Ιουλίου 03, 2024

Επί Τροχάδην



ΣΟΦΙΑ. Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι θα παραστεί σήμερα στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση  Ρόσεν Ζελιάσκοβ που πρότεινε το ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ  στην Εθνοσυνέλευση. «Η κυβέρνηση μειοψηφίας ενέχει κινδύνους», επεσήμανε ο κ. Ράντεφ και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι νέο για το βουλγαρικό πολιτικό σύστημα. Μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα, ο κ. Ράντεφ σχολίασε τις δηλώσεις του κ. Μίτσκοσκι  και είπε: «Η κρατική ηγεσία της Δημοκρατίας της Σεβερνοματσεντόνιγια  σαφώς δεν είναι προετοιμασμένη. Όταν υπογράφεται μια διεθνής συνθήκη, πρέπει να εφαρμόζεται από όλες τις διαδοχικές κυβερνήσεις, όχι να αναθεωρείται. Προφανώς,  γνωρίζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία .Όταν υπάρχουν συμπεράσματα του Συμβουλίου που εγκρίνονται ομόφωνα. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και πάντα βοηθούσαμε τη Σεβερνοματσεντόνιγια   στην ευρωπαϊκή της πορεία. Ωστόσο, αυτές οι διαδικασίες τους απομακρύνουν από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με γρήγορα βήματα και ανησυχούν τόσο τη Βουλγαρία όσο και την Ελλάδα, γιατί δεν μπορείς να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ και να επιμένεις να γίνεις μέλος της ΕΕ και να παρουσιάζεις παρόμοιες θέσεις». Ο κ. Ράντεφ τόνισε και ότι τουλάχιστον 120.000 πολίτες της Σεβερνοματσεντόνιγια   έχουν λάβει βουλγαρική υπηκοότητα.  "»Πρέπει να υπάρχει στοιχειώδης γνώση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, διότι στη Βουλγαρία δεν χτυπάμε ανθρώπους που εκφράζουν διαφορετικές ταυτότητες, δεν πυροβολούμε τους συλλόγους τους και δεν τους πυρπολούμε, δεν τους κρατάμε μακριά από καμία θέση στη διοίκηση», είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η τριμερής συνάντηση μεταξύ Λάϊτσακ Πέτκοβιτς και Μπισλίμι  έληξε λίγο πριν τις 9:30 μ.μ., και διήρκεσε δυόμισι ώρες. Ο διευθυντής του Σερβικού Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Πέταρ Πέτκοβιτς, επεσήμανε μετά από το νέο γύρο τεχνικού διαλόγου στις Βρυξέλλες ότι η Πρίστινα αρνείται να συζητήσει το σχέδιο Καταστατικού  που προτείνει η ΕΕ, για την Κοινότητα των Σερβικών Δήμων, γεγονός που δείχνει σαφώς ότι δεν επιθυμεί να την σχηματίσει .«Μιλούσαμε όλη μέρα. Οι συνομιλίες ήταν δύσκολες και η πλευρά μας ήταν αποφασισμένη να παρουσιάσει όλα τα επιχειρήματα σχετικά με τον σεβασμό όλων των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν. Πρώτον, είχαμε μια διμερή συνάντηση με τον απεσταλμένο της ΕΕ, η οποία διήρκεσε δυόμισι ώρες. Επιμείναμε στη δημιουργία της Κοινότητας Σερβικών Δήμων, μιλήσαμε για αγνοούμενους, ελευθερία μετακίνησης, όπου υπογραμμίσαμε ότι τα σερβικά προϊόντα, στα οποία έχει απαγορευτεί η είσοδος στο Κοσσυφοπέδιο για περισσότερο από ένα χρόνο, και πρέπει να ξεμπλοκαριστούν», δήλωσε ο Πέτκοβιτς σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.Είπε ότι συζητήθηκε η γέφυρα στον ποταμό Ίμπαρ  και ότι η σερβική αντιπροσωπεία επεσήμανε αυτό που γράφτηκε στη συμφωνία, και αυτό ήταν ότι ήταν απαραίτητο για την Πρίστινα να εκτελέσει πρώτα το έργο της κατεδάφισης της περιοχής Σούβι Ντο, κάτι που δεν έκανε. «Ο Λάιτσακ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι το ζήτημα της γέφυρας μπορεί να επιλυθεί μόνο με διάλογο, όχι με μονομερείς κινήσεις και εκτός διαλόγου», υπογράμμισε ο Πέτκοβιτς.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ .«Μετά από περισσότερες από επτά ώρες, οι συναντήσεις με τους επικεφαλής διαπραγματευτές έχουν τελειώσει. Συζητήσαμε διάφορα θέματα και συμφωνήσαμε σε μια σειρά από επόμενα βήματα», έγραψε ο Λάϊτσακ στο δίκτυο «Iks».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου , μετά τον χθεσινό  γύρο διαλόγου στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο κύριων διαπραγματευτών, δήλωσε χθες το βράδυ  ότι «η Σερβία αρνείται να αποδεχθεί τη Βασική Συμφωνία στο σύνολό της, καθώς και την εφαρμογή ορισμένων τμημάτων της», και ότι «το Βελιγράδι σαμποτάρει τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος των αγνοουμένων».

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Κρενάρ Λόγκα  της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς» της Σεβερνοματσεντόνιγια Βδήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τους Αλβανούς να χρησιμοποιούν την αλβανική εθνική σημαία, και τόνισε ότι ο Μαξιμ Ντιμιτρίεφσκι   «μπορεί μόνο στο  σπίτι του να επιτρέψει ή να απαγορεύσει  σημαίες». Χθες  ο πρόεδρος του κόμματος «ΖΝΑΜ», Μαξίμ Ντιμιτριέφσκι, απείλησε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση της Σεβερνοματσεντόνιγια  εάν οι  υπουργοί του συνασπισμού «ΒΛΕΝ»  αναρτήσουν ξανά την αλβανική σημαία στις εγκαταστάσεις της κυβέρνησης της Σεβερνοματσεντόνιγια .  Ο Λόγκα δήλωσε ότι κάθε κοινότητα που αναφέρεται στο προοίμιο  του Συντάγματος όπως οι Τούρκοι, οι Βόσνιοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά, και οι Αιγύπτιοι , μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δική της σημαία. Ο Λόγκα πρόσθεσε ότι «ο εθνοκεντρισμός «αλα Σερβία» που επικρέμεται πάνω από τη Σεβερνοματσεντόνιγια σαν μαύρο σύννεφο είναι κακός οιωνός» και τόνισε ότι «η εθνική σημαία της Σεβερνοματσεντόνιγια είναι σεβαστή από όλους». Μαυροβούνιο: Ένας παράνομος δρόμος έσπασε στα σύνορα με την Αλβανία παρά την απαγόρευση της αστυνομίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Η έρευνα για την τρομοκρατική επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία στο Βελιγράδι συνεχίζεται. Ο πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε ότι «το  κόκκινο επίπεδο ασφαλείας στη Σερβία θα παραμείνει σε ισχύ τις επόμενες ημέρες». Η αστυνομία και η Κρατική Ασφλακεια, ( BIA), σε συντονισμό με την αρμόδια εισαγγελία, εργάζονται σε ολόκληρη τη Σερβία για την εξάρθρωση  εξτρεμιστικών πυρήνων Ισλαμιστών. Εκπρόσωπος της « BIA» δήλωσε «ανώνυμα» σε δημοσιογράφους  ότι «υπάρχουν περίπου 1.000 ριζοσπαστικά προσανατολισμένοι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στη Σερβία .Υπάρχουν πυρήνες στη Σουμπότιτσα ,το Νόβι Σαντ, το Ζέμουν, και στην περιοχή της  Ράσκα». Ο υπουργός Εσωτερικών (Αστυνομίας) Ίβιτσα Ντάτσιτς επεσήμανε ότι, λαμβάνοντας υπόψη ότι η δράση της αστυνομίας και της «BIA» σε σχέση με την τρομοκρατική ενέργεια και το κίνημα των «Ουαχάμπι» συνεχίζεται, θα ληφθεί απόφαση στο τέλος της εβδομάδας σχετικά με την πιθανή άρση του «κόκκινου επιπέδου της απειλής της τρομοκρατίας».

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Εθνοσυνέλευση της  Ρεπούμπλικα Σέρπσκα ενέκρινε με 62 ψήφους υπέρ και τρεις κατά, τη Διακήρυξη για την Προστασία των Εθνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και το Κοινό Μέλλον του Σερβικού Λαού, η οποία εκδόθηκε από την Πανσερβική Συνέλευση στο Βελιγράδι. Κατά τη διάρκεια της  συζήτησης, ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα  Μίλοραντ Ντόντικ επεσήμανε ότι η Διακήρυξη είναι ένα από τα πιο ιστορικά σημαντικά και πιο ισχυρά έγγραφα του σερβικού λαού στο σύνολό του. «Η δήλωση μιλά για την ενότητα του σερβικού λαού και απαντά σε όλες τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες από το παρελθόν και μας δίνει τη δύναμη να προχωρήσουμε», είπε ο Ντόντικ. Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Νέναντ Στέβαντιτς, επεσήμανε ότι το έγγραφο δεν στρέφεται εναντίον κανενός. «Η Διακήρυξη βασίζεται στα δικαιώματα που έχουν όλοι οι λαοί στον κόσμο», δήλωσε , προσθέτοντας ότι το έγγραφο δείχνει τη δέσμευση της Σέρπσκα και της Σερβίας για τη διατήρηση της ειρήνης.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ιδιωτικός Δρόμος στα σύνορα του Μαυροβουνίου- Αλβανίας .Μόλις εκατό μέτρα από τα σύνορα Μαυροβουνίου-Αλβανίας στο χωριό Μπαρλάϊ του (Αλβανικού) Δήμου Τούζι, κατασκευάζεται ένας (ιδιωτικός) δρόμος. Η Αστυνομική Διεύθυνση το απαγόρευσε αλλά ο δρόμος έχει γίνει με μπουλντόζες. Το χωριό Μπαρλάϊ  έχει βρεθεί στο προσκήνιο σε αρκετές περιπτώσεις λόγω της σύλληψης αρκετών κατοίκων του,που διακινούσαν λαθραία καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικά...

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.  Η υιοθέτηση του ψηφίσματος για το Γιασένοβατς δεν πρέπει να επιβραδύνει την ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Μαυροβουνίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση Πρέντραγκ Ζένοβιτς και επιβεβαίωσε ότι μετά την έγκριση του ψηφίσματος, υπάρχει διπλωματική πίεση από την Κροατία που μπορεί να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο εκπρόσωπος της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας, Μίρκο Μίλιτσιτς, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς,  «εξαπολύει κατηγορίες εναντίον των πρώην εταίρων του και  των ανθρώπων που συνέβαλαν στην εκλογή του στη θέση αυτή» και  εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, ο οποίος υποτίθεται ότι εκπροσωπεί όλους τους πολίτες, «απομονώνεται όλο και περισσότερο από τους πρώην φίλους του και προσπαθεί να επιβάλει το αφήγημα «Το κράτος, είμαι εγώ», το οποίο ήταν χαρακτηριστικό του προκατόχου του». Διαβουλεύσεις.

Η Forta Dreptei υποστηρίζει τη διοργάνωση του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών ταυτόχρονα με τις κοινοβουλευτικές εκλογές, την 1η ή 8η Δεκεμβρίου. Διεξαγωγή των εκλογών στην ώρα τους – ήταν το μήνυμα που μετέφεραν την Τρίτη οι εκπρόσωποι του κόμματος Reper. Μετά τις συζητήσεις της Δευτέρας, προέκυψε ότι, ενώ ορισμένα κόμματα - USR ή UDMR - θέλουν πρόωρες εκλογές, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, άλλα - το AUR ή το Σοσιαλφιλελεύθερο Ανθρωπιστικό Κόμμα - λένε ότι είναι έτοιμα για τις προεδρικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, όπως θα ήθελε και το συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD). Επιπλέον,.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η ετήσια σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ στην  οποία συμμετέχουν πολιτικοί από περισσότερες από 50 χώρες συνεχίζεται. Οι διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα, τις οποίες διεξήγαγε επί δύο ημέρες ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Μαρσέλ Τσιολάκου, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών ολοκληρώθηκαν. Οι συζητήσεις που ξεκίνησε ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός ακολούθησαν τις «παρεξηγήσεις  που έχουν προκύψει στον κυβερνώντα συνασπισμό PSD-PNL. Η φιλελεύθερη ηγεσία αποφάσισε, ομόφωνα, ότι οι προεδρικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν , τον Νοέμβριο, αφού, την άνοιξη, είχαν συμφωνήσει για την οργάνωσή τους τον Σεπτέμβριο.

 

.

 

 

 

Η 3η Ιουλίου στην Ιστορία

Η 3η Ιουλίου είναι η 185η ημέρα του δίσεκτου έτους 2024 . Απέμειναν 181 μέρες ως την 31η Δεκεμβρίου .

321. Ο άγιος Κωνσταντίνος υπέγραψε το διάταγμα που καθιέρωσε την Κυριακή αργία ως ημέρα ξεκούρασης και αφιερωμένη στις θρησκευτικές τελετές. Εθνικών και χριστιανών.

324. Η  Μάχη της Ανδριανούπολης. O Άγιος Κωνσταντίνος νίκησε τον Λικίνιο, ο οποίος διέφευγε στο Βυζάντιο.

987.Ο αρχιεπίσκοπος της Ρενς, Ανταλμπερόν με την άδεια του Πάπα Σιλβέστρου Β΄ συγκάλεσε , μετά τον θάνατο του βασιλιά Λοθάριου και του γιου του, σύνοδο ευγενών που εξέλεξε στις 3 Ιουλίου 987τον Ούγο Καπέτο ως νέο κληρονομικό βασιλιά των Φράγκων. Ο Ούγος Καπέτος διηύθυνε μια μπεριοχή 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανάμεσα στο Παρίσι και την Ορλεάνη. Στην χώρα του υπήρχαν γύρω στις 150 μορφές νομισμάτων και ομιλούνταν 12 γλώσσες.

1035.  Ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής έγινε  Δούκας της Νορμανδίας.

1194. Στο δάσος του Φρετεβάλ, στην Κοιλάδατου Λουάρ, ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος αιχμαλώτισε την οπισθοφυλακή του  Φίλιππου Β΄ της Γαλλίας ο ίδιος ο Γάλλος Βασιλιάς  μετά βίας γλύτωσε την σύλληψη. Τράπηκε σε φυγή αφήνοντας σημαντικά  έγγραφα στα χέρια του Ριχάρδου και το Ταμείο.

1450 .Οι Επαναστάτες του Κεντ, με επικεφαλής τον Τζακ Κέιντ μπήκαν στο Λονδίνο  το λεηλάτησαν, και αποκεφάλισαν μερικά μέλη της βασιλικής αυλής.

1528. Ο Πάπας Κλήμης Ζ΄ εξέδωσε τη Βούλα που νομιμοποιούσε το τάγμα των Καπουτσίνων.

1620. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο, υπογράφηκε στην Ουλμ, με τη μεσολάβηση Γάλλων διπλωματων, η συμφωνία μη επιθέσεως ανάμεσα στην Ευαγγελική Ένωση και την Λίγκα των Καθολικών. Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η Προτεσταντική Ένωση δήλωσε ουδετερότητα και σταμάτησε την υποστήριξη προς τον Φρειδερίκο Ε της Βοημίας.. Ο ισχυρότερος προτεστάντης ηγεμόνας, ο λουθηρανός εκλέκτορας της Σαξονίας, συντάχθηκε με τον αυτοκράτορα. 

1642.   Έληξε η ναυμαχία της Βαρκελώνης, μεταξύ του γαλλικού και ισπανικού στόλου με νίκη των Γάλλων  . Η ισπανική αρμάδα θα αποσύρθηκες στη Μαγιόρκα για να κάνει τις επισκευές.

1702. Στο πλαίσιο του πολέμου για την ισπανική διαδοχή, η Αυστρία  κήρυξε τον πόλεμο στη Γαλλία και την Ισπανία.
1715. Κυριακή 3 Ιουλίου. Οι Τούρκοι επιτέθηκαν στο Παλαμήδι. Η φρουρά, τους επιτέθηκε μέσα στην Τάφρο,   και  τους ανέτρεψε.


1735 .Ο Κάρολος των Βουρβόνων στέφτηκε  βασιλιάς των Δύο Σικελιών στον  καθεδρικό ναό του Παλέρμο.

1773. Η μάχη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή. Μια από τις βασικές μάχες του Ρωσοτουρκικού Πολέμου του 1768-1774. 5600 Ρώσοι κατατρόπωσαν 30.000 Τούρκους. Οι Ρώσοι είχαν 180 απώλειες και οι Τούρκοι πάνω από 5000. 

1778. Ο Φρειδερίκος της Πρωσίας, μετά από άγονες διαπραγματεύσεις   με την Αυστρία, στις 3 Ιουλίου  της κήρυξε τον πόλεμο, και μετά δυο μέρες ο στρατός του πέρασε τα βουνά και μπήκε στη Βοημία. Έτσι άρχισε ο πόλεμος της Βαυαρικής διαδοχής.

1790. Κατά τη διάρκεια του ρωσο-σουηδικού πόλεμου, (1788-1790) , ο  σουηδικός  στόλος που είχε αποκαλεστεί από τον Τσιτσαγκόφ  στον κόλπο του  Βίμποργκ, κατάφερε να διαφύγει με μεγάλες όμως απώλειες.


1821.Ο Καπουδάν Πασάς Καράς Αλής με  36 πλοία κανονιοβόλησε  τη Σάμο και επιχείρησε απόβαση αλλά η δύναμη αποβάσεως,  υπέστη  πανωλεθρία.

1826. Οι δυνάμεις του Κιουταχή, (10.000 άνδρες) που είχαν εισβάλει στην Αττική, κατέλαβαν την Μονή Πετράκη, τα Πατήσια, τα Σεπόλια και το Χάνι του Χασεκή, και άρχισαν την πολιορκία της Ακροπόλεως με  26 πυροβόλα.

1830. Στον Καύκασο. άρχισε η πολιορκία της ρωσικής Φρουράς 500 ανδρών που υπερασπιζόταν το φρούριο στη Γκάγκρα της Αμπχαζίας τη διοίκηση του συνταγματάρχη Έσσε .

1849. Τα Γαλλικά στρατεύματα. (6000 άνδρες ) που νίκησαν τους Γκαριβαλδίνους εισήλθαν στη Ρώμη και αποκατέστησαν την εξουσία του Πάπα Πίου IX, καταλύοντας τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία.

1863.  Άρχισε τις εργασίες  της στο Σιμπίου η Δίαιτα της Τρανσυλβανίας. Ην αποτελούσαν 125 βουλευτές.48 Ρουμάνοι, για 1.300.913 κατοίκους. (έναςανά 28.280). 44 Ούγγροι,  για 568.172 κατοίκους (ένας ανά 12.913 ) και 33 Σάξονες: 33  για 204.031 κατοίκους (ένας βουλευτής για 6.370 άτομα). Την ίδια ημέρα ο Στρατός των Βορείων νίκησε το στρατό της Συνομοσπονδίας στο Γκέτισμπεργκ.

1866. Κατά τον Αυστρο-πρωσικό πόλεμο, οι Πρώσοι συνέτριψαν τον Αυστριακό στρατό στη μάχη του Κένινγκραντς και τους υποχρέωσαν να συνάψουν την ειρήνη της Πράγας.
Η Πρωσία έγινε  η ηγέτιδα δύναμη του γερμανικού έθνους. Την ίδια ημέρα κατά τον τρίτον ιταλικό πόλεμο της Ανεξαρτησίας στην μάχη του Μόντε Σουέλο οι Γκαριβαλδίνοι νίκησαν την 8η Μεραρχία των Αυστριακών που διοικούσε  ο στρατηγός  Φον Κουν.

1882. Με πρόταση του Χαρυ του Επτωχεύσαμεν Τρικούπη η Βουλή ψήφισε την αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας, η οποία ολοκληρώθηκε το 1931.

1896. Η Εθνική Εταιρεία  συγκρότησε και απόστελλε  στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία οκτώ ανταρτικές ομάδες δυνάμεως 500 ανδρών, υπό τους Χρ. Βερβέρα, Παπαδήμα, Λεπενιώτη, Γούλα, Γκρούτα και Αθ. Μπρούφα, με σκοπό
την δημιουργία επαναστατικών εστιών.

1905. Η  Γαλλική Εθνοσυνέλευση με 341 ψήφους υπέρ και 233 κατά ψήφισε το νόμο  σχετικά με τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους.

1907.Οι Μακεδονομάχοι  Τόμπρας και Πλατανιάς με τις ομάδες τους συνεπλάκησαν  με βουλγαρική συμμορία στα Κορέστια και εξοντωσαν 10 κομιτατζήδες, ανάμεσά τους και τον αρχικομιτατζή Κορσάκωφ.

1908.  Στο Ρέσεν της Αχρίδας ο  Άχμεντ Νιαζί Μπέη με την έγκριση της Επιτροπής για την Ένωση και την  Πρόοδο έκανε τη δήλωση για Συνταγματική μοναρχία. H πρώτη ένοπλη ομάδα 160 Νεοτούρκων ξεκίνησε από τη Ρεσεν της Βουλγαρίας προς το Μοναστήρι. O Ιταλός αρχαιολόγος Λουίτζι Περνιέρ ανακάλυψε το «Δίσκο της Φαιστού» στο υπόγειο δωματίου του Μινωικού Ανακτόρου της Φαιστού, κοντά στην Αγία Τριάδα, στη νότια Κρήτη. 

1915. Στην Τουρκία τέθηκαν σε κυκλοφορία τα πρώτα χαρτονομίσματα.

1921. Μικρασιατική Εκστρατεία. Έληξε με νίκη των ελληνικών όπλων η διήμερη μάχη του Τσαούς Τσιφλίκ – Υψώματος 1799, που υ πήρξε μία από τις πλέον αιματηρές μάχες της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Στις 0545 της 3ης/16ης Ιουλίου οι τουρκικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρωθεί βόρεια του Τσαούς Τσιφλίκ, ύστερα από ισχυρή προπαρασκευή πυροβολικού εκτόξευσαν σφοδρή επίθεση εναντίον του 33ου Συντάγματος που ηταν ενισχυμένο με το ΙΙ/44 Τάγμα, και λόχος Σκαπανέων. Διεξήχθη επί μία ώρα γιγαντομαχία δια της λόγχης και χειροβομβίδων. Στο τέλος υπερίσχυσε ολοκληρωτικά το 33ο Σύνταγμα Πεζικού, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να τραπούν σε φυγή προς τον βορρά. Δεξιότερα, το πρωί της 3ης Ιουλίου και ύστερα από συνδυασμένη ενέργεια των Ιης και ΙΙας Μεραρχιών, καταλήφθηκε το ύψωμα 1799. Η δεξιά πτέρυγα της Τουρκικής τοποθεσίας είχε διαρρηχθεί. Κατόπιν της απώλειας της ισχυρά οχυρωμένης τοποθεσίας Τσαούς Τσιφλίκ – Καρατάς Νταγ, η Τουρκική ηγεσία αποφάσισε την σύμπτυξη των δυνάμεων της προς το Δορύλαιο. Οι ελληνικές απώλειες ήταν; Νεκροί 28 Αξιωματικοί και 392 οπλίτες. Αγνοούμενοι 151 οπλίτες.. Τραυματίες 65 αξιωματικοί και 1807 οπλίτες.


1940. Οι Βρετανοί με πρόσχημα την αποτροπή παράδοσης του γαλλικού στόλου στους Γερμανούς επιτέθηκαν αιφνίδια την μοίρα του Γαλλικού στόλου στον λιμένα Μερς Ελ Κεμπίρ, και βύθισαν τα περισσότερα πλοία. Σκοτώθηκαν 1297 Γάλλοι.


1941
 . Η ομιλία του Στάλιν από το ραδιόφωνο προς τον σοβιετικό λαό που δεν την άκουσε αφού τα ραδιόφωνα είχαν κατασχεθεί από τις 25 Ιουνίου. Την άκουσαν από τα Μεγάφωνα όπου αυτά λειτουργούσαν  στις πόλεις. Το κείμενο της ομιλίας τυπώθηκε στην εφημερίδα "Pravda" της 3ης Ιουλίου 1941 και αργότερα εκδόθηκε ξεχωριστά με τη μορφή φυλλαδίου.

1944. Οι σοβιετικοί στο πλαίσιο της επιχείρησης «Μπαγκρατιόν» απελευθέρωσαν την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ. 100.000 Γερμανοί στρατιώτες παραδόθηκαν.


  1948
. Η Αλβανία ζήτησε από όλους τους πολίτες της       Γιουγκοσλαβίας. να φύγουν από τη χώρα.
 Ο  ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε από τους Κομμουνιστές  το Επταχώρι στην Πίνδο, που ηταν η έδρα του Βραχνού στον Πόλεμο του 1940. Στον Γράμμο κατελήφθη το ύψωμα κλέφτης

 1954. Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταργήθηκε το δελτίο παροχής τροφής που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.


1955. 
Εν μέσω της Κυπριακής Θεομηνίας, η Παραίτηση Καραμανλή λόγω Ζήμενς , ενώ πήγαινε μαζί με τον Λάμπρο κρουαζιέρα στην Επίδαυρο. Στην Κύπρο. προκήρυξη του Διγενη για τη φιλία και την αγάπη των ελλήνων πατριωτών  προς τους Τουρκοκύπριους συνοίκους

1956 . Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ενέκρινε την έναρξη των πτήσεων των «U-2» πάνω από το έδαφος της Σοβιετικής Ένωσης. Οι πτήσεις συνεχίστηκαν μέχρι το Μάιο του 1960 όταν καταρρίφθηκε ο Γκάρι Παόυερς.
Στην Κύπρο  καταδικάστηκε  σε θάνατο ο 23χρονος αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α.-Ιάκωβος Πατάτσος με την κατηγορία ότι σκότωσε Τούρκο αστυνομικό, αν και δεν βρέθηκε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος του, με μόνη την ψευδομαρτυρία μιας Τουρκοκύπριας. Απαγχονίστηκε από τις Αγγλικές δυνάμεις κατοχής της Κύπρου στις 9 Αυγούστου 1956, στις Κεντρικές φυλακές Λευκωσίας, μαζί με τους συναγωνιστές του Ανδρέα Ζάκο και Χαρίλαο Μιχαήλ. Τάφηκε στον περίβολο των Κεντρικών φυλακών, στο χώρο που αποκαλείται Φυλακισμένα μνήματα.

1960 .Ο Μάνος Χατζιδάκις κέρδισε  το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού του ΕΙΡ με το τραγούδι «Κυπαρισσάκι», το οποίο ερμήνευε η Νάνα Μούσχουρη.

1962 . Ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ διακήρυξε την ανεξαρτησία της Αλγερίας μετά από 132 χρόνια γαλλικής κατοχής.

1963. Ογδόντα εννέα άτομα δηλητηριάστηκαν από κόλλυβα με παραθείο στο χωριό Χείμαρρος Σερρών.

1964. Περίπου 300 νεαροί με επικεφαλής τον λογοτέχνη Ρένο Αποστολίδη αποσπάστηκαν από την προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου Δημάρχου Γεωργίου Πλυτά, και επιτεθήκαν στη Βουλή . Μερικοί έφτασαν μέχρι την αίθουσα συνεδριάσεων κραυγάζοντας συνθήματα υπέρ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και κατά του Γεωργίου Παπανδρέου. Συνελήφθησαν 30.

1965. Εικοσιτετράωρη απεργία των τραπεζικών υπαλλήλων εξ αιτίας της αύξησης των νοσηλίων τους.

1967. Τραγωδία στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, λίγο μετά την προσγείωση του βασιλικού αεροσκάφους με τον Κωνσταντίνο και την Άννα-Μαρία, υποχώρησε λόγω του συνωστισμού η εξέδρα που είχε στηθεί ενώ ο Κωνσταντίνος επιθεωρούσε το άγημα. Τρεις νεκροί και 35 τραυματίες.

1972. Η Ινδία και το Πακιστάν υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία, η οποία τερμάτισε τον μεταξύ τους πόλεμο του 1971.

1973. Άρχισε στο Ελσίνκι η Διάσκεψη για την ασφάλεια και συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ). 


1974
.Η Αθήνα απέλασε τον ακόλουθο Τύπου της Τουρκικής Πρεσβείας. Ο Ετσεβίτ εμφάνισε την απαίτηση πολιτικής ισότητας των Τούρκων στην Κύπρο και είπε προς τον Μακάριο ότι οι Τούρκοι είναι συστατικός λαός της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι μειονότητα.
1976 . Στην Ουγκάντα. Iσραηλινοί κομάντος απελευθέρωσαν τους ομήρους του Airbus της Air France στο αεροδρόμιο Έντεμπε .300 νεκροί από τις δυνάμεις της Ουγκάντα. 

1981. Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε ένα σύντομο άρθρο σχετικά με την εμφάνιση ενός «σπάνιου καρκίνου» στους ομοφυλόφιλους της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες. Ηταν η πρώτη ανακοίνωση για την επιδημία του AIDS.

1983. Στο Βελιγράδι, έληξε η έκτη σύνοδος της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη. Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι κοντά στην Τζάκοβιτσα πέντε Αλβανοί από την οικογένεια Κράσνικι.επιτέθηκαν στην σερβική οικογένεια Σάριτς. Σκοτώθηκε ο Μίοντραγκ Σάριτς (43).

1985 . Ο Φραντσέσκο Κοσίγκα  ορκίστηκε ως ο όγδοος πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας.

1987 . Στη Γαλλία», καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ο λεγόμενος «Χασάπης της Λυών», Κλάους Μπάρμπι .


1988 . Το αμερικανικό ναυτικό κατέρριψε στον Περσικό Κόλπο ένα A300 της Iran Air που εκτελούσε την πτήση 655. 298 άτομα σκοτώθηκαν. Το αμερικάνικο ναυτικό απέδωσε το έγκλημα σε λάθος του ραντάρ του «USS Vincennes». Άνοιγμα της δεύτερης γέφυρας που διασχίζει τον Βόσπορο της «Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ».

1990. Η Λευκορωσία κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ε.Σ.Σ.Δ.

1992. Στο Μόσταρ, οι Κροάτες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης κήρυξαν την πόλη ως πρωτεύουσα της Χέρτζεκ-Μπόσνα. 
Ο Μπετίνο Κράξι μίλησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παράνομη χρηματοδότηση κομμάτων στην Ιταλία. 

1995. Η εθνική Γιουγκοσλαβίας στο Μπάσκετ έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο τουρνουά της Αθήνας. Η νίκη προκάλεσε επίθεση στην ελληνικη πρεσβεία στο Βελιγράδι.

1996. Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών κέρδισε το 53.82%, και εκλέχτηκε. Ο αντίπαλος του κομμουνιστής Ζιουγκάνοφ έλαβε το 40,31%.

2000. Στη Βουλγαρία η κυβέρνηση του Ιβαν Κοστώφ κατήγγειλε τη συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

2001. Ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη, είπε ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο και αρνήθηκε να σχολιάσει το κατηγορητήριο. 

2002. Βρέθηκε  η κεντρική γιάφκα της  «17Ν» στη συμβολή των οδών Πάτμου 84 και Προμηθέως στα Πατήσια.Βρέθηκαν το λάβαρο και τη σημαία της οργανώσεως, οι αντιαρματικές ρουκέτες που είχαν κλαπεί από το στρατόπεδο Συκουρίου Λάρισας το 1988, και μεγάλος αριθμός όπλων που είχαν κλαπεί από το αστυνομικό τμήμα του Βύρωνα.

2004.Στην Ισπανία: ο Θαπατέρο επανεξελέγη Γενικός Γραμματέας του PSOE,  με 95% τους πληρεξούσιων  στο συνέδριο του κόμματός του.

2005.Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας υπό τον  Σαλί Μπερίσα κέρδισε  τις γενικές εκλογές στην Αλβανία. Σε μια «εγκάρδια» τελετή, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας εγκαινίασαν στη γέφυρα των Κήπων την έναρξη κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου.Δύο νεκρούς, και σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα προκάλεσε  η ξαφνική νεροποντή που έπληξε την Αττική

2008 .Το Δικαστήριο της Χάγης αθώωσε τον διοικητή της 28ης Μεραρχίας  του μουσουλμανικού στρατού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης,  Νάσερ Όριτς για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης το 1992-1995.

2013. Ο αιγυπτιακός στρατός με πραξικόπημα ανέτρεψε το Πρόεδρο της «Άνοιξης» Μοχάμεντ Μόρσι. Ο Βασιλιάς Αλβέρτος Β ́ του Βελγίου ανακοίνωσε, με τηλεοπτικό διάγγελμά του, την παραίτησή του υπέρ του γιου του, πρίγκιπα Φιλίππου 

2016. Επιθέσεις αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους,στη Βαγδάτη.

2019. Στη Ράκα της Συρίας αποκαλύφθηκε  μαζικός τάφος με 200 σορούς θυμάτων του Ισλαμικού Κράτους. Τα θύματα ήταν αλυσοδεμένα και είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι  .Μικρή  έκρηξη του ηφαιστείου Στρόμπολι στην Ιταλία. Σκοτώθηκε ένας (τυχερός) τουρίστας. Στη  Λιβύη, οι πολιτοφυλακές του Χάφταρ  έφτασαν στα ανατολικά της Τρίπολης.

2020. Στη Γαλλία, παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ παραιτείται και αντικαταστάθηκε  από τον Ζαν Καστέξ.

Ιουλίου 02, 2024

Επί Τροχάδην



ΣΟΦΙΑ.Ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα, όπου θα συμμετάσχει στο 28ο ετήσια  Φόρουμ του «Εκόνομιστ» .Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Ράντεφ θα έχει συναντήσεις με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Πρόεδρος Ράντεφ, ανέθεσε  την πρώτη εντολή σύστασης κυβέρνησης στον κ. Ρόσεν Ζελιάσκοβ, που του πρότεινε η πρώτη σε   δύναμη, Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ που έχει τις 68 από τις 240 έδρες στην Βουλή. Ο Ζελιάσκοβ είπε στον Πρόεδρο ότι θα συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας και ανακοίνωσε την δομή της κυβέρνησης που το κόμμα προτείνει με έναν αναπληρωτή πρωθυπουργό, τον Τομισλάβ Ντόντσεφ και 19 υπουργούς. Ο Ζελιάσκοβ θα εμφανιστεί στην Βουλή για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης σε 7 μέρες για να κερδίσει κοινοβουλευτική υποστήριξη την στιγμή που κρατά τις 68 από τις 240 έδρες στην Βουλή. Ο αρχηγός του κόμματος, Μπόϊκο Μπορίσοβ, σε μπρίφινγκ μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανακοίνωσε  ότι ο πρώτος και πιο βασικός στόχος είναι να εγκριθεί ο Προϋπολογισμός του κράτους. Ο δεύτερος είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Βιωσιμότητας «Έπειτα», είπε, « μπορούμε να ξαναπάμε σε εκλογές». Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» κατέστησαν σαφές ότι δεν θα δώσουν ούτε ψήφο «ανοχής» ούτε «ψήφο εμπιστοσύνης» στον κ. Ζελιάσκοφ.

ΣΟΦΙΑ.  Από σήμερα μέχρι τις 16 Ιουλίου θα διεξαχθεί η πρώτη κοινή επιχείρηση της νεοϊδρυθείσας ΝΑΤΟϊκής «Ομάδας Εξουδετέρωση Ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα» από ναρκαλιευτικά (ναρκοθηρευτικά) της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Ρουμανίας.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Δύο χρόνια μετά τις γενικές εκλογές, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δια της συνταγματικής μεθόδου της «Λοταρίας» αντικατέστησε την κα Σνεζανα Νοβάκοβιτς Μπούρσατς του  SNSD από την Βουλή των Λαών  και «τράβηξε» τον Νέναντ Βούκοβιτς,του PDP .Δεδομένου ότι οι αντιπρόσωποι από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα στην Βουλή των Λαών εκλέγονται από την Εθνοσυνέλευση της της Σέρπσκα, η μέθοδος της Λοταρίας  καταργεί  τη βούληση των πολιτών. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε νωρίτερα ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι ορίζουν σαφώς ότι οι αντιπρόσωποι στη Βουλή των Λαών εκλέγονται από την Εθνοσυνέλευση και όχι από την ΚΕΕ και τις μπάλες και ότι αν κάτι δεν πάει καλά, οι εκλογές θα πρέπει να επαναληφθούν στη Συνέλευση και όχι μέσω του Δικαστηρίου και της ΚΕΕ για να διαμορφώσουν την εκλογική βούληση του λαού. Υπενθυμίζεται ότι το Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης απέρριψε την προσφυγή του SNSD κατά της απόφασης της ΚΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Κροατικής, Ντράγκαν Τσόβιτς, δήλωσε ότι η κλήρωση αντιπροσώπων στη Βουλή των Λαών  δεν μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των αρχών σε επίπεδο Βοσνίας Ερζεγοβίνης σε συνέντευξη Τύπου στο Μόσταρ μετά από συνάντηση των ηγετών των κυβερνητικών εταίρων σε επίπεδο Βοσνίας Ερζεγοβίνης.Ο Τσόβιτς είπε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για δηλώσεις ότι κάποιος θα απολύσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Μιλώντας για τις αποφάσεις  που ελήφθησαν, ο Τσόβιτς είπε ότι αφορούσαν  στον προϋπολογισμό και «σε μερικά πράγματα που σχετίζονται με το οικονομικό περιβάλλον, προκειμένου να λειτουργήσει κανονικά η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία».Εκ μέρους του SNSD, στη συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του HDZ BiH συμμετείχαν ο Πρόεδρος Μίλορατ Ντόντικ , οι Αντιπρόεδροι Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς   και Ράντοβαν Βίσκοβιτς,  ο Γενικός Γραμματέας  του κόμματος Σέρτζαβ Αμιτζιτς Srđan και το μέλος της Προεδρίας του κόμματος και υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Στάσα Κόζαρατς.

 

ΣΚΟΠΙΑ.Ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι τόνισε χθες ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πραγματικότητα και μέρος της συνταγματικής και έννομης τάξης της χώρας και ότι η Συμφωνία Καλής Γειτονίας με την Βουλγαρία έχει ήδη επαναδιαπραγματευτεί, με την προσθήκη της λεγόμενης «γαλλικής πρότασης», από την οποία απορρέουν οι συνταγματικές τροποποιήσεις, και επομένως, όπως είπε, δεν βλέπει κανένα λόγο να μην προστεθεί σε αυτήν κάποια άλλη πρόταση, η οποία θα καλύπτει τις απαιτήσεις του μακεδονικού λαού .

Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα σε συνέντευξή της στο «Radio Free Europe», δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν επαναδιαπραγματεύσεις ούτε για τις Πρέσπες ούτε με τη Βουλγαρία για την ΕΕ», και ότι. «δεν πρέπει να υπάρχει δίλημμα, όσον αφορά τις συνταγματικές τροποποιήσεις, οι οποίες αποτελούν μέρος της λεγόμενης γαλλικής πρότασης, η οποία αποτελεί προσθήκη στη συμφωνία γειτονίας».

ΣΚΟΠΙΑ. Αλβανός ορειβάτης έσκισε και πάταξε την σημαία της Σεβερνοματσεντόνιγια  στην βουνοκορυφή «Γκόλικ Κόραμπ» που βρίσκεται πάνω στα σύνορα Σκιπερίας (Αλβανίας)-Σεβερνοματσεντόνιγια . Το Κόραμπ είναι η υψηλότερη κορυφή τόσο της Σκιπερίας (Αλβανίας), όσο και της  Σεβερνοματσεντόνιγια. Αλβανός ορειβάτης που ονομάζεται Σούλκου  στην ανάρτησή του στο Facebook, ο Σούλκου εγραψε ότι «το Κόραμπ ανήκει στην Αλβανία και ότι δεν υπάρχει θέση για τη σημαία της Σεβερνοματσεντόνιγια  εκεί».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τίθεται σήμερα σε ισχύ η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών Σερβίας-Κίνας. Η συμφωνία με την Κίνα καλύπτει περίπου 20.000 είδη και περίπου το 60% από αυτά θα μπορούν να εξαχθούν αμέσως αδασμολόγητα.  «Η προτιμησιακή πρόσβαση προϊόντων σερβικής προέλευσης στην αγορά με περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους θέτει τις σερβικές εταιρείες σε πολύ καλύτερη θέση σε σύγκριση με εταιρείες από την Ευρώπη και τη γύρω περιοχή και αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εξαγωγών, επέκταση των επενδύσεων και της παραγωγής. αλλά και αύξηση της ανταγωνιστικότητας καθώς και ενίσχυση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Ο Βούτσιτς μείωσε και τις αυτοκτονίες στη Σερβία. Η Στατιστική Υπηρεσία της Σερβίας ανέφερε χθες  ότι υπήρξαν το 2023 καταγράφηκαν μόνο 668 αυτοκτονίες.496 άνδρες και 172 γυναίκες αυτοκτόνησαν. Αυτός είναι ο χαμηλότερος αριθμός στα 11 τελευταία. χρόνια Από το 2013 έως το τέλος του 2023, σημειώθηκαν 10.469 αυτοκτονίες στη Σερβία, Ο υψηλότερος αριθμός αυτοκτονιών ήταν το 2013 . Ήταν 1.198.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΤΣΑ.Η κοινοβουλευτική ομάδα του DPS, εμπόδισε τη διεξαγωγή της «ΩΡΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ». Οι βουλευτές του DPS μπλόκαραν το βήμα. Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Αντρίγια Μάντιτς διαπίστωσε  ότι «το DPS δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή της Ώρας του Πρωθυπουργού» και ανακοίνωσε ότι μια νέα θα προγραμματιστεί στις 19 Ιουλίου. Ο βουλευτής του Κινήματος «Ευρώπη Τώρα» Βασίλιε Τσάραπιτς   δήλωσε ότι η «παράσταση  του DPS είχε συμφωνήθεί πλήρως με τον Ντρίταν Αμπάζοβιτς αλλά και με βουλευτές κοντά στον πρόεδρο του κράτους». Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς εξ άλλου δήλωσε ότι δεν εχει καμιά αμφιβολία ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέβαλε την επίσκεψή του στο Μαυροβούνιο λόγω των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με την υιοθέτησης του ψηφίσματος για το Γιασένοβατς.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο κ. Μιρτσέα Γκεοάνα, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, τον οποίο αρκετές δημοσκοπήσεις στη Ρουμανία τον έχουν αναδείξει ως φαβορί για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, αν και δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, αντιμετωπίζει κατηγορίες λογοκλοπής. Ο Γκεοάνα που έλαβε  διδακτορικό  δίπλωμα τον Ιούλιο του 2005 από την Ακαδημία Οικονομικών Επιστημών (ASE) στο Βουκουρέστι και φαίνεται ότι «έκλεψε» τουλάχιστον 78 σελίδες από τη δημοσιογράφο Αιμιλία Σέρκαν. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πιστεύει ότι οι κατηγορίες αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας δυσφήμισής του, η οποία ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες.

 

 

 

 

 

Η 2α Ιουλίου στην Ιστορία

H 2α Ιουλίου, είναι η 184η ημέρα του δίσεκτου 2024 . Απομένουν 182 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους.

  866. Στη Μάχη του Μπρισάρτ οι Βίκινγκς σκότωσαν Κόμη του Ανζού Ροβέρτο τον Ισχυρό ενώ υπερασπιζόταν τα σύνορα του βασιλείου των Φράγκων από τις επιδρομές των Βίκινγκς και των Βρετόνων. Ο Ροβέρτος είχε περικυκλώσει τον αρχηγό των Βίκινγκς Χαστάιν σε μια κοντινή εκκλησία, και με την σιγουριά του νικητή έβγαλε την πανοπλία του , αλλά οι πολεμιστές των Βίκινγκς αντεπιτέθηκαν και τον σκότωσαν εύκολα

963.Στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, ο Στρατός αναγόρευσε σε αυτοκράτορα των Ρωμαίων τον στρατηγό Νικηφόρο, από τη μεγάλη στρατιωτική οικογένεια των Φωκάδων της Καππαδοκίας.

 1266. Μετά από συμφωνία μεταξύ του Αλεξάνδρου Γ ́ της Σκωτίας και του Μάγκνους ΣΤ ́ της Νορβηγίας έληξε ο πόλεμος μεταξύ Σκωτίας και Νορβηγίας , με την υπογραφή της Συνθήκης του Περθ, με την οποία οι Εξωτερικές Εβρίδες και η Νήσος του Μαν παραχωρήθηκαν στη Σκωτία με αντάλλαγμα 4.000 μάρκων, πληρωτέων σε διάστημα τεσσάρων ετών. Ο σκωτσέζος βασιλιάς εγγυήθηκε τη διατήρηση των δικαιωμάτων και των εθίμων των κατοίκων των νησιών. Τα νησιά Όρκνεϊ και Σέτλαντ αναγνωρίστηκαν ως κτήσεις της Νορβηγίας.

1298 . Σκοτώθηκε στη μάχη του Γκόλχαϊμ ο έκπτωτος Αδόλφος της Γερμανίας , γνωστός και ως Αδόλφος του Νασσάου.  Ο Νικητής της Μάχης Αλβέρτος Α' των Αψβούργων εκλέχθηκε βασιλιάς της Γερμανίας στις 27 Ιουλίου του 1298, και στέφθηκε στις 24 Αυγούστου του ιδίου έτους, στον καθεδρικό ναό του Άαχεν.

1494. Η Ισπανία επικύρωσε τη Συνθήκη της Τορδεσίγιας, της 4ης Μαΐου του 1493 που κατοχύρωνε στην Πορτογαλία κάθε νέα ανακάλυψη που θα γινόταν ανατολικά του μεσημβρινού που διερχόταν 100 λεύγες δυτικά των νησιών του Πράσινου Ακρωτηρίου, και στην Ισπανία, κάθε νέα ανακάλυψη που θα γινόταν δυτικά.  

1504. Πέθανε ο πρίγκιπας της Μολδαβίας Στέφανος Γ' ο Μέγας. Βασίλευσε για 47 χρόνια, μεταξύ του 1457 και του 1504. Πολέμησε ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, στο Βασίλειο της Πολωνίας και στο Βασίλειο της Ουγγαρίας. Ήταν ιδιαίτερα ευσεβής, και έκτισε πάμπολλες μονές και εκκλησίες στη Μολδαβία και εξόφλησε τα χρέη του Αγίου Όρους στην Υψηλή Πύλη, εξασφαλίζοντας την επιβίωση της μοναστικής κοινότητας. Ο Πατριάρχης πάσης Ρουμανίας Θεόκτιστος,, ανακήρυξε το Στέφανο Άγιο στις 21 Ιουνίου 1992 στον καθεδρικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Βουκουρέστι. 
Ο πατριάρχης τόνισε ότι ο Στέφανος υπήρξε υπερασπιστής του Χριστιανισμού και προστάτης του λαού του 

1555. Ο Οθωμανός ναύαρχος Τουργκούτ Ρεΐς πραγματοποίησε επιδρομή στην Καλαβρία και κατέστρεψε και λεηλάτησε την πόλη της Πάολα.

1570.  Ο Λαλά Μουσταφά Πασάς αποβιβάστηκε στη Λεμεσό με 60.000 ανδρες αρχίζοντας την επιχείρηση κατάληψης της Κύπρου.

1600. Στο σημερινό Βέλγιο , κοντά στην παραλιακή πόλη του Νιούπουρτ έγινε μια πολύνεκρη μάχη του μεταξύ ενός ολλανδικού στρατού υπό τον Μωρίς του Νασσάου και τον ισπανικό στρατό υπό αρχιδούκα της Αυστρίας Αλβέρτο. Οι Ολλανδοί ήταν 12.000 και οι ισπανοί 10.000. Οι Ολλανδοί που είχαν 2000 νεκρούς νίκησαν τους Ισπανούς που είχαν 2500 νεκρούς και άφησαν 600 αιχμαλώτους, αλλά ο αντικειμενικός στόχος της εκστρατείας του Μωρίς η Δουνκέρκη παρέμεινε σε Ισπανικά χέρια. 

1648. Γάμος μεταξύ του Φερδινάνδου Γ ́, αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και της Μαρίας Λεοπολντίνας της Αυστρίας, αρχιδούκισσας της Αυστρίας

1747. Κατά τον πόλεμο της Αυστριακής διαδοχής ο Στρατάρχης της Γαλλίας Μωρίς ντε Σαξ, συνέτριψε τις συνασπισμένες δυνάμεις τους Ανοβέρου και της Αγγλίας, στο χωριό Λάουφελτ κοντά στο Μάαστριχτ. 
Η νίκη άφησε στους Ολλανδούς στο Έλεος του Λουδοβίκου. Στη μάχη η αγγλική πλευρά ειχε 8000 νεκρούς και 2000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Πολλούς νεκρούς είχαν και οι Γάλλοι.

1798 . Κατά την εκστρατεία στην Αίγυπτο ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατέλαβε την Αλεξάνδρεια. Στην Ιρλανδία οι Εγγλέζοι απαγχόνισαν τον καθολικό ιερέα Τζίν Μέρφυ, ως ηγέτη της εξέγερσης των κατοίκων του Γουέξφορντ.

1819. Στην Μεγάλη Βρετανία ψηφίστηκε ο (προοδευτικός!) νόμος που νομιμοποιούσε την παιδικη εργασία και απαγόρευε την εργασία των παιδιών κάτω των εννέα ετών στην κλωστοϋφαντουργία. Τα παιδιά κάτω των 16 ετών θα έπρεπε να εργάζονται ένα δωδεκάωρο, και όχι περισσότερο.

1823. Το Τέλος της πορτογαλικής κυριαρχίας στη Βραζιλία με την ήττα των πιστών στο πορτογαλικό στέμμα, από τους πιστούς στους Ρότσιλντ στην επαρχία της Μπαΐα.


1825. Στο Διάσελο της Αλωνίσταινας, ακριβώς πάνω από το χωριό, οι Έλληνες υπό το Γενναίο Κολοκοτρώνη και τον  Πλαπούτα περικύκλωσαν 500 αιγυπτίους  του Ιμπραήμ οι οποίοι  τράπηκαν σε άτακτη φυγή. 100 σκοτώθηκαν. 

1829. Ο πρώσος στρατάρχης της ρωσικής στρατιάς στον Δούναβη Χανς Καρλ φον Ντίμπιτς, που στη συνέχεια έλαβε το προσωνύμιο «Ζαμπαλκάνσκι» εξαπέλυσε την Διαβαλκανική του επίθεση προς την Κωνσταντινούπολη, την πρώτη στην ιστορία της Ρωσίας από την εποχή του Σιατοσλάβου τον 10ο αιώνα, και 35.000 Ρώσοι πέρασαν μέσα από τα βουνά παρακάμπτοντας την πολιορκημένη Σούμλα και δεκα μέρες μετά κατέλαβαν τον Πύργο, μετά την Σιλιστρία και μετά έφθασαν μπροστά στην Ανδριανούπολη.

1839 . Ο Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ έγινε σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και χαλίφης του Ισλάμ. Έγινε η τελετή θεμελίωσης του Οθώνειου Πανεπιστημίου της Αθήνας, μετέπειτα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιου. Είναι σήμερα το νεοκλασικό κτίριο της οδού Πανεπιστημίου, που φιλοξενεί τους άπλυτους.

1849.Οι Γάλλοι, υπό τον στρατηγού Ουντινό, εισήλθαν  νικηφόρα Ρώμη μετά από ένα μήνα πολιορκίας για να αποκαταστήσουν τον Πάπα Πίο Θ'. Αυτό αποτέλεσε σημαντικό εμπόδιο στην Ιταλική ενοποίηση.

1853. Η Ρωσία επιτέθηκε στην Τουρκία, και ο ρωσικός στρατός διάσχισε τον ποταμό Προύθο και μπήκε στην Μολδοβλαχία.
Οι «σύμμαχοι» σε απάντηση επιτεθήκαν στην Κριμαία. ( Κριμαϊκός Πόλεμος).

1860. Οι Ρώσοι ίδρυσαν την πόλη του Βλαδιβοστόκ.

1871. Ο Βίκτωρ Εμμανουήλ Β΄της Σαβοίας εισήλθε θριαμβευτικά στη Ρώμη.

1881.  Υπογράφηκε από τους Πρέσβεις των Μεγάλων Δυνάμεων η Σύμβαση Κωνσταντινούπολης που επικύρωνε τη Συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που συνομολογήθηκε στις 28 Μαρτίου του 1881 και καθόριζε τη γραμμή των νέων συνόρων μεταξύ των δύο Βασιλείων, με βάση τις αποφάσεις του Συνεδρίου του Βερολίνου.

Στην Ουάσιγκτον, στις 9.30 το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βαλτιμόρης έγινε δολοφονική επίθεση στον ρεπουμπλικάνο 20ο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζέιμς Αβραάμ Γκάρφιλντ, 4 μήνες μετά την εκλογή του. Τον πυροβόλησε ο κομματικός ακτιβιστής Charles J. Guiteau. Ο Γκάρφιλντ άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Σεπτεμβρίου , σε ηλικία 50 ετών.

1884 . Ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα της Σερβίας, ως Προνομιούχως Εθνική Τράπεζα του Βασιλείου της Σερβίας.

1900 . Η πρώτη πτήση του αερόπλοιου Ζέπελιν   κοντά στο Φρίντριχσαφεν στη λίμνη της Κωνσταντίας.

1904. Εκτελέστηκε στο Μοναστήρι. ο Μακεδονομάχος Αναστάσιος Μοναστηρλής

1905.Στη Γαλλία, σύμφωνα με νόμο, οι ημερήσιες ώρες εργασίας των ανθρακωρύχων μειώθηκαν  σε εννιά.

1934. Στις φυλακές Στάντελχαϊμ του Μονάχου  εκτελέστηκε Ερνστ Ρεμ. Έτσι έληξε η επιχείρηση, «Κολιμπρί», που ξεκίνησε με την κατασκευή ενός πλαστού κατηγορητηρίου από τον Χάινριχ Χίμλερ, πως ο Ρεμ , (που είχε τάχα ομοφυλοφιλικές τάσεις), είχε λάβει 12.000.000 μάρκα από τη Γαλλία για να ανατρέψει τον Χίτλερ. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της επιχείρησης δεν δημοσιεύθηκε. Ο νέος αρχηγός των ταγμάτων Εφόδου Βίκτορ Λούτσε, είπε αργότερα ότι εκτελέσθηκαν 81 άτομα. Σήμερα υπολογίζεται ότι στις τρεις ημέρες του πογκρόμ δολοφονήθηκαν περίπου 200 άτομα, κυρίως από τα ΕΣ-ΕΣ και την Γκεστάπο. Στα μέσα ενημέρωσης τότε, ο Χίτλερ παρουσιάσθηκε ως θύμα συνωμοσίας του Ρεμ. Για το λόγο αυτό χρησιμοποίησαν τον όρο «Röhmputsch». (Στα ελληνικά «πραξικόπημα του Ρεμ»). Ο Γάλλος πρεσβευτής Φρανσουά-Πονσέ διαμαρτυρήθηκε έντονα για την εμπλοκή του ίδιου και της χώρας του στο "Πραξικόπημα Ρεμ", και έκανε επίσημο διάβημα στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, με τη σειρά του, απάντησε στο γαλλικό υπουργείο ότι «όλες οι αναφερόμενες κατηγορίες ήταν εντελώς ανυπόστατες» και ότι «ο Γάλλος πρεσβευτής θα εξακολουθήσει να ασκεί απρόσκοπτα τα καθήκοντά του». Ο Φρανσουά-Πονσέ παρέμεινε στη θέση του και έκτοτε είχε τις καλύτερες σχέσεις με τον Χίτλερ απ' οποιονδήποτε άλλο ξένο πρεσβευτή στη Γερμανία. Σε εσωκομματικό επίπεδο, η εξόντωση του Ρεμ απάλλαξε τον Χίτλερ από τα λαικά και σοσιαλιστικά «πολιτικά βαρίδια», της περιόδου που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, και διευκόλυνε τη συνεννόησή του με το πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό κατεστημένο.

1940. Η τραγωδία του επιταγμένου ατμόπλοιου «SS Arandora Star», που βυθίστηκε στον Ατλαντικό 75 μίλια δυτικά της Foreland από το γερμανικό υποβρύχιο U-47. Το «Αταντόρα» είχε παραλάβει από το Λίβερπουλ 734 Ιταλούς, και 479 γερμανούς υπηκόους οι οποίοι εκτοπιζόντουσαν σε στρατόπεδο στον Καναδά και 86 γερμανούς αιχμάλωτος πολέμου. Αυτούς τους φρουρούσαν 200 στρατιώτες . 805 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων ο καπετάνιος, 12 αξιωματικοί, 42 μέλη του πληρώματος και 37 στρατιώτες. Όλοι οι άλλοι ήσαν κρατούμενοι. Έξι ώρες πριν από την εκκένωση και την παράδοση της Βοσσαραβίας, της Βόρειας Μπουκοβίνας και της κομητείας Χέρτα στους Σοβιετικούς έγινε το θερμό επεισόδιο στο Γιουιργκιουλέστι, στον Προύθο. Μια σοβιετική φάλαγγα τεθωρακισμένων, παραβίασε το χρονοδιάγραμμα για την κίνηση των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων και το ελάχιστο όριο των τεσσάρων χιλιομέτρων μεταξύ του Κόκκινου Στρατού των αποσυρόμενων ρουμανικών στρατευμάτων, δέχθηκε πυρά πυροβολικού μεαποτέλεσμα την καταστροφή τεσσάρων ρωσικών αρμάτων.

1941. Στη Λίκα της Γιουγκοσλαβίας στο χωριό Οσρέντιτσι οι Ουστάσι, δολοφόνησαν  22 Σέρβους.

1944. Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Καϊρου Γεώργιος Παπανδρέου, με τηλεγράφημα προς τον πρεσβευτή στο Λονδίνο Αθανάσιο Αγνίδη ,  του ζήτησε «όπως ενημερώσει την βρετανική κυβέρνηση περί της αναγκαιότητας παρουσίας βρετανικών στρατευμάτων κατά την απελευθέρωση της χώρας, προς αποτροπή του ορατού πλέον κινδύνου ελληνικού εμφυλίου πολέμου». 
Στις 2 Ιουλίου, κοινοποιήθηκε στο στο Κάιρο το τηλεγράφημα του Βουνού που έθετε όρους «έξι σημείων» για να μπει το ΚΚΕ στην κυβέρνηση.
Πρώτον. Επανόρθωσις υπέρ μαχομένου έθνους λεχθέντων περί τρομοκρατίας κατά παραβίασιν συμφωνίας Λιβάνου Στοπ. Δεύτερον. Ρητή αποσαφήνισις των εν Λιβάνω συμφωνηθέντων κατά δήλωσιν Σαράφη-Πορφυρογένη ότι σημερινός χαρακτήρ και οργάνωσις ΕΛΑΣ παραμείνη ως έχει μέχρις απελευθερώσεως, πράγμα όπερ εξυπηρετεί σημερινήν μορφή πολέμου και ανάγκην διατηρήσεως μαχητικότητος Στοπ. Φυσικά ΕΛΑΣ ενταχθή αμέσως, υπό ενιαίαν κυβέρνησιν και Αρχιστράτηγον και ενοποιηθή μετ΄ άλλων ανταρτικών ομάδων Στοπ. Τρίτον. Αρχιστράτηγον αποδεχόμεθα τον Α. Οθωναίος. στοπ. Αν ούτος παραμείνη εξωτερικόν, διοικητής ανταρτικών διορισθή αξιωματικός ΕΛΑΣ Στοπ. Αν εγκατασταθή Ελευθέραν Ελλάδα, επιτελάρχης διορισθή αξιωματικός ΕΛΑΣ Στοπ. Τέταρτον. Αποφυγή πάσης θανατικής εκτελέσεως δια στάσιν Μέσης Ανατολής και χορήγησις αμνηστίας μετά ολοκλήρωσιν κυβερνήσεως Στοπ. Ανασυγκρότησις ενόπλων δυνάμεων Μέσης Ανατολής υπό ενιαίας κυβερνήσεως με κριτήριον ανάγκην υπάρξεως αξιομάχου στρατού πιστού σκοπούς εθνικού και συμμαχικού πολέμου αποκλειομένων δεδηλωμένων πεμπτοφαλαγγιτών φασιστών Στοπ. Πέμπτον. Επί αναλογίας 15 (δέκα πέντε) συνολικώς Υπουργείων και Υφυπουργείων πέντε Υπουργεία και εν Υφυπουργείον Στοπ. Υπουργείον Εσωτερικών και Υφυπουργείον Στρατιωτικών δια ΠΕΕΑ Στοπ. Επίσης Υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας, Γεωργίας, Εργασίας, Προνοίας Στοπ. Εν τούτων λάβη "Δημοκρατική Ένωσις" Στοπ. Έκτον. Ρητή συμφωνία αμέσου ελεύσεως κλιμακίου Ελευθέραν Ελλάδα, οπότε διαλυθώσιν ΠΕΕΑ και Εθνικόν Συμβούλιον Στοπ".

1950. Ο Ενρί Καγιέ έγινε ο έβδομος πρωθυπουργός της Γαλλικής Τέταρτης Δημοκρατίας

1953 Κηρύχθηκε στην Ελλάδα 48ωρη απεργία των «λιμοκτονούντων δημοσίων υπαλλήλων.

1956. Στην Κύπρο σκοτώθηκε στην Κώμα Γιαλού, από τους Βρετανούς , 
ο 16χρονος μαθητής και αγωνιστής της ΕΟΚΑ  Ανδρέας Παρασκευάς, που πέταξε βόμβα σε αγγλικό τζίπ.

1957. Η ΦΙΑΤ παρουσίασε  επίσημα  στο Τορίνο  το Τσινκουετσέντο  ως «Νουόβα 500».

1958 . Στην Κύπρο δολοφονήθηκε  από Τούρκους Επικουρικούς ο Ευαγόρας Νικολάου, 60 χρόνων . Πυροβολήθηκε με δύο σφαίρες στη ράχη. Πέθανε αμέσως.

1961.Αυτοκτόνησε με κυνηγετική καραμπίνα, σε ηλικία 61 ετών ο  συγγραφέας και δημοσιογράφος  Έρνεστ ΧέμινγουεϊΤα τελευταία χρόνια της ζωής του υπέφερε από κατάθλιψη.

1963.Υπογράφηκς οικονομική συμφωνία ύψους 3.543.398 δολαρίων μεταξύ Η.Π.Α. και Βουλγαρίας στο πλαίσιο της βελτιώσεως των σχέσεων των δύο χωρών. Δεν προηγήθηκε ενημέρωση της Ελλάδος. Απαγορεύθηκαν  οι διαδήλωσεις στο Λονδίνο κατά την επικείμενη άφιξη του Βασιλιά Παύλου Α' και της συζύγου του Βασίλισσας Φρειδερίκης στο δημαρχείο, μετά τις απειλές του «ερυθρού» πρωθιερέα Κόλινς για πρόκληση επεισοδίων.
1966. Στην ατόλλη της Μουρουρόα, την κυβέρνηση της Γαλλίας πυροδότησε την πρώτη γαλλική ατομική βόμβα.
1972.Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, εξελέγη αρχηγός του Ρεπουμπικανικού Λαϊκού Κόμματος.

1974. Ο Μακάριος με επιστολή του προς τον Έλληνα ομόλογό του στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για ανάμιξη στις εναντίον του συνωμοσίες και αξίωνε να ανακληθούν στην Ελλάδα 650 ελλαδίτες αξιωματικοί, που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου, και τόνιζε:
«…Θλίβομαι κύριε πρόεδρε, διότι ευρέθην εις την ανάγκην να είπω πολλά δυσάρεστα δια να περιγράψω εις αδράς γραμμάς με γλώσσα ωμής ειλικρινείας την από μακρού εν Κύπρω υφιστάμενην κατάστασιν . Τούτο όμως επιβάλλει το εθνικόν συμφέρον , το οποίον έχω πάντοτε γνώμονα όλων των ενεργειών και δεν επιθυμώ διακοπήν της συνεργασίας μου μετά της ελληνικής κυβερνήσεως. Δέον, όμως, να ληφθεί υπόψιν,ότι δεν είμαι διορισμένος νομάρχης ή τοποτηρητής εν Κύπρω της ελληνικής κυβερνήσεως αλλά εκλεγμένος ηγέτης μεγάλου τμήματος του ελληνισμού και απαιτώ ανάλογον προς εμέ συμπεριφοράν του εθνικού κέντρου…» 
Αργότερα την ίδια ημέρα, σε σύσκεψη στο γραφείο του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Μπονάνου, με τη συμμετοχή του Ιωαννίδη, αποφασίστηκε ότι το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου θα γινόταν τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 1974. 
Ο Μπονάνος ανέθεσε την αρχηγία του πραξικοπήματος στον ταξίαρχο Μιχαήλ Γεωργίτση, με υπαρχηγό τον καταδρομέα συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Κομπόκη. Και οι δύο αξιωματικοί υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά.
-Το Στρατοδικείο των Ιωαννίνων καταδίκασε 27 μέλη της τρομοκρατικής κομμουνιστικής οργανώσεως «Άρης Βελουχιώτης» σε ποινές φυλακίσεως μέχρι 10 χρόνια.


1975. 
Με βούλευμα του Αρείου Πάγου , που χαρακτήρισε στιγμιαίο το αδίκημα τους έπαψε η δίωξη κατά  των 104 υπουργών και υφυπουργών των  κυβερνήσεων της περιόδου 1967-74 και του πρώην αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

1976. Το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ, που είχαν χωριστεί από την αποικιοκρατία το 1954, επανενώθηκαν σε ένα ενιαίο κράτος , τη Λαϊκή Δημοκρατία του Βιετνάμ, με πρωτεύουσα το Ανόι. 

1982.Στη Μαδρίτη, ιδρύθηκε η Μεγάλη Στοά της Ισπανίας ως θυγατέρα της Γαλλικής Μεγάλης Ανατολής.

1985. Ο Αντρέι Γκρομύκο, εξελέγη Πρόεδρος του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ.


1989. Σχηματίστηκε  η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τουρισμού Τζαννή Τζαννετάκη που την ψήφισαν οι Κυρκοφλωράκηδες και ο Εφιάλτης.
Ορκίστηκαν , Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης Αθανάσιος Κανελλόπουλος, με τον σ. Νικόλαος Λέανδρος Λιναρδάτος, υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης Εξωτερικών ο πρέσβης Γεώργιος Παπούλιας, Εσωτερικών
ο Μπαμπάς της Ζωής Νικόλαος Κωνσταντόπουλος, Εθνικής Οικονομίας ο Κουφός Γεώργιος Σουφλιάς Οικονομικών ο Αντώνιος Σαμαράς, Γεωργίας ο Σταύρος Δήμας, Εργασίας ο Σωτήριος Χατζηγάκης μαζί με τον συναγωνιστή Θεοχάρης Παπαμάργαρη της ΟΤΟΕ, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Μιλτιάδης Έβερτ, Δικαιοσύνης ο Φώτης Κουρέλης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ο Βασίλειος Κοντογιαννόπουλος, Πολιτισμού η Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη μαζί με τον συναγωνιστή Γεώργιο Μυλωνά, Δημόσιας Τάξης Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Μακεδονίας – Θράκης Παναγιώτης Χατζηνικολάου ο μπαμπάς του άνκορμαν, Αιγαίου ο ανιψιός του Ιωάννη Εμμανουήλ. Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων ο Σωτήριος Κούβελας Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας ο Μιχαήλ Παπακωνσταντίνου Εμπορίου η Χιονάτη , (Ανδρέας Ανδριανόπουλος), Μεταφορών και Επικοινωνιών Νικόλαος Γκελεστάθης, Εμπορικής Ναυτιλίας Αριστοτέλης Παυλίδης.

1990. 5,162,320 Σέρβοι ψήφισαν για το νέο Σύνταγμα της Σερβίας που καταργούσε το Κομμουνιστικό, και το 97.25% είπε ΝΑΙ. Στην Πρίστινα,
114 Αλβανοί, από τα 180-μέλης της επαρχιακής Συνέλευσης του Κοσσυφοπέδιο, κήρυξαν το Κοσσυφοπέδιο ανεξάρτητη δημοκρατία εντός της Γιουγκοσλαβίας. (Κόσοφσκα Ρεπούμπλικα). Στη Λιουμπλιάνα, η Συνέλευση της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Σλοβενίας ενέκρινε τη δήλωση της « πλήρους αυτονομίας » από την SFRY, η οποία έγινε ένα χρόνο αργότερα.
1426 προσκυνητές ποδοπατήθηκαν και πέθαναν στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας. Στη Μόσχα  άρχισε το 28ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ.


1992.Το Λουξεμβούργο ήταν η πρώτη χώρα, που επικύρωσε τη συνθήκη του Μάαστριχτ για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

1993. Ο Πρόεδρος της Καλτσεστρούτσι Λ. Παντσαβόλτα ολοκλήρωσε τη μαραθώνια κατάθεσή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις συνθήκες πώλησης της ΑΓΕΤ-Ηρακλής από τον Μητσοτάκη και τη χρηματοδότηση ιταλικών πολιτικών κομμάτων.Στην  Ερζεγοβίνη πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα και της Χέρτζεκ-Μπόσνα.


1998 . Κύμα καύσωνα στην Ελλάδα. Στο Άργος ο υδράργυρος έφτασε τους 45 βαθμούς, στη Νέα Φιλαδέλφεια τους 44 βαθμούς και στο Τατόι, τα Χανιά, τα Κύθηρα, την Καλαμάτα και την Τανάγρα τους 43 βαθμούς.

1999.Διοικητής  στο Κόσοβο διορίστηκε από τον ΟΗΕ ο «Γάλλος» Ιουδαίος  Μπερνάρ Κουσνέρ.


2000. Άνοιξε για την κυκλοφορία η γέφυρα Έρεσουντ η μεγαλύτερη οδική και σιδηροδρομική γέφυρα στην Ευρώπη, που συνδέει τη Σουηδία και τη Δανία που είχε εγκαινιαστεί την προηγουμένη.


2002
.Στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Ελβετίας συγκρούστηκαν στον αέρα ένα Τούπολεφ 154 και ένα φορτηγό Boeing 757 .Σκοτώθηκαν 71 άτομα, μεταξύ των οποίων 52  παιδιά από τη Ρωσία που πήγαιναν για διακοπές στη Βαρκελώνη.


2003. Ο  Κώστας Σημίτης ζήτησε την παραίτηση του Κώστα Λαλιώτη από τη Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, προτείνοντάς τον για Υπουργό Γεωργίας. Ο Λαλιώτης αρνήθηκε την πρόταση και δήλωσε ότι θα παραιτηθεί και από βουλευτής μόλις λήξει η θητεία του.

2008. Στην Κολομβία, ο στρατός πραγματοποίησε επιχείρηση για την απελευθέρωση της  Ίνγκριντ Μπετανκούρ, που ήταν όμηρος των επαναστατικών  ένοπλων δυνάμεων της Κολομβίας.

2012. Η GlaxoSmithKline τακτοποίησε τη μεγαλύτερη απάτη στην αμερικανική ιστορία στο χώρο των υγειονομικών υπηρεσιών καταβάλλοντας πρόστιμο  3 δισ. δολαρίων. Παραιτήθηκε  από την αρχηγία των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών ο Χάιντς Φρομ.

2013.
 Η Γαλλία και η Πορτογαλία δεν επέτρεψαν στο αεροπλάνο του Βολιβιανού προέδρου Έβο Μοράλες να προσγειωθεί επειδή η Cia τους ενημέρωσε ότι «μπορεί  να επέβαινε στο αεροσκάφος ο Έντουαρντ Σνόουντεν». 


2017 . Στη Συρία, η Κεντρική Τράπεζα παρουσίασε  ένα νέο χαρτονόμισμα των 2.000 λιρών, στο οποίο απεικονίζεται το πορτρέτο του  Μπασάρ αλ Άσαντ. Επίθεση τριών  ισλαμιστών καμικάζι στη Δαμασκό  προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 21 ατόμων