Ιουνίου 30, 2022

Η 1η Ιουλίου στην Ιστορία

Η 1η Ιουλίου είναι η 182η ημέρα του έτους , Έμειναν 183 μέρες ως την 31η Δεκεμβρίου. 

 552 . Κατά τον Γοτθικό Πόλεμο, έγινε η Μάχη ή μάχη των Ταγινών (Βουσταγαλλώρωτων), στην Ούμπρια της Ιταλίας, κατά την οποία ο ρωμαϊκός στρατός του Βυζαντίου που διοικούσε ο Ναρσής (25.000) νίκησε τους Οστρογότθους υπό τον βασιλιά Τωτίλα που σκοτώθηκε στη μάχη. Οι Οστρογότθοι έχασαν 6.000 - 7.000 άνδρες. 

1097. Η Μάχη του Δορυλαίου: Οι Σταυροφόροι με επικεφαλής τον πρίγκιπα Βοϊμόνδο Α' του Τάραντα νικήσαν τους Σελτζούκους του Κιλίτζ Αρσλάν Α΄. 

 1431. Ο κοντόσταβλος της Καστίλης Άλβαρο ντε Λούνα νίκησε τον Εμίρη της Γρανάδας Μωάμεθ Θ’ αλλά δεν κατάλαβε την Γρανάδα. Μετά από αυτή τη μάχη, Ιωάννης Β΄ της Καστίλης αναγνώρισε ως σουλτάνο της Γρανάδας τον εγγονό του Μωάμεθ Γιουσούφ. 

1523. Κάηκαν στην πυρά στις ‎‎Βρυξέλλες οι δύο πρώτοι ‎‎Λουθηρανοί‎‎ μάρτυρες . Οι μοναχοί Γιάν βαν Εσσεν και Χέντρικ Βος

1526. Οι εξεγερθέντες Γερμανοί αγρότες ηττήθηκαν από τις δυνάμεις της Σουηβικής Ένωσης στη μάχη της λίμνης Ζελ στις Αυστριακές Άλπεις.


1569 . Υπογράφηκε η Ένωση του Λούμπλιν με την οποία δημιουργήθηκε το δυαδϊκό βασίλειο της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Η Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία της Πολωνίας) ήταν δυϊκό κυρίαρχο βασίλειο της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Ήταν το μεγαλύτερο και ένα από τα πιο πολυπληθή κράτη στην Ευρώπη του 16ου και 17ου αιώνα., με έκταση 1.000.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό πολυεθνικό, συνόλου 11 εκατομμυρίων .

1618.Στέψη του Φερδινάνδου Β', ως βασιλιά της Ουγγαρίας.

1644 . Κατά τον τριακονταετή πόλεμο έγινε η 4η Ναυμαχία του Κόλεμπεργκ στην οποία ο στόλος της Δανίας που διοικούσε βασιλιάς Χριστιανός Δ , νίκησε τον σουηδικό, του οποίου ο διοικητής σκοτώθηκε στη μάχη. Ο Χριστιανός έχασε το μάτι του. 
 1655. Ο σουηδικός «κατακλυσμός» έπεσε πάνω στο κεφάλι των Πολωνών.           Ο σουηδικός στρατός υπό τον Καρόλο X εισέβαλε στην Πολωνία και κατέλαβε το Ντιναμπούργκ, αρχίζοντας τον δεύτερο Βόρειο πόλεμο. Σύμφωνα με Πολωνούς ιστορικούς οι Σουηδοί εισβολείς λεηλάτησαν και κατέστρεψαν 188 πόλεις και κωμοπόλεις, 81 κάστρα και 136 εκκλησίες και αποκόμισαν λεία που υπολογίζεται σε 4 δισεκατομμύρια ζλότι εκείνης της εποχής. 
 1661. Σε ένα χωριό στην Εσθονία υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης για τον τερματισμό του ρωσο-σουηδικού πόλεμου . (1656-1658). Με βάση τους όρους της Συνθήκης, Ρωσία επέστρεψε στη Σουηδία όλα τα καταληφθέντα οι συλλήφθείες εδάφη και επιπλέον, όλα τα σκάφη που ναυπηγήθηκαν για την πολιορκία της Ρίγας καταστράφηκαν . 

1698.  Ο Πέτρος ο Μέγας ίδρυσε  το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου με μέλη όσου πρόσφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες στην Πατρίδα.

 1807. Στις 19 Ιουνίου/1η Ιουλίου διεξήχθη η ναυμαχία του Άθω ανάμεσα στον τουρκικό και τον ρωσικό στόλο υπό τον ναύαρχο Ντιμίτρι Σενιάβιν .

1810. Ο Λουδοβίκος Βοναπάρτης αποφάσισε να παραιτηθεί από το Στέμμα της Ολλανδίας.Πυρκαγιά της αυστριακής πρεσβείας στο Παρίσι

1815. Δεκατρείς ημέρες μετά το Βατερλώ και εννέα ημέρες μετά την παραίτηση του Ναπολέοντα έγινε η Μάχη του Ροκενκούρ .Ηταν  η τελευταία μάχη που κέρδισε ο αυτοκρατορικός Στρατός  , πριν από την υπογραφή της ανακωχής, Οι Γάλλοι υπό την διοίκηση  του Λουδοβίκο Νικολά Νταβούτ συνέτριψαν την εμπροσθοφυλακή των Πρώσων από 6000 άνδρες που πήγαιναν για το Παρίσι. Οι Πρώσοι  είχαν 700 νεκρούς και περισσότεροι από 400 πιάστηκαν αιχμάλωτοι 
.

1820. Ορισμένες μονάδες του Στρατού των Βουρβόνων στη Νώλα της Καμπανίας υπό τους νεαρούς αξιωματικούς Μικέλε Μορέλι και Τζιουζέπε Σαλβιάτι επαναστάτησαν εναντίον της κυβέρνησης του Φερδινάνδου και απαίτησαν ένα σύνταγμα, όπως αυτό της Ισπανίας. 

 1821.22 οπλαρχηγοί αναγνώρισαν στο στρατόπεδο των Τρικόρφων τον Δημήτριο Υψηλάντη ως αρχιστράτηγο και του ανέθεσαν την αρχηγία της πολιορκίας της Τριπολιτσάς. Είχε προηγηθεί η διαφωνία μεταξύ προκρίτων και του Υψηλάντη σχετικά με το θέμα της οργάνωσης και διοίκησης των πολιτικών και στρατιωτικών πραγμάτων. 

1823. Διακήρυξη του σχηματισμού της Συνομοσπονδίας των Ηνωμένων Επαρχιών της Κεντρικής Αμερικής από την οποία το 1839 αναδυθήκαν ως ανεξάρτητες δημοκρατίες η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Νικαράγουα και η Κόστα Ρίκα.

1828. Άρχισε η λειτουργία της Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στο Ναυπλιο με την επωνυμία «Λόχος Ευελπίδων», ,με Διοικητή τον Ιταλό Λοχαγό Σαλτάλι και ανώτερο επόπτη τον Βαυαρό Συνταγματάρχη Έιδεκ. Το διάταγμα της ιδρύσεως της υπογράφηκε , στις 21 Δεκεμβρίου 1828.

1839. Πέθανε ο Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Μαχμούντ Β ́ που βασίλευσε από το 1808 μέχρι το θάνατό του το 1839.
1862. Ιδρύθηκε η Ρωσική Κρατική Βιβλιοθήκη στην Αγία Πετρούπολη
1887. Άρχισε να λειτουργεί στο Βελιγράδι στο σπίτι του καθηγητή Μίλαν Νεντελίκοβιτς. ο πρώτος αστρονομικός και μετεωρολογικός σταθμός στη Σερβία. 1890. Η Γερμανικής Αυτοκρατορία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπόγραψαν τη Συνθήκη των αποικιών στο Βερολίνο.

1900. Ο αρχιδούκας Φραντς Φερδινάνδος, διάδοχος του αυστριακού θρόνου, παντρεύτηκε την κοντέσα Σοφία Χότεκ
1904. Στο Σεντ Λούις άρχισαν οι θερινοί Ολυμπιακούς Αγώνες 1909. Τη νύχτα της 1ης/14 Ιουλίου 1909 έγινε στην περιοχή της Αμαλιάδας καταστρεπτικός σεισμός που κατέστρεψε το χωριό Χάβαρι. Οι νεκροί ήταν 25. Ο γεωλόγος που εξέτασε το έδαφος υπέδειξε καταλληλότερο έδαφος για να ξανακτιστεί το χωριό στη θέση Μηλίτσες 1 χμ. νοτιότερα του παλιού. Ο παλιός οικισμός ονομάστηκε Παλιοχάβαρι.

1913. Την 1η/14η Ιουλίου το 21ο σύνταγμα πεζικού της 7ης μεραρχίας απελευθέρωσε μετά από αγώνα την Δράμα.

1916 . Κατά πρώτη μέρα της μάχης του Σομμ, σκοτώθηκαν 19.240 στρατιώτες του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος στρατού και 38.000 τραυματίστηκαν.

1921. Ιδρύθηκε στη Σαγκάη το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας που το 1949 πήρε την εξουσία.
1931 . Επίσημα εγκαίνια του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού του Μιλάνου.
1936. Η Χιτλερική Νεολαία έγινε κρατική οργάνωση, και έγινε υποχρεωτική η συμμετοχή για όλους τους νέους  Άριας καταγωγής.

1938. Υπογράφηκε  η δεύτερη σοβιετική-κινεζική συνθήκη βάσει της οποίας η κυβέρνηση του Τσιάνγκ Κάι Σεκ, έλαβε πρόσθετο δάνειο 50 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. ως βοήθεια για απόκρουση  της ιαπωνικής επιθετικότητας. Η  Σοβιετική Ένωση είχε ήδη χορηγήσει στην Κίνα άλλα 50 εκατομμύρια  τέσσερεις μήνες νωρίτερα.Με τα 100 εκατομμύρια που έλαβε, η Κίνα αγόρασε περισσότερα από 460 αεροσκάφη, περίπου 100 άρματα μάχης, και περίπου 700 πυροβόλα από τη Σοβιετική Ένωση.



1942. Οι Γερμανοί , μετά από οκτώ μήνες πολιορκία, κατέλαβαν την Σεβαστούπολη στη χερσόνησο της Κριμαίας. Στην Αίγυπτο άρχισε η πρώτη μάχη του Ελ Αλαμέιν.
Η Ιταλική Σομαλία έγινε ανεξάρτητη και ενώθηκε με τη Σομαλιλάνδη, τερματίζοντας την ιταλική διοίκηση.

1955.Η ελληνική κυβέρνηση δείχτηκε να συζητήσει το Κυπριακό  στην τριμερή με Αγγλία και Τουρκία. Ο Μακάριος ζήτησε Αυτοδιάθεση. Οι Τούρκοι πυροβόλησαν Έλληνες αλιείς στον Εβρο.

1958. Υψώθηκε  η σημαία του Σοβιετικού Ναυτικού στο πρώτο σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο Κ-3.

1963. Ανακοινώθηκε η αγορά του Σκορπιού από τον Αριστοτέλη Ωνάση. Η βρετανική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι ο πρώην διπλωμάτης Κιμ Φίλμπυ είχε εργαστεί ως κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης.

1964. Η Τουρκία κατάργησε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Ίμβρου και της Τενέδου.

1965. Ξεκίνησε η Κρίση των Ιουλιανών. Ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου ζήτησε από τον υπουργό Αμύνης Πέτρο Γαρουφαλιά να παραιτηθεί και εκείνος αρνήθηκε με την πλήρη κάλυψη των ανακτόρων.

1966 . Πραγματοποιήθηκε η « Ολομέλεια του Μπριόνι» της Κεντρικής Επιτροπής της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών κατά την οποία καθαιρέθηκε από τα αξιώματά του και διαγράφηκε από την Ένωση Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών, ο Αλεξάνταρ Ράνκοβιτς με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας, της προετοιμασίας πραξικοπήματος, της δημιουργίας προσωπικού μηχανισμού στις Μυστικές Υπηρεσίες (UDBA) και της υπόθαλψης του Σέρβικου Εθνικισμού. Μαζί του διαγράφηκε και το μέλος του ΚΚ Σερβίας Σβέτισλαβ Στεφάνοβιτς.
 Η Γαλλία αποσύρθηκε από τη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ.

1968 . Υπογράφηκε στη Γενεύη από περίπου εξήντα χώρες η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

1969. Το Κοινοβούλιο της Δανίας κατάργησε τη λογοκρισία των ενηλίκων και απελευθέρωσε την πορνογραφία.

1972 .Ο Ανδρέας Μπάαντερ , ο Γιαν-Καρλ Ράσπε και ο Χόλγκερ Μάινς της Φράξιας Κόκκινος Στρατός, συνελήφθησαν στη Φρανκφούρτη μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία. Στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας άρχισε η σκακιστική αναμέτρηση μεταξύ του παγκόσμιου πρωταθλητή, Σοβιετικού Μπόρις Σπάσκι και του Αμερικανού διεκδικητή Μπόμπι Φίσερ.



1974.
Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε τη μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 14 μήνες και τον περιορισμό του αριθμού των ελλαδιτών αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς.


1991 . Σε συνάντηση στην Πράγα, οι ηγέτες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης αποφάσισαν της διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Στο Βελιγράδι, με την παρουσία της Τρόικας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,
ο Κροάτης Στιέπαν Μέσιτς ανέλαβε Πρόεδρος της Προεδρίας της Γιουγκοσλαβίας. Με την ιδιότητα αυτή, ο Μέσιτς παρέμεινε επισήμως 3 μήνες, και στη συνέχεια στο Κοινοβούλιο της Κροατίας είπε : «Νομίζω ότι , η Γιουγκοσλαβία δεν υπάρχει πια!».

1995. Σε δύο φορές ισόβια καταδικάστηκαν οι σατανιστές Ασημάκης Κατσούλας και Μάνος Δημητροκάλλης. Σε κάθειρξη 18 ετών καταδικάστηκε η Δήμητρα Μαργέτη.


2009 . Τα Σουηδικά έγιναν η επίσημη γλώσσα της Σουηδίας
2013. Η Κροατία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

2015. Σε καθεστώς καθυστερήσεως πληρωμών έθεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ελλάδα, καθώς δεν αποπλήρωσε τη δόση των περίπου 1,5 δισ. ευρώ που όφειλε. Με ανακοίνωση του EFSF έληξε και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και η χώρα βρίσκεται πλέον χωρίς χρηματοδοτική κάλυψη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί το δημοψήφισμα.
-Να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου κάλεσε τους πολίτες ο Τσιπρόφσκι , επισημαίνοντας ότι έτσι θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβερνήσεως, με στόχο μία καλύτερη συμφωνία. «Δεν έχω κρυφό σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ», είπε.                                                         Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κούβα αποκατέστησαν  επίσημα τις διπλωματικές τους σχέσεις.

2020. Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος γα την τροποποίηση ου ρωσικού συνάγματος. Ψήφισε 67,88% και υπέρ τάχθηκε το 77.92%. κατά ήταν το 21,27%.

‎ Μιτροφάνοβα: Εάν η απέλαση των 70 Ρώσων διπλωματών δεν ακυρωθεί μέχρι αύριο, θα προτείνω το κλείσιμο της πρεσβείας ...

 

Η πρέσβειρα της Ρωσίας στη Βουλγαρία Ελεονώρα Μιτροφάνοβα έστειλε ΝΟΤΑ στο βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών ότι εάν η απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να απελάσει τους 70 Ρώσους διπλωμάτες δεν ανατραπεί μέχρι την Παρασκευή μέχρι τις 12:00, η ρωσική Πρεσβεία θα κλείσει.

Βουλγαρία: Οι πρόωρες εκλογές περιμένουν

 

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ θα της αναθέσει αύριο την πρώτη εντολή για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας  το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» ,Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, οι δυνατότητες σχηματισμού νέας κυβέρνησης σε αυτό το κοινοβούλιο δεν έχουν εξαντληθεί.

ΣΕΒΕΡΝΟΜΑΤΣΕΝΟΝΙΓΙΑ: Η κυβέρνηση συνεδριάζει, απόψε για να εξετάσει τη νέα γαλλική πρόταση


 

Η 57η σύνοδος της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας θα πραγματοποιηθεί στις 8:15 μ.μ. Αν και η κυβερνητική δήλωση δεν διευκρινίζει τι θα συζητηθεί, είναι βέβαιο ότι η έκτακτη σύνοδος έχει προγραμματιστεί για να εξοικειωθεί η κυβέρνηση με τη νέα γαλλική πρόταση για την επίλυση της διαφοράς με τη Βουλγαρία και την έναρξη των διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ, οι οποίες έφτασαν σήμερα στα Σκόπια. Μετά τη διεξαγωγή της συνεδρίασης, η κυβέρνηση θα ενημερώσει το κοινό, πρόσθεσε η δήλωση. 

Επί Τροχάδην

 


ΣΟΦΙΑ. Σε κλειστή συνεδρίαση της Βουλής μίλησαν ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός Κύριλ Πετκόφ και οι επικεφαλής των ειδικών υπηρεσιών ασφαλείας σε σχέση με την απέλαση των 70 Ρώσων διπλωματών και προσπάθησαν να αποδώσουν στις «υπηρεσίες», την αμερικανική εντολή . Ο Πετκόφ είπε στους βουλευτές ότι η απόφαση δεν ήταν δική του, αλλά «ήταν αποτέλεσμα μακράς διαδικασίας», η οποία, «ξεκίνησε τον Μάρτιο» και  «συμμετείχαν οι ειδικές υπηρεσίες».

Η Ντεσισλάβα Ατανάσοβα, του ΓΚΕΡΜΠ, μετα τη συνεδρίαση είπε ότι ο (δειλός) Κύριλ Πετκόφ «προσπάθησε να κρυφτεί «πίσω από κάποιες αναφορές και κάποιους υπαλλήλους ». Όπως είπε, «κανείς δεν κατάλαβε το πώς πάρθηκε η απόφαση».Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του ηγέτη του κόμματος Αναγέννηση Κονσταντίν Κονσταντίνοφ, που είπε στους δημοσιογράφους οτι « οι βουλευτές δεν άκουσαν τίποτα συγκεκριμένο». Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, που ζήτησε την κατεπείγουσα ακρόαση του Πετκόφ. αρνήθηκε να σχολιάσει τα όσα ακούστηκαν. Το ΒΣΚ αποχώρησε από τις συνομιλίες με το «Συνεχίζουμε την αλλαγή» για νέα κυβέρνηση λόγω της απόφασης του πρωθυπουργού Κίριλ Πετκόφ να εκδιώξει τους 70 Ρώσους διπλωμάτες.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς  μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ, ανέφερε πως οι αρχές της Πρίστινα σχεδιάζουν γενική επίθεση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου και έχουν υποστήριξη από τις χώρες του Κουϊντέτου κουίντε. Ο Βούτσιτς, ο οποίος απευθύνθηκε μόνος του  στους δημοσιογράφους αντί για κοινή συνέντευξη  με τον Λάιτσακ, ανέφερε πως η Πρίστινα είχε δώσει στους Σέρβους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να ταξινομήσουν τα  οχήματα με τις δικές της πινακίδε. Η ουσία είναι ότι η Δύση τους να κάνουν οτιδήποτε τους έρχεται στο μυαλό ακόμα και αν δεν έχει καμία σχέση με το νόμο, και πολύ λιγότερο με τη δικαιοσύνη, είπε ο Βούτσιτς. «Όταν μιλούν για την Ουκρανία, το στόμα τους είναι γεμάτο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και όταν αναφέρονται στη Σερβία ξεχνούν και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε, και τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι «ονειρεύεται ότι  βρίσκεται στη θέση του Ζελένσκι.  Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε επίσης πως το βασικό ζήτημα είναι «ποιος είναι αυτός που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο». Ο Βούτσιτς είπε επίσης πως υπάρχει μια, πέμπτη χώρα που αποφάσισε πρόσφατα να αποσύρει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ντριτάν   Αμπάζοβιτς και των υπουργών που τον συνοδεύουν  ήταν η αρχή μιας επιτυχούς συνεργασίας. Ο Αμπάζοβιτ είπε ότι στο εξής οι ΟΛΟΙ οι βουλευτές  του Μαυροβουνίου όπως και ΟΛΟΙ οι πολίτες θα εισέρχονται ελεύθερα στη Σερβία.  Ο Αμπάζοβιτς προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Σερβίας  να επισκεφθεί το Μαυροβούνιο και κάλεσε του Σέρβους πολίτες να κάνουν διακοπές στο Μαυροβούνιο: «Είστε περισσότερο από ευπρόσδεκτοι στο αδελφικό σας Μαυροβούνιο», είπε ο Σίπταρος. ‎Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε ότι η Σερβία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο θα πρέπει να συμφωνήσουν για την κοινή χρήση του υδροηλεκτρικού δυναμικού, ειδικά όταν πρόκειται για τον υδροηλεκτρικό σταθμό «Buk Bijela», προκειμένου να παρασχεθεί πρόσθετη ενεργειακή ανεξαρτησία και σταθερότητα στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι ελπίζει πως « το έργο δεν θα σταματήσει για πολιτικούς λόγους».‎

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το σχέδιο του «Κονκορδάτου» με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία προκαλεί αντιδράσεις.Αφού ο πρωθυπουργός Αμπάζοβιτς δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι του SDP και του DPS γνώριζαν το περιεχόμενο του σχεδίου της συμφωνίας και δεν εξέφρασα διαφωνίες , οι εκπρόσωποι των κομμάτων απάντησαν ότι «δεν γνώριζαν το περιεχόμενο του εγγράφου» και προέτρεψαν τον Αμπάζοβιτς να παραιτηθεί και να γίνουν εκλογές. τον Αμπάζοβιτς . Το Δημοκρατικό Μέτωπο δήλωσε ότι «αποδέχεται και εγκρίνει ότι αποδέχεται και εγκρίνει η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Ρουμανία μπορεί να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη και πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή, καθώς και ένας διάδρομος διαμετακόμισης  φυσικού  αέριου και πράσινης ενέργειας από την Κασπία Θάλασσα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας  Βιργίλιος Ποπέσκου. Το Βουκουρέστι είναι μεταξύ των πέντε πιο μολυσμένων πρωτευουσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει έκθεση της διακυβερνητικής ομάδας εμπειρογνωμόνων για την κλιματική αλλαγή. Οι πρώτες τέσσερις πιο μολυσμένες πρωτεύουσες είναι η Βαρσοβία, το Ζάγκρεμπ, η Αθήνα και η Σόφια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το πακέτο βοήθειας ύψους 60,7 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των μεταφορέων της Ρουμανίας, που έχουν πληγεί από την κρίση, που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. ‎

 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας τηςΡεπούμπλικας Σέρπσκα, Αλέν Σεράνιτς, δήλωσε ότι το Σύνταγμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  δεν ορίζει ότι το επίπεδο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης έχει αρμοδιότητα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.‎ ‎Ο πρωθυπουργός της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα Ράντοβαν Βίσκοβιτς δήλωσε ότι η Σέρπσκα άρχισε να δημιουργεί τον δικό της Οργανισμό Φαρμάκων όταν ο  Οργανισμός Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης απαγόρευσε τη χρήση οξυγόνου στον τομέα της υγείας της Σέρπσκα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, πράξη που  ήταν  επίθεση στην υγεία των κατοίκων της Σέρπσκα  και την συνέκρινε με την τρομοκρατία.‎

 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, τόνισε στο «Θέμα της Ημέρας» της Τ/Ο «Sitel» ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα αυξηθεί στην πραγματικότητα κατά 18% και οι άνθρωποι τον χειμώνα που ερχεται θα κάψουν ό,τι μπορούν να βρουν για να ζεσταθούν . Ο Μίτσκοσκι τόνισε ότι το νέο μοντέλο τιμολόγησης θα βλάψει τους πολίτες διπλά. Μία φορά άμεσα με την πληρωμή των λογαριασμών και τη δεύτερη μέσω του προϋπολογισμού, καθώς θα πρέπει και πάλι να δωθούν  150 με 200 εκατομμύρια  ευρώ σε επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό . Σήμερα θα συζητηθεί στην Βουλή. η πρόταση μομφής που κατέθεσε στις 30 Μαΐου , το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ, (VMRO-DPMNE) κατά του Προέδρου του Σώματος Ταλάτ Τζαφέρι . ‎

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσα είπε σήμερα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι ο Αμερικανός ηγέτης είπε τα καλύτερα λόγια για την Αλβανία. Άκουσα τα καλύτερα λόγια από τον Πρόεδρο Μπάϊντεν για την Αλβανία και τον ρόλο της στον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΝΑΤΟ, έγραψε ο Ράμα. Σε μήνυμά του στο Twitter, ανέφερε επίσης ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ζήτησε να προσκληθεί αμέσως το Κοσσυφοπέδιο στον μηχανισμό της Σύμπραξης για την Ειρήνη

Ο Κορωνοϊός στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία

 

Στη Σκιπερία, δεν αναφέρθηκε νέος θάνατος ασθενούς τις τελευταίες 24 ώρες. Στην Κλινική Λοιμωδών στα Τίρανα νοσηλεύονται 21 ασθενείς από 19 χθες. Οι Λοιμώξεις νίκησαν τις Αναρρώσεις με 581-217. Τις τελευταίες 24 ώρες , καταγράφηκαν 581  νέα κρούσματα , από τα 1534 τεστ που πραγματοποιήθηκαν.  Θετικότητα 35, 87% από 35,78% , 24,59% και  34,34% τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Στα Τίρανα εντοπίστηκαν τα 329. 45 στο Φιέρι και 23 στη Λέζα. Τα υπόλοιπα σε 33 Δήμους.  Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας υπάρχουν πλέον 2.528 ενεργά κρούσματα  κορωνοϊού  από 2164  χθες. Το τελευταίο 24ωρο, 217 από τα κρούσματα  ανέρρωσαν, ανεβάζοντας τον αριθμό των αποθεραπευμένων από την έναρξη της επιδημίας σε 274.271.

Στο Μαυροβούνιο , χθες  πέθανε λόγω  του ΚΟΒΙΝΤ, ένας ασθενής. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τη λοίμωξη, από την αρχή της πανδημίας, αυξήθηκε σε 2729.‎  Από τα 980 τεστ που έγιναν, εντοπίστηκαν  221 κρούσματα . 5 περισσότερα από χθες.  Τα 77 στην Ποντγκόριτσα,  26 στο Νίκσιτς  και από 19 στο Κότορ και το Μπαρ. Τα υπόλοιπα σε 12 άλλους Δήμους. Θετικότητα 22,55% από 20,69%, 22,65% και 24,67% τις αμέσως προηγούμενες ημέρες .  145 από τους  ασθενείς έγιναν καλά . Τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν σε 1247 από 1171.   

Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, στις περιοχές υπό τον υγειονομικό έλεγχο της Πρίστινα, καταγράφηκαν  177 νέα κρούσματα. Εξετάστηκαν 986. Θετικότητα 17,95% από  30,77% χθες. (Λόγω των πολύ λίγων τεστ) .  Τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού είναι 486 από 322 χθες .

Στη Βουλγαρία, έγιναν 4.244 τεστ, από τα οποία 532 απέβησαν θετικά. 17 λιγότερα από χθες. Τα 160 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Σόφια. 55 στη  Φιλιππούπολη , 48  στο Μπουργκάς, και 37 στη Βάρνα . Τα υπόλοιπα σε 23 Δήμους. Θετικότητα 12,53% από 11,97% από 11,16% τις αμέσως προηγούμενες ημέρες Από τα  νέα κρούσματα το 42 %  ήσαν πλήρως εμβολιασμένα άτομα. 37 από τα νέα κρούσματα, (ποσοστό 6,95%) χρειάστηκαν εισαγωγή   σε νοσοκομείο.  Ο συνολικός αριθμός των ασθενών που ενοσηλεύοντο χθες ήταν 341 από 339   . Στις ΜΕΘ  βρισκόντουσαν 30 ασθενείς,  από 26 χθες  .Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 59.970.Τις τελευταίες 24 ώρες αποθεραπεύτηκαν 577 ασθενείς  και   πέθαναν δυο . Ο αριθμός των θυμάτων από την αρχή της Πανδημίας είναι  37.251.

 Στη Σεβερνοματσεντόνιγια, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες δεν αναφέρθηκε ούτε ένας θάνατος  λόγω του ΚΟΒΙΝΤ .  Από τα 1.261 τεστ που  διενεργήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες,  επιβεβαιώθηκαν 148 νέα κρούσματα. 20 λιγότερα από χθες. Τα 40 (27.02%%) ήταν επαναλοιμώξεις.  Στα Σκόπια καταγράφηκαν τα 93  από τα νέα κρούσματα. Στο Μοναστήρι 11 .Τα υπόλοιπα σε 16 άλλους Δήμους  .  Η θετικότητα των τεστ  ήταν 11,73% από 15,26% από χθες.  Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, ανακοινώθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν 45 ασθενείς, και καταγράφηκε αναδρομικά ως ΚΟΒΙΝΤ, ο θάνατος ενός ασθενούς 84 ετών που πέθανε στις 27 Ιουνίου στο σπίτι του.  Ο  αριθμός των θυμάτων της Πανδημίας αυξήθηκε σε 9.323. Ο  αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε σε 750 από 648.

 

Στη Σερβία, τις τελευταίες 24 ώρες  δεν αναφέρθηκε θάνατος  ασθενούς λόγω του ΚΟΒΙΝΤ , με αποτέλεσμα η θνησιμότητα να μειωθεί σε 0,79% από 0,80% . ‎Από την έναρξη της επιδημίας, έχουν καταγραφεί 2.028.482 κρούσματα λοίμωξης από τον Κορωνοϊό και 16.125 ασθενείς έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα της λοίμωξης .‎ Από το σύνολο των 7.490 τεστ που έγιναν χθες, επιβεβαιώθηκαν 876  νέα κρούσματα. 66 περισσότερα από χθες.  H θετικότητα των τεστ ήταν 11,62% από  9,71% και  9,86%, τις αμέσως προηγούμενες ημέρες . Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται  97 ασθενείς από 98 χθες.  Διασωληνωμένοι είναι οι 7 ενώ χθες ήσαν 8.

 Στην Ομοσπονδία  της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, (FBiH), τις τελευταίες 24 ώρες, εξετάστηκαν συνολικά 393 δείγματα από τα οποία επιβεβαιώθηκαν 38 νέα  κρούσματα, σε 8 από τα 10 καντόνια της Ομοσπονδίας. Η Θετικότητα των τεστ ήταν 9,67% από 8.95% και  8,54 %, τις αμέσως προηγούμενες ημέρες  . Τις τελευταίες 24 ώρες, δεν αναφέρθηκε  θάνατος  ασθενούς  από τον KOBINTΣτη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν  13 νέα κρούσματα . 7 άνδρες και 6 γυναίκες. Ζήτησαν να εξεταστούν 74 άτομα. Στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας  δεν  αναφέρθηκαν  θάνατοι λόγω της λοίμωξης από τον  ΚΟΒΙΝΤ . Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 28 ασθενείς με ΚΟΒΙΝΤ από τους οποίους κανείς δεν είναι διασωληνωμένος.

 Στη Ρουμανία, το επόμενο δελτίο θα εκδοθεί την προσεχή Δευτέρα.

 

Η 30η Ιουνίου στην Ιστορία

Η 30η Ιουνίου είναι η 181η ημέρα του έτους Απομένουν 184 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου.

763. Διεξήχθη η πολύνεκρη μάχη της Αγχιάλου κατά την οποία οι Βυζαντινοί που διοικούσε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ε' νίκησαν τους Βούλγαρους. Και οι δυο είχαν μεγάλες απώλειες .

1397. Η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία υπέγραψαν την Ένωση του Καλμάρ, υπό τη Βασίλισσα Μαργαρίτα.


1409. Η μάχη του Κάλιαρι, μεταξύ των οπαδών της Δημοκρατίας της Σαρδηνίας και των δυνάμεων του Βασλείου Καταλονίας –Αραγώνος που έληξε με νίκη των Καταλανών που κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο να κατακτήσουν το νησί μετά από σχεδόν εκατό χρόνια προσπαθειών.

1422. Ο στρατός του Δούκα του Μιλάνου νίκησε τη δύναμη της Παλαιάς Ελβετικής Ομοσπονδίας, στη μάχη του Αρμπέντο εδραιώνοντας την κυριαρχία του Μιλάνου στις νότιες περιοχές των Άλπεων Μπελλιντσόνα και Λεβεντίνα.

1520. Κατά τη θλιβερή νύχτα («νότσε τρίτσε»), οι Αζτέκοι αιφνιδίασαν στην Τενοτστιτλάν τις δυνάμεις τον Κονκισταδόρες και τους κατέσφαξαν αλλά ο Κορτές και αρκετοί άντρες του καταφέρνουν να διαφύγουν.

1544. Άλωση των Αιολίδων Νήσων στη νότια Τυρρηνική Θάλασσα, από το Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα. Ο οθωμανικός στόλος από 180 πλοία επιτέθηκε στα νησιά και αιχμαλώτισε όλους τους επιζώντες, (περίπου 9.000 άτομα μόνο στο Λίπαρι) και τους πούλησε ως σκλάβους, με αποτέλεσμα τα νησιά να ερημώσουν. Αργότερα οι Αραγονέζοι της Σικελίας έστειλαν στις Αιολίδες για μόνιμη εγκατάσταση οικογένειες από τη Σικελία, την Καλαβρία και την Ισπανία.


1559. Ο βασιλιάς Ερρίκος Β΄ της Γαλλίας τραυματίστηκε θανάσιμα σε κονταρομαχία εναντίον του Γκαμπριέλ, κόμη του Μοντγκόμερι και πέθανε 10 ημέρες μετά. Ο θάνατος του προκάλεσε την απαγόρευση του σπορ των Κονταρομαχιών.


1570. Κατά τον 4ο Τουρκο-βενετικό πόλεμο αγήματα του βενετικού στόλου από 25 γαλέρες υπό τον ναύαρχο Μάρκο Κονερίνι, με την βοήθεια των Μανιατών άρχισαν την πολιορκία του φρουρίου στο Πόρτο Κάγιο που είχε ανεγερθεί από τους Τούρκους το καλοκαίρι του 1568.

1651. Έληξε η μάχη του Μπερεστέτσκο, κατά την οποία οι Τάταροι πρόδωσαν τον Χμελνίτσκι και οι Κοζάκοι υπέστησαν συντριπτική ήττα από τους Πολωνούς που αιχμαλώτισαν τον Μπογκντάν Χμελνίτσκι.




1736. Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμος του 1735-1739 στις 19/30 Ιουνίου παραδόθηκε στους Ρώσους το φρούριο του Αζώφ.

1758Kατά τη διάρκεια του τρίτου πολέμου Σιλεσίας που έγινε στο πλαίσιο του επταετούς πολέμου 12000 άνδρες των Αψβούργων επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά κοντά στο χωριό Ντομασόβ της Τσεχίας, σε ένα σώμα 30000 Πρώσων που μετέφερε εφόδια και ενισχύσεις στο Βασιλιά Φρειδερίκο τον Μέγα που πολιορκούσε το Όλομουτς. Οι Αυστριακοί κατέστρεψαν τη φάλαγγα των Πρώσων που είχαν 2,000 νεκρούς και 1,500 αιχμαλώτους. Η αυστριακή νίκη έσωσε το Όλομουτς και ο Πρωσικός στρατός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Μοραβία.


1764. Εμφανίστηκε το τέρας της Ζεβοντάν που επιτέθηκε σε μια βοσκοπούλα στην που κατάφερε να επιβιώσει επειδή την υπερασπίστηκαν τα σκυλιά της, δίνοντάς της χρόνο να καταφύγει ανάμεσα στα βόδια της, που κράτησαν μακριά το τέρας με τα κέρατά τους. Η κοπέλα έφτασε τελικά στο χωριό σώα και διηγήθηκε στους έκπληκτους χωρικούς το συμβάν. Σύμφωνα με την περιγραφή της, της επιτέθηκε ένα ζώο που έμοιαζε με λύκο αλλά ήταν πολύ μεγαλύτερο. Στους επόμενους μήνες, το Τέρας που τρομοκράτησε τη Γαλλία σκότωσε περίπου 100 ανθρώπους κυρίως γυναίκες και παιδιά.

1793. Ο Ροβεσπιέρος απομάκρυνε από τους ορεινούς τους «λυσσασμένους» Ζακ Ρου, και Τεοφίλ Λεκλέρκ.

1800. Ο Αλή πασάς, επικεφαλής 10-15 χιλιάδων Τουρκαλβανών στρατιωτών εμφανίστηκε στις περιοχές των σουλιωτικών χωριών.

1810. Η Γαλλία αγόρασε το Πριγκιπάτο της Βηρυττού στην τιμή των 15 εκατομμυρίων φράγκων από το Βασίλειο της Βαυαρίας.

1848 . Υπό την πίεση των «μαζών» στο Βουκουρέστι παραιτήθηκε η «αντιδραστική» κυβέρνηση υπό τον Μητροπολίτη Νεόφυτο και οι στρατηγοί Οντομπέσκου και Σόλομον υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν από το στρατό και να εγκαταλείψουν την Βλαχία. Σχηματίστηκε η προσωρινή κυβέρνηση της Βλαχίας που αποφάσισε να οργανώσει ένα σώμα εθελοντών που αργότερα θα αποτελούσαν τη βάση του στρατού.

1876. Η Σερβία και το Μαυροβούνιο, σε συμμαχία με τη Ρωσία, κήρυξαν τον πόλεμο στην Τουρκία.

1879. Στην Αίγυπτο καθαιρέθηκε από τον Σουλτάνο ο κεδίβης Ισμαήλ πασάς.



1884 . Στην Αθήνα εγκαινιάστηκε ο σιδηροδρομικός σταθμός Πελοποννήσου, σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ.


1907 O λοχαγός Κοσμάς Δουμπιώτης, ( Καπετάν Αμύντας) και οι άνδρες του εξόντωσαν τη συμμορία του διαβόητου αρχικομιτατζί Κασάπτσε ή Χαψάσκι ,
ο οποίος είχε παγιδεύσει τον Τέλλο Άγρα και τον οποίο κρέμασε στις 7 Ιουνίου, αφού τον βασάνισε απάνθρωπα και τον έσερνε ημιθανή στα γύρω χωριά για να κατατρομοκρατηθεί ο ντόπιος ελληνικός πληθυσμός!

1908. Στην ανατολική Σιβηρία, από την πτώση κομήτη ή αστεροειδούς που προκάλεσε σεισμό που έγινε αισθητός και στην Κεντρική Ευρώπη κάηκε η περιοχή του ποταμού Τουγκούνσκα. (Περισσότερα από 2.000 τετρ. χλμ. δάσους)


1913. Το πρωί της 30ης Ιουνίου/13ης Ιουλίου μία ίλη ιππικού της 10ης Μεραρχίας του βουλγαρικού στρατού, με επικεφαλής τους ταγματάρχες Μπίρνεφ και Σιμεόνοφ, συνεπικουρούμενη από ένα τάγμα πεζικού και ομάδες κομιτατζήδων, κύκλωσε το Δοξάτο 9 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Δράμας. Οι επιδρομείς έσφαξαν αδιακρίτως όσους είχαν απομείνει στο χωριό. Στη συνέχεια περιέλουσαν με πετρέλαιο τα σπίτια και τα παρέδωσαν στις φλόγες. Ο τραγικός απολογισμός των βουλγαρικών ωμοτήτων στο Δοξάτο ήταν 650 νεκροί , ενώ 240 σπίτια και 80 καταστήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Οι βουλγαρικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους Σέρβους στη Μπρεγκάλνιτσα. Έτσι ξεκίνησε ο Β 'Βαλκανικός Πόλεμος, που διήρκεσε ένα μήνα. Η Βουλγαρία επηρεαζόμενη από την Αυστρο-Ουγγαρία ήθελε να απαγάγει καταλάβει τη «Μακεδονία του Βαρδάρη».
Τουρκική εισβολή από τα ΝΑ στη Βουλγαρία. Ανακλήθηκε από τη Σόφια, ο πρέσβης της Ρουμανίας. Το γερμανικό Ράιχσταγκ ψήφισε το νομοσχέδιο της άμυνας, που προέβλεπε σταδιακή αύξηση του στρατού.



1916. 30 Ιουνίου/13 Ιουλίου. Μεγάλη Πυρκαγιά στο Τατόι.

1925. Η κυβέρνηση του Θ. Πάγκαλου εμφανίστηκε στην Εθνοσυνέλευση, ανέγνωσε τις «προγραμματικές δηλώσεις» της, και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο Πάγκαλος διακηρυξε: «Δι' ημάς δεν υπάρχει βενιζελισμός ή κωνσταντινισμός, διότι δεν υπάρχουν πλέον τα εκπροσωπούντα τα δυο ταύτα κόμματα πρόσωπα.
Ο μεν Βενιζέλος απέθανε πολιτικώς, ο δε Κωνσταντίνος φυσιολογικώς».
Η κυβέρνηση έλαβε 185 ψήφους και καταψηφίστηκε μόνο από 14 βουλευτές. Ακόμη και «ο πατέρας της Δημοκρατίας» πίστεψε τις διαβεβαιώσεις του Πάγκαλου ότι... δε θα κηρύξει δικτατορία και τον υπερψήφισε! Από την ψηφοφορία απέσχαν τα Κόμματα των Προοδευτικών και Συντηρητικών Φιλελευθέρων (Καφαντάρης - Μιχαλακόπουλος). Στη συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση ο Θ. Σοφούλης όρθωσε το ανάστημά του και την καταδίκασε.
Με ιδιαίτερη σφοδρότητα επιτέθηκε στο Θ. Πάγκαλο ο δημοκρατικός πληρεξούσιος Π. Καρασεβδάς. Στη συνέχεια η Εθνοσυνέλευση συγκρότησε 30μελή Επιτροπή την οποία «εξουσιοδότησε» να ψηφίσει το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο. Η Εθνοσυνέλευση θα κυρώσει τελικά το νέο Σύνταγμα και από 1ης Νοεμβρίου θα μετατρεπόταν σε απλή Βουλή και η θητεία της θα έληγε στις 31 Δεκεμβρίου.

1930. Υπογράφηκε η 3η Αγγλο-ιρακινή συνθήκη που άνοιξε το δρόμο για την ανεξαρτησία του Ιράκ. Συνεχίστηκε όμως η Βρετανική στρατιωτική παρουσία και η πρόσβαση των Ρότσιλντ στο πετρέλαιο της χώρας. Αποχώρησαν από τη Ρηνανία τα Γαλλικά στρατεύματα. Ιδρύθηκε η Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

1934. Ο Αδόλφος Χίτλερ με τη συμπαράσταση των Χέιντριχ , Χίμλερ, Γκέρινγκ, διέταξε τα ΕΣ-ΕΣ και την Γκεστάπο να συλλάβουν τα ηγετικά στελέχη των «Φαιοχιτώνων». Συνελήφθησαν ο Ερνστ Ρεμ, ο Γκρέγκορ Στράσσερ, ο Στάϊνχουμπερ, ο Βόλφ και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι των Ταγμάτων Εφόδου. Που εκτελέστηκαν στις 2 Ιουλίου.

1936. Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ Α΄ απεύθυνε στην Κοινωνία των Εθνών έκκληση για βοήθεια ενάντια στην εισβολή της Ιταλίας στη χώρα του. Η Κοινωνία των Εθνών διέταξε κυρώσεις κατά της Ιταλίας, που δεν εφαρμόστηκαν.

1937. Η Τράπεζα της Γαλλίας εγκατέλειψε τον κανόνα του Χρυσού.

1940. Οι Γερμανοί κατέλαβαν τα νησιά της Μάγχης.

1944. Η μάχη των Αγίων Θεοδώρων στην Παραμυθιά ανάμεσα στο ΙΙ/16 Τάγμα του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου ( ΕΔΕΣ) και τους Τσάμηδες
Η επίθεση των ενόπλων Τσάμηδων εκδηλώθηκε την 0530 ώρα της 30ης Ιουνίου επί της κατευθύνσεως από Μενίνα προς Αγίους Θεοδώρους. Προηγούντο δύο Γερμανικά αυτοκίνητα έλκοντα ένα Πυροβόλο των 47 και Δέκα περίπου αυτοκίνητα πλήρη στρατιωτών. Η μάχη των Αγίων Θεοδώρων ήταν η πρώτη μάχη εκ παρατάξεως σε πεδινή περιοχή που έδωκαν οι ανταρτικές ομάδες.
Ο άφθαστος ηρωισμός των εμπειροπολέμων ανδρών του ΙΙ/16 Τάγματος έγραψε σελίδες δόξας και ηρωισμού. Το Τάγμα είχε ένα νεκρό, τον αντάρτη του 5ου Λόχου Κοντό Σωτήριο, και 5 τραυματίες, τους αντάρτες Σιώχο Παναγιώτη, Παπαδόπουλο Νικόλαο, Δημητρίου Φώτιο, Τάχια Βασίλειο και Σακαντέμη Ιωάννη. Στο Κεφαλόβρυσο, κάτωθεν του πλατάνου, ανευρέθηκαν μετά την λήξη της μάχης 30 Γερμανοί νεκροί. Άλλοι 6 νεκροί Γερμανοί περισυλλέγησαν εκ του πεδίου της μάχης. Οι Γερμανοί είχαν και 42 τραυματίες. Επί του πεδίου της μάχης περισυλλέγησαν υπό των ανταρτών σαν λάφυρα 2 αυτοκίνητα, 1 αντιαρματικό πυροβόλο, 2 ασύρματοι, 5 οπλοπολυβόλα, 10 κτήνη, 35 τυφέκια μάουζερ. 1946. Προκηρύχθηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, (ΦΕΚ Α΄ 205), το Δημοψήφισμα με το ερώτημα της επανόδου του Βασιλιά Γεωργίου Β΄ στην Ελλάδα ή όχι καθώς και μια μια τρίτη επιλογή υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.
1948. Μετά τον σεισμό της 22ας Απριλίου των 6,3 Ρίχτερ,σεισμός 6,4 Ρίχτερ επληξε τη Λευκάδα με επίκεντρο στα βόρεια του νησιού. 7 νεκροί και 100 τραυματίες. Οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στα χωριά ,Τσουκαλάδες, Άγιος Νικήτας, Δρυμώνας, Καλαμίτσι και Εξάνθεια. Στην πρωτεύουσα κατεστράφησαν τελείως ή κατέστησαν ακατοίκητοι περί τας 280 οικίες και 880 περίπου υπέστησαν κατά το μάλλον ή ήττον σοβαράς ζημίας. Συνολικά στο νησί έπεσαν 1209 σπίτια και 1869 υπέστησαν σημαντικές ζημίες.

1949. Σχηματίστηκε η κυβέρνηση Αλέξανδρου Διομήδη. σύνθεση της κυβέρνησης ήταν: Αλέξανδρος Διομήδης πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Τσαλδάρης Α΄ Αντιπροέδρος Κυβερνήσεως και υπουργός Εξωτερικών Σοφοκλής Βενιζέλος Β΄ Αντιπροέδρος Κυβερνήσεως και υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου Παναγιώτης Κανελλόπουλος υπουργός Στρατιωτικών Γεώργιος Μελάς υπουργός Δικαιοσύνης Φωκίων Ζαΐμης υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ρέντης υπουργός Δημοσίας Τάξεως Κωνσταντίνος Τσάτσος υπουργός Θρησκευμάτων και Παιδείας Στέφανος Στεφανόπουλος υπουργός Συντονισμού Δημήτριος Χέλμης υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαύρος υπουργός Εθνικής Οικονομίας εις ον ανατίθεται προσωρινά η άσκησις καθηκόντων υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Σταύρος Νικολαΐδης υπουργός Δημοσίων Έργων Πάνος Χατζηπάνος υπουργός Μεταφορών Εμμανουήλ Παπαδογιάννης υπουργός Ανοικοδομήσεως Δημήτριος Βουρδουμπάς υπουργός Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων, και Τηλεφώνων Χρήστος Γουλόπουλος υπουργός Γεωργίας Κωνσταντίνος Ροδόπουλος υπουργός Υγιεινής Κωνσταντίνος Καραμανλής υπουργός Κοινωνικής Προνοίας Ευάγγελος Αβέρωφ υπουργός Εφοδιασμού και Διανομών Εμμανουήλ Μαρινάκης υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Εμμανουήλ Λουλακάκης υπουργός Εργασίας Γεράσιμος Βασιλειάδης υπουργός Ναυτικών Αριστείδης Πρωτοπαπαδάκης υπουργός Αεροπορίας Μιχαήλ Αιλιανός υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου.Υφυπουργός Τύπου και Πληροφοριών Βασίλειος Στεφανόπουλος.Κωνσταντίνος Κορόζος υπουργός Γενικός Διοικητής Βορείου Ελλάδος.


1950. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν έδωσε την εντολή αμερικανικά στρατεύματα που στάθμευαν στην Ιαπωνία να βοηθήσουν τη Δημοκρατία της Κορέας.

1955. Ανακοινώθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον Άγγλο πρωθυπουργό Άντονι Ίντεν η πρόσκληση προς την Ελλάδα και τη Τουρκία σε τριμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.


1958. Εφονεύθη υπό τουρκοκυπρίων παρά την Παλλουριώτισσα ο Ανδρέας Αναστασίου 42 ετών εκ Λευκωσίας.

1960. Η Δημοκρατία του Κονγκό ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από το Βέλγιο.

1964.Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών έδωσε εντολή στον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη να διακόψει το ανακριτικό του έργο για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη μέχρις ότου αποφανθεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επί της αίτησης εξαιρέσεώς του. 1965. Αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη χρηματοδότηση της Κοινης Αγροτικής Πολιτικής ,Εναρξη της πρώτης μεγάλης κρίσης της ΕΟΚ με τηναποχή των Γάλλων Υπουργών από τα Συμβούλια..

1967. Έληξε στο Βουκουρέστι η 11η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε.

1968.Στη Γαλλία, η προεδρική πλειοψηφία κατέλαβε 354 από τις 456 έδρες της Εθνοσυνέλευσης στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. 1970. Στο Λουξεμβούργο , το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία άρχισαν διαπραγματεύσεις για προσχώρηση, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

1971.Τρεις Σοβιετικοί αστροναύτες ο Αντισυνταγματάρχης Γκεόργκι Ντομπροβόλσκι,ο Μηχανικός Πτήσης Βλάντισλαβ Βολκόφ και ο Μηχανικός Ερευνών Βίκτορ Πατσάεφ, έχασαν τη ζωή τους λόγω της αποσυμπίεσης του διαστημοπλοίου . Ο σχεδιασμός του πλοίου δεν περιελάμβανε διαστημικές στολές για το πλήρωμα. Το Σογιούζ ΙΙ, βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη για 570 ώρες και 22 λεπτά.



1972. Αποφασίστηκε από την κυβέρνηση της 21ης Απριλίου, το αυτόματο διαζύγιο.

1990. Ενοποιήθηκαν οικονομικά η Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία.

1992. Η πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μάργκαρετ Θάτσερ έγινε μέλος της Βουλής των Λόρδων με τον τίτλο του βαρόνη του Κέστεβεν.

1993. Στο Αζερμπαϊτζάν, μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, ο Σουράτ Χουσεϊνοφ έγινε πρωθυπουργός και ο Χαιντάρ Αλίεφ Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στην Αθήνα στη Μεγάλη Βρετανία έγινε η Ιδρυτική συγκέντρωση της Πολιτικής Άνοιξης.

1995 . Η μουσουλμανική κυβέρνηση στο Σεράγεβο διέκοψε όλες τις επαφές με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ κατηγορώντας τον για επιεική στάση έναντι των Σέρβων της Βοσνίας.

1996 . Κάτω από ισχυρή πίεση από τη διεθνή κοινότητα και τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Πρόεδρος της Σέρβικης Δημοκρατίας Ράντοβαν Κάραζιτς παραιτήθηκε και μετέφερε τις αρμοδιότητες του στην Αντιπρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς.
Μετά την παραίτηση του Νετσμεντίν Ερμπακάν, ο Μεσιούτ Γιλμάζ ανέλαβε ξανά πρωθυπουργός της Τουρκίας . Εκλέχτηκε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλέχτηκε από το 4ο συνέδριο του Κινήματος ο Κώστας Σημίτης με 53,7% έναντι 45,7% του Άκη Τσοχατζόπουλου.

1997. Κίνα πήρε επίσημα τον έλεγχο του Χονγκ Κονγκ μετά από 156 χρόνια της βρετανικής αποικιοκρατίας.
1998.Αρχισε επίσημα τη λειτουργία της στη Φρανκφούρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
1999. Η Σκωτία μετά από σχεδόν 300 χρόνια ανέκτησε το δικό της κολοβό «κοινοβούλιο».

2003. Ο Σερβοβόσνιος Ζέλικο Μέκιτς, που κατηγορούνταν από το Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στο στρατόπεδο Ομάρσκα κοντά στο Πρίεντορ, παραδόθηκε στις αρχές της Σερβικης Δημοκρατίας και εκδόθηκε στην Χάγη.


2004. Ο Άγγλος Ύπατος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Πάτι Άσνταουν, απομάκρυνε τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας Ντράγκαν Κάλινιτς από τη θέση του και του απαγόρευσε κάθε δημόσια και πολιτική δραστηριότητα. Μαζί με τον Κάλινιτς απαγόρευσε σε 60 στελέχη του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, να ασχολούνται με την πολιτική.

2010. Η Ιρλανδία βγήκε και επίσημα από την ύφεση. Ορκίστηκε η νέα πρόεδρος των Φιλιππίνων, Μπενίνιο Ακίνο. 

2014. Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas τιμωρήθηκε από τις αμερικανικές Αρχές με πρόστιμο 8,97 δισεκατομμυρίων δολαρίων για παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο κατά του Ιράν, του Σουδάν και της Κούβας.

2019 .
Συνάντηση στα σύνορα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορεας ,στο χωριό Πανμουντζόμ,μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν. Για πρώτη φορά, ένας Αμερικανός πρόεδρος πάτησε στο έδαφος της Βόρειας Κορέας.

Ιουνίου 29, 2022

ΟΙ ΚΟΜΙΤΖΑΤΖΗΔΕΣ ΤΟ 1922 ΣΤΗΝ "ΣΕΡΒΙΚΗ" ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ




 

Επί Τροχάδην

 ΣΟΦΙΑ. Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τελικά την ενημέρωση των προϋπολογισμών της Κοινωνικής Ασφάλισης και του Ταμείου Ασφάλισης Υγείας (ΤΑΜΥ). Οι τροπολογίες προβλέπουν τη χορήγηση περίπου 33 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Υγείας, για ιατρικά προγράμματα  και μισθούς ιατρών. Πριν από αυτό, (και πριν από τις κάλπες) οι βουλευτές ψήφισαν  να αυξηθεί  η κατώτατη σύνταξη  στα 238 ευρώ από την 1η Ιουλίου. Οι αποφάσεις θα υπογραφούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  μόλις γυρίσει από την Μαδρίτη, και θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Από το Κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» άρχισαν  διαπραγματεύσεις με τους Ανεξάρτητους που έφυγαν από τον Κόμμα του Σλάβε  για νέα κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποί του Κόμματος  θα συναντηθούν και με εκπροσώπους της Δημοκρατικής Βουλγαρίας  και του ΒΣΚ που συμμετείχαν στον μέχρι τώρα κυβερνητικό συνασπισμό. Ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός Κύριλ Πετκόφ ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία απελαύνει 70 διπλωμάτες υπαλλήλους τις ρωσικής πρεσβείας και διευκρίνισε ότι αυτό έγινε μετά από εισήγηση των μυστικών υπηρεσιών. «Όταν ξένες κυβερνήσεις προσπαθήσουν να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας, θα απαντούμε ξεκάθαρα», είπε ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός. Η πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βουλγαρία Ελεονώρα Μητροφάνοβα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου της επιδόθηκε νότα για την ανάκληση των 70 από τη ρωσική διπλωματική αποστολή στη Βουλγαρία. Οι 70 πρέπει να φύγουν έως τις 3 Ιουλίου. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με τη σειρά του, δήλωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα απαντήσει σε αυτό το εχθρικό βήμα της Βουλγαρίας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Μίλο μετά της συζύγου βρίσκεται στην Μαδρίτη, και ο Ιζνογκούτ, (Αμπάζοβιτς) στο Βελιγράδι. Πίσω «στο Σπίτι» δημοσιεύτηκε το «Κονκορδάτο» που προτείνει η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου να υπογραφεί με τη  Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο βασικός κυβερνητικό εταίρος το Δημοκρατικό Κόμμα των (Άθεων) Σοσιαλιστών (DPS), αντέδρασε με συνέντευξη του  εκπρόσωπου Τύπου του DPS Μίλος Νίκολιτς, που είπε ότι  το κόμμα «υποστηρίζει τη ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ του Κράτους και της εκκλησίας με πολιτισμένο τρόπο που συνεπάγεται την υπογραφή Κονκορδάτου  με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία  που θα προστατεύει τα συμφέροντα του Κράτους του Μαυροβουνίου». «Η διαδικασία έγκρισης της Βασικής Συμφωνίας με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SPC) πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και να εμπλέκει το ευρύ κοινό», ανέφερε το Δημοκρατικό Κόμμα των (Άθεων)  Σοσιαλιστών (DPS), τονίζοντας  ότι «η πρωταρχική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα του κράτους».Σύμφωνα με τον Νίκολιτς, αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι η προφανής σπουδή από την κυβέρνηση να δημοσιεύσει το έγγραφο.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, παρευρίσκεται στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου  θα επαναλάβει τη σταθερή υποστήριξη της Ρουμανίας στην πολιτική «ανοικτών θυρών» του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.Τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας ενέκριναν την Τρίτη, σε κοινή συνεδρίαση, δήλωση για την 25η επέτειο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ρουμανίας και ΗΠΑ. «Οι δύο χώρες» αναφέρει το έγγραφο,»μοιράζονται κοινές αξίες και συμφέροντα, και μια βαθιά δέσμευση για δημοκρατία». Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Νικολάε Τσιούκα, δήλωσε την Τρίτη ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας βρίσκονται επί του παρόντος σε ποσοστό πλήρωσης 41% και η χωρητικότητα αναμένεται να φτάσει το 80% έως την 1η Νοεμβρίου. «Έχει ληφθεί απόφαση σε επίπεδο ΕΕ και κάθε χώρα μέλος πρέπει να ξεκινήσει το χειμώνα στο 80% της αποθηκευτικής της ικανότητας», εξήγησε.  Η Ρουμανική Βουλή των Αντιπροσώπων ήρε τη βουλευτική ασυλία του πρώην σοσιαλδημοκράτη  υπουργού Γεωργίας, Άντριαν Τσεσνόϊου , ο οποίος κατηγορείται από τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς για κατάχρηση εξουσίας. Υπήρξαν 251 ψήφοι "υπέρ" και 25 "κατά".

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Ειδικός Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας Μίροσλαβ Λάϊτσακ δήλωσε ότι το ζήτημα των Αλβανών στη Σερβία δεν έχει αποτελέσει ποτέ μέρος του διαλόγου και ότι εάν το Κοσσυφοπέδιο θέλει να αποτελέσει μέρος του διαλόγου, τότε εναπόκειται στο Κοσσυφοπέδιο να το προτείνει και στη συνέχεια να θα δει εάν η Σερβία συμφωνεί, επειδή οι πλευρές αποφασίζουν τι αποτελεί μέρος της ημερήσιας διάταξης. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ πρόσθεσε ότι «το θέμα αυτό δεν έχει ποτέ προταθεί επίσημα». Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Ζελάλ Σβετσλί, συναντήθηκαν με τους πρεσβευτές των χωρών του «Κουϊντέτου» και τον επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο, Τόμαςς Σουνιόγκο, για να συζητήσουν τις ρυθμίσεις για τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων  και την ενεργειακή συμφωνία, με την Σερβία. Σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του πρωθυπουργού, στη συνάντηση, «συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και η πολιτική κατάσταση στην περιοχή. Συζητήθηκαν διαδικασίες και θέματα που σχετίζονται με το διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας».Ο Κούρτι επανέλαβε  «ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου είναι δεσμευμένη σε διάλογο αρχών, από τον οποίο θα πρέπει να ωφεληθούν οι πολίτες και των δύο χωρών, μέσω νομικά δεσμευτικής συμφωνίας που επικεντρώνεται στην αμοιβαία αναγνώριση».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Στο Παλάτι της Δημοκρατίας εορτάστηκε χθες η ημερα του αγίου Βίτου. (Βίτοβνταν). Ο Πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι «Κανείς δεν μπορεί να γκρεμίσει τη σερβική λαϊκή ενότητα» . Ο Βούτσιτς είπε στους Σέρβους , στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, το Μαυροβούνιο, τη Σεβερνοματσεντόνιγια , την Κροατία και παντού στον κόσμο όπου ζουν ότι κανείς δεν μπορεί να ανατρέψει τη σερβική λαϊκή ενότητα και ότι η Σερβία θέλει να διατηρήσει την ανεξαρτησία της και την Κυριαρχία της.Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα συναντηθεί με τον ειδικό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας  Μίροσλαβ Λάιτσακ στις 7 μ.μ. σήμερα, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του προέδρου. Ο Λάϊτσακ θα βρίσκεται στο Βελιγράδι μέχρι την 1η Μαΐου.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο  πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβατσέβσκι δήλωσε ότι , όσον αφορά την πρόταση της γαλλικής Προεδρίας για άρση του βουλγαρικού βέτο , οι συνομιλίες συνεχίζονται σε επίπεδο ομάδων εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών της Σεβερνοματσεντόνιγια και της Βουλγαρίας, και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση παραμένει στην πρόταση της Γαλλίας που κατατέθηκε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα και ότι μόλις επιτευχθεί μια αποδεκτή πρόταση και από τις δύο πλευρές, θα εμφανιστεί στα θεσμικά όργανα  του κράτους. Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση σήμερα για να συζητήσει τρεις (ήσσονος σημασίας) υποθέσεις . Μετά τους καυγάδες και τα φλιτζάνια του καφέ που πετάχτηκαν η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ολοκλήρωσε «Ευρωπαϊκά¨, σε ήπιο Ουκρανικό κλίμα   τη συζήτηση σχετικά με τις προτάσεις τροποποίησης της νομοθεσίας για τις εργασιακές σχέσεις‎. Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άρτα Μπιλιάλι Ζαντέλι είπε ότι η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε επειδή οι δύο ημέρες συζήτησης που προβλέπονται στο πλαίσιο της κατεπείγουσας διαδικασίας  έχουν λήξει Ο Πρόεδρος του VMRO-DPMNE Χριστιάν Μίτσκοσκι, χαρακτήρισε « Ντροπή για τη δημοκρατία» τα επεισόδια και τόνισε ότι «η κυβέρνηση  προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τη σκληρή ζωή και την προδοσία».

 

 

Ο Κορωνοϊός στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία

Στη Σκιπερία, ,ένας 81χρονος άνδρας από τα Τίρανα έχασε χθες τη μάχη του με τον ΚΟΒΝΤ 19. Με αυτόν,  αριθμός των θυμάτων του ΚΟΒΙΝΤ έγινε 3.498. Στην Κλινική Λοιμωδών στα Τίρανα νοσηλεύονται19 ασθενείς από 18 χθες. Οι Λοιμώξεις πήραν φαλάγγι τις Αναρρώσεις. Νίκησαν με 550-210. Τις τελευταίες 24 ώρες , καταγράφηκαν 550  νέα κρούσματα , από τα 1537 τεστ που πραγματοποιήθηκαν.  Θετικότητα 35,78% από 24,59% και  34,34% τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Στα Τίρανα εντοπίστηκαν τα 340. Μεταξύ των νέων κρουσμάτων η πλήρως εμβολιασμένη  αρσιβαρίστρια Ευαγγελία Βελή που ζει στην Ελλάδα.  Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας υπάρχουν πλέον 2164  ενεργά κρούσματα  κορωνοϊού 1825. 339 περισσότερα από χθες. Το τελευταίο 24ωρο, 210 από τα κρούσματα  ανέρρωσαν, ανεβάζοντας τον αριθμό των αποθεραπευμένων από την έναρξη της επιδημίας σε 274.054.

Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, στις περιοχές υπό τον υγειονομικό έλεγχο της Πρίστινα, καταγράφηκαν  64 νέα κρούσματα. Ζήτησαν να εξεταστούν 208. Θετικότητα 30,77%.  Τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού είναι322 .

Στο Μαυροβούνιο , χθες  πέθαναν λόγω  του ΚΟΒΙΝΤ, τρεις ασθενείς. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τη λοίμωξη, από την αρχή της πανδημίας, αυξήθηκε σε 2728.‎  Από τα 1044 τεστ που έγιναν, εντοπίστηκαν  216 κρούσματα . Τα 76 στην Ποντγκόριτσα,  24 στο Κότορ, 23 στο Μπαρ  και 22 στην Μπούντβα . Τα υπόλοιπα σε 11 άλλους Δήμους. Θετικότητα 20,69% από 22,65% και 24,67% χθες και προχθές .  112 από τους  ασθενείς έγιναν καλά . Τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν σε 1171 από 1071.  

 Στη Σεβερνοματσεντόνιγια, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες δεν αναφέρθηκε ούτε ένας θάνατος  λόγω του ΚΟΒΙΝΤ .  Από τα 1.01 τεστ που  διενεργήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες,  επιβεβαιώθηκαν 168 νέα κρούσματα. Τα 28 (16,67%) ήταν επαναλοιμώξεις.  Στα Σκόπια καταγράφηκαν τα 91  από τα νέα κρούσματα. Στο Μοναστήρι 12 , στο Καβάνταρτσι, το Τέτοβο και την Αχρίδα από 10. Τα υπόλοιπα σε 14 άλλους Δήμους  .  Η θετικότητα των τεστ της Δευτέρας ήταν 15,26% από 6,25% που καταγράφηκε στο τριήμερο που προηγήθηκε.  Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, ανακοινώθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν 90 ασθενείς. Ο  αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε σε 648 από  570.

Στη Βουλγαρία, έγιναν 4.587 τεστ, από τα οποία 549 απέβησαν θετικά. 46 λιγότερα από χθες. Τα 203 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Σόφια. 67 στο Μπουργκάς, 50 στη Βάρνα και 36 στη  Φιλιππούπολη . Τα υπόλοιπα σε 23 Δήμους. Θετικότητα 11,97% από 11,16% χθες Από τα  νέα κρούσματα το 43 %  ήσαν πλήρως εμβολιασμένα άτομα. 43 από τα νέα κρούσματα, (ποσοστό 7,83%) χρειάστηκαν εισαγωγή   σε νοσοκομείο.  Ο συνολικός αριθμός των ασθενών που ενοσηλεύοντο χθες ήταν 339 από 329  . Στις ΜΕΘ  βρισκόντουσαν 26  ασθενείς,  όσοι  και χθες και προχθές .Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 60.017.Τις τελευταίες 24 ώρες αποθεραπεύτηκαν 1460 ασθενείς  και   πέθαναν δυο . Ο αριθμός των θυμάτων από την αρχή της Πανδημίας είναι  37.249.

Στη Σερβία, τις τελευταίες 24 ώρες  αναφέρθηκε ο θάνατος ενός  ασθενούς λόγω του ΚΟΒΙΝΤ . ‎Από την έναρξη της επιδημίας, έχουν καταγραφεί 2.027.606 κρούσματα λοίμωξης από τον Κορωνοϊό και 16.125 ασθενείς έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα της λοίμωξης. Η θνησιμότητα είναι 0,80%.‎ Από το σύνολο των 8.341 τεστ που έγιναν, επιβεβαιώθηκαν 810 νέα κρούσματα. 59 περισσότερα από χθες.             H θετικότητα των τεστ ήταν 9,71% από  9,86% . Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται  98 ασθενείς από 96 χθες.  Διασωληνωμένοι είναι οι 8 ενώ χθες ήσαν 7.

Στην Ομοσπονδία  της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, (FBiH), τις τελευταίες 24 ώρες, εξετάστηκαν συνολικά 525 δείγματα από τα οποία επιβεβαιώθηκαν 47 νέα  κρούσματα, σε 8 από τα 10 καντόνια της Ομοσπονδίας. Η Θετικότητα των τεστ ήταν 8.95% από 8,54 %  . Τις τελευταίες 24 ώρες, δεν αναφέρθηκε  θάνατος  ασθενούς  από τον KOBINTΣτη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν  16 νέα κρούσματα . 8 άνδρες και 8 γυναίκες. Ζήτησαν να εξεταστούν 84 άτομα. Στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας   αναφέρθηκαν οι  θάνατοι δυο γυναικών μεγάλης ηλικίας λόγω της λοίμωξης από τον  ΚΟΒΙΝΤ . Συνολικά από τα 112.441 κρούσματα που καταγράφηκαν από την αρχή της επιδημίας έχουν πεθάνει  6.384 ασθενείς.‎ Θνησιμότητα 5.67%. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 25 ασθενείς με ΚΟΒΙΝΤ από τους οποίους ενας είναι διασωληνωμένος.


 Στη Ρουμανία, το επόμενο δελτίο θα εκδοθεί την προσεχή Δευτέρα.