Ιουλίου 31, 2023

Επί Τροχάδην


ΣΚΌΠΙΑ. Οι Υπουργοί του «ΝΤΟΥΙ» του κόμματος  της «Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση», στην κυβέρνηση του Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι στην Σεβερνοματσεντόνιγια θυσιάστηκαν για την Ευρώπη. Υπέβαλαν παραιτήσεις από τις θέσεις τους, οι οποίες όμως θα τεθούν σε ισχύ αφού το αντιπολιτευόμενο ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE) ψηφίσει τις τροπολογίες του Συντάγματος.

«Οι Υπουργοί και τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης  από τις τάξεις της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους. Οι παραιτήσεις, κύριε πρωθυπουργέ, τίθενται αυτόματα σε ισχύ τη στιγμή που η αντιπολίτευση θα ψηφίσει υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών», ανέφερε ο ηγέτης του DUI Αλί Αχμέτι, το κόμμα του οποίου είναι ο εταίρος συνασπισμού του SDSM . Ο Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος του DUI Μπουγιάρ Οσμάνι απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε:.«Δεχτήκαμε όλα τα αιτήματά τους. Απαίτησαν από το DUI να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Η θέση του DUI είναι σαφής, η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την ημέρα της ψηφοφορίας.Την ημέρα που το VMRO-DPMNE θα ψηφίσει για τις συνταγματικές αλλαγές».

Ένα από τα αιτήματα της αντιπολίτευσης στη συνάντηση των ηγετών μεταξύ των προέδρων του κυβερνώντος SDSM και του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης στην οποία το DUI δεν θα συμμετάσχει. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις Συνταγματικές Τροποποιήσεις στη Σεβερνοματσεντόνιγια αποφάσισε στις 25 Ιουλίου να ξεκινήσει τη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. Απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων για την έγκρισή των τροπολογιών, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει επίσης να ψηφίσουν υπέρ οι 44 βουλευτές του VMRO-DPMNE στο κοινοβούλιο των 120 εδρών. Οι τροποποιήσεις προβλέπουν ότι οι Βούλγαροι θα συμπεριληφθούν στο σύνταγμα, το οποίο είναι η βασική απαίτηση της Σόφιας για να ξεκινήσει η Δημοκρατία της Σεβερνοματσεντόνιγια ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Από το VMRO-DPMNE απάντησαν βουλευτές ότι «Οι υπουργοί μπορούν  να υπογράψουν ότι θέλουν .Είναι πρόβλημά τους. Το πρόβλημα του λαού είναι το έγκλημά , η ανομία , η απληστία , .... Αυτά τα προβλήματα θα λυθούν, θα υπάρξει ευθύνη! Οι βουλευτές του VMRO-DPMNE και ο συνασπισμός γύρω του  δεν θα ψηφίσουν για συνταγματικές αλλαγές υπό βουλγαρική δικτατορία».

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας Ιγκόρ Σίμιτς δήλωσε ότι όλοι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης των ΗΠΑ με τους οποίους μίλησε η αντιπροσωπεία της Σερβικής Λίστας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Ουάσιγκτον έχουν πλήρη επίγνωση της ευθύνης του Άλμπιν Κούρτι, για τη δύσκολη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

Ο Σίμιτς ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι της Σερβικής Λίστας στις συναντήσεις που είχαν με τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια Γκαμπριέλ Εσκομπάρ, και στη συνέχεια στη Γερουσία και το Κογκρέσο, είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν καλύτερα τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και εκτίμησε ότι η επίσκεψη αυτή ήταν υψίστης σημασίας, διότι έγινε σε μια περίοδο ακραίας έντασης και κλιμάκωσης που προκαλείται από τις μονομερείς κινήσεις του Κούρτι στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Σίμιτς είπε ότι θέλει να πιστεύει ότι όσα άκουσαν στην Ουάσινγκτον θα μεταφραστεί σε δράση. «Αναμένω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω των εκπροσώπων τους στην KFOR, να εγγυηθούν την ειρήνη στους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, αποτρέποντας τη σύλληψη των πολιτών μας και την άμεση εμπλοκή στις διαδικασίες εναντίον των συμπολιτών μας, στις οποίες η Πρίστινα δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής κανένα αποδεικτικό στοιχείο για την ενοχή τους. Πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εκπρόσωποί τους δεν θα επιτρέψουν στον Κούρτι να τους αντιταχθεί, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Όταν μιλάμε για τα δικαιώματα των Σέρβων, βρισκόμαστε στην ίδια θέση με την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να αποκλιμακωθεί η κατάσταση το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Σίμιτς.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Πρίστινα, Άλμπιν Κούρτι, είναι ο κύριος παράγοντας της κρίσης και το μεγαλύτερο πρόβλημα στα Δυτικά Βαλκάνια και ότι εάν η διεθνής κοινότητα δεν σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του, σίγουρα θα ξεκινήσει μια πολεμική φωτιά. «Αυτό είναι το μόνο που ενδιαφέρει τον Κούρτι. Δεν ενδιαφέρεται για μια ειρηνική ζωή, συμφιλίωση, οικονομική συνεργασία, δρόμους, εμπόριο ή ανάπτυξη υποδομών. Ενδιαφέρεται μόνο για το πώς θα εφαρμόσει την εξτρεμιστική πολιτική του», δήλωσε ο Ντάτσιτς.

Σχολιάζοντας την παράδοση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Πρίστινα, ο Ντάτσιτς σημείωσε ότι όλοι γνωρίζουν γνωρίζει ότι η Τουρκία θεωρεί αυτό το τμήμα της περιοχής  μια περιοχή που ιστορικά την ενδιαφέρει. «Είπαν ότι αν συμβεί κάτι στο Σεράγεβο, πρέπει να αντιδράσουμε στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά τότε δεν μπορώ να καταλάβω πώς, αν συμβεί κάτι στη Μπάνια Λούκα, δεν μπορεί κανείς να αναμένει αντίδραση από το Βελιγράδι», δήλωσε ο Ντάτσιτς και πρόσθεσε ότι «θα χρειαστεί  σειρά συνομιλιών για το θέμα, επειδή η Σερβία έχει κάνει πολλά για την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Τουρκία, ενώ στο Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και την Αλβανία εξέθρεψαν τους αντιπάλους του Ερντογάν». Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας (SPS)  δήλωσε ότι οι εκλογές του επόμενου έτους (Απρίλιος, Μάιος) που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα πρέπει να είναι τακτικές και ότι δεν υπάρχει λόγος να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Ο Ντάτσιτς δήλωσε στο Pink TV ότι η ψηφοφορία αυτής της εβδομάδας στη Βουλή έδειξε ότι δεν υπάρχει κρίση στην εξουσία και ότι επομένως δεν υπάρχει ανάγκη για πρόωρες εκλογές.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Ουγκάντας Γιοβέρι Καγκούτου Μουσεβένι που επίσκέφθηκε τη Σερβία, δήλωσε ότι η χώρα  του δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο και  ότι η Ουγκάντα θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο όταν το κάνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Βοϊβοντίνα ανέφερε ότι έχουν επιβεβαιωθεί δύο κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που έχουν μολυνθεί στη Σερβία.Οι ασθενείς υποβάλλονται σε νοσοκομειακή περίθαλψη και βρίσκονται σε καλή γενική κατάσταση. Μολυσμένα κουνούπια που μεταδίδουν την ασθένεια έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί σε τρεις τοποθεσίες στη Σερβία – Βελιγράδι, Νις και Πάλιτς,

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντέρεκ Σολέτ ανέβαλε τις προγραμματισμένες επισκέψεις στο Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και τη Σερβία. «Δεν υπάρχει ακύρωση της επίσκεψης, αλλά έχουμε ενημερωθεί ότι υπάρχει αναβολή για ολόκληρη τη βαλκανική περιοδεία (η οποία περιλαμβάνει το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και τη Σερβία) για αντικειμενικούς λόγους που σχετίζονται με ένα από τα μέλη της αντιπροσωπείας», εξήγησε το Γραφείο της προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι. Ο Σολέτ, μαζί με τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Κρις Μέρφι και αρκετά μέλη της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας της Γερουσίας των ΗΠΑ, ήταν να επισκεφθούν το Κοσσυφοπέδιο στις 30 και 31 Ιουλίου.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο υπουργός Οικονομικών, Εργασίας και Μεταφορών Χεκουράν Μουράτι δήλωσε ότι για πρώτη φορά η οικονομία του Κοσσυφοπεδίου ξεπέρασε τον αριθμό των 400.000 ενεργών θέσεων εργασίας.Επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Φορολογική Διοίκηση Κοσσυφοπεδίου (TAK), ο Μουράτι τόνισε ότι στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους, καταγράφηκαν 404.965 ενεργές θέσεις εργασίας.

«Αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι πολιτικές μας για την απασχόληση λειτουργούν. Η απασχόληση αποτελεί προτεραιότητα από την πρώτη μέρα, ως ένας από τους κύριους πυλώνες της ατζέντας διακυβέρνησής μας. Απασχόληση και Δικαιοσύνη», δήλωσε ο Μουράτι.

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Σήμερα ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για την ανάθεση  της εντολής σε εντολοδόχο πρωθυπουργό.Ο Πρόεδρος Γιάκοβ Μιλάτοβιτς θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με όλες τις πολιτικές οντότητες. Ο Μιλάτοβιτς θα μιλήσει πρώτα αύριο με τον ηγέτη του Κινήματος «Ευρώπη τώρα», Μιλόϊκο Σπάϊτς, και μετά από αυτόν με τον πρόεδρο του DPS Ντάνιελ Ζίβκοβιτς. Αν και έχει προθεσμία 30 ημερών, ο Μιλάτοβιτς δήλωσε  ότι αναμένει ότι οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων 15 ημερών. «Πρέπει να έχουμε μια σταθερή και ευρωπαϊκή κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό. Θα κάνω αυτό που μου αναλογεί και νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει αρκετή υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος», δήλωσε ο Μιλάτοβιτς. Οι διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν στην κατοικία του Προέδρου του Μαυροβουνίου στην Τσέτινιε. Ένας από τους ηγέτες του συνασπισμού «Για το μέλλον του Μαυροβουνίου» Αντρίγια Μάντιτς δήλωσε ότι αναμένει ο συνασπισμός να είναι μέρος της νέας κυβέρνησης του Μαυροβουνίου και επεσήμανε ότι αυτό θα τερματίσει τις διακρίσεις κατά του σερβικού λαού στο Μαυροβούνιο.

Ο Μάντιτς είπε ότι ο συνασπισμός «Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου» είναι η δεύτερη ισχυρότερη πολιτική επιλογή ενός πιθανού κυβερνώντος συνασπισμού και αυθεντικός εκπρόσωπος του σερβικού λαού στο Μαυροβούνιο.

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, Χουσεΐν Καβάζοβιτς, δήλωσε χθες ότι οι Βόσνιοι «θα πολεμήσουν μέχρι τέλους για κάθε σπιθαμή της χώρας» . Ο Καβάζοβιτς στα εγκαίνια του τζαμιού στη Σάπνα, είπε: «Οι Βόσνιοι δεν θα παραδοθούν, θα πολεμήσουν και θα κερδίσουν αυτό που τους ανήκει, και αυτό είναι κάθε σπιθαμή αυτής της χώρας, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια».

«Αυτό που έχουμε στη διάθεσή μας, με ελευθερία σε αυτά τα μέρη, δεν ήρθε από μόνο του, ποτιστήκαμε με αίμα για να γίνουμε λαός και να υπερασπιστούμε την ελευθερία, να διατηρήσουμε τη Βοσνία και να έχουμε το δικό μας μπαϊράκ που θα υψώσουμε ψηλά, στη γη μας για να είμαστε αυτοί που είμαστε, είπε ο Καβάζοβιτς». Φωτογραφία: Tsvetomir Petrov, BTA

 

ΣΌΦΙΑ. «Αυτός είναι ο προϋπολογισμός της επανεκκίνησης του κράτους. Ο προϋπολογισμός επανακκινεί το κράτος με τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί ένα κανονικό κράτος με προϋπολογισμό» δήλωσε ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ και είπε ότι ο προϋπολογισμός έχει αυξήσει σημαντικά τις κοινωνικές πληρωμές και τις πολιτικές οικονομικής στήριξης,

.Απαντώντας σε ερώτηση αν τα κυβερνώντα κόμματα είναι συνασπισμός, είπε ότι πρόκειται για συνεργασία για την επίτευξη συγκεκριμένων κοινών στόχων. «Καθώς εργαζόμαστε για την επίτευξη των στόχων μας, θα συνεργαστούμε. Όταν δούμε ότι δεν δουλεύουμε, θα τελειώσουμε», σχολίασε ο Ντένκοφ. Για τη διάρκεια του «ορίζοντα»για τις πέντε προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο Ντένκοφ είπε ότι έχουν οριστεί για 18 μήνες, δύο έχουν ήδη περάσει και 16 παραμένουν μέχρι το τέλος του 2024. Ερωτηθείς για τις σχέσεις με τον πρόεδρο, ο Ντένκοφ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δυο τους θα βρουν έναν τρόπο να συζητήσουν ήρεμα και να συνεργαστούν, κάτι που, ωστόσο, σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού, δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή. «Δεν φταίω εγώ», είπε ο Ντένκοφ. Ο  υπουργός Οικονομικών Άσσεν Βασίλεφ δήλωσε στην Assen Vassilev στην «Nova TV» ότι ο προϋπολογισμός για το 2023 είναι εφικτός. «Σίγουρα δεν είναι ένας προϋπολογισμός που σφίγγει το ζωνάρι, αλλά είναι ένας πολύ φυσιολογικός προϋπολογισμός στον οποίο χρηματοδοτείται κάθε τομέας», είπε ο υπουργός και τόνισε   οτι περίπου 250 εκατομμύρια Λέβα διατίθενται επιπλέον για αυξήσεις μισθών σε διάφορους τομείς,

 

 

 

 


Η 31η Ιουλίου στην Ιστορία

Η 31η Ιουλίου είναι η 212η ημέρα του έτους. Απέμειναν 153 μέρες ως την 31η Δεκεμβρίου


904. Η ¨Άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Σαρακηνούς Πειρατές μετά από τρεις ημέρες πολιορκίας .Έκαναν ρεσάλτο από τα πλοία τους στο θαλάσσιο τείχος.

1097. Κατά την Πρώτη Σταυροφορία, οι  σταυροφόροι έφτασαν  στην Αντιόχεια της Φρυγίας.

1201. Στις 31 Ιουλίου του 1201 εκδηλώθηκε στην Κωνσταντινούπολη το πραξικόπημα του Ιωάννη Κομνηνού του Παχύ, κατά του Αλέξιου Γ Άγγελου, που είχε την υποστήριξη του Αλέξιου Δούκα του Μούρτζουφλου. Με την υποστήριξη του λαού της πρωτεύουσας, οι συνωμότες κατάφεραν να καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του Μεγάλου Παλατιού , και ο Ιωάννης Κομνηνός στέφθηκε στην Αγία Σοφία. Ο Άγγελος που είχε οχυρωθεί στην κατοικία του, έστειλε το βράδυ του Βαράγγους, δια θαλάσσης στα νότα των επαναστατών, και δεν συνάντησαν δυσκολία στην καταστολή του πραξικοπήματος. Ο Ιωάννης Κομνηνός με πολλούς από τους οπαδούς του συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν.

1330. Πέθανε, μετά τον τραυματισμό του στη μάχη με τους Σέρβους Βέλμπαστ, ο ηγεμών των Βουλγάρων  Μιχαήλ Ασέν Γ΄, 


1423. Κατά τον εκατονταετή πόλεμο σε μια γέφυρα στο Κραβάντ της Βουργουνδίας , 2500 Άγγλοι και 2000 Βουργουνδοί νίκησαν 8000 Γάλλους που τους υποστήριζαν και μερικές χιλιάδες Σκωτσέζοι. Οι Γάλλοι και οι Σκώτοι είχαν 3000 νεκρούς και 2000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. 

  1514 . Ο Τσάρος της Μόσχας Βασίλειος Γ ́ εισήλθε επίσημα στο Σμολένσκ, το οποίο παραδόθηκε. 

1602. Αποκεφαλίστηκε στη Βαστίλη και όχι στην Place de Grève του Παρισιού, ως συνήθως. από τη «μεγαλοψυχία» του βασιλιά. ο καταδικασμένος για Προδοσία  στρατάρχης της Γαλλίας Σαρλ ντε Γκοντώ-Μπιρόν

1620. Η Ειρήνη της Ουλμ, που υπογράφηκε  με τη μεσολάβηση της Γαλλίας, απέφερε  την κστάπαύση των συγκρούσεων μεταξύ των Καθολικών και τον Λουθηριανών.  

1648. Σε μάχη με τους Τούρκους στο Ζέτσεβο της Δαλματίας σκοτώθηκε ο Σέρβος οπλαρχηγός Βουκ Μάντουσιτς που βρισκόταν στην υπηρεσία της Βενετίας, κατά τον Κρητικό Πόλεμο.

1655 . Κατά τον ρωσο-Πολωνικό πόλεμο (1654–67) ο ρωσικός στρατός εισήλθε στην πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας, Βίλνιους, η οποία παρέμεινε υπό ρωσική κατοχή για έξι χρόνια.


1667.Υπογράφηκε η Συνθήκη της Μπρέντα με την οποία τερματίστηκε ο Δεύτερος Αγγλο-Ολλανδικός Πόλεμος.

1705 .Κατά τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμος
ο συμμαχικός Στρατός Πολωνών Ρώσων και Σαξόνων υπό τη διοίκηση του Υποστράτηγου Ότο Άρνολντ φον Πέικουλ νικήθηκε από τους Σουηδούς κοντά στη Βαρσοβία. Οι σύμμαχοι είχαν 1000 νεκρούς και οι Σουηδοί 144.

1741. Κατά τον Πόλεμο της Αυστριακής διαδοχής ο Κάρολος Ζ΄ από τον Οίκο των Βίττελσμπαχ ως Άγιος Ρωμαίος Αυτοκράτορας του Γερμανικού Έθνους εισέβαλε με στρατεύματα στην Άνω Αυστρία και τη Βοημία.


1789 . Κατά τον έβδομο ρωσοτουρκικό πόλεμο , (1787-1792), στις 20/31 Ιουλίου,οι σύμμαχοι Ρώσοι και Αυστριακοί, προήλασαν από το Σιρέτ σε δύο στήλες. Ο Σουβαρόφ διοικούσε την αριστερά στήλη, και ο Ιωσίας της Σαξονίας-Κόμπουρκ-Ζάαλφελτ την δεξιά. Απέκτησαν επαφή με τις προφυλακές του Οσμάν Πασά, του ανέτρεψαν και εκείνοι υποχώρησαν στο στρατόπεδο του τουρκικού στρατού στη Φωξάνη.


1791. Στις 31 Ιουλίου/11 Αυγούστου 1791 έγινε η ναυμαχία , του Ακρωτηρίου Καλιάκρα, της Βάρνας. Ήταν η τελευταία ναυμαχία του Ρωσοτουρκικού Πολέμου του 1787-1791. Ο ρωσικός στόλος, υπό τη διοίκηση του Υποναύαρχου Φιοντόρ Ουσάκοφ, αποτελούμενος από 15 θωρηκτά,2 φρεγάτες και 19 μικρότερα πλοία με 990 κανόνια αντιμετώπισε τον ενωμένο τουρκοαλγερινό στόλο υπό τον Καπουδάν Πασά Χουσείν και τον Αλγερινό Πασά Σαΐντ Αλί, που αποτελείτο από 18 θωρηκτά, και 17 φρεγάτες με 1600 κανόνια. Οι Τούρκοι υπέστησαν συντριπτική ήττα, και στις 8/19 Αυγούστου ζήτησαν εκεχειρία.


1801. Στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα, ο αιδεσιμότατος Χάντ, ο πρωθιερέας της αγγλικής πρεσβείας της Κωνσταντινούπολης με την βοήθεια ενός ξυλουργού και 5 μελών του πληρώματος ενός βρετανικού πλοίου αφαίρεσε από τον Παρθενώνα την καλύτερα ως τότε διατηρημένη μετόπη του μνημείου.

1818. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη ο Νικόλαος Σκουφάς.

1831. 
1856 . Mε βασιλικό διάταγμα του Όθωνα απαγορεύτηκε το κάπνισμα στους δημόσιους κλειστούς χώρους λόγω του κινδύνου πυρκαϊάς.

1877. Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο μετά τη μάχη της Στάρα Ζάγκoρα, τα στρατεύματα του Σουλεϊμάν Πασά κατέλαβαν και έκαψαν την πόλη της Στάρα Ζάγκορα. 

1891.Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ακρόαση του Στέφανου Σταμπόλοφ με τον Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β ́.


1893. Πραγματοποιήθηκαν εκλογές στη Βουλγαρία που τις κέρδισε το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα του Στέβαν Σταμπούλοφ.


1914 . Στις 31 Ιουλίου του 1914 σε ένα καφέ στην Μονμάρτρη ο Ραούλ Βιλαίν, πυροβόλησε και σκότωσε τον Γάλλο σοσιαλιστή και φιλειρηνιστή πολιτικό και ιδrυτή της «Ουυμανιτέ», Ζαν Ζωρές.

1917. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιος Πόλεμος στη Φλάνδρα ξεκίνησε η τρίτη μάχη του Υπρ.

1919. Η γερμανική Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε το Σύνταγμα της Βαϊμάρης, που κατάργησε τα βασίλεια και καθιέρωσε τη δημοκρατία και το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 14 Αυγούστου. Οι Λευκοί του στρατηγού Ντένικιν κατέλαβαν το Κίεβο.

1920. Στις 31 Ιουλίου/13 Αυγούστου ο Ίων Δραγούμης δολοφονήθηκε με εντολή του Εμμανουήλ Μπενάκη από άνδρες του βενιζελικού παρακρατικού Παύλου Γύπαρη. Ο Ίων Δραγούμης συνελήφθη ενώ πήγαινε στο γραφείου του περιοδικού που εξέδιδε τότε της «Πολιτικής Επιθεώρησης». Επικεφαλής του αποσπάσματος που τον συνέλαβε και τον εκτέλεσε στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Παπαδιαμαντοπούλου ήταν ο λοχίας Σαρτζέτης. Κυβερνητικό ανακοινωθέν της 1ης/14ης Αυγούστου 1920 για τα έκτροπα που ακολούθησαν τη γνωστοποίηση της απόπειρας δολοφονίας κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι, ανέφερε: «Οι πλείστοι των Αρχηγών της Αντιπολιτεύσεως συνελήφθησαν, καθ' όσον υπάρχουσι σοβαραί ενδείξεις, ότι ενέχονται εις την δολοφονικήν απόπειραν. Ο εκ των Αρχηγών της συνεργαζόμενης αντιπολιτεύσεως Ιωάν. Δραγούμης, συλληφθείς επίσης, απεπειράθη να διαφύγη. Εφ' ω, πυροβοληθείς, εφονεύθη».

1924. Η πολωνική κυβέρνηση απαγόρευσε τη χρήση της ουκρανικής γλώσσας σε κυβερνητικές υπηρεσίες στην Ανατολική Γαλικία..

1925Η απεργία των Άγγλων ανθρακωρύχων τελείωσε με την πλήρη νίκη τους. («Κόκκινη Παρασκευή»).


1932. Το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα κέρδισε το 37,3% των ψήφων στις γερμανικές εκλογές.

1937. Χιλιάδες συλλήψεις από τη NKVD στην Τσετσενία.

1938 . Υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Βαλκανικού Συμφώνου από την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Γιουγκοσλαβία την Ελλάδα και τη Βουλγαρίας, Σύμφωνο μη επίθεσης. Τα μέρη δεσμεύθηκαν να μην καταφύγουν σε πόλεμο στις σχέσεις τους. Τα Βασίλεια, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Γιουγκοσλαβίας, της Ρουμανίας και η Τουρκία, επέτρεψαν τον επανεξοπλισμό της Βουλγαρίας.
Στη Περσέπολη Αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι βρήκαν εγχάρακτες πλάκες από χρυσό και ασήμι του βασιλιά Δαρείου του Μεγάλου.


1945 . Ο φυγόδικος Πιέρ Λαβάλ, πρώην πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του Βισύ, παραδόθηκε στους στρατιώτες των Συμμάχων στην Αυστρία.

1948. Ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας «Κρουπ» Αλφρεντ Κρουπ καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλακή για συνεργασία με το ναζιστικό καθεστώς.

1953. Υπογράφηκε η σύμβαση για την εξαγορά της Κωπαΐδας από τους Άγγλους

1954. Η κορυφή του Κ2, στο Καρακορούμ, κατακτήθηκε από την ιταλική αποστολή με επικεφαλής τους Αχιλλέ Κομπανιόνι, Αρδίτο Ντέσιο και Λίνο Λακεντέλι




1956.
 Στη Μόσχα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κεντρικού Σταδίου Λένιν, η οποία αργότερα έγινε μέρος του Ολυμπιακού Συγκροτήματος Λουζνικί.

1958. Στην Κύπρο οι Τούρκοι σκότωσαν την 44χρονη Όλγα Ιωάννου. 
Ο πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, Χρουστσόφ, επισκέφθηκε κρυφά την Κίνα και συναντήθηκε με το, Μάο Τσε-τουνγκ, και άλλους ηγέτες.

1959. Μια ομάδα Βάσκων φοιτητών ίδρυσε την οργάνωση ETA. (Euskadi Ta Askatasuna). (Πατρίδα και Ελευθερία).

1960 . Σε επίσημη τελετή στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Έγινε η παράδοση της ελληνικής σημαίας στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), εν όψει της αναχωρήσεώς της για το νησί.

1963. Ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος βρίσκονταν στη σοβιετική πρωτεύουσα για να τιμηθεί με το βραβείο Λένιν, μετά τη συνάντησή του με τον Νικίτα Χρουστσόφ στο Κρεμλίνο είπε στη συνέντευξη του ότι το πρόβλημα των μακεδονικών μειονοτήτων πρέπει να λυθεί με τριμερείς διαπραγματεύσεις Ελλάδας, Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας, και αναγέρθηκε σε «αυτόνομη Μακεδονία».


1964. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλλε την ποινή της αργίας που επέβαλε η κυβέρνηση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Κόλλια.

1965 .Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε τις διαφημίσεις τσιγάρων από την τηλεόραση.


1974.
 Οι Τούρκοι παρά την εκεχειρία και τη Συμφωνία της Γενεύης κατέλαβαν τα χωριά Λάπιθος και Καραβάς στην περιοχή της Κυρήνειας. Περίπου 300 Έλληνες αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν στις φυλακές των Αδάνων.

1976.Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, με επιστολή του, προς τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής λόρδο Κιλάνιν, πρότεινε τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.

1981. Στην Κριμαία συναντήθηκαν Τσαουσέσκου και Μπρέζνιεφ.

1984. Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ανακοίνωσε την απόφασή για τον αποκλεισμό των F-18 και των Τορνάντο από τον διαγωνισμό για την την αγορά 80 μαχητικών αεροσκων για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία («Αγορά του αιώνα»). Απέμειναν τα γαλλικά Mirage-2000 και τα F-16.

1991.Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Τζορτζ Μπους υπέγραψαν στη Μόσχα τη συνθήκη START I για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, μεγάλου βεληνεκούς. Στη Γιουγκοσλαβία στο Βούκοβαρ, δολοφονήθηκαν 4 Σέρβοι.

1992. Η Γεωργία έγινε μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

1995. Στο Μπριόνι της Αδριατικής πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της κρατικής και στρατιωτικής ηγεσία της Κροατίας, στην οποία συμφωνήθηκαν τα τελικά σχέδια της επιχείρησης «Θύελλα», για τον διωγμό 250.000 Σέρβων από την περιοχή Κράινα.

2006 .Ο Φιντέλ Κάστρο παραχώρησε την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ.

2007. Tο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να σταλεί στο Σουδάν, στην περιοχή του Νταρφούρ, ειρηνευτική δύναμη αποτελούμενη από 26.000 άνδρες. Τερματίστηκε η παρουσία του Βρετανικού στρατού στη Βόρεια Ιρλανδία,

Ιουλίου 30, 2023

Η 30η Ιουλίου στην Ιστορία

Η 30η Ιουλίου είναι η 211η ημέρα του έτους. Απέμειναν 154 μέρες ως την 31η Δεκεμβρίου

634. Διεξήχθη στην περιοχή Μπέιτ Γκουβρίν, στο σημερινό Ισραήλ η «μάχη του Ατζναντεϊν» μεταξύ του Βυζαντινού στρατού και των Αράβων. Ήταν η πρώτη μεγάλη μάχη που τελείωσε με νίκη των Αράβων που διοικούσε ο Χαλίντ ιμπν Ουαλίντ, προσωπικά. Οι δυνάμεις των Βυζαντινών ήταν γύρω στις 10.000.



1017. Ο Αλφόνσος Ε , της Λεόν, υπέγραψε το Διάταγμα της Λεόν που ρύθμιζε την οικονομική ζωή της πόλης , συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των αγορών.

1086. Οι βερβερίνοι Αλμοραβίδες υπό την ηγεσία του Γιουσούφ ιμπν Τασουφίν πέρασαν τα στενά του Γιβραλτάρ και αποβιβάστηκαν στην Αλχεθίρας.

1419.Στην πρωτεύουσα της Βοημίας Πράγα , οι οπαδοί του εκτελεσθέντος Τσέχου θρησκευτικού μεταρρυθμιστή Γιαν Χους, εισέβαλαν στο δημαρχείο και πέταξαν από τα παράθυρα τους 6 Καθολικούς δημοτικούς Συμβούλους και τον Καθολικό Δήμαρχο. Έτσι άρχισε ο πρώτος Χουσιτικός Πόλεμος.


1552. Η χριστιανική φρουρά της Πόλης της Τιμισοάρα παραδόθηκε στους Τούρκους με αντάλλαγμα να τους αφήσουν να φύγουν ελεύθεροι. Οι Τούρκοι όμως τους έσφαξαν. Από τότε μέχρι την απελευθέρωση της περιοχής από τους Αυστριακούς τον 18ο αιώνα, το φρούριο της Τιμισοάρα παράμεινε υπό οθωμανική κατοχή.

1626. Στο Παρίσι άρχισε η κατασκευή των κτιρίων του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.

1627. Στην Ιταλία, ο σεισμός της Καπιτανάτα με επίκεντρο το Σαν Σέβερο που προκάλεσε πολλές χιλιάδες θανάτους και τεράστιες καταστροφές στην Απουλία και τσουνάμι στην Αδριατική.

1635. Αρχή της πολιορκίας του Σένκενσαντς από τον Πρίγκιπα της Οράγγης, στο πλαίσιο του Ογδονταετούς Πολέμου.


1656. Η μάχη της Βαρσοβίας Κατά τον δεύτερο Βόρειο Πόλεμο, , οι Σουηδοί του Καρόλου Ι που είχε συμμαχήσει με τον Φρειδερίκο του Βρανδεμβούργου , παρότι λιγότεροι ,μετά από τρεις ημέρες μάχης νίκησαν τις δυνάμεις της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας και η Βαρσοβία καταλήφθηκε για δεύτερη φορά από τους Σουηδούς.

1733. Εγκαινιάστηκε η Στοά της Μασαχουσέτη.

1797 . Στην πλατεία του αγίου Μάρκου στη Ζάκυνθο, οι Ποπολάροι μετά την άφιξη των Γάλλων έκαψαν τη «Λίμπρο Ντόρο» και τα οικόσημα των ευγενών.

1809. Στο πλαίσιο του Πέμπτου Συνασπισμού κατά της Γαλλίας, περίπου 39.000 Βρετανοί στρατιώτες, αποβιβάστηκαν στη νήσο Βάλχερεν για να επιτεθούν στην Αμβέρσα.

1811. Ο πατήρ Μιγκέλ Ιδάλγο ι Κοστίγια, ηγέτης της εξέγερσης των «Αζτέκων» αγροτών στο Μεξικό κατά των ισπανών αποικιοκρατών, εκτελέστηκε από τους Ισπανούς στην Τσιουάουα.

1812. Κατα την εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία στο χωριό Κλιάστιτσι της Λευκορωσίας , 17000 Ρώσοι υπό τον Βιτγκεστάιν αναμετρήθηκαν με 28.000 Γάλλους υπό τον ον στρατάρχη Νικολά Ουντινό.
Μετά από τρεις μέρες οι Γάλλοι πέρασαν αλλά είχαν 10.000 απώλειες. Οι Ρώσοι που υποχώρησαν είχαν μόνο 4300.

1824. Ο ελληνικός στόλος, αποτελούμενος από 20 πλοία και 4 πυρπολικά με διοικητή τον Σαχτούρη νίκησε τον τουρκικό στα παράλια της Σάμου και απέτρεψε την κατάληψη του νησιού. Κατά την διάρκεια της ναυμαχίας οι Έλληνες συνέλαβαν 3 τουρκικά.

1829 . Στη Μόσχα, εγκαινιάστηκε η Πύλη του Θριάμβου προς τιμήν των νικών του ρωσικού στρατού το 1812, το 1813 και το 1814.

1840. Ο Τσάρος  Νικόλαος Α  απαγόρευσε τη χρήση του όρου «Λευκορωσία», στα δημόσια έγγραφα

1877. Κατά την πολιορκία του Πλέβεν στο πλαίσιο του Ρωσοτουρκικού Πόλεμου του 1877-1878, ο Αντιστράτηγος Νικολάι Κρίντενερ εξαπέλυσε την δεύτερη ρωσική επίθεση κατά της πόλης.

1906. Οι Βούλγαροι έκαψαν την Αγχίαλο και πάνω από 300 Έλληνες δολοφονήθηκαν. Εκτός από πολιτικούς λόγους υπήρχαν και οικονομικά κίνητρα. Ανάλογες καταστροφές έγιναν σε όλα τα κέντρα του Ελληνισμού της Ανατολικής Ρωμυλίας.

1907. Απόσπασμα του ανταρτικού σώματος του Νικολάου Δουμπιώτη, υπό τους Λοχίες Λούρο και Κορδίστα, διέλυσε συμμορία Κομιτατζήδων κοντά στο Ξηροβούνι Βέροιας.

1910. Η ισπανική κυβέρνηση, διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Αγία έδρα
1914. Ο Τσάρος Νικολάος Β διέταξε την γενική κινητοποίηση του ρωσικού στρατού.

1918 Στο Κίεβο, ο αριστερός Εσσέρος Μπόρις Ντονσκόι σκότωσε τον κατοχικό γερμανό διοικητή στρατάρχη Χέρμαν φον Άιχχορν

1920 .Απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι. Ενώ βρισκόταν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λυών για να επιβιβασθεί στο Οριάν Εξπρές, δέχτηκε επίθεση από δύο απότακτους βασιλόφρονες αξιωματικούς, τον Γεώργιο Κυριάκη και τον Απόστολο Τσερέπη. Του έριξαν δέκα σφαίρες αλλά τον τραυμάτισαν επιπόλαια στο δεξί χέρι.

1921. Στο Βελιγράδι, η Συνέλευση του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, ενέκρινε το νόμο για την προστασία της χώρας με τον οποίο τέθηκε εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας. 

1925.Αλβανία, Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία συμφώνησαν για την οριοθέτηση των μεταξύ τους συνόρων  .


1930. Η Ουρουγουάη στο κατάμεστο «Τσεντενάριο» του Μοντεβίδεο μπροστά σε 90.000 θεατές, νίκησε στον τελικό με 4-2 την Αργεντινή και κέρδισε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

1937 .Στη Σοβιετική Ένωση ο Νικολάι Γιέζοφ εξέδωσε τη διαταγή 00447, με την οποία ξεκίνησε η επιχείρηση δίωξης των αντισοβιετικών στοιχείων και των φιλικών προς αυτά ατόμων. Η τοπικές τρόικες της NKVD απέκτησαν το δικαίωμα να επιβάλουν τη θανατική ποινή στους «εχθρούς του λαού». Από την 1η Αυγούστου Ως τον Νοέμβριο του 1938, περίπου 800.000 άνθρωποι είτε εκτελέστηκαν είτε στάλθηκαν σε γκουλάγκ.
1938 .Ο βιομήχανος Χένρι Φορντ έλαβε από τον Αδόλφο Χίτλερ τον τίτλο του Ιππότη του Μεγαλόσταυρου του Γερμανικού Αετού, για τη δέσμευση της εταιρείας του Φορντ τη Γερμανία και για την πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων στο Γερμανικό Στρατό .

1942. Ο Ναπολέων Ζέρβας συγκρότησε την πρώτη αντάρτικη ομάδα του ΕΔΕΣ στην Ήπειρο. Ο στρατηγός ντε Γκωλ, ίδρυσε στο Αλγέρι την Εθνική Επιτροπή Απελευθέρωσης της Γαλλίας.

945 . Ο πρωθυπουργός του Βισσύ Πιέρ Λαβάλ, συνελήφθη στην Αυστρία.

1951. Ο Παπάγος έδωσε προφορική διαβεβαίωση στον Παύλο ότι, δε θα πολιτευθεί. Δημοσιεύθηκε το Νομοθετικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη νέων εκλογών για τις 9 Σεπτεμβρίου,


1958.
 Δηλώσεις Καραμανλή Μακαρίου στην Αθήνα για κατάπαυση της αιματοχυσίας στην Κύπρο. Στην Κύπρο οι Βρετανοί σκότωσαν το Γεώργιο Τουμάζο και τον Γαβριήλ Μαρίνου.


1962.Υπογράφηκε στη Βόννη η συμφωνία για την ανάληψη από τους Γερμανούς του Θερμοηλεκτρικού εργοστασίου 250.000 KW, στην Μεγαλόπολη και για την κατασκευή της τρίτης θερμικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα.
Καθιερώθηκε στην Ελλάδα το λίτρο ως μονάδα μέτρησης των υγρών.

1964. Αισθητή διάσταση απόψεων Αθηνών-Λευκωσίας κατά τις συνομιλίες Γεωργίου Παπανδρέου–Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Αθήνα. Ο Παπανδρέου μετά την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο πρότεινε την ΝΑΤΟϊκή λύση . Ο Μακάριος απέκρουσε την εγκατάσταση βάσεων του ΝΑΤΟ στην Κύπρο και δήλωσε ότι θέλει την Ενωση αλλά μόνο μέσω του ΟΗΕ με την υποστήριξη των ανατολικών χωρών και των Αδεσμεύτων.


1965.
 Η ψευδοκυβέρνηση Ανακτόρων-MI6 δεν μπόρεσε να αναγνώσει προγραμματικές δηλώσεις. Μετά από ένσταση απαρτίας καταμετρήθηκαν 47 βουλευτές εντός της αιθούσης. Εκτός της Βουλής διαδήλωναν δεκάδες χιλάδες


1974.
 Στη Γενεύη ο Τζέιμς Κάλλαχαν, ο Γεώργιος Μαύρος και ο Τουράν Γκιουνές υπέγραψαν μια νερόβραστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από τις 30 Ιουλίου και ώρα 2200 μ.μ. αλλά επεσήμαναν την έμπρακτη ύπαρξη στη Δημοκρατία της Κύπρου δύο αυτόνομων διοικήσεων, μίας Ελληνοκυπριακής και μίας τουρκοκυπριακής και συμφώνησαν στην επόμενη τους συνεδρία να συζητήσουν δίχως προκατάληψη τα προβλήματα που προκύπτουν από την ύπαρξη αυτών των αυτόνομων διοικήσεων.

Στις ΗΠΑ το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διέταξε τον Αμερικανό Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, να παραδώσει τις μαγνητοταινίες των συνιμιλιών του Λευκού Οίκου που αφορούσαν στο Σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.


1975. Στο Ελσίνκι, άρχισε η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στην οποία μετείχαν οι ηγέτες 35 χωρών, μεταξύ των οποίων οι ηγέτες της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ Λεονίντ Μπρέζνιεφ και Τζέραλντ Φορντ, ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

1976Ανακοινώθηκε αμνηστία για τους πολιτικούς κρατουμένους στην Ισπανία. Η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ συμφώνησαν σε εκεχειρία.

1980. Το Ισραηλινό Κοινοβούλιο ανακήρυξε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της χώρας. Οι Νέες Εβρίδες έγιναν ανεξάρτητο κράτος από τη Βρετανία και τη Γαλλία με την ονομασία Βανουάτου.

1983. Στην Ισπανία τέθηκε σε ισχύ το νέο εργατικό δίκαιο που καθιέρωνε τις 40 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας και τις 30 ημέρες ετήσιας αδείας.

1992 .Ο πρώην ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ απελάθηκε από τη Ρωσία στη Γερμανία βάσει εντάλματος για κατάχρηση εξουσίας. Το ΚΚΕ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση τους και την αποτροπή οποιασδήποτε δίωξης κατά του πρώην ανατολικογερμανού ηγέτη.

1993. Στη Γενεύη , οι ηγέτες των μουσουλμάνων της Βοσνίας, οι Σέρβοι και οι Κροάτες συμφώνησαν να καθιερώσουν τρεις οντότητες στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Παρά τη συμφωνία, ο πόλεμος στη Βοσνία συνεχίστηκε και διήρκεσε μέχρι το Δεκέμβριο του 1995, όταν οι Αμερικανοί επέβαλαν την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον.
Η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε σε όμιλο γερμανικών εταιρειών την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου των Σπάτων.
Στην Αλβανία, συνελήφθη ο πρώην πρωθυπουργός Φάτος Νάνο, κατηγορούμενος για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

1999. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα καταβάλουν αποζημίωση ύψους 4,5 εκ. δολαρίων στις οικογένειες των τριών θυμάτων του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι.

2000 .Θρίαμβος του Ούγκο Τσάβες στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα . Εκλέχτηκε Πρόεδρος, με 59,5% έναντι 38% για το Φρανσίσκο Αρίας. Στις παράλληλες βουλευτικές εκλογές, το Κίνημα για την 5η Δημοκρατία (MVR) κέρδισε τις 99 από τις 165 έδρες στην Εθνοσυνέλευση και τις 14 από τις 23 Περιφέρειες.

2001. Στον Καναδά, τέθηκε σε ισχύ νόμος που νομιμοποιούσε τη χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους.


2003.Ο Ελληνορουμάνος Κωνσταντίνος Πάσσαρης καταδικάστηκε από Δικαστήριο του Βουκουρεστίου σε ισόβια κάθειρξη για τη διπλή δολοφονία και την κλοπή περισσότερων από μισό δισεκατομμύριο λέι από ανταλλακτήριο συναλλάγματος.

2004. «Ιστορικό ρεκόρ» στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς, λόγω των «ανησυχιών» για έλλειψη προσφοράς από τη Ρωσία, λόγω της εκδίωξης του Χανταρκόφσκι «Γιούκος». Το βαρέλι στη Ν. Υόρκη έφθασε στα 43,60 δολάρια.

2006. Το Μακελειό στην Κανά. Συνολικά, 54 άμαχοι, μεταξύ αυτών τουλάχιστον 30 παιδιά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινού αεροπορικού βομβαρδισμού στην Κανά.

2008. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς εκδόθηκε από το Βελιγράδι στο δικαστήριο της Χάγης.

2010. Στην Αθήνα ανακοινώθηκε ότι το σύνολο των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με κάθε είδους συμβάσεις ανέρχονταν σε 768.009. Ψήφισμα 1935 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών  για το Σουδάν.

Ιουλίου 29, 2023

Η 29η Ιουλίου στην Ιστορία

Η 29η Ιουλίου είναι η 210η ημέρα του έτους. Απέμειναν 154 μέρες ως την 31η Δεκεμβρίου
563 .Οι Βυζαντινοί κατέστειλαν την εξέγερση των Βησιγότθων στην Βερόνα.

626.
 Στις 29 Ιουνίου άρχισε η συντονισμένη επίθεση κατά των τειχών της Κωνσταντινούπολης των Μογγόλων (Αβάρων) της Παννονίας, και των Βουλγάρων και Σλάβων συμμάχων τους . Μέσα στα τείχη, βρισκόταν 12.000 καλά εκπαιδευμένοι Βυζαντινοί στρατιώτες που με την βοήθεια των κατοίκων υπερασπίστηκαν την πόλη ενάντια στις δυνάμεις περίπου 80.000 Αβαροσλάβων.


904. Ισχυρός αραβικός στόλος υπό το χριστιανό εξωμότη Λέοντα τον Τριπολίτη, εμφανίστηκε έξω από τη Θεσσαλονίκη. Δύο μέρες αργότερα με ρεσάλτο κατέλαβαν και λεηλάτησαν την πόλη.

1000 .Στην μάχη του Κερβέρα οι Σύμμαχοι, Γκαρθία Σάντσεθ Β΄ της Παμπλόνα,  Γκαρσία Γκομέζ της Σαλντάνα και ο  κόμης Σάντσο Γκαρσία της Καστίλης  νίκησαν  τον Αλμανζόρ, της  Κόρδοβα.


1014. Κοντά στο χωριό Κλειδί, στο Μπέλες, που σήμερα βρίσκεται στη Βουλγαρία, ο Βυζαντινός στρατός, περικύκλωσε τους Βουλγάρους του Σαμουήλ, ο οποίος είχε επιλέξει να δώσει τη μάχη εκεί. 
Την κύρια επίθεση έκανε από τα πλευρά ο στρατηγός Νικηφόρος Ξιφίας. Ο Σαμουήλ κατάφερε να διαφύγει. Αιχμαλωτίστηκαν πολλοί. Από 8-14000.

1018. Ο Κόμης της Ολλανδίας Θεοδώριχος ο Ιεροσολυμάτος , (Ντιρκ Γ)΄με μια πολύ μικρή δύναμη συνέτριψε τον αυτοκρατορικό στρατό που έστειλε εναντίον του ο Ερρίκος Β στη μάχη του Βλάαρντιγκεν.Από το γερμανικό στρατό σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3000. 


1030. Ο Όλαφ Β΄ της Νορβηγίας  ή Άγιος Όλαφ  έπεσε μαχόμενος στην μάχη του Στίκλεσταντ, προωθώντας να ανακτήσει τον θρόνο του 
.


1095.Απεβίωσε σε ηλικία 55 ετών και τάφηκε στο αββαείο Σομογκυβάρ της Ουγγαρίας, ο βασιλιάς της Ουγγαρίας και της Κροατίας Λαδίσλαος Α΄ .Το 1192 αγιοποιήθηκε από τον πάπα Κελεστίνο Γ΄. 

1499. Οι Ενετοί πολιορκημένο από τον Στόλο του Βαγιαζήτ ο Β’ παρέδωσαν την Ναύπακτο στους Τούρκους.

1526. Ο τουρκικός στρατός μετά από πολιορκία τριών εβδομάδων κατέλαβε το φρούριο Πετροβαραντίν και στη συνέχεια κατέκτησαν τις γειτονικές πόλεις και έκτισαν τη γέφυρα στον ποταμό Ντράβα, από όπου πέρασαν στην Ουγγαρία και νίκησαν στις 29 Αυγούστου στο Μοχάκς, το στρατό του βασιλιά Λάγιος Β.


1567. Ο Ιάκωβος ΣΤ ́ στέφθηκε βασιλιάς της Σκωτίας στο Στέρλινγκ.

1588.Κατα τον Αγγλο-Ισπανικό Πόλεμο ο αγγλικός στόλος υπό τη διοίκηση του λόρδου Τσαρλς Χάουαρντ και του Φράνσις Ντρέικ νίκησε την Ισπανική Αρμάδα στην Ναυμαχία του ακρωτηρίου Γκράβελιν στα ανοικτά των ακτών της Γαλλίας.


1693. Κατά τον Εννεαετή Πόλεμο διεξήχθη στο έδαφος του σημερινού Βελγίου η πολύνεκρη μάχη του Λάντεν. 66.000 Γάλλοι υπό τον Δούκα του Λουξεμβούργου επιτέθηκαν στις 50.000. Αγγλους, Σκωτσέζους και Ολλανδούς του Γουλιέλμου Γ. Νίκησαν οι Γάλλοι που είχαν 9000 θύματα. Ανάμεσα τους και ο Ιωάννης-Παύλος δούκας του Ζουαγιέζ 21 ετών .Ο Γουλιέλμος είχε απώλεια 19 χιλιάδων. (Νεκρούς, τραυματίες, αγνοούμενους και αιχμαλώτους.)


1702. Κατά τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο στις 18 /29 Ιουλίου έγινε η μάχη του Χούμελσοφ στη Σουηδική Λιβονία όπου θριάμβευσε ο ρώσος στρατηγός Μπόρις Σερεμέτεφ. Οι Σουηδοί είχαν 5.490 νεκρούς και τραυματίες ενώ αιχμαλωτίστηκαν 308. Οι Ρώσοι που έχασαν μόνο 400 πήραν και 16 κανόνια των Σουηδών. Ήταν η δεύτερη μεγάλη νίκη των Ρώσων επί των Σουηδών μετά τη μάχη του Έρεμφερ.

1722 .Ξεκίνησε η περσική εκστρατεία του ρωσικού στρατού και ναυτικού υπό τη διοίκηση του Πέτρου Α'.

1769 . Η έξοδος από τη Κρονστάνδη της ρωσικής μοίρας υπό τη διοίκηση του Ναυάρχου Γ. Α. Σπυρίδωνοφ στην Πρώτη Αποστολή αρχιπελάγους. 

1813.Έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην Πράγα, σε μια προσπάθεια τερματισμού του Πολέμου του Έκτου Συνασπισμού.


1817
 στην Κριμαία στην Θεοδοσία  γεννήθηκε ο Ιβάν Κωνσταντίνοβιτς Αϊβαζόφσκυ ο ζωγράφος,  του θαλάσσιου τοπίου, με περισσότερους από 6 χιλιάδες πίνακες.

1825 Απέτυχε , εξαιτίας της νηνεμίας η προσπάθεια του Κωνσταντίνου Κανάρη να πυρπολήσει τον αιγυπτιακό στόλο μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας. 

1830. Κατά την Ιουλιανή Επανάσταση ο λαός καθαίρεσε το βασιλιά Κάρολο. 

1836. Στο Παρίσι έγιναν τα εγκαίνια της Αψίδας του Θριάμβου.

1848. Ενώ πάνω από 300.000 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στην Ιρλανδία, εκδηλώθηκε  στην επαρχία Τιπερέρι , η Εξέγερση του Λιμού, από το ριζοσπαστικό κίνημα, «Νέοι Ιρλανδοί, που απαίτησαν την ανεξαρτησία της χώρας από τους Βρετανούς. Ύστερα από μια σκληρές μάχες με την αστυνομία και τμήματα του στρατού, οι Νέοι Ιρλανδοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

1865. Η συμμορία του Λύγκου  από το Αραχναίο, απήγαγε το βουλευτή Σωτήριο Σωτηρόπουλο, που απελευθερώθηκε 36 μέρες αργότερα, με την καταβολή λύτρων ύψους 80.000 δραχμών. 

1877. Κατά τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο ο Ρώσος αυτοκράτορας Αλεξάνδρος Β εγκατέστησε το στρατηγείο στη Ρούσε.

1878 .Έναρξη της Αυστρο-ουγγρικής κατοχής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με βάση τη συμφωνία των ευρωπαϊκών δυνάμεων στο Συνέδριο του Βερολίνου. 

1885. Κατά τη συνεδρίαση της Μυστικής Κεντρικής Επαναστατικής Επιτροπής της Βουλγαρίας (BTTSRK) στο χωριό Πούρβενετς αποφασίστηκε η εξέγερση για την ενοποίηση του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας με την Ανατολική Ρωμυλία. 

1900 . O βασιλιάς της Ιταλίας Ουμβέρτος Α΄ δολοφονήθηκε από τον «αναρχικό» Γκαετάνο Μπρέσι, στη Μόντζα. Ο δολοφόνος είπε στους αστυνομικούς ότι πήρε εκδίκηση για την επίθεση κατά των εργατών του Στρατού πριν δυο χρόνια στο Μιλάνο. Ο Βίκτωρας Εμμανουήλ Γ διαδέχθηκε τον πατέρα του. Ο δολοφόνος αυτοκτόνησε το 1901. Στο θέατρο «Ορφεύς» της Σύρου έγινε η πρώτη οργανωμένη κινηματογραφική προβολή  στην Ελλάδα. Το εισιτήριο είχε μία δραχμή και προβλήθηκαν 20 ταινίες μικρού μήκους. 

1913. Με το βασιλικό διάταγμα του Φερδινάνδου Α κηρύχθηκε η αποστράτευση του Βουλγαρικού Στρατού. Με την υπογραφή του  πρωτοκόλλου του  Λονδίνου η  Αλβανία έγινε αυτόνομο κράτος, 

1914.Στο πλαίσιο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Αυστρο -Ουγγρικής Αυτοκρατορίας.

 1919 . Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Τομάζο Τιττόνι το Σύμφωνο Βενιζέλου - Τιττόνι.

1921. Ο Αδόλφος Χίτλερ εξελέγη πρόεδρος του Εθνικοσοσιαλιστικoύ Γερμανικού Εργατικού Κόμματος.
Στο Βελιγράδι έγινε αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς, με τη ρήψη βόμβας, η οποία όμως προσέκρουσε  στο τηλεφωνικό καλώδιο και εξερράγη πριν  χτυπήσει το στόχο.
Στην Προσκόφ της Πολωνίας καταγράφηκε θερμοκρασία   40.2 βαθμών Κελσίου.

1927. Ο Μητροπολίτης Σέργιος.  Επιστάτης του Πατριαρχείου Μόσχας  εξέδωσε Διακήρυξη Πίστης στη Σοβιετική Εξουσία.

1938. Το Κίνημα Πάλερετ-Παπα Δημήτρη στα Χανιά. Κατέρρευσε.  Ο σταθμός Ασυρμάτου Χανίων εξέπεμψε το  διάγγελμα των «Δημοκρατικών» της Ιντέλιτζεντ Σέρβις που κατέληγε Ζήτω ο Βασιλεύς. Το μήνυμα Πάλερετ ελεγε:
«Προς την Α. Μ. τον Βασιλέα, Προς τας ενόπλους δυνάμεις, Προς τον ελληνικό λαό. Στρατός και λαός αδελφωμένοι κατέλυσαν αρχάς λαομισήτου τυραννίας εκπροσωπούμενης υπό του στρατηγού Μεταξά. Ανακτήσας ελευθερίας αυτού απευθύνεται προς την Α. Μ. τον Βασιλέα και ζητεί την άμεσον απομάκρυνσιν της τυραννικής Κυβερνήσεως Μεταξά, την αποκατάστασιν του κράτους του νόμου και των λαϊκών ελευθεριών και τον σχηματισμόν Κυβερνήσεως Εθνικής Σωτηρίας εκ των αρίστων Ελλήνων, αδιακρίτως πολιτικών παρατάξεων, προς αντιμετώπισιν των αμεσοτάτων εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων, τους οποίους διατρέχει η χώρα μας και διά την δημιουργίαν μιας νέας Ελλάδος, πράγματι ηνωμένης ψυχικώς και ικανής να αντιμετωπίση με σθένος και φρόνησιν τας δυσκόλους στιγμάς, που διέρχεται η ανθρωπότης. Με αδελφικόν χαιρετισμόν προς τας ενόπλους δυνάμεις και ολόκληρον τον λαόν. Ζήτω Ο Βασιλεύς, ζήτω η Ελλάς.
Η Επαναστατική Επιτροπή: Μητσοτάκης, Βολουδάκης, Μουντάκης, Παΐζης, Μάντακας στρατιωτικός διοικητής».

Οι στρατιωτικές δυνάμεις που έφτασαν και η χωροφυλακή μέσα σε μερικές ώρες
εκκαθάρισαν  τα Χανιά από τους κινηματίες.
Ο Α. Μητσοτάκης, ο Μ.Βολουδάκης, ο Ι. Μουντάκης τέθηκαν υπό την προστασία της Ιντέλιτζεντ Σερβις και αργότερα τους πήγαν στην Κύπρο με Καΐκι.
Ο Κωνσταντίνος Ρέντης, ο Εμμανουήλ Τσουδερός και άλλοι συνελήφθησαν, καταδικάστηκαν και εκτοπίστηκαν. Ο στρατηγός Μάντακας  συνελήφθη αλλά ελευθερώθηκε από ομάδα ένοπλων συγχωριανών του, και καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια.

Την ίδια ημέρα, η Ιαπωνία επιτέθηκε στην ΕΣΣΔ στην περιοχή της λίμνης Χασάν, κοντά στο Βλαδιβοστόκ. Περίπου 35.000 στρατιώτες και από τις δύο πλευρές συμμετείχαν σε αυτή τη συνοριακή σύγκρουση, η οποία έληξε σε 12 ημέρες με την πλήρη ήττα των Ιαπώνων. Η λίμνη Χασάν βρίσκεται 130 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βλαδιβοστόκ, κοντά στις ακτές του Ειρηνικού.

1943. Στο Κρούσεβατς, οι γερμανικές αρχές κατοχής εκτέλεσαν σε αντίποινα για τον φόνο Γερμανών στρατιωτών  600 Σέρβους πολίτες. Στην Αθήνα άρχισε η στρατολόγηση στα Τάγματα Ασφαλείας. Μεγάλος βομβαρδισμός του Αμβούργου.

1946. Στο Παρίσι, άρχισε η ειρηνευτική διάσκεψη των νικητών του δευτέρου Παγκόσμιου Πόλεμυο για την επίλυση των προβλημάτων στην Ευρώπη. 

1947. Στη Ρουμανία, το Εθνικό Αγροτικό Κόμμα διαλύθηκε με απόφαση του Κομμουνιστικού Συμβουλίου Υπουργών. 

1948 .Στο Λονδίνο άρχισαν οι 14οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

1953
. Έγινε από τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών η κηδεία του Πλαστηρα

1973
 . Στο δημοψήφισμα για την Κατάργηση της Μοναρχίας και την εκλογή του Γεωργίου Παπαδοπούλου ως Προέδρου, ψήφισαν 4.934.424 από τους οποίους 3.870.124, ( το 77,52%), ψήφισαν «Ναι» .Στην Αθήνα και τον Πειραιά το «Όχι» έλαβε 43%. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος έγινε Πρόεδρος της Ελλάδας. 

1980. Μετά την Ιρανική Επανάσταση, το Ιράν υιοθέτησε μία νέα «ιερή» σημαία.

1987. Η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Φρανσουά Μιτεράν υπέγραψαν τη Συμφωνία για την κατασκευή της σήραγγας της Μάγχης .

1990. Οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στη Μογγολία.

1992 . Ο πρώην κομμουνιστής ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ έφθασε στο Βερολίνο για να αντιμετωπίσει στο δικαστήριο τις κατηγορίες για τους θανάτους πολλών γερμανών πολιτών στο Τείχος του Βερολίνου προσπάθησαν να διαφύγουν στο τότε Δυτικό Βερολίνο.
 Η  Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ανακοίνωσε ότι η μη συμμετοχή της  στη σύνοδο κορυφής της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στις 9 και 10 Ιουλίου 1992, οφειλόταν  στη  μονομερή και αυθαίρετη απόφαση της ΔΑΣΕ ότι μόνο οι Σέρβοι ευθύνονται για τον πόλεμο στην πρώην Βοσνία και Ερζεγοβίνη

1993. Στο Στόλατς της Ερζεγοβίνης έγινε ανταλλαγή αιχμαλώτων  μεταξύ  Κροατών και Σέρβων. Έτσι, 217 Σέρβοι  πολίτες, οι οποίοι είχαν συλληφθεί  πριν  από ένα χρόνο στο χωριό Ρασκάνι ελευθερώθηκαν.

1994. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μπετίνο Κράξι καταδικάστηκε ερήμην σε οκτώ έτη και έξι μήνες στη φυλακή με την κατηγορία της απάτης και της υπεξαίρεσης. Ο Κράξι βρισκόταν στην Τύνιδα, όπου και πέθανε. 

1999. Στο Σεράγεβο άρχισε η σύνοδος κορυφής του Σύμφωνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με αντιπροσωπείες από 39 χώρες και εκπροσώπους 17 διεθνών οργανισμών.

 2004. Στην Ιταλία, καταργήθηκε η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία από την 1η Ιουλίου, 2005.

2006. Έγκριση της Διακήρυξης του Μόντρεαλ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των ΛΟΑΤ.

2008. Ο Ράντοβαν Κάραζιτς εκδόθηκε από τη Σερβία στη Χάγη για να δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εγκλημάτων στην πρώην Γιουγκοσλαβία ,για 11 κατηγορίες.

2011.Ιδρύθηκε  ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός.