ρωσία αποδέχτηκε την προσάρτηση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης από την Αυστρία.


1914 .Η Κρατική Δούμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ψήφισε  την απαγόρευση της πώλησης της βότκας κατά τη διάρκεια του πολέμου.  

1916. Κατά  τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης   ο Σερβικός Στρατός ξεκίνησε η μεγάλη επίθεση μάχη, επί του όρους Καϊμακτσαλάν που είχε καταληφθεί το 1916 από τον βουλγαρικό στρατό, που είχε εγκαταστήσει σειρές χαρακωμάτων και βάσεις πυροβολικού.


1918. Στην Δοϊράνη άρχισε η προπαρασκευή του πυροβολικού για την επίθεση των Άγγλων και των Ελλήνων κατά της 9ης Βουλγαρικής Μεραρχίας του Πλέβεν.

1920. Στη Νεα Υόρκη ανατινάχτηκε ένα αυτοκίνητο βόμβα μεταξύ της έδρας της Τράπεζας  «Μόργκαν Στάνλευ» και του χρηματιστηρίου, και της Γουώλ Στρήτ. 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν. Ως υπεύθυνος συνελήφθηκε
ο Ιταλός αναρχικός Μάριο Μπούντα.
Οι γιατροί του  βασιλιά Αλέξανδρου, ανακοίνωσαν ότι δεν τους εμπνέει καμία ανησυχία το τραύμα του, που προκλήθηκε από δάγκωμα πιθήκου, δυο μέρες νωρίτερα.


1922. Ο βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος, μετά την υποβολή της παραιτήσεως του αναχώρησε  για το Παλέρμο της Ιταλίας. Η «Επαναστατική Επιτροπή» μέχρι να αφιχθεί ο Ζαϊμης και μέχρι να φθάσει από τον Κόρινθο ο αντιπρόεδρος και προσωρινόςπρωθυπουργός  Σωτήριος Κροκιδάς όρκισε ως αντικαταστάτη του πρωθυπουργού, τον αρχαιότερο υπουργό, τον υπουργό Στρατιωτικών, αντιστράτηγο Αναστάσιο Χαραλάμπη.

1938. Ο Αδόλφος Χίτλερ συναντήθηκε στο Μπερχτεσγκάντεν, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Νέβιλ Τσάμπερλεν και συμφώνησαν την εκχώρηση των περιοχών της Σουδητίας στη Γερμανία. 

1939. Έληξε με ανακωχή η συνοριακή σύγκρουση Ιαπωνίας –Σοβιετικής Ένωσης και τα μέρη αποδέχτηκαν τα υφιστάμενα όρια. 

1940. Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβλήθηκε η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους άνδρες. 

1941. Αφού οι σοβιετικοί σύμμαχοι των Άγγλων έφθασαν στην Τεχεράνη ο σάχης Ρεζά που ακολουθούσε φιλο-γερμανική πολιτική παραιτήθηκε υπέρ του 22χρονου πρίγκιπα Μοχάμεντ Ρεζά Παχλεβί. Δημιουργήθηκε ο Περσικός διάδρομος εφοδιασμού για τα σοβιετικά στρατεύματα.
Στο Βερολίνο,  ο καγκελάριος της ναζιστικής Γερμανίας εξέδωσε διαταγή για την εκτέλεση 100 Σέρβων για κάθε Γερμανό στρατιώτη που θα σκοτωνόταν από τους παρτιζάνους.


1943. Βομβαρδισμός του Αργοστολίου από τους Γερμανούς. Η γερμανική 10η Στρατιά απέτυχε να εξαλείψει αναφέρει το συμμαχικό προγεφύρωμα γύρω από το Σαλέρνο. 

1944. Στο Μελιγαλά, άρχισε η σφαγή των αιχμαλώτων.


1950. Στο Βιετνάμ, οι Βιετ Μινχ επιτέθηκαν στις Γαλλικές βάσεις Ντον κε, και , Λάος Kάι. 

1955.Στην Αργεντινή έγινε το δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του Προέδρου Χουάν Ντομίνγκο Περόν που τον ανέτρεψε.

1959. Ο Γάλλος Πρόεδρος  ντε Γκωλ, αποδέχτηκε το δικαίωμα των Αλγερίνων στην αυτοδιάθεση  και πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα στην Αλγερία για την ανεξαρτησία από τη Γαλλία.

1963. Ο Πατριάρχης Αθηναγόρας κάλεσε στην Κωνσταντινούπολη αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς διευθέτηση των διαφορών. Αναβλήθηκε η Πανορθόδοξος Σύνοδος της Ρόδου .
Ο Αχμετ Μπεν Μπελλά εξελέγη πρώτος Πρόεδρος της Αλγερίας. 

1965. Αναβλήθηκε για ενα 24ωρο ο σχηματισμός της τρίτης κυβέρνησης των Αποστατών υπό τον Στεφανόπουλο. Στην Αθήνα οι Αμεριακνοί αστροναύτες Γκόρντον Κούπερ καιΤσαρλς Κόνραντ. 8000 θεατές στο Δ Φεστιβάλ ελαφρού Τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη.

1967 .Ο Σπυρίδων Μαρινάτος ανακοίνωσε την ανακάλυψη του προϊστορικού οικισμού στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης. 

1968. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα το νέο Σύνταγμα , το οποίο θα εγκρινόταν με δημοψήφισμα.

1969 .Άρχισαν στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης οι 9οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες στίβου. 

 1970.Σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και κυβέρνησης της Ιορδανίας .Ο «Μαύρο Σεπτέμβρης». Οι λιμενεργάτες του Νιουκάσλ της Αυστραλίας, άρχισαν Μποϊκοτάζ εναντίον των ελληνικών πλοίων , απαιτώντας την απελευθέρωση των φυλακισμένων ναυτεργατών και συνδικαλιστών.
1971. Στη Γιάλτα έγινε η γερμανο-σοβιετική σύνοδος κορυφής μεταξύ του Βίλλυ Μπραντ και του Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

 1973.Δολοφονήθηκε  ο Χιλιανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Βίκτορ Τζάρα για την αντίθεσή του στο πραξικόπημα και το στρατιωτικό καθεστώς του Αουγκούστο Πινοσέτ.


1974. 
Στην Κύρπο άρχισε η ανταλλαγή αιχμαλώτων. Στην Αθήνα ο σοβιετικός υφυπουργός εξωτερικών. Ο Καραμανλής αναοίνωσε δια του Λαμπρία ότι οι εκλογές θα γινόντουσαν με ενισχυμένη Αναλογική και οτι θα νομιμοποιείτο το ΚΚΕ με την κατάργηση του ΑΝ 509. Ο Αλεξάντερ Χέϊγκ έγινε ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. 


1975. Το Πράσινο Ακρωτήριο, η Μοζαμβίκη και το Σάο Τομέ έγιναν μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

1977. Η 
Μαρία Κάλλας , (Μαρία Άννα Σοφία Σεσίλια Καλογερόπουλου),  απεβίωσε στο Παρίσι σε ηλικία 53 ετών.

1978. Στο νοτιοανατολικό Ιράν, σκοτώθηκαν 26.000 άνθρωποι από σεισμό μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που κατέστρεψε την πόλη Ταμπάς. 

1979 . Δυο οικογένειες της Θουριγγίας, οκτώ άτομα, δραπέτευσαν από την Ανατολική Γερμανία με ένα αερόστατο που έφταιξαν μόνοι τους και διέφυγαν στην Δυτική Γερμανία.

 1980. Ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες έγιναν μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

1981. Η κυβέρνηση Ράλλη προκήρυξε βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές για τις 18 Οκτωβρίου.
1982. Χριστιανοί πολιτοφύλακες Λιβάνου επιτέθηκαν στα προσφυγικά στρατόπεδα της Σάμπρα και Σατίλα στη Βηρυτό και ξεκίνησε μια σφαγή τριών ημερών στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 800 άνθρωποι. Ηθικός αυτουργός και οργανωτής ήταν ο στρατηγός και μετέπειτα πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν. 

1985. Στην επέτειο της σφαγής της Σάμπρα και της Σατίλα , τρομοκρατική Επίθεση στο «Café de Paris» στη «Via Veneto» της Ρώμης από την Επαναστατική Οργάνωση Σοσιαλιστών Μουσουλμάνων (ORMS) του Αμπού Νιντάλ. Ο Παλαιστίνιος, Ahmad Hassan Abu Ali Sereya,  έριξε δύο χειροβομβίδες  σοβιετικής κατασκευής, ανάμεσα στα τραπέζια .Μόνο μία βόμβα εξερράγη προκαλώντας 39 τραυματισμούς εκ των οποίων πολλοί σοβαροί.

1987 .Υπογράφηκε το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ  για την προστασία της στιβάδας του όζοντος και την απαγόρευση  των επιβλαβών για το όζον ουσιών.

1992. Μαύρη Τετάρτη για τη βρετανική λίρα που βγήκε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών και υπέστη μεγάλη υποτίμηση. Ο Μανουέλ Νοριέγκα καταδικάστηκε από το Κράτος Δικαίου σε ποινή φυλάκισης 30 ετών.

1993. Στον  πόλεμο  της  Αμπχαζίας άρχισε η  μάχη για το Σουχούμι .

1995. Η Ελληνική κυβέρνηση ήρε το εμπάργκο κατά της Μπουγιουρουμού.

1999. Στην Αλγερία εγκρίθηκε από το λαό με 98,6%  το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Αμπντ αλ-Αζίζ Μπουτεφλίκα για τη συμφιλίωση με τους ισλαμιστές εξτρεμιστές και η χορήγηση αμνηστίας σε όσους ισλαμιστές κατέθεταν τα όπλα.
Τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία με 17 νεκρούς από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε πολυκατοικία στο Βόλγογκραντ και άλλοι 4 νεκροί από έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη

2000 . Η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ , σύμφωνα με το ψήφισμα 1244. να επιστρέψουν  στο κατεχόμενο  Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι οι προβλεπόμενοι από το ψήφισμα  στρατιώτες και  αστυνομικοί.

2001‎‎.Η Κίνα έγινε δεκτή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μετά από 15 χρόνια διαπραγματεύσεων.‎

2007.Στην Ελλάδα έγιναν βουλευτικές εκλογές με τη συμμετοχή 22 κομμάτων. Πρώτο κόμμα με 2,994.979 ψήφους και 41,84% η Νέα Δημοκρατία που έβγαλε 152 βουλευτές. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 3,8% έβγαλε 10 βουλευτές.
17 Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν στην πλατεία Νισουρ  από υπαλλήλους της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας Μπλακγουώτερ που  μετείχαν σε φάλαγγα με διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

2011‎‎ . Αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι του Κοσσυφοπεδίου και μέλη της EULEX ανέλαβαν τον έλεγχο των  συνοριακών διαβάσεων Γιάρινιε και Μπρίνιακ προς τη Σερβία.‎

2014. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας. 

2015. Μεγάλος σεισμός μεγέθους 8,3 ρίχτερ έπληξε τη Χιλή. Στρατιωτικό πραξικόπημα  στην Μπουρκίνα Φάσο.

2018. Στις ελεύθερες περιοχές της Συρίας  έγιναν  για πρώτη φορά από το 2011 δημοτικές εκλογές.

2020. Στην Ιαπωνία, ο Φιλελεύθερος Δημοκράτης Γιοσιχίντε Σούγκα διορίστηκε  πρωθυπουργός , αντικαθιστώντας τον Σίνζο Άμπε.

Σεπτεμβρίου 15, 2024

Η 15η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

 

Η 15η Σεπτεμβρίου είναι η 259η ημέρα του  δίσεκτου 2024.  Απομένουν 107 ημέρες ως το τέλος του έτους. 

533. Ο Βελισάριος, εισήλθε Καρχηδόνα. Κατάλυση του κράτους των Βανδάλων.

668. Ο αυτοκράτορας Κώνστας Β΄ δολοφονήθηκε από έναν υπηρέτη στο λουτρό του στις Συρακούσες. Ο Υιός του Κωνσταντίνος Δ, έγινε αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. 

921. Δολοφονήθηκε από τους παγανιστές, η πρώτη χριστιανή ηγεμόνας της Βοημίας Λουντμίλα , που αγιοποιήθηκε στη συνέχεια, ως Αγία Λουντμίλα της Βοημίας. 

994 . Οι Φατιμίδες νίκησαν τους Βυζαντινούς στη μάχη του Ορόντη. 

1231. Δολοφονήθηκε στη γέφυρα του Δούναβη στο Κελχάιμ ο Δούκας της Βαυαρίας Λουδοβίκος. 

1514 . Οι Τούρκοι άλωσαν την Ταυρίδα (Ταμπρίζ) της Περσίας και κατέσφαξαν τους κατοίκους της πόλεως. 

1556. Ο Κάρολος Κουίντος,  πρώην αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας,  εγκαταστάθηκε  στην Ισπανία, και  επέλεξε για κατοικία του τη Μονή Γιούστε όπου πέθανε  στις 21 Σεπτεμβρίου 1558 από ελονοσία. 

1559. Ο Αρχιεπίσκοπος Βίλχελμ της Ρίγας προσχώρησε στη συνθήκη που υπεγράφη στα τέλη Αυγούστου μεταξύ του Τευτονικού Τάγματος και του Πολωνού Βασιλιά και Μεγάλου Δούκα της Λιθουανίας Σιγκίσμουντ ΙΙ Αυγούστου. Σε αντάλλαγμα για την προστασία της Λιβωνίας από τους Ρώσους, ο αρχιεπίσκοπος έδωσε τη θέση του στα σημαντικότερα κάστρα του στη νότια Λιβωνία.


1656. Στην Κωνσταντινούπολη, επί του δεκατετράχρονου Μωάμεθ Δ΄, μετά από την διαδοχική πτώση 5 Βεζίρηδων εντός 7 μηνών, ανήλθε στην εξουσία ο καταγόμενος από το Μπεράτι, Αλβανός Μεχμέτ Πασά Κιουπρουλού, που εγκαινίασε την αλβανική δυναστεία των Κιουπρουλού, και την Αλβανοκρατία στην Κωνσταντινούπολη.

1697. Ο Εκλέκτορας της Σαξωνίας Φρειδερίκος Αύγουστος στέφτηκε βασιλιάς. της Πολωνίας ως Αύγουστος Β. 


1805. Η Ρωσία κήρυξε τον  πόλεμο στον Ναπολέοντα.

1821 . Η Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα,\ η Νικαράγουα και η Κόστα Ρίκα ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία. 
Στις 15/27 Σεπτεμβρίου έγινε η  Μάχη των Πέντε Πηγαδιών τα οποία κατείχε  ο Γεώργιος Δράκος με 350 Σουλιώτες και ο χριστιανός Αλβανός Μουχουρδάρης με 200 άντρες . Ο Χουρσίτ έστειλε 3.500 άνδρες  υπό τον Σούλτζη από την Κορυτσά (Κόρτσα) για να καταλάβει τη θέση  αλλά αποκρούστηκαν .Η επίθεση τους στοίχισε 200 νεκρούς Οι Σουλιώτες έχασαν 3 ενώ οι Αλβανοί σύμμαχοι δώδεκα.

1822. Τα βρετανικά στρατεύματα κατέλαβαν το Κάιρο. Ο Ραμπί Πασά παραδόθηκε στους βρετανούς, και εξορίστηκε στην Κεϋλάνη. Το Κάιρο παρέμεινε υπό βρετανικό έλεγχο μέχρι το 1922. 


1826. Στον Ρωσο-Περσικό Πόλεμο του 1826-1828 στις 3/15 Σεπτεμβρίου κοντά στο χωριό Σάμκορ (νυν Σαμκίρ, στο Αζερμπαϊτζάν) η Μάχη μεταξύ ρωσικών στρατευμάτων υπό τη διοίκηση του Στρατηγού Γ. Μαντάτοφ και της εμπροσθοφυλακής του ιρανικού στρατού από14000 υπό τη διοίκηση του Σαχζάντεχ Μοχάμεντ, γιου του Αμπάς-Μίρζα. Νίκησαν οι Ρώσοι. 

1830.Στη Βρετανία εγκαινιάστηκε η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή στον κόσμο μεταξύ Λίβερπουλ και Μάντσεστερ. Ο Ουίλιαμ Χάσκισον ήταν  ο πρώτος άνθρωπος που παρασύρθηκε από τρένο

1866. Στην Αγία Πετρούπολη, απαγχονίστηκε ο Ντμίτρι Καρακαζόφ που αποπειράθηκε να σκοτώσει τον Αλέξανδρο Β. 


1905. 100.000 άτομα διαδήλωσαν στην Βουδαπέστη υπέρ της καθολικής ψηφοφορίας. 

1914.  Μετά την μάχη του Μάρνη έληξε και η επίθεση των συμμάχων στην πρώτη Γερμανική Στρατιά του φον Κλούκ, στον ποταμό Εσν.

1915.Η συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας έληξε χωρίς να καθοριστεί ημερομηνία για την επανάληψη των συνεδριάσεων.

1916
 .Στη μάχη του Σομμ κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν σε μάχη τα πρώτα οκτώ άρματα μάχης. 


1917. Η προσωρινή κυβέρνηση του Κερένσκι  κήρυξε  τη Ρωσία δημοκρατία. Καταργηθηκαν τα καταναγκαστικά έργα  σκληρή και η εξορία και δόθηκε αμνηστά για τα πολιτικά  αδικήματα.

1918. Ήττα των Βουλγάρων από το 12ο Σύνταγμα του Κρούσεβατς "Κνιέζ Λάζαρ"  στη Μάχη στο οροπέδιο του Ντόμπρο Πόλιε. Η Διάρρηξη του μετώπου της Θεσσαλονίκης. Λόγω τη διάσπασης του Μετώπου η Βουλγαρία αναγκάστηκε να ζητήσει ανακωχή και να βγει από τον πόλεμο. Το Μπακού, η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, κατελήφθη από τις ένοπλες δυνάμεις του αρμ ενικού Ντασακτσουτιούν

1920. Έκλεισαν  οι φυλακές του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο.

1921. Στο προάστιο του Λονδίνου Χάϊγκέιτ έγινε  ο γάμος του Ελευθέριου Βενιζέλου με την πλούσια ομογενή Έλενα Σκυλίτση.
1922. Θριαμβευτική είσοδος στην Αθήνα των επαναστατών με επικεφαλής τους συνταγρματάρχες  Γοννατά, Πλαστήρα και τον  αντισυνταγματάρχη Άγγελο Πρωτοσύγκελο. Συνάντηση των Επαναστατών με τους Πρεσβεις, Σχηματισμός  της κυβέρνησης Ζαϊμη.

1924. 
 Στη νότια  Βεσσαραβία, οι κομμουνιστές  εξεγέρθηκαν  και απαίτησαν απόσχιση από τη Ρουμανία για να  ενταχθούν στη Σοβιετική Ένωση.

1927. Το Πρωτόκολλο της Γενεύης για την δανειοδότηση της Ελλάδας από την ΚτΕ με 9000000 λίρες Αγγλίας  προέβλεπε την ίδρυση της ιδιωτικής Τράπεζας της Ελλάδος στην οποία θα εκχωρείτο το εκδοτικό προνόμιο.


1933. Στη Σοβιετική Ένωση ο Κομισάριος Ασφαλείας και αρχηγός της Γκεπεού, Γκένρικ Γιαγκόντα ενημέρωσε τον Στάλιν για την εξάρθρωση κυκλώματος ομοφυλόφιλων στο Μόσχα και Λένινγκραντ που ήταν «κύτταρα  κατασκοπείας».   Για την αντεπαναστατική συνωμοσία  των ομοφυλοφίλων συνελήφθησαν πάνω από 130 άτομα. Ως αρχηγός εντοπίστηκε ο επικεφαλής του πρωτοκόλλου της Λαϊκής Επιτροπής Οικονομικών   Ντμίτρι Φλωρίνοφ που συνελήφθη τον Οκτώβριο του 1934 μολόγησε ότι ήταν κατάσκοπος των Γερμανών και εκτελέστηκε  το Φεβρουάριο του 1939. Λόγω της αντεπαναστατικής συνωμοσίας  των ομοφυλοφίλων εισήχθη στον σοβιετικό Ποινικό Κώδικα το Μάρτιο του  το άρθρο 121, για την τιμωρία του σοδομισμού  με φυλάκιση έως 5 έτη.

 1935. Στη Γερμανία το Ράιχσταγκ σε έκτακτη συνεδρίαση στη Νυρεμβέργη ενέκρινε τους Νόμους της Νυρεμβέργης, και υιοθέτησε τη σημαία με τη σβάστικα. Στο Βελιγράδι σαράντα χρόνια μετά την αρχική ιδέα, και 340 χρόνια μετά το κάψιμο των λειψάνων του Αγίου Σάββα ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1935, η ανοικοδόμηση του μεγαλύτερου ορθόδοξου καθεδρικού ναού των Βαλκανίων του Αγίου Σάββα και ο Πατριάρχης Βαρνάβας ευλόγησε τα θεμέλια.

 1939. Εκτελέστηκε ο πρώτος γερμανός αντιρρησίας συνείδησης , Αυγούστος Ντίκμαν. Το Βασίλειο της Βουλγαρίας κήρυξε πολιτική ουδετερότητας στον πόλεμο που άρχισε την 1η Σεπτεμβρίου. 


1943. Στην Ιταλία, ο ανατραπείς Μπενίτο Μουσολίνι ανακοίνωσε  τη δημιουργία του Ρεπουμπλικανικού Φασιστικού κόμματος, με όσους πιστούς του απέμειναν .

1944. Τα Τάγμα Ασφαλείας Μελιγαλά , παραδόθηκε στον ΕΛΑΣ και μπήκαν οι κομμουνιστές στην πόλη. 

1946. Η Βουλγαρία έγινε Λαϊκή Δημοκρατία με τον Κολάρωφ ως προσωρινό Πρόεδρο.

1947. Το Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε   το Ψήφισμα αρ 34 για το ελληνικό ζήτημα. Υπογραφή μεταξύ Ιταλίας και Γιουγκοσλαβίας της συμφωνίας για την ελεύθερη περιοχή της Τεργέστης.

 1949. Ο γνωστός των Βρετανών τέως δήμαρχος Κολωνίας Κόνραντ Αντενάουερ έγινε ο πρώτος καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε ηλικία 75 ετών. 

1950. Νωρίς το πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου ο στρατηγός Ντάγκλας Μακάρθουρ άρχισε την «Επιχείρηση Χρωμίτης» με την απόβαση στο Ιντσόν. 28 χλμ δυτικά της πρωτεύουσας Σεούλ 70000 ανδρών. 

1951. Η Λαϊκή Βουλή της κατεχόμενης Ανατολικής Γερμανίας κάλεσε την ομοσπονδιακή Βουλή της κατεχόμενης  Δυτικής Γερμανίας να συμφωνήσει στην έναρξη διαβουλεύσεων και των δυο Γερμανιών, με στόχο «τις ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές για μια εθνική συνέλευση». 

1956. 
Tο πρώτο σοβιετικό   επιβατικό αεροσκάφος το Tu-104 εισήλθε στα δρομολόγια της «Αεροφλότ». Η πρώτη πτήση στη διαδρομή Μόσχα-Ιρκούτσκ διήρκεσε 7 ώρες και 10 λεπτά. 

1957. Η CDU και η CSU κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία (50,2% των ψήφων) στις τρίτες εκλογές για τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή. 

1959.
 Άρχισε η επίσκεψη Νικήτα Χρουστσόφ στις ΗΠΑ που διήρκεσε μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. 


1963. Ο Αχμέτ Μπεν Μπελά  έγινε πρόεδρος της Αλγερίας.

1965. Ο Στεαφανόπουλος έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την οποία θα υποστηριζαν και η ΕΡΕ και ο Μαρκεζίνης. Δημοσιευτηκαν τα πρακτικά του Συμβουλίου του Στέμματος.

1982 .Αεροσκάφος F-84F Thunderstreak της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έπεσε σε κατοικημένη περιοχή της Λάρισας. Σκοτώθηκαν τρεις πολίτες.

 1983. Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μεναχέμ Μπεγκίν. 


1989. Κατατέθηκαν στη Βουλή τα πορίσματα της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Κοσκωτά. 
1990. Διαδηλωτές στην Τιφλίδα, επιτέθηκαν στο κτίριο της KGB.

1991 .Διάσπαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Αποχώρησε η μισή Κεντρική Επιτροπή, η ανανεωτική «πτέρυγα» με επικεφαλής τη Μαρία Δαμανάκη, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Γιάννη Δραγασάκη.
 Οι ανανεωτικοί, παρέμειναν στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, που θα μετατράπηκε σε ενιαίο κόμμα τάσεων. 

1994. Η Βουλή ψήφισε την παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο των Κ. Μητσοτάκη (με 4 κατηγορίες) και Α. Ανδριανόπουλου και Ι. Παλαιοκρασσά (με 3 κατηγορίες) για την υπόθεση πώλησης της «ΑΓΕΤ-Ηρακλής». Πτώση αεροπλάνου με δασοπυροσβέστες, στο όρος Λεκάνη, μεταξύ Δράμας και Καβάλας και απολογισμό 10 νεκρούς. Στην Αλγερία, οι ισλαμιστές αποκεφάλισαν 16 ανθρώπους που είχαν απαγάγει. 

1995. Η λύση ΠΑΣΟΚ για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το 51% στον έλεγχο του Δημοσίου, το 49% στους εργαζόμενους και το μάνατζμεντ σε ιδιώτη μετά από διεθνή διαγωνισμό. Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέτεινε τις κυρώσεις για άλλους 6 μήνες κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

.1996. Στην Βενετία ο Ουμπέρτο Μπόσι και η Λίγκα του Βορρά ανακοίνωσαν την πολιτική για την ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους της Παντάνια.

1999. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ιταλός Ρομάνο Πρόντι.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει την αποστολή στρατιωτικής δύναμης 9.000 ανδρών στο Ανατολικό Τιμόρ, υπό τη διοίκηση της Αυστραλίας.
 
2000. Στο Σίδνεϋ άρχισαν οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Κινέζοι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του τύμβου του Τζένγκις Χαν. 

2001. Ενθρονίστηκε ο  Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος.

2002.
 Στις βουλευτικές εκλογές στη Μπουγιουρουμού, κέρδισε ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης «Μαζί για τη Μακεδονία», με επικεφαλής τον Τσερβενκόφσκι. 


2006. Ο  Φιντέλ Κάστρο εκλέχτηκε πρόεδρος του Κινήματος  των Αδεσμεύτων.

2008. Η Τράπεζα Lehman Brothers κήρυξε πτώχευση, και ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

2009. Ο Ιουδαίος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Αποθεματικής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε ότι η χειρότερη ύφεση στην αμερικανική οικονομία από τη δεκαετία του 1930 πιθανότατα έβενε  προς το τέλος της, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η  ανάπτυξη δεν θα συντελέσει στη μείωση της ανεργίας .Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δέχτηκε την  προσωρινή αποφυλάκιση της πρώην προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπίλιανα Πλάβσιτς, η οποία εξέτισε τα δύο τρίτα της ποινής κάθειρξης που της είχε  επιβληθεί.

2017
. Η λεοπάρδαλη της Σιβηρίας αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των απειλούμενων ειδών. 
 
2022. Το Ιράν υπέγραψε μνημόνιο για την ένταξή του στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης . Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις εναντίον, του επικεφαλής της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ και άλλων 43 ατόμων.

Σεπτεμβρίου 14, 2024

Η Σερβία βρίσκεται σε δύσκολη νομική και πολιτική κατάσταση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Βελιγράδι 13.09.2024 20:09  Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε  σε διάγγελμά του προς το έθνος, σε σχέση με τη "βάναυση επίθεση κατά του σερβικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο", ότι η Σερβία βρίσκεται σε δύσκολη νομική και πολιτική κατάσταση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. 
 «Προχωράμε πολύ γρήγορα, πολύ καλά, ίσως και άριστα, όπως δείχνουν οι οικονομικές παράμετροι και δείκτες. Αλλά αυτό που παραμένει το πιο οδυνηρό και δύσκολο σημείο, χωρίς αμφιβολία, είναι το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο Vucic. Επεσήμανε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι η πιο ακριβή λέξη για κάθε Σέρβο. 
"Όποια μέτρα προτείνω και ό, τι κι αν κάνουμε, κανείς δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένος", δήλωσε ο Βούτσιτς. Μιλώντας για τα μέτρα που θα λάβει η Σερβία, ο Βούτσιτς είπε ότι "θα προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε σε όλα όσα επιτεύχθηκαν στη διαδικασία διαλόγου".
 Απαρίθμησε διάφορα μέτρα στα οποία θα επιμείνει η Σερβία, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του άρθρου 9 της πρώτης συμφωνίας των Βρυξελλών - η αστυνομία στο βορρά να είναι Σέρβοι, η επιστροφή των Σέρβων δικαστών στις θέσεις τους, η απόσυρση της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου από τις παράνομα χτισμένες βάσεις και ο επείγων και άμεσος σχηματισμός μιας Ένωσης Σερβικών Δήμων.

Η 14η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

 

Η 14η Σεπτεμβρίου είναι η 258η ημέρα  του δίσεκτου 2024 . Απομένουν 108 ημέρες πριν από το τέλος του έτους.

258. Ο Επίσκοπος της Καρχηδόνας, Κυπριανός , αποκεφαλίστηκε δημόσια, κατά τη διάρκεια του διωγμού των Χριστιανών επί του Βαλεριανού.

628. Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος εισήλθε θριαμβευτικά στην Κωνσταντινούπολη μετά τη νίκη του επί της αυτοκρατορίας των Σασσανιδών φέροντας τον Τίμιο Σταυρό.

775. Πέθανε κατά τη διάρκεια εκστρατείας εναντίον των Βουλγάρων ο «Βουλγαρομάχος» αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ε σε ηλικία 57 ετών αφήνοντας στον διάδοχο του Λέοντα Δ΄ μια πανίσχυρη αυτοκρατορία. 

1052. Τελέστηκαν θα θυρανοίξια του καθεδρικού  ναού της Αγίας Σοφίας στο Νόβγκοροντ.


1219. πλημμύρα της  Γκρενόμπλ 

1262. Ο βασιλιάς της Καστίλλης Αλφόνσος επανέκτησε την πόλη του Καντίζ από τους Μαυριτανούς. 

1307. Ο Φίλιππος ο Ωραίος της Γαλλίας υπέγραψε το μυστικό διάταγμα για την σύλληψη των ναϊτών Ιπποτών


1515. Κατά τον Πέμπτο Ιταλικό πόλεμο  έληξε η διήμερη μάχη του Μαρινιάνο, 16 χιλιόμετρα από το Μιλάνο. Ο στρατός του Φραγκίσκου Α' της Γαλλίας νίκησε  τους Ελβετούς μισθοφόρους που πολεμούσαν με τον Δούκα του Μιλάνου. Οι Γάλλοι είχαν 8000 νεκρούς και οι Ελβετοί 10.000.

1522. Δυνάμει της Συνθήκης, που υπογράφηκε στη Μόσχα, η Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία αναγνώρισε την κυριαρχία της Μόσχας στο Σμολένσκ. 

1641. Στο πλαίσιο του τριακονταετούς πολέμου και της γαλλο-ισπανικής σύγκρουσης υπογράφηκε η Συνθήκη της Περόν από τον Λουδοβίκο ΙΓ και τον πρίγκιπα του Μονακό  Ονορέ Β',
Με αυτή τη συνθήκη των δεκατεσσάρων άρθρων, ο πρίγκιπας του Μονακό δεν ήταν πλέον υπό ισπανική προστασία .Το άρθρο έξι της σύμβασης όριζε ότι ο πρίγκιπας ήταν ελεύθερος και κυρίαρχος πάνω από το Μονακό, το Μέντον και το Ροκμπρούν.
Μια γαλλική φρουρά πεντακοσίων ανδρών θα ήταν μόνιμα τοποθετημένη στο έδαφος του πρίγκιπα, εις βάρος του βασιλικού ταμείου, αλλά θα βρίσκονταν υπό τις άμεσες εντολές του πρίγκιπα. Ο διοικητής της φρουράς θα διοριζόταν  από το βασιλιά, αλλά θα έπρεπε να  εγκριθεί  από τον πρίγκιπα.
Ο βασιλιάς της Γαλλίας,  ως προστάτης του πρίγκιπα, της οικογένειάς του, των προνομίων του και της περιουσίας του, θα κατέβαλε  στον πρίγκιπα μια ετήσια χορηγία  εβδομήντα πέντε χιλιάδων λιρών.

1793.Κατα τον πρώτο Συνασπισμό βαρεία ήττα των Δημοκρατικών Γάλλων από  τους πρώσους και τους Αυστριακούς στη μάχη του Πρίμαζενς. Οι Γάλλοι είχαν 1800 νεκρούς και οι Σύμμαχοι μόνο 172.

1811.Στην Πρωσία καταργήθηκε ο φεουδαλισμός.



1812. Στις 2/14 Σεπτεμβρίου η είσοδος του Ναπολέοντα στη Μόσχα. Ο στρατός του  Βοναπάρτη εισήλθε στη Μόσχα, ανακαλύπτοντας μια άδεια πόλη. Οι υποχωρούντες Ρώσοι έβαλαν φωτιά για να καταστρέψουν την πόλη.


1829. Στις 2 /14 Σεπτεμβρίου η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπόγραψε τη Συνθήκη της Αδριανούπολης, τερματίζοντας το Ρωσοτουρκικό Πόλεμο και αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Σερβίας και της Ελλάδας. 

1831. Υπογράφηκε το πέμπτο Πρωτόκολλο του Λονδίνου, μεταξύ των Προστάτιδων Δυνάμεων το οποίο καταργούσε τη γραμμή «Ασπροπόταμου- Σπερχειού» που προέβλεπε το τέταρτο πρωτόκολλο (1830) και ποφασίτηκε η «βελτίωση των ορίων της Ελλάδας διά διαπραγματεύσεων με την Οθωμανικήν Πύλην». στη γραμμή Άρτας-Βόλου

1848. Στην Κεφαλληνία έγινε η «Επανάσταση του Σταυρού». Ένοπλοι αγρότες από τα χωριά Βαλσαμάτα, Τρωϊανάτα και Φραγκάτα, εισέβαλαν στο Αργοστόλι με σκοπό να καταλάβουν τα δικαστήρια και να κάψουν τα χρεωστικά ομόλογα που κατείχαν  οι ευγενείς-τοκογλύφοι που  είχαν αρπάξει τα κτήματα των μικροϊδιοκτητών.
Ξεσηκώθηκαν και στο Ληξούρι,. Πρωτεργάτες της αγροτικής εξέγερσης ήταν οι Γεώργιος Μεταξάς, Θεόδωρος Μπρόντζας, Μαρίνος Χαριτάτος, ιερέας Παΐσιος Μεταξάς, Νικόλαος Φωκάς ή "Ρεπούμπλικας", Ιωάννης Μεταξάς Ιακωβάτος, Ιωάννης Τυπάλδος Δοτοράτος Καπελέτος, Μένεγος Ξυδιάς και άλλοι. 

1867. Κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος του «Κεφαλαίου» από τον Καρλ Μαρξ. 
1882Πλημμύρα της Βερόνας
1901.Πέθανε ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Ουίλλιαμ ΜακΚίνλεϊ και τον διαδέχθηκε ο "εκλεκτός"  Θεόδωρος Ρούζβελτ. 

1905. Ο εικοσάχρονος Μακεδονομάχος Άρμεν Κούπτσιος απαγχονίστηκε στον πλάτανο της πλατείας της Δράμας, από τους Τούρκους. 

1909. Στην Αθήνα έγινε μεγαλειώδες λαϊκό συλλαλητήριο, με συνθήματα κατά του παλαιοκομματισμού και εγκρίθηκε ψήφισμα που επιδόθηκε στον Βασιλέα Γεώργιο Α΄. 

1911. Κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου του Αλεξάνδρου Β στο Κίεβο δολοφονήθηκε ο Πιότρ Στολύπιν που ήταν πρωθυπουργός της Ρωσίας το 1906.

1914. Μετα τη λήξη της  πρώτης μάχης του Μάρνη και την αποτυχία του σχεδίου  Σλίφεν ο αρχηγός του Γερμανικού Γενικού Επιτελείου,  Χέλμουτ φον Μόλτκε ο νεότερος, παραιτήθηκε και τον διαδέχτηκε  ο Έριχ φον Φάλκεχάιν, που δήλωσε ότι συνολική στρατιωτική νίκη δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί μετά από τη μάχη του Μάρνη και προέτρεψε τον Κάιζερ για τον τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων.

1917. Ανατροπή της μοναρχίας στη Ρωσία. Η προσωρινή κυβέρνηση του Αλέξανδρου Κερένσκι, κήρυξε τη Ρωσία σε Δημοκρατία. 

1920. Μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, μετα την άρση του στρατιωτικού νόμου  άρχισε στην Ελλάδα η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, με διαδηλώσεις και συμπλοκές μεταξύ Βενιζελικών και αντιβενιζελικών.

1921. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α' αναχώρησε για την Αθήνα, μετά από μακρά παραμονή στη Μικρά Ασία

1922. Μετά την επικράτηση της Επαναστάσεως ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος με διάγγελμα  ανακοίνωσε ότι παραιτείτο από τον θρόνο υπέρ του Διαδόχου Γεωργίου. 

1930. Στη Γερμανία στις εκλογές του Ράιχσταγκ, το ναζιστικό κόμμα με 18,3% των ψήφων ήταν το δεύτερο ισχυρότερο πίσω από το SPD. 

1933. Ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης υπόγραψε στην Άγκυρα το Ελληνοτουρκικό «Σύμφωνο Εγκάρδιας Συνεννόησης», με το οποίο η Ελλάδα και η Τουρκία εγγυήθηκαν το  αμοιβαία το απαραβίαστο του κοινού συνόρου τους, στον ποταμό Έβρο.

1935, 
 Η Ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της για επέκταση του σιδηροδρόμου μέχρι την Κηφισιά,


1937. Εληξε η διάσκεψη της Νιόν που οργάνωσαν η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία σχετικά με την κατάσταση στην Ισπανία και την πειρατεία στη Μεσόγειο. 

1941. Οι Κομμουνιστές μαχόμενοι για την Σοβιετική Ένωση στις 14 Σεπτεμβρίου ανατίναξαν τη σιδηροδρομική γέφυρα Μουριών Κιλκίς, της γραμμής Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρουπόλεως.

 1942. Το καναδικό αντιτορπιλικό «Οττάβα τορπιλίστηκε από το υποβρύχιο U-91 στο βόρειο Ατλαντικό.

 1943.  Το πολύπαθο  Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ, με μία μηχανή , και παρόλο που είχε εντολή να πλεύσει στην Σάμο, ενέδρευε  στις ανατολικές ακτές του Πηλίου για να βυθίσει ένα επιταγμένο γαλλικό πλοίο SINFRA αλλά εξέλαβε για στόχο το γερμανικό ανθυποβρυχιακό UJ-2101, που ήταν το πρώην ελληνικό ναρκαλιευτικό-ναρκοθετικό ΣΤΡΥΜΩΝ, και το οποίο με βόμβες βυθού ανάγκασε  Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ, σε ανάδυση. Ο κυβερνήτης, Βασίλης Λάσκος, βγήκε στη γέφυρα.Το πυροβόλο του ΚΑΤΣΩΝΗ άρχισε να βάλλει εναντίον του γερμανικού  το οποίο ανταπέδιδε τα πυρά Όπως ανέφερε ο ύπαρχος του Κατσώνη, υποπλοίαρχος Ηλίας Τσουκαλάς, στην έκθεση του ρίχτηκαν 12 βλήματα  εκ των οποίων 4 εύστοχα. Ο Λάσκος σκοτώθηκε στην γέφυρα. Στις 19:53 το Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ εμβολίστηκε στην πρύμνη. Στις 19:58 το υποβρύχιο βυθίστηκε με την πρύμνη ενώ η πλώρη παρέμεινε για αρκετή ώρα να εξέχει κάθετα, 10 με 15 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με την αναφορά του γερμανού κυβερνήτη μέχρι τις 20:45 περισυνελλέχθηκαν από την θάλασσα 1 άγγλος αξιωματικός, 1 άγγλος κελευστής και 13  μέλη του ελληνικού πληρώματος. Οι Γερμανικές απώλειες 1 κατώτερος αξιωματικός νεκρός, 2 βαριά τραυματίες και 8 ελαφρά. Όλοι ήταν στη «Γέφυρα» την οποία πέτυχαν τα; Βλήματα του Κατσώνη.
Μαζί με τον Λάσκο και το Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ χάθηκαν 31 ψυχές.Το « ΣΤΡΥΜΩΝ» , βυθίστηκε βόρεια του Ηρακλείου, Κρήτης, την 1η Ιουνίου 1944 κατά την διάρκεια αεροπορικής επιδρομής συμμαχικών αεροσκαφών εναντίον  νηοπομπής που συνόδευε.
Στην Κρήτη η Βέρμαχτ άρχισε τριήμερη εκκαθαριστική επιχείρηση στα χωριά της Βιάννου. Από την επιχείρηση αυτή βρήκαν το θάνατο περισσότερα από 500 άτομα. 

Στην περιοχή της Μάνδρας στο νομό Αττικής, η ΟΠΛΑ έσφαξε τον συνδικαλιστή Κώστας Σπέρα, , από τους πρωτοπόρους του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα, και οργανωτής της εξεγέρσεως στα μεταλλεία της Σερίφου.

1944. Με παρέμβαση των Αγγλων στρατιωτικών συνδέσμων κηρύχτηκε εκεχειρία στον Μελιγαλά. Την ίδια ημέρα το ΤΑ Αγρινίου, μετά από διαπραγματεύσεις παραδόθηκε στο 2/39 σύνταγμα του ΕΛΑΣ που εισήλθε αμαχητί στο Αγρίνιο. 

1945. Στη Φρανκφούρτη, έγινε  πρώτη  συνεδρίαση  μετά τον πόλεμο του γερμανικού χρηματιστήριου.

1955. Ο Κονραντ Αντενάουερ Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, υπέγραψε  συμφωνία με τη Σοβιετική Ένωση για την επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

1956. Γύρω στις 8 το βράδυ, ο Διγενής συνοδευόμενος από τον Δάφνη Παναγίδη και τον Αντώνη Γεωργιάδη έφτασε στο κρησφύγετο του στη Λεμεσό στο σπίτι του ζεύγους Χριστοδουλίδη. Την ίδια ημέρα βομβιστικές επιθέσεςι της ΕΟΚΑ μέσα στο αγγλικό στρατόπεδο στο Βαρόσι, και στην βάση του Ακρωτηρίου.

1957. Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν την είσοδο των σοβιετικών στρατευμάτων στην Ουγγαρία. 

1958. Στο χωριό Κάθικας, της επαρχίας Πάφου, οι Άγγλοι σκότωσαν το ξημέρωμα τον 40χρονο πολύτεκνο  Χαράλαμπο Καλαϊτζή μέσα στο σπίτι του. Κατά τη διάρκεια έρευνας  στο χωριό  εισέβαλαν  στο σπίτι του Καλαϊτζή πέντε στρατιώτες, από τους «Χάιλαντερς».Ο Καλαϊτζής για να προστατεύει  το επτά,παιδιά του και την γυναίκα του άρπαξε ένα μαχαίρι και σκότωσε  τρεις. Οι άλλοι δυο του ξέφυγαν  πετάχτηκαν έξω, και κάλεσαν βοήθεια. Η βοήθεια  εκτέλεσε τον Χαράλαμπο Καλαϊτζή και συνέλαβε τη γυναίκα του.

Ο Γερμανός  Καγκελάριος Αντενάουερ και ο Γάλλος πρόεδρος Κάρολος Ντε Γκωλ συναντήθηκαν για πρώτη φορά, στην κατοικία του Ντε Γκώλ στο Κολομπέ-λε-Ντεζ-Εγκλίζ, και ανακοινώσαν ότι δεν υφίσταται πλέον «εχθρότητα» μεταξύ των δύο χωρών.

 1959. Η σοβιετική διαστημική συσκευή  «Λουνά 2» που εκτοξεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1959, μετά από ταξίδι 34,5 ωρών έφτασε στο φεγγάρι. Το «Λουνα 2» είχε σχήμα σφαιρικό και μάζα 390 κιλών. Φτάνοντας στον προορισμό του και λίγο πριν από την πρόσκρουση στην περιοχή ανάμεσα στους κρατήρες Αυτόλυκο και Αρχιμήδη έριξε μεταλλικά πλακίδια με το έμβλημα της Σοβιετικής Ένωσης.

1960. Ιδρύθηκε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), από το Ιράκ, το Ιράν, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία και τη Βενεζουέλα. Στο Κονγκό, με τη βοήθεια της CIA, ο στρατηγός Μομπούτου Σέσε Σέκο έκανε πραξικόπημα, και κατέλαβε την εξουσία. 

1963. Με ομόφωνη απόφαση του εισαγγελέα Στυλιανού Μπούτη και του ανακριτή Χρήστου Σαρτζετάκη, διατάχθηκε η προφυλάκιση του υποστράτηγου Κωνσταντίνου Μήτσου, τέως επιθεωρητή της χωροφυλακής Βόρειας Ελλάδας, του συνταγματάρχη Ευθύμιου Καμουτσή, τέως αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης, του αντισυνταγματάρχη Μιχαήλ Διαμαντόπουλου, τέως υποδιευθυντή της αστυνομίας Θεσσαλονίκης και του μοίραρχου Τρύφωνα Παπατριανταφύλλου, τέως διοικητή του Ε' Αστυνομικού Τμήματος Θεσσαλονίκης, σε σχέση με το φόνο του βουλευτή της Ε.Δ.Α. Γρηγόρη Λαμπράκη.

1972. Η Ανατολική Πολιτική  του Βίλι Μπραντ οδήγησε περίπου 27 χρόνια μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου στην αποκατάσταση  διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Πολωνίας. Στο εσωτερικό της Γερμανίας, εξακολουθούσαν οι διαφωνίες για την εγκατάλειψη των εδαφών ανατολικά της γραμμής Όντερ-Νάισε.

 1979. Στο Αφγανιστάν  πραξικόπημα του οποίου ηγήθηκε ο αντιπρόεδρος της μαρξιστικής κυβέρνησης Χαφιζουλάχ Αμίν ανέτρεψε τον Νουρ Μουχαμάντ Ταρακί, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών στο παλάτι.

1980. Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, καταργήθηκαν οι εισαγωγικές εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.

1981. Με κεφάλαια της κομμουνιστικής Σοβιετικής Ενώσεως επανεκδόθηκε από τον επιχειρηματία Γεώργιο Μπόμπολα σε σχήμα ταμπλόιντ, η εφημερίδα «Έθνος» με διευθυντή τον Αλέκο Φιλιππόπουλο. 

1982. Στο Λίβανο δολοφονήθηκε ο εκλεγμένος δημοκρατικά, στις 23 Αυγούστου από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου πρόεδρος Μπασίρ Τζεμαγιέλ.


1985. Η ΕΣΣΔ απέλασε  25 Βρετανούς διπλωμάτες, δύο ημέρες μετά την εκδίωξη 25 Σοβιετικών ωε κατασκόπων από τη βρετανική κυβέρνηση. Αυτή η διπλωματική κρίση προκλήθηκε μετά την αποσκίρτηση  του πράκτορα της KGB Όλεγκ Γκορντιέφσκι που ζήτησε  άσυλο στη Δύση.

1991 .Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ουζμπεκιστάν αυτοδιαλύθηκε και αναδιοργανώθηκε ως Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα. 

1992. Οι μουσουλμάνοι  κήρυξαν  παράνομη την Κροατική Δημοκρατία της Χέρτζεκ-Μπόσνα που αυτοανακηρύχθηκε  το 1991 και συνέχισε να υπάρχει ως το  1994 κατά τη διάρκεια του Βοσνιακού Πολέμου. 

1999. Αεροπορική τραγωδία πάνω από το Βουκουρέστι. Υπηρεσιακό αεροσκάφος της Ελληνικής Κυβέρνησης είκοσι λεπτά πριν την προσγείωση, έχασε απότομα ύψος, πέφτοντας από τα 25.000 στα 5.000 πόδια. Βρήκαν  τραγικό θάνατο έξι από τους 13 επιβαίνοντες που εκείνη την ώρα δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους. Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του, Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου , ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παναγιώτης Πούλος, ο συνοδός της φρουράς του, αστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος και
ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Στην Ουάσιγκτον οι Αλβανοί ηγέτες από το  Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, σε συνέδριο που έγινε υπό την προεδρία της Μαντλίν Ολμπράιτ παρουσίασαν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ζητώντας «Αυτοδιάθεση μέσω ενός δημοψηφίσματος».

2000 .Ο Γεώργιος Καρατζαφέρης ίδρυσε το Κόμμα ΛΑΟΣ. 
2001. Πέθανε ο Στέλιος Καζαντζίδης.
2003. Στο δημοψήφισμα στην Εσθονία, για την ένταξη στην ΕΕ το 66,9% ψήφισε υπέρ της προσχώρησης . Στο δημοψήφισμα στη Σουηδία, για την ένταξη στην ευρωζώνη το 56,2% ψήφισε εναντίον. 

2010. Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγόρευε  στις γυναίκες να φορούν την μπούρκα, το τσαντόρ και το νικάμπ σε δημόσιους χώρους. 

2018. Το Πατριαρχείο της Μόσχας πάγωσε τις σχέσεις του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης μετά την αναγνώριση από τον Βωθρολυμαίου της αντικανονικής και σχησματικής Αυτοκέφαλης εκκλησίας του Κιέβου.

2019. 
Οι Χούτοι ανακοίνωσαν ότι βομβάρδισαν με 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου της «Σάουντι Αράμκο» στην ανατολική Σαουδική Αραβία.