Μαΐου 31, 2021

Στη Σκιπερία μόνο 6 νέα κρούσματα. 39 ασθενείς απέμειναν στο άδειο Λοιμωδών

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες από τα 2.325 τεστ που πραγματοποιήθηκαν, εντοπίστηκαν μόνο 6 νέα κρούσματα λοίμωξης από τον Κορωνοιό. Η θετικότητα είναι 0,26% .Τις τελευταίες 24 ώρες, 123 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν , αυξάνοντας τον αριθμό των θεραπευμένων σε 129.431,και μόνο ένας ασθενής 70 ετών από την Κολώνια έχασε την ζωή του Στην Κλινική Λοιμωδών Νόσων υποβάλλονται σε θεραπεία 39 ασθενείς

Στη Σεβερνοματσεντόνιγια μόνο 3 νέα κρούσματα

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες, πραγματοποιήθηκαν 1.325 τεστ και καταγράφηκαν μόνο 3 νέα κρουσματα λοίμωξης από τον Κορωνοϊό Όλα στα Σκόπια. Η θετικότητα είναι 0,22%. 45 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και πέντε πέθαναν.Ένας πέθανε στο σπίτι του και 4 στα νοσοκομεία.Τα θύματα ήταν 50,69,72,72 και 81 ετών. Τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί σε 1.150.

‎ ‎Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη 20 νεκροί και 34 νέα κρούσματα

Στην Ομοσπονδία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , εγιναν 1.203 τεστ εκ των οποίων τα 24 βγήκαν θετικά.Στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας , αναφέρθηκαν 13 νέοι θάνατοι ασθενών. 
Στη Ρεπούμπλικα Σερπσκα επιβεβαιώθηκαν δέκα νέα κρούσματα .‎ και αναφέρθηκαν επτά θάνατοι.

Στο Μαυροβούνιο μόνο 18 νέα κρούσματα. Πέθανε και ένας 84χρονος

 

Στο Μαυροβούνιο την Κυριακή έγιναν 815 τεστ από τα οποία μόνο τα 18 ήταν θετικά. Η θετικότητα ηταν 2,2% .Στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας αναφέρθηκα η ανάρρωση46 ασθενών και ο θάνατος ενός ηλικίας 84 ετών από το Μπιέλο Πόλιε. ‎ Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στο Μαυροβούνιο μειώθηκε σε 832. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 99.623.

Στη Σερβία στο 2,85% η θετικότητα

 

Το τελευταίο 24ωρο, στη Σερβία έγιναν 8.684 τεστ εκ των οποίων το 2,85% ήταν θετικά και επιβεβαίωσαν 248 νέα κρούσματα. Στο νοσοκομεία νοσηλεύονται 661 ασθενείς με ΚΟΒΙΝΤ19 από τους οποίους οι 46 είναι διασωληνωμένοι. Χθες πέθαναν 11 ασθενείς ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της επιδημίας σε 6.865. Το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται σε 0,96%.‎

COVID-19 τέλος στο Κοσσυφοπέδιο, και χωρίς εμβόλια. Τις τελευταίες 24 ώρες έγιναν 2007 τεστ, και μόνο 5 ήταν θετικά. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι.

 Στις περιοχές υπό τον υγειονομικό έλεγχο της Πρίστινα τις τελευταίες 24 ώρες έγιναν 2007 τεστ, από τα οποία μόνο 5 ήταν θετικά. Η μεταδοτικότητα είναι 0,25%  Στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας αναφέρθηκε η ανάρρωση  184 ασθενών με τους οποίους ο αριθμός των θεραπευμένων ανήλθε 102.966. Χθες δεν αναφέρθηκαν θάνατοι ασθενών

Βουλγαρία: Μόνο 53 τα θετικά τεστ της Κυριακής

 Μόνο το 1,2% των  4377 τεστ που έγιναν την Κυριακή ήταν θετικό. Τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν είναι μόλις 53,.

Τα ενεργά κρούσματα είναι 20 075. Μειώθηκε και ο αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία σε 3176.Οι 359 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Κατά την ίδια περίοδο οι αποθεραπευμένοι είναι 178, ενώ απεβίωσαν 5 ασθενείς.

Το τελευταίο 24ωρο  εμβολιάστηκαν 5045 άτομα. Συνολικά οι εμβολιασμένοι με τουλάχιστον μια δόση είναι 1353249. Ο αριθμός των εμβολιασμένων με δύο δόσεις έχει αυξηθεί στα 552 185 άτομα.


Επί τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε χθες ότι η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα δεν αποδέχεται το διορισμό του Γερμανού διπλωμάτη Κρίστιαν Σμιντ ως Ύπατου Εκπροσώπου στη Βοσνία Ερζεγοβίνης και ότι δεν αναγνωρίζει , καμία από τις αρμοδιότητές του.‎ «Παραβιάζουν συστηματικά το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε ο Ντόντικ, και δεν μπορούν να επικαλούνται το Κράτος ‎Δικαίου». Ο Ντόντικ, είπε, ότι για τον διορισμό του Σμιντ δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και το λεγόμενο «Συμβούλιο», είναι μια παρέα και δεν είναι «θεσμός». Το «Συμβούλιο Εφαρμογής Ειρήνης», «μπλοφάρει», είπε, «ακλουθώντας τη λογική άμα περάσει πέρασε». «Δεν υπάρχει απόφαση του Συμβούλιου Ασφαλείας» είπε και τόνισε: «Με έναν αλαζονικό, ανέντιμο, και εγκληματικό τρόπο, προσπαθούν να γελοιοποιήσουν το διεθνές δίκαιο και το παράρτημα 10 της Συμφωνίας Ντέιτον . ‎Όλα αυτά που έγιναν, είναι απλά απόδειξη ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν είναι χώρα». «Μπορούμε να μιλήσουμε για νέο Ύπατο Εκπρόσωπο, υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή και το διορισμό ‎ ‎του. Εάν δεν συμβεί αυτό, δεν θα δεχτούμε κανένα άλλο ύποπτο διορισμό, ούτε καν αυτόν που προσπάθησαν να κάνουν», δήλωσε ο Ντόντικ. ‎ ‎ 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας και ο αρχηγός του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου του Κόμματος ότι δεν πρόκειται να υπογράψει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. «Πρέπει να συμμετάσχουμε στον διάλογο με την Πρίστινα, και να πετύχουμε ένα συμβιβασμό», είπε και τόνισε ότι παρά την πίεση που θα ασκηθεί στην Σερβία και τον ίδιο δεν θα υπογράψει την Ανεξαρτησία της Πρίστινας. Αναφόρενός στο ζήτημα του Μαυροβουνίου τόνισε ότι ο Αλβανοί που ζουν στην Σεβερνοματσεντόνιγια είναι το 24% του πληθυσμού και έχουν περισσότερα δικαιώματα από 29% των Σέρβων στο Μαυροβούνιο. 
 ΣΟΦΙΑ. «Κυριακάτικη» Δημοσκόπηση της «Alpha Research», έδειξε ότι ο ένας στους τρεις επιδοκιμάζει την υπηρεσιακή κυβέρνηση, ο ένας στους 5 , είναι εναντίον της και το 72% δεν θα αλλάξει την ψήφο του στις πρόωρες εκλογές. Περίπου το 30% των ερωτηθέντων είναι κατηγορηματικά υποστηρικτές της υπηρεσιακής και γύρω στο 20% είναι οι «κατηγορηματικά επικριτές της». Στην ερώτηση, «Θα επαναλάβετε στις 11 Ιουλίου. την ψήφο σας στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Απρίλιου», το 54% του συνόλου των ερωτηθέντων , που αναλογεί στο 72% όσων προτίθενται να ψηφίσουν απάντησε «ναι». Το 28% είπε ότι «θα αποφασίσει ανάλογα με την κατάσταση». Η δημοσκόπηση κατέγραψε μείωση της υποστήριξης των ψηφοφόρων για το πρώην κυβερνών κόμμα ΓΚΕΡΜΠ και τάση αύξησης του ποσοστού του κόμματος «Υπάρχει τέτοιος λαός», που βγήκε δεύτερο στις τελευταίες εκλογές, και δεν αποκλείεται να βγει πρώτο στις 11 Ιουλίου. Ο αρχηγός του ΓΚΕΡΜΠ Μπόικο Μπορίσοφ κατά τη διάρκεια συνάντησης με την οργάνωση νεολαίας του κόμματος, κάλεσε τους νέους να γίνουν ο «προμαχώνας της δημοκρατίας». «Δεν μπορούν να με νικήσουν σε μια δίκαιη εκλογή. Και τώρα θα δείτε τι θα κάνουν. Θα κατηγορηθώ ακόμη και για κανιβαλισμό», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας που είπε ότι δεν διέταξε την υποκλοπή των επικοινωνιών των πολιτικών της χώρας», και τόνισε ότι «η υπηρεσιακή έγινε για να εκπληρώσει τις «βρώμικες διαταγές» του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος».  Ο υπηρεσιακός υπουργός εσωτερικών Μπόικο Ράσκοφ απάντησε λέγοντας:        «Ο Μπόικο Μπορίσοφ δεν πρέπει να φοβάται, δεν θα τον συλλάβω». 

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο νεοεκλεγείς από την Σύνοδο της Σερβικης ορθοδόξου Εκκλησίας ,Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Ιωαννίκιος δήλωσε ότι προσεύχεται για ειρήνη, ευτυχία, αρμονία και πρόοδο στο Μαυροβούνιο, διότι δίχως αρμονία και ενότητα, δεν υπάρχει μέλλον. ‎Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Ιωαννίκιος είπε και ότι ο πιστός Σερβικός λαός δεν μπορεί να φανταστεί, το μέλλον, χωρίς την Εκκλησία του . ‎Ο πρόεδρος της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας και ενας από τους ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου, Αντρίγια Μάντιτς, δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, επειδή δεν υπογράφει το Κονκορδάτο με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, απώλεσε την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη του Δημοκρατικού Μετώπου. Όπως είπε ο Κριβοκάπιτς δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των εκκλησιαστικών κύκλων που τον όρισαν ως επικεφαλής της Λίστας του συνασπισμού «Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου» και στην εμπιστοσύνη των πολιτών που ψηφίσαν στις 30 Αυγούστου του περασμένου έτους, ψήφισαν υπέρ αλλαγής κυβέρνησης. Ο Μάντιτς τόνισε ότι η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ολοκληρώθηκε στις αρχές Απριλίου και ότι ο Κριβοκάπιτς, αρνούμενος να την υπογράψει, έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό σκάνδαλο, αλλά ότι είχε ακόμα την ευκαιρία να αντιδράσει υπογράφοντάς την. «Ο Κριβοκάπιτς δεν εισήλθε στην πολιτική ως εμπειρογνώμονας στα οικονομικά ή στο νόμο, ούτε ως έμπειρος πολιτικός, αλλά μας τον επέβαλαν για να επιλύσει συγκεκριμένα ζητήματα και ένα από τα βασικά ζητήματα είναι η Συμφωνία με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία», είπε, σημειώνοντας ότι ο Κριβοκάπιτς προσπαθεί με κάθε τρόπο να μετατοπίσει την ευθύνη για τις κακές του ενέργειες. σε άλλους, «κάτι που είναι επαίσχυντο», τόνισε ο Μάντιτς.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το κύμα επιθέσεων σε Ορθόδοξους ναούς και τον Σερβικό λαό στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι συνεχίστηκε με επίθεση βανδάλων στη Μονή Ντράγκανατς κοντά στο Νόβο Μπρντο και με την αναγραφή αντισερβικών συνθημάτων στην Τζάκοβιτσα. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Ενβέρ Χοτζάι παρουσίασε Τον υποψήφιο Δήμαρχο για την Πρίστινα και κάλεσε τους αλβανούς «να μην εμπιστεύονται τους απατεώνες, τους αρνητές της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας», από την «Αυτοδιάθεση».

Η 31η Μαΐου στην Ιστορία

1011.Ο βασιλιάς Βαλδουίνος Α΄ της Ιερουσαλήμ κατέλαβε την «Παράλιο Καισάρεια», (Λατ. Caesarea Maritima), που χτίστηκε από τον Ηρώδη τον Μέγα .

1162. Πέθανε ο αδιάλειπτος εχθρός του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού, Γκέζα Β΄ των Άρπαντ που ήταν ήταν βασιλιάς της Ουγγαρίας και της Κροατίας . Ήταν ο πρωτότοκος υιός του Μπέλα Β΄ βασιλιά της Ουγγαρίας και της Ελένης Βουκάνοβιτς πριγκίπισσας της Ρασκίας (Σερβίας) που ήταν κόρη του Ούρος Α΄ Βουκάνοβιτς μεγάλου πρίγκιπα της Ράσκας, υποτελούς του αυτοκράτορα των Ρωμαίων, και της Άννας Διογένους, εγγονής του Ρωμανού Δ΄ Διογένους και μικρανιψιάς του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού. 

1223. Έληξε με νίκη των Μογγόλων η τριήμερη μάχη του Ποταμού Κάλκα στην σημερινή Ουκρανία. Οι Ρώσοι του Κιέβου υπέστησαν βαριά ήττα. 

1307.O στρατός του Γερμανού Αλβέρτου ηττήθηκε στην μάχη της Λούσκα στην Θουριγγία από τον μαρκήσιο Φρειδερίκο του Μάισεν του Οίκου των Βέττιν. 

1578. Ο Ερρίκος Γ΄ της Γαλλίας θεμελίωσε στο Παρίσι τη γέφυρα της Πον Νεφ (Νέα Γέφυρα)


1584.Ο τρίτος γιός του Ιβάν του Τρομερού και της Αναστασίας Ρομάνοβα , Φιόντορ (Θεόδωρος) Α΄ Ιωάννοβιτς, ο «Ευλογημένος» , που απέκτησε το προσωνύμιο «Κωδωνοκρούστης», που είχε διαδεχθεί τον πατέρα του από τις 18 /28 Μαρτίου 1584 στέφτηκε πρίγκιπας της Μόσχας και Τσάρος πασών των Ρωσιών. 

1646. Στις 4 το πρωί έγινε ο σεισμός του Γκάργκανο στην Πούλια εντάσεως 6.3 ρίχτερ με εκατοντάδες θύματα. 

1740. Μετά το θάνατο του πατέρα του Φρειδερίκου Γουλιέλμου Α΄ Φρέντερικ Χοενζόλεν ,ανέβηκε στο θρόνο της Πρωσίας σε ηλικία 28 ετών, ο Φρειδερίκος Β΄ που έγινε «Μέγας». 

1790 .Ο Μανουέλ Κουίμπερ εξερεύνησε το Στενό του Ιωάννη Φωκά στην νήσο Βανκούβερ, το οποίο οδηγεί στο λιμάνι του Βανκούβερ. 

1795.Στη Γαλλία, καταργήθηκε το Επαναστατικό Δικαστήριο που λειτουργούσε από τον Νοέμβριο του 1792.
1809. Στις 19/31 Μαΐου ο Χουρσίτ πασας νίκησε τους Σέρβους στη μάχη της Κάμενισα εξω από τη Νις. Με τα Κεφάλια των 952 νεκρών στο λόφο Τσέγκαρ ο Χουρσίτ έχτισε το αιώνιο μνημείο του Τουρκικού Πολισμού που στέκει ως και σήμερα. 

1815. Δημιουργήθηκε του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, που περιλάμβανε και το σημερινό Βέλγιο.

1860. Εξέγερση στην Κατάνια της Σικελίας εναντίων των Βουρβόνων και υπέτ της Ιταλικής Ενοποίησης.    

1877 .Η ρουμανική κυβέρνηση κήρυξε επιστράτευση για τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

1891.Αρχισε η κατασκευή του μεγάλου σιβηρικού σιδηροδρόμου προς το Βλαδιβοστόκ. Ο Υπερσιβηρικός συνδέει τη Μόσχα και την ευρωπαϊκή πλευρά της Ρωσίας με τη ρωσική Άπω Ανατολή, τη Μογγολία, την Κίνα και τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Ο αυτοκρατορικός κρατικός προϋπολογισμός διέθεσεγια το γιγαντιαίο έργο 1 δισεκατομμύριο 455 εκατομμύρια ρούβλια, μεταξύ των ετών 1891 και 1913. 

1894. Στη Βουλγαρία παραιτήθηκε ο Στέφαν Σταμπούλοφ και τον διαδέχτηκε στην πρωθυπουργία ο Κωνσταντίν Στόιλοφ. 

1900. Στην Κίνα για την αντιμετώπιση της Επανάστασης των Μπόξερ κατά των ξένων αποβιβάστηκαν στρατιώτες ευρωπαϊκών δυνάμεων που ενώθηκαν με τους Ιάπωνες. 

1902. Με τη συνθήκη της Πρετόρια, (31/5/1902) τερματίστηκε ο Πόλεμος των Μπόερς που δήλωσαν υποταγή στο Βασιλιά Εδουάρδο Ζ΄ .Στην Αγία Πετρούπολη υπογράφηκε μυστική ρωσοβουλγαρική, στρατιωτική συμφωνία. Στην Ισπανία, ο βασιλιάς Αλφόνσος ΙΒ' διάλυσε το Κοινοβούλιο και επέβαλλε στρατιωτικό νόμο.
1905. Το απόγευμα της 31ης Μαΐου/13 Ιουνίου 1905 ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης, έφθασε με την άμαξά του στην είσοδο του Βουλευτηρίου, στην οδό Σταδίου, στις 17:05 μ.μ. συνοδευόμενος από τον σωματοφύλακά του Γιάννη Πάνο. Ένας άνδρας περίπου 35 ετών προθυμοποιήθηκε να του ανοίξει την πόρτα της άμαξας. Ο ανύποπτος Δεληγιάννης τον ευχαρίστησε και κατευθύνθηκε προς τη μαρμάρινη κλίμακα της Βουλής. Τότε, ο άγνωστος με μια αστραπιαία κίνηση έβγαλε ένα μαχαίρι και το βύθισε στην κοιλιά του . Ο Αντώνιος Κωσταγερακάρης ήταν ΧαρτοπαίκτηςΛεσχειάρχης και τον σκότωσε επειδή έκλεισε τα χαρτοπαίγνια. Τον δολοφόνο σκότωσαν οι αυτόπτες.

1906. Δολοφονήθηκε στο γάμο του ο Βασιλιάς Αλφόνσος ΙΓ της Ισπανίας.

1915. Στις 31 Μαΐου/13 Ιουνίου 1915 έγιναν εκλογές από την κυβέρνηση του Δημήτριου Γούναρη, με πλειοψηφικό και με 33 περιφέρειες. Η ψηφοφορία έγινε με σφαιρίδιο. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Βενιζέλου έλαβε 48,9% και εξέλεξε 189 βουλευτές από τους 316. Το Κόμμα των Εθνικοφρόνων του Δημήτριου Γούναρη Έβγαλε 95, ο Γεώργιος Θεοτόκης 12, ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος 7 ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης 7, ο Δημήτριος Ράλλης 6, η Φεντερασιόν 2 και 2 ήσαν Ανεξάρτητοι. Την ίδια ημέρα Γερμανικό Ζέπελιν βομβάρδισε για πρώτη φορά το Λονδίνο .

1916 Διεξήχθη η Ναυμαχία της Γιουτλάνδης, η μεγαλύτερη ναυμαχία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. 151 βρετανικά πλοία που διοικούσε ο ναύαρχος Τζόν Τζέλικο αντιμετώπισαν 91 γερμανικά, που διοικούσε ο Ναυαρχος Ράινχαρντ Σέερ. Οι Άγγλοι που υποχώρησαν είχαν 6.094 νεκρούς και έχασαν 3 καταδρομικά , 3 θωρηκτά και 8 αντιτορπιλικά. Οι γερμανοί είχαν 2551 νεκρούς και έχασαν 1 καταδρομικό, 1 θωρηκτό, 4 αντιτορπιλικά και 5 τορπιλοβόλα.

1924. Έληξε στη Μόσχα με την εκλογή της 13ης Κεντρικής Επιτροπής το 13ο Συνέδριο του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκων), στο οποίο μεείχαν 748 σύνεδροι με δικαίωμα ψήφου, και 416 με συμβουλευτική ψήφο. Το 13ο Συνέδριο ήταν το πρώτο μετά το θάνατο του Βλαντίμιρ Λένιν, και σε αυτό εκδηλώθηκε η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ της Αριστερής Αντιπολίτευσης (με επικεφαλής τον Λέον Τρότσκι) και της «τρόικας» των Στάλιν, Γκριγκόρι Ζινόβιεφ και ο Λεβ Κάμενεφ. Η Βουλή των Ελλήνων, με ψήφισμά της, αποφάσισε την προαγωγή των πρωτεργατών της Επαναστάσεως του 1922, Νικολάου Πλαστήρα και Στυλιανού Γονατά, σε αντιστράτηγους. 

1940. Το 75% του Βρετανικού εκστρατευτικού Σώματος έφτασε πίσω στην Αγγλία. 

1941. Με διαταγή των ρχών Κατοχής απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στην Αθήνα από τις 10 το βράδυ μέχρι το πρωί. 

 1942.Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η γερμανική πολεμική αεροπορία βομβάρδισε το Κόβεντρι της Αγγλίας. 

 1943. Ο Ντε Γκωλ και ο Ζιρό σχημάτισαν στο Αλγέρι την Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης. 

 1951. Εκδηλώθηκε το Κίνημα του ΙΔΕΑ, προς υποστήριξη του Παπάγου μετά την οριστικοποίηση της παραίτησης λόγω ρήξης του με το Παύλο και τον Παπανδρεου. Το κίνημα κατέστειλε ο παραιτηθείς πραξικοπηματίας στρατάρχης στο όνομα του οποίου είχε εκδηλωθεί. 

 1952. Ο Νικόλαος Πλαστήρας ανέλαβε τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού. Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ παραιτήθηκε από τον αμερικανικό στρατό. 

1953. Η γαλλική βουλή διόρισε ανώτατο διοικητή των γαλλικών στρατευμάτων στη Ινδοκίνα τον στρατηγό Ανρί Ναβάρρο που ήθελαν οι αμερικανοί. 

 1957. Παρασύρθηκε λίγο μετά το μεσημέρι στο ύψος του Αλίμου Αττικής από αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Αμερικανός πιλότος Μάριο Μουζάλι, της Βάσης του Ελληνικού, ο μαρξιστής και αντιμοναρχικός απότακτος αξιωματικός, Στέφανος Σαράφης, γνωστός και ως «Αχυρένιος Συνταγματάρχης», που σύμφωνα με τον Γεώργιο Καρτάλη, ανακηρύχθηκε «δι’ εμπτυσμού» «αρχιστράτηγος» του ΕΛΑΣ στον οποίο διαδραμάτισε διακοσμητικό ρόλο και λειτούργησε ως υποχείριο και μαριονέττα της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε. 

 1960 . Σάλος στην Ελλάδα από την αποκάλυψη εγγράφου του ιταλικού Γενικού Επιτελείου προς το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο τμήματα της Ηπείρου ανήκουν εθνολογικά στην Αλβανία. 

 1962. Ο Άντολφ Άιχμαν εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού στο Ισραήλ. 

 1970. Σεισμός εντάσεως 7,9 Ρίχτερ στο Περού.47.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους από κατολισθήσεις εξαιτίας του σεισμού, ενώ 25.000 ήταν οι αγνοούμενοι και 200.000 οι τραυματίες. 

 1974. Η Συρία και το Ισραήλ υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης για τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.
1975.Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, συνάντησε τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και του πρότεινε την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης . 

 1977 . Ολοκληρώθηκε ο αγωγός Trans-Alaska Pipeline System. 

 1987. Άρχισε να εκπέμπει ο πρώτος μη κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδας, ο δημοτικός «Αθήνα 9,84». 

 1991. Ο Πρόεδρος της Αγκόλα και ο ηγέτης των ανταρτών της Σια (UNITA) υπέγραφαν συμφωνία ειρήνης στη Λισαβόνα, με την οποία τερματίσθηκε ο 16χρονος εμφύλιος πόλεμος, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ. 

 1992. Στην Σερβία έγιναν δημοτικές εκλογές και το δημοψήφισμα για τα Κρατικά Σύμβολα που κηρύχτηκε άκυρο γιατί δεν συμμετείχε το 50% των εγγεγραμμένων. Έγιναν και οι εκλογές για την εκλογή των αντιπροσώπων στην Βουλή της ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας στις οποίες το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας έλαβε 1,665,485 ψήφου εκλέγοντας 73 από τους 136 βουλευτές, το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα έλαβε 1,189,189 εκλέγοντας 33 και το Δημοκρατικό Κόμμα Των Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου με 160,040 έβγαλε 23. Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη οι μουσουλμάνοι έκαψαν και λεηλάτησαν το σερβικό χωρι΄Οτσακ στην Ποσαβίνα ενώ η κυβέρνηση της Ρεπούμπλικα Σερπσκα ζήτησε από την UNPROFOR την απελευθέρωση 4.000 Σέρβων που τους πολιορκούσαν στη σήραγγα στο Μπραντίν της Ερζεγοβίνης οι Μουσουλμάνοι. 

 1994. Στην Ιταλία, το κόμμα του Τζιανφράνκο Φίνι υποστήριξε ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι κανονικοί άνθρωποι και πρέπει να κλειστούν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

1996.Στη Βιέννη, η Βουλγαρία, μαζί με την Αλβανία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, συγκρότησαν την Πρωτοβουλία Κεντρικής Ευρώπης (CEI). 

 1997. Ο Μπόρις Γέλτσιν και ο Λεονίντ Κούτσμα υπέγραψαν Συνθήκη Φιλίας, Συνεργασίας και Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας. 

 1999. Κατά την 69η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία χτυπήθηκαν και οι πεθαμένοι Σέρβοι. Καταστράφηκε το ορθόδοξο νεκροταφείο στην Πρίστινα και «χάθηκαν» πάνω από εκατό τάφοι. Στη μάχη του Πάστρικ στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι βομβαρδιστικά Β-52 του ΝΑΤΟ , για να βοηθήσουν τους Αλβανούς και τον ΟΥΤΣΕΚΑ χτύπησαν το απόγευμα, τις θέσεις της 549 Μηχανοκίνητης ταξιαρχίας του Γιουγκοσλαβικού Στρατού στο χωριό Σεχ Μαχάλα. Σκοτώθηκαν 10 στρατιώτες και ο αντισυνταγματάρχη Μπόσκο Λέμιτς .Υπήρχαν ακόμη και 115 τραυματίες. 12 Πύραυλοι έπεσαν στην γειτονιά Ζβέζνταρα του Βελιγραδίου και καταστράφηκαν πολλά σπίτια. Ένα άτομο έχασε τη ζωή του ενώ εννέα τραυματίστηκαν. Ο στόχος ήταν ο πομπός του Ράδιο Βελιγράδι. Στην περιοχή του Βελιγραδίου Βομβαρδίστηκαν το Ομπρένοβατς, το Μακίσκο Πόλιε, και το δάσος του Μαλιάκοβτας. Την ίδια ημέρα βομβαρδίστηκε και το Νόβι Πάζαρ. Από βόμβα που έπεσε σε πολυκατοικία σκοτώθηκαν 11 άτομα μεταξύ των οποίων και ο Μάρκο Σίμιτς, 2 ετών. Χτυπήθηκαν και πάλι η γραμμή μεταφοράς ρεύματος Υψηλής Τάσης στο Ομπρένοβατς και η μονάδα παραγωγής θερμού Νερού «Νίκολα Τέσλα». 15 πύραυλοι έπεσαν στο Μάκισκο Πόλιε και στο δάσος του Μιλιάκοβατς έξω από το Βελιγράδι. Βομβαρδίστηκε και το διυλιστήριο πετρελαίου στο Πάντσεβο. Στην Τουρκία άρχισε η δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. 

 2001. Στο Βελιγράδι, το Σερβικό Κοινοβούλιο απέρριψε το «Συνταγματικό πλαίσιο για την προσωρινή αυτοδιοίκηση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι» που προσεφερε η Διεθνής Κοινότητα. 

 2005. Σε κάθειρξη 9 ετών για διαφθορά καταδικάστηκε ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας «Γιούκος», Μωυσής Χανταρκόβσκι. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκαλύφθηκε ότι το «βαθύ λαρύγγι» που ενμερωνε τους «μεγάλους ρεπόρτερ» Μπομπ Γούντγορντ και ο Καρλ Μπέρνσταϊν της «Ουάσιγκτον Πόστ» για το Σκάνδαλο «Γουοτεργκέιτ», ήταν ο Μάρκ Φελτ (W. Mark Felt), το «νουμερο δύο» του FBI την εποχή του Νίξον. 

 2010. Επίθεση των Ισραηλινών Κομάντος στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» που μετέφερε περίπου 10.000 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια για την Γάζα. 10 νεκροί. 

 2011.Ο Ράτκο Μλάντιτς εκδόθηκε από τον Τάντιτς στο Δικαστήριο της Χάγης ως εγκληματίας πολέμου.

  2018. Στην Ιταλία ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλα έδωσε στον Τζουζέπε Κόντε την εντολή να σχηματίσει την νέα κυβέρνηση.

Μαΐου 30, 2021

‎ Στη Σεβερνοματσεντόνιγια , 1.191 αποθεραπεύτηκαν, 23αρρώστησαν και 10 πέθαναν.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες, πραγματοποιήθηκαν 2.755 τεστ από τα οποία μόνο 23 απέβησαν θετικά. Η θετικότητα ήταν 0,83% .1.191 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και δέκα πέθαναν. Από αυτούς , δύο πέθαναν στο σπίτι τους και οι άλλοι οκτώ σς νοσοκομεία. Τα δυο μεγαλύτερα από τα θύματα ήταν 88 ετών. Τα άλλα ήταν 83, 80, 78, 76,74, 66, 63 και το νεότερο ήταν 57 ετών. Ο συνολικός των κρουσμάτων είναι 155.269, ο αριθμός των ασθενών που έχουν αναρρώσει είναι 148.664, ο αριθμός των θανάτων είναι 5.408 και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων είναι 1.197.

Η Ρεπούμπλικα Σερπσκα δεν αποδέχεται το διορισμό του Κρίστιαν Σμιντ‎

 

Ο Πρόεδρος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα δεν αποδέχεται το διορισμό του Γερμανού διπλωμάτη Κρίστιαν Σμιντ ως Ύπατου Εκπροσώπου στη Βοσνία Ερζεγοβίνης και δεν αναγνωρίζει , καμία από τις αρμοδιότητές του.‎ Ο Ντόντικ ανέφερε ότι το Συμβούλιο Εφαρμογής Ειρήνης, μπλοφάροντας, φέρεται να τον κατονόμασε αγνοώντας την νομιμότητα. ‎»Το πρόσωπο που φέρονται να διόρισαν ως Ύπατο Εκπρόσωπό τους δεν θα είναι αποδεκτό και η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα δεν πρόκειται να τον αποδεχθεί ούτε και οποιαδήποτε από τις αρμοδιότητές του», δήλωσε ο Ντόντικ. ‎ ‎ ‎ ‎Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της κάλεσε το λαό να μην δεχθεί το διορισμό του Σμιντ, καθώς δεν διορίστηκε νομιμα. ‎ ‎ ‎ ‎
‎ «Εσείς που αυτοανακηρύσσεστε και μπλοφάρετε, θέλετε και πάλι να μας επιβάλετε την ιστορία κάποιου Ύπατου Εκπροσώπου, κρύβοντας ότι είναι Γερμανός και η Γερμανία είναι πίσω από την πλάτη του δήθεν, και θα πρέπει να φοβόμαστε και να λέμε ‎εντάξει. Αλλά δεν είναι εντάξει, δεν έχεις κανένα δικαίωμα, λες ψέματα, μπλοφάρεις και χαζολογάς», δήλωσε ο Ντόντικ. ‎ ‎Ανέφερε ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε τέτοιου είδους μπλόφα και αμηχανία για τον διεθνή παράγοντα, καθώς δεν έχουν το δικαίωμα να διορίσουν Ύπατο ‎Εκπρόσωπο. ‎
 «Δεν υπάρχει απόφαση του Συμβούλιου Ασφαλείας σε ό,τι αφορά στην έγκριση σχετικού ψηφίσματος, όπως ανέφεραν οι ίδιοι. ‎Όλα αυτά έγιναν με ύποπτο τρόπο. Είναι απλά απόδειξη ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν ως χώρα», δήλωσε ο Ντόντικ. ‎ ‎Εκτίμησε ότι με έναν αλαζονικό, ανέντιμο, εγκληματικό τρόπο, προσπαθούσαν να γελοιοποιήσουν το διεθνές δίκαιο και το παράρτημα 10 της Συμφωνίας Ντέιτον και να διορίσουν, σύμφωνα με ισχυρισμούς, κάποιον που θα ερχόταν για λογαριασμό τους για να κάνει ‎κάτι. ‎ ‎
 «Ότι κάποιος μπορεί να εργαστεί για λογαριασμό τους, και σε ό,τι μας αφορά, δεν πρόκειται να εργαστεί», δήλωσε ο Ντόντικ. Και πρόσθεσε ‎ ότι αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η διεθνής κοινότητα δεν πιστεύει στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. ‎ ‎ 
«Δεν πρόκειται για διορισμένο Ύπατο Εκπρόσωπο, και ζητώ από το λαό μας να το αντιμετωπίσει με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Ντόντικ, προσθέτοντας ότι η ιστορία των εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας σχετικά με το κράτος δικαίου έπεσε σε αυτό το ‎διορισμό. ‎ ‎Ο διορισμένος όρος χρησιμοποιείται ήδη σε δημόσιο λόγο, αναφέρει ο Ντόντικ και προσθέτει ότι ο Σμιντ δεν διορίζεται. ‎ ‎ «Η προσπάθεια διορισμού, είναι μπλόφα», «εάν περάσει, πέρασε», δήλωσε ο Ντόντικ. ‎ ‎ ‎ ‎Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα έχει υιοθετήσει συμπεράσματα τα οποία ήταν πολύ ακριβή και ‎ ‎σαφή. ‎»Μπορούμε να μιλήσουμε για νέο Ύπατο Εκπρόσωπο, φυσικά, ωστόσο υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή και το διορισμό ‎ ‎του. Εάν δεν συμβεί αυτό, δεν θα δεχτούμε κανένα άλλο ύποπτο διορισμό, ούτε καν αυτόν που προσπάθησαν να κάνουν», δήλωσε ο Ντόντικ. ‎ ‎Παραβιάζουν επίμονα το διεθνές δίκαιο, αναφέρει ο Ντόντικ, και δεν μπορούν να επικαλεστούν το κράτος ‎δικαίου. ‎

Στο Μαυροβούνιο έγιναν καλά 71 αρρώστησαν 39 και δεν πέθανε κανείς

‎ ‎Tο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσε ότι από την επεξεργασία 1233 δειγμάτων επιβεβαιώθηκαν 39 νέα κρούσματα. Η θετικότητα ήταν 3,16%. Στο Ινστιτούτο αναφέρθηκε η ανάρρωση 71 ασθενών και κανείς θάνατος . Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στο Μαυροβούνιο είναι 861.‎ Τα θύματα παρέμειναν στα 1583.‎ Από τον Μάρτιος του 2020, ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στο Μαυροβούνιο είναι 99.605

Στη Σκιπερία για πρώτη φορά μετά από 244 ημέρες, πέρασε ένα 24ωρο δίχως θάνατο καταγραφεί από τον ΚΟΒΙΝΤ19

 

Το Υπουργείο Υγείας της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες έγιναν 2691 τεστ από τα οποία τα 15 ήταν θετικά. Η θετικότητα ήταν 0,55%. Σε αυτό το διάστημα 71 ασθενείς αποθεραπεύθηκαν μειώνοντας τα ενεργά κρούσματα σε 819.

Από την αρχή της πανδημίας στην Αλβανία, έχουν καταγραφεί 132.244  κρούσματα κοροναϊού. 2447 έχουν καταλήξει σε θάνατο, ενώ 128.978 έχουν αποθεραπευτεί.

Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι η θετικότητα ήταν 1.08% και δεν πέθανε κανείς ασθενής

 

Τις τελευταίες 24 ώρες στις περιοχές υπό το υγειονομικό έλεγχο της Πρίστινας δεν αναφέρθηκαν θάνατοι πασχόντων από τον Κορωνοιό. Από τα  2120 τεστ που έγιναν

Εντοπίστηκαν 23 κρούσματα. Η θετικότητα ήταν 1.08%  Τις τελευταίες 24 ώρες, 130 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν. Από την αρχή της πανδημίας στο Κοσσυφοπέδιο, έχουν αποθεραπευτεί 102.782 από τα 107.405 κρούσματα. Ποσοστό 95,7% . 2380 κρούσματα  παραμένουν ενεργά.

Μόνο 115 τα νέα κρούσματα Κορωνοϊού

Η θετικότητα των 7850 τεστ, που έγιναν το Σάββατο ήταν 1,46%. Τα τεστ επιβεβαίωσαν 115 νέα κρούσματα. 16 στη Σόφια, 15 στη Βάρνα , και 13 στο Μπουργκάς.Δύο από τα νέα κρούσματα προέρχονται από το εμβολιασμένο ιατρικό προσωπικό. Νέα κρούσματα δε εντοπίστηκαν στο Βίντιν, το Πλέβεν, το Ράζγκραντ, τη Σιλίστρα και το Σούμεν. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 3200 ασθενείς, εκ των οποίων 364 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Χθες αποθεραπεύθηκαν 105 ασθενείς και απεβίωσαν 5 .Χθες εμβολιάστηκαν πάνω από 7 χιλιάδες άτομα και μαζί τους ο συνολικός αριθμός τους ξεπερνά 1,3 εκατομμύρια. Τις δυο δώσεις έχουν λάβει 550000 περίπου.Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Δρ Στόιτσο Κατσάροφ, δήλωσε ότι πρέπει να ερευνηθεί η τρομακτική θνησιμότητα που καταγράφηκε στη Βουλγαρία που βρίσκεται στην πρώτη θέση σε θνησιμότητα στην Ευρώπη. «Εάν διαπιστωθεί παράνομη συμπεριφορά υπηρεσιακών προσώπων, θα τους ζητηθεί ευθύνη», είπε

Βουλγαρία: Ο ένας στους τρεις επιδοκιμάζει την υπηρεσιακή κυβέρνηση, ο ένας στους 5 είναι εναντίον της και το 72% δεν θα αλλάξει την ψήφο του στις πρόωρες εκλογές

 

Δημοσκόπηση της «Alpha Research» έδειξε ότι περίπου το 30%  των ερωτηθέντων είναι κατηγορηματικά υποστηρικτές της  και γύρω στο 20%  είναι οι «κατηγορηματικά επικριτές της». Στην ερώτηση, «Θα επαναλάβετε στις 11 Ιουλίου.

την ψήφο σας δτις κοινοβουλευτικές εκλογές του Απρίλιο», το 54% του συνόλου των ερωτηθέντων , που αναλογεί στο 72% όσων προτίθενται να ψηφίσουν απάντησε «ναι».  Το 28% είπε  ότι «θα αποφασίσει ανάλογα με την κατάσταση». «Οι πρώτες αντιδράσεις για την υπηρεσιακή κυβέρνηση ήταν θετικές και οι πρώτες αντιφατικές ενδείξεις ήρθαν με τους νέους διορισμούς», σχολίασε η κοινωνιολόγος.

 Η δημοσκόπηση κατέγραψε  μείωση της υποστήριξης των ψηφοφόρων για το πρώην κυβερνών κόμμα ΓΚΕΡΜΠ και τάση αύξησης του ποσοστού του κόμματος «Υπάρχει τέτοιος λαός», που βγήκε δεύτερο στις τελευταίες εκλογές, και δεν αποκλείεται να βγει πρώτο  στις 11 Ιουλίου.

O Αλεξάνταρ Σπάσιτς μπήκε στην κούρσα διαδοχής του Βούτσιτς

 

Το Σερβικό Πατριωτικό Κίνημα (Српски Патриотски Савез) ή «ΣΠΑΣ» που σημαίνει «Σωτηρία» και στο οποίο είχε προσχωρήσει   ο παλαίμαχος  διεθνής υδατοσφαιριστής Αλεξάνταρ Σάπιτς  από σήμερα προσχώρησε οργανωμένα στο κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Το Σερβικό Πατριωτικό Κίνημα, στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2020 έλαβε το 3,4% των ψήφων  και εξέλεξε 10 έδρες στη βουλή και εκτοτε συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό. Την απόφαση προσχώρησης στο Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα έλαβαν τα συλλογικά όργανα του «ΣΠΑΣ» στις 25 Μαΐου ύστερα από εισήγηση του προέδρου Αλεξάνταρ Σάπιτς. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις των δύο προέδρων Σάπιτς και Βούτσιτς όπου συμφωνήθηκαν οι προϋποθέσεις και οι όροι της συγχώνευσης. Σήμερα κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος  επικυρώθηκε η προσχώρηση του «ΣΠΑΣ» ενώ ο Αλεξάνταρ Σάπιτς εξελέγη αντιπρόεδρος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, ο Σάπιτς θα είναι ο υποψήφιος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος για το Δήμο του Βελιγραδίου στις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2022.

Η 30η Μαΐου στην Ιστορία

Η 30η Μαΐου είναι η 150η ημέρα του έτους. Απομένουν   215 μέρες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου

1381. Έναρξη της Εξέγερσης των Χωρικών στην Αγγλία, λόγω του νέου φόρου που τους επέβαλε ο βασιλιάς Ριχάρδος Β’.

1416 . Κατά τη Σύνοδο της Κωνσταντίας, που συγκλήθηκε από τον αυτοκράτορα Σιγισμόνδο, υποστηρικτή του Αντίπαπα Ιωάννη ΚΓ΄, κάηκε ζωντανός στην Κωνσταντία, ο Τζιρολάμο (Ιερώνυμος) της Πράγας , ως υβριστής του Πάπα και των καρδιναλίων και ως αιρετικός. Ο Ιερώνυμος απολογήθηκε και αρνήθηκε τις κατηγορίες στις 24 Μαΐου. Του έδωσαν τρείς ημέρες καιρό για μετανοήσει και τον κάλεσαν μπροστά στη Σύνοδο στις 27 Μαΐου, όπου και πάλι αρνήθηκε τις κατηγορίες. Του έδωσαν ακόμα δυο ημέρες καιρό για να ζητήσει συγχώρεση και τον έκαψαν. Οι αυτόπτες έγραψαν ότι υπέστη το μαρτυριο με στωϊκότητα.

1431. Κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο οι Άγγλοι έκαψαν ζωντανή στη Ρουέν, τη 19χρονη Ιωάννα της Λωρραίνης.Στις 18 Απριλίου 1909 η Καθολική Εκκλησία την ανακήρυξε οσία και στις 16 Μαΐου 1920, ανακηρύχθηκε αγία από τον πάπα Βενέδικτο το 15ο. Η μνήμη της γιορτάζεται στις 30 Μαΐου.


1434. Με την Μάχη του Λίπανι έληξαν οι Πόλεμοι των Χουσιτών. Στη μάχη σκοτώθηκε ο Ουσίτης στρατηγός Πρόκοπ ο Φαλακρός.

1563. Άρχισε ο επταετής Βόρειος Πόλεμος. Οι Δανοί επιτέθηκαν στον Σουηδικό Στόλο κοντά στο νήσο Μπόρνχολμ αλλά ο Σουηδός ναύαρχος Γιάκομπ Μπάγκε κατάφερε να βγεί νικητής. Βούλιαξε τρία πλοία των Δανών, που έχασαν 600 άνδρες.

1574. Πέθανε ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος Θ', και ο Αλέξανδρος Εδουάρδος Βαλουά , ο Ερρίκος της Πολωνίας, στέφθηκε βασιλιάς της Γαλλίας ως Ερρίκος Γ΄.

1635.Κατα τον Τριακονταετή Πόλεμο, υπογράφηκε η συνθήκη της Πράγας, με την οποία έληξαν οι συγκρούσεις μεταξύ του αυτοκράτορα Φερδινάνδου Β και και των Γερμανών ευγενών με εξαίρεση τον Βερνάρδο της Σαξ-Βαϊμάρης και τον Βίλεμ της Έσσης-Κάσσελ.

1784. με τη σύναψη της ειρήνης των Παρισίων έληξε ο δεύτερος Αγγλο-Ολλανδικός πόλεμος του 1780 -1784.

1813. Τα γαλλικά στρατεύματα υπό τις διαταγές του Λουί Νικολά Νταβού ανακατέλαβαν από τους Ρώσους την πόλη του Αμβούργου. 1814. Υπογράφηκε η πρώτη συνθήκη του Παρισιού, μετά την πρώτη παραίτηση του Ναπολέοντα από το θρόνο, με την οποία καθορίστηκαν τα σύνορα της Γαλλίας «όπως αυτά ήταν την 1η Ιανουαρίου 1792». Πέραν τούτου της αναγνωρίστηκε η κυριαρχία στο δυτικό μέρος της Σαβοΐας, (τμήμα του Μοντ Μπλάνκ) και ο Πρίγκιπας του Μονακό θα επανερχόταν στο θρόνο του, αλλά κάτω από την προστασία της Γαλλίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε να επιστρέψει στην Γαλλία τη Γουαδελούπη, τη Μαρτινίκα, τη Νήσο Ρεουνιόν και την αποικία της Σενεγάλης.

1826. Πέθανε ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός, κατά κόσμον Γεώργιος Κόζης.

1828 . Ο τσάρος Νικόλαος Α’ απέστειλε στον Ιωάννη Καποδίστρια 500.000 ρούβλια για τη στήριξη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

1848. Η μάχη του Τζιότο περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Μάντοβα κατά τον πρώτο πόλεμο της Ιταλικής ανεξαρτησίας. Ο Αυστριακός Στρατός επιτέθηκε στο 1° Σώμα Στρατού του βασιλείου της Σαρδηνίας αλλά αποκρούστηκαν.


1876. Ανατράπηκε με πραξικόπημα του Μιντχάτ πασά, ο Σουλτάνος Αμπντούλ Αζίζ και τον διαδέχεται ο ανιψιός του, Μουράτ Ε ΄. Οι Βούλγαροι συνέχιζαν την επανάσταση του Απριλίου.

1878.Η Βρετανία και η Ρωσία συνήψαν συμφωνία με την οποία το αγγλικό υπουργικό συμβούλιο, με αντάλλαγμα παραχωρήσεις από την κυβέρνηση της Πετρούπολης υπέρ των αγγλικών συμφερόντων στα Βαλκάνια και στην περιοχή του Καυκάσου, δεσμεύτηκε ότι στο Συνέδριο Ειρήνης του Βερολίνου δεν θα αντιτασσόταν στην προσάρτηση της Νότιας Βεσσαραβίας από την Ρωσική Αυτοκρατορία.


1913. Στις 17/30 Μαΐου 1913, στην αίθουσα των πορτρέτων, στο Ανάκτορο Σεντ Τζέιμς του Λονδίνου, υπό την προεδρία του υπουργού εξωτερικών της Μ. Βρετανίας Εδουάρδου Γκρέυ, υπογράφηκε από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Τουρκία η συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία έληξε ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος. Μεσολάβησαν οι έξι Μεγάλες Δυνάμεις, (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία και Ρωσία).
1915. Η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα. Στην Τουρκία εκδόθηκε η γενική διαταγή για την απέλαση των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις ερήμους της Συρίας και του Ιράκ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν ως αποτέλεσμα των επιδημιών και της σωματικής εξάντλησης.



1917. Στις 30 Μαΐου/12 Ιουνίου , ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος απηύθυνε από την Αθήνα διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό ανακοινώνοντας την παραίτηση του υπέρ του υιού του Αλεξάνδρου . «Εκπληρών το καθήκον μου προς την Ελλάδα και μόνον προς το συμφέρον ταύτης αποβλέπων, υπείκων δ' εις την ανάγκην, καταλείπω μετά του διαδόχου την φιλτάτην μου πατρίδα, αφήνων επί του θρόνου τον υιόν μου Αλέξανδρον. Μακράν ευρισκόμενοι, η τε βασίλισσα και εγώ, θα διατηρήσωμε την αυτήν αγάπην προς τον ελληνικόν λαόν. Παρακαλώ πάντας υμάς ίνα δεχθήτε την απόφασίν μου ταύτην μετά ηρεμίας και γαλήνης ψυχής, έχοντες πεποίθησιν επί τον Θεόν, ου επικαλούμαι την εξ ύψους επί το έθνος αντίληψιν. ' Ινα δε μη αποβή επί ματαίω η προς την πατρίδα θυσία μου αύτη, εξορκίζω πάντας υμάς ίνα, αν αγαπάτε τον Θεόν, αν αγαπάτε την πατρίδα ημών, αν τέλος αγαπάτε εμέ, μηδαμώς διαταράξητε την τάξιν και υποκύψητε εις τα γεγονότα. Η ελαχίστη εκ τούτων παρέκκλισις, και εξ υψηλού έτι αισθήματος προερχομένη, δύναται να απολύση μεγάλας συμφοράς».Στη Θεσσαλονίκη κυβέρνηση του Βενιζέλου δημοσίευσε στο υπ' αριθ. 96 Φύλλο της δικής της Εφημερίδας της Κυβέρνησης , νομοθετικό διάταγμα με το οποίο υιοθετήθηκε για τη συγγραφή των βιβλίων των δημοτικών σχολείων «...η κοινή ομιλουμένη γλώσσα απαλλαγμένη παντός αρχαϊσμού ή ιδιωματισμού». Σημαντικό ρόλο στην προώθηση του νομοθετικού διατάγματος είχε ο μετέπειτα κομμουνιστής Δημήτρης Γληνός.


To υποβρύχιο U-4 της Αυστροουγγαρίας τορπίλισε κα βύθισε το Γαλλικό Ατμόπλοιο «Ιταλία» βορείως της Κέρκυρας. Μεταξύ των πνιγμένων και ο σέρβος ποιητής Βλάντισλαβ Πέτκοβιτς που επέστρεφε από τη Γαλλία στη Σερβία.



1918 . Στη Βουλγαρία ο δημοφιλής Φιλελεύθερος Ντόμπρι Πέτκοφ αποχώρησε από την κυβέρνηση.


1919. Κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία ο Ελληνικός στρατός απελευθερωσε την Πέργαμο.

1924.Στο Ιταλικό Κοινοβούλιο ο Τζιάκομο Ματέοτι κατήγγειλε τη φασιστική βία κατά τη διάρκεια των εκλογών του Απριλίου.

1941. Έληξε η Μάχη της Κρήτης, με την κατάληψη όλου του νησιού από τους Γερμανούς. Ο Απόστολος Σάντας κατέβασε μια γερμανική σημαία από την Ακρόπολη.

1942. Βομβαρδισμός της Κολωνίας από 1047 Βρετανικά Βομβιστικά για 90 λεπτά.

1949. Η ΕΣΣΔ απόρριψε την πρόταση των ηγετών της Δύσης για την ένωση των δύο τμημάτων της Γερμανίας, και εγκρίθηκε Σύνταγμα της Ανατολικής Γερμανίας.


1945. Στη Φότσα, στην ανατολική Βοσνία και Ερζεγοβίνη, οι κομμουνιστικές αρχές και η ΟΥΤΜΠΑ, (η ΟΠΛΑ του Τίτο) , σκότωσαν περίπου 9.300 άοπλους Τσέτνικ που είχαν παραδοθεί στις 13 Μαΐου πήγαιναν προς τη Σερβία. Τους νεκρούς τους Πέταξαν στην χαράδρα « Πόνορ» την λεγόμενη «Άβυσσο».
Στη Ρουμανία, άρχισε η δίκη δημοσιογράφων που κατηγορούνταν ότι τέθηκαν «στην υπηρεσία της φασιστικής προπαγάνδας» και κατέστησαν «εγκληματίες πολέμου και ένοχοι για την καταστροφή της χώρας». Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν ο Παμφίλ Σεϊκαρού, ο Ράντου Γκιρ, και ο Νιτσιφόρ Κράινιτς.

1949 . Η Ανατολική Γερμανία δημοσίευσε το σύνταγμά της
1953 . Η ΕΣΣΔ αποκήρυξε όλες τις εδαφικές διεκδικήσεις της στην Τουρκία, ιδίως, για την πόλη Καρς.


1956 .Γιουγκοσλαβική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο έφτασε στην ΕΣΣΔ, για την πρώτη επίσκεψη μετά το θάνατο του Στάλιν και την ρήξη με τη Μόσχα το 1948.
Στην Κύπρο, σκοτώθηκε από τους Άγγλους στο Κτήμα – Πάφος κατά τη διάρκεια κατ οίκον περιορισμού ο Παναγιώτης Διομήδους 30 ετών από τα Κελοκέδαρα.

1960.Σεισμός 8,3 Ρίχτερ στη νότια Χιλή.

1961.Δολοφονήθηκε στο Σάντο Ντομίγκο της Δομινικανής Δημοκρατίας ο δικτάτορας Ραφαήλ Τρουχίλιο.

1963 . Η ΕΟΚ διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει γνώμη για τη συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ο.Κ.-Τουρκίας, παρά την αντίθετη γνώμη των Αθηνών. Ο Γερμανός πρόεδρός του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Κύπρου, Φόρτσχοφ, παραιτήθηκε λόγω της αδυναμίας συνεννόησης με την ελληνοκυπριακή ηγεσία αλλά κυρίως
με τον Ελληνοκύπριο δικαστή Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη.

1966. 300 αεροσκάφη των ΗΠΑ βομβάρδισαν το Βόρειο Βιετνάμ.

1967. Ο ηγέτης της φυλής των Ίμπο αντισυνταγματάρχης Οντουμέγκβου Ογιούκβου ανακήρυξε την ανατολική περιφέρεια της Νιγηρίας ως Δημοκρατία της Μπιάφρας, προκαλώντας εμφύλιο πόλεμο.

1968 . Ο Σαρλ ντε Γκωλ μετά από διαβουλεύσεις στο Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας με τον γάλλο στρατηγό Ζακ Φλουμινένσε επανήλθε στο Παρίσι και με ραδιοφωνικό του στις 16: 30 μ.μ. ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών. Αμέσως μετά, περίπου ένα εκατομμύριο υποστηρικτές του, βγήκαν στη λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων βάζοντας τέρμα στο Μάη του '68.

1972. Μέλη του Ιαπωνικού Κόκκινου Στρατού έκαναν τη Σφαγή του Αεροδρομίου Λοντ στο Ισραήλ. 24 νεκροί και 100 τραυματίες.

1973 .Η Δυτική Γερμανία και την Τσεχοσλοβακία συμφωνήσαν για την αποκατάσταση των σχέσεων του μετά από διακοπή 32 ετών .

1976. Από το Βελιγράδι ξεκίνησε το πρώτο τρένο για το Μπαρ του Μαυροβουνίου με πρώτο επιβάτη τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο .

1980. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β 'έφτασε στο Παρίσι, αρχίζοντας την πρώτη επίσκεψη Πάπα από το 1814.
1982. Η Ισπανία εγινε το 16ο μέλος του ΝΑΤΟ.

1989. Στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν για 12 λεπτά ο Έλληνας Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου , οι «διαδηλωτές σπουδαστές», εμφάνισαν
το άγαλμα της «Θεάς της Δημοκρατίας» ύψους 8 μέτρων.

1992.Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτός της Κίνας και της Ζιμπάμπουε που έκαναν αποχή υιοθέτησαν το ψήφισμα 757 με το οποίο επιβάλλονταν κυρώσεις στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, για τη συμμετοχή της στον πόλεμο στη Βοσνία, που περιλάμβαναν πλήρες οικονομικό εμπάργκο, πετρελαϊκό εμπάργκο , διακοπή των αεροπορικών συγκοινωνιών και τερματισμό όλων των επιστημονικών, πολιτιστικών και αθλητικών επαφών με τον κόσμο. Στο Νόβι Τράβνικ, οι Μουσουλμάνοι σκότωσαν τα τρία αγόρια της σερβικης οικογένειας Ντίνιτς. Τον Σίμο, τον Μλάντζαν και τον Ντράγκαν.

1995. Παραιτήθηκε ο διοικητής του ρωσικού 14ου Σώματος Στρατού στη Μολδαβία ο στρατηγός Λέμπεντ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάρρευση των ρωσικών Ενοπλων Δυνάμεων.

1998 . Σεισμός μεγέθους 6,6 ρίχτερ έπληξε το βόρειο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας περίπου 5.000 ανθρώπους.

1999.Η 68η ήμερα των νατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία ήταν πολύνεκρη 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. 11 νεκροί (πολίτες) στο Κόσσοβο και 40 τραυματίες. Κυρίως χτυπήθηκε το ανατολικό Κοσσυφοπέδιο, η Βιτίνα, το Κατσάνικ, το όρος Γκόλες, το Μπιελό Πόλιε, και το Λίπιαν.

Στη Σούρντουλίτσα χτυπήθηκε ένα σανατόριο και σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι. Από τον βομβαρδισμό μιας Γέφυρας στο Βαρβαρίν 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 17 τραυματίστηκαν βαριά. Άλλοι 2 σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές επιθέσεις. Ένας νεκρός και στην προσβολή του κονβόι που μετέφερε δημοσιογράφους στο Πρίζνεν. Σύνολο 44. Βομβαρδίστηκαν ακόμα στο Μαυροβούνιο η Λούστιτσα στην Μπόκα Κοτόρσκα, το Ντιμίτροβγκραντ, στα σύνορα με την Βουλγαρία , η καπνοβιομηχανία της Νις, η Βράνιε, το Μπολγιέβατς, η Ζβέκα κοντά στον Ομπρένοβιτς, η Οστρούζνιτσα, η Στραζίβιτσα, τον Γιάκοβο και το Μπουμπάνι Πότοκ.

2005. H Γαλλία απέρριψε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα με δημοψήφισμα.

2006. Η κομμουνιστική τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» έκανε βομβιστική επίθεση κατά του τότε υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη έξω από το σπίτι του, στον Λυκαβηττό.


2011. Στην Ποντγκόριτσα, δολοφονήθηκε για πολιτικούς λόγους από το καθεστώς του Μίλο Τζουκάνοβιτς ο Αλεξάνταρ Σάσα Πεγιάνοβιτς, πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας της Γιουγκοσλαβίας. Πριν την δολοφονία του είχε καταγγείλει ότι οι αρχές ετοιμάζανε τη δολοφονία του και ότι οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να εκπλαγούν αν του συμβεί κάτι.
Ο δολοφόνος, του Ζόραν Μπουλάτοβιτς, αστυνομικός του Μαυροβουνίου, χωρίς προφανή αιτία , πλησίασε τον Πεγιάνοβιτς ενώ καθόταν σε μια βεράντα καφενείου και τον πυροβόλησε στο στήθος. Παρά την ετυμηγορία του Περιφερειακού δικαστηρίου για ποινή φυλάκισης δεκατριών ετών, αθωώθηκε στη συνέχεια με απόφαση του ανώτερου δικαστήριο.

2015. Στη Συρία εκδηλώθηκε η Επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο Κυβερνείο της Αλ Χασακά. 

2018. Στην Ουκρανία, η υπηρεσία ασφαλείας παραδέχτηκε ότι σκηνοθέτησε την ψεύτικη δολοφονία του Ρώσου δημοσιογράφου Αρκάντι Μπαμπτσένκα , που ανακοινώθηκε την προηγούμενη ημέρα.

Η 30η Μαΐου στην Ιστορία

Μαΐου 29, 2021

Η 29η Μαΐου στην Ιστορία

363. Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός νίκησε κάτω από τα τείχη της πρωτεύουσας των Σασσανιδών Κτησιφώνος το στρατό Περσών, αλλά δεν μπόρεσε να κατακτήσει το φρούριο.
1108. Στην Ισπανία περίπου 3000 Βέρβεροι των Αλμοραβίδων νίκησαν νότια του Τάγου στη μάχη του Ουκλές το στρατό της Καστίλης και της Λεόν.
Οι Αλμοραβίδες με την επιτυχία τους κατέλαβαν τα Κάστρα της με τη λήψη των κάστρων της Χούετε και την Οθάνια.


1176. Ο Στρατός της Λίγκας της Λομβαρδίας νίκησε τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο Α' Βαρβαρόσσα, στην μάχη του Λενιάνο.

1328. Ο Φίλιππος ΣΤ΄ στέφτηκε βασιλιάς της Γαλλίας.

1418 .Ο Νεαρός Περρινέτ Λεκλέρκ, έκλεψε τα κλειδιά της πύλης του Σεν Ζερμέν στο Παρίσι , και στη συνέχεια πήγε σιωπηλά, μαζί με τους συνεργούς του, να περιμένει τους Βουργουνδουριανούς του Ιωάννη του Ατρόμητου. Στην συνέχεια με την υποστήριξη των τεχνιτών και των δασκάλων, το Παρίσι παραδόθηκε στον Ζαν ντε Βιλιέ ντε ιλ-Αντάμ ,αρχηγό του στρατού του Δούκα της Βουργουνδίας. 

1453. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους, μετά από πολιορκία 53 ημερών. Η μαύρη Τρίτη. Η αποφράδα ημέρα του Ελληνισμού.
Η Βασιλεύουσα, το φως του Κόσμου επί 11 αιώνες, «το καταφύγιο των Χριστιανών, η η ελπίς και η χαρά πάντων των Ελλήνων», έπεσε στα χέρια των βαρβάρων Tούρκων και το Γένος βυθίστηκε στο σκοτάδι της δουλείας


1486.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γρανάδας, τα χριστιανικά στρατεύματα της Καστίλλης με επικεφαλής τον Χερνάντο Πέρεζ ντελ Πουλγκάρ νίκησαν τους μουσουλμάνους και κατέλαβαν την πόλη Λόχαρ

1508 . Καταστρεπτικός σεισμός έπληξε το Χάνδακα (Ηράκλειο) της Κρήτης και ισοπέδωσε την Ιεράπετρα.

1555.Υπογράφηκε στην Αμάσεια η Συνθήκη μεταξύ του Σάχη του Ιράν και του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την οποία έληξε ο πόλεμος των Οθωμανών με τους σιίτες Σαφαβίδες, (1532-1555), ορίστηκαν τα σύνορα μεταξύ του Ιράν και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ακολούθησαν είκοσι χρόνια ειρήνης.

1590. Κατά τη διάρκεια της Βασιλείας του Τσάρου Φιόντορ Α΄ Ιωάννοβιτς οι πρώτες 30 οικογένειες καλλιεργητών στάλθηκαν για αποίκιση της Σιβηρίας.

1606 .Στην Κόκκινη Πλατεία, της Μόσχας επευφημήθηκα ως Τσάρος ο Βασίλι Σουίσκι.

1807. Υπό την πίεση των Γιαμακλάρ και των Γενιτσάρων ο Σουλτάνος Σελίμ ο Γ παραιτήθηκε υπέρ του Μουσταφά Δ΄ και τέθηκε υπό περιορισμό.

1809. H δεύτερη μάχη του Μπέργκισελ του Ίνσμπρουκ κατά τη διάρκεια του πέμπτου συνασπισμού κατά του Ναπολέοντα. Οι Τυρολέζοι που επαναστάτησαν για την ελευθερία τους, με αρχηγό τον Αντρέας Χόφερ, πολεμούσαν τους Βαυαρούς συμμάχους του Ναπολέοντα. Στη δεύτερη μάχη του Μπέργκισελ στις 29 Μαΐου 1809, 4.000 βαυαροί στρατιώτες με 12 πυροβόλα υπό τον φον Ντερόι, αντιμετώπισαν 9,400 αντάρτες του Χόφερ που τους υποστήριζαν 900 Αυστριακοί.

1822. Κατά την Πολιορκία του Σουλίου επίθεση συγχρόνως των Τούρκων στην Χώνια, και την Κιάφα,Μετά από μάχη 20 ωρών οι Τούρκοι οπισθοχώρησαν με μεγάλες απώλειες. Τα αποτελέσματα της μάχης κατά του Χουρσίτ τα ανακοίνωσαν οι Σουλιώτες στον Μάρκο Μπότσαρη που βρισκόταν στο Μεσολόγγι με γράμμα, που εισαγωγικά έλεγε: «Φιλογενέστατε αδερφέ μου καπετάν Μάρκο, αδελφικώς ασπαζόμεθα».

1824. Η Καταστροφή της Κάσσου. 

1825. Ο Κάρολος 10ος στέφτηκε βασιλιάς της Γαλλίας στη Ρεμς.

1839 .Αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

1847. Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο Εφιάλτης της Γαλλίας Εμμανουέλ, μαρκήσιος του Γκρουσύ (Emmanuel, marquis de Grouchy).

1867. Το ουγγρικό κοινοβούλιο επικύρωσε την Αυστρο-Ουγγρική συμφωνία, με την οποία η Αυστριακή Αυτοκρατορία έγινε δυαδική Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία .

1868 . Ο Πρίγκιπας Μιχαίλο Ομπρένοβιτς δολοφονήθηκε στο Κόσουτνιακ στο Βελιγράδι.


1903. Στις 29 Μαΐου/ 11 Ιουνίου δολοφονήθηκαν στο Βελιγράδι από μια ομάδα αξιωματικών του στρατού, μελών της Μαύρης Χειρός ο βασιλιάς της Σερβίας Αλεξάντρ Ομπρενοβιτς, και η βασίλισσα Ντράγκα.

1906 .Κατα την μακεδονικό Αγώνα σύγκρουση μακεδονομάχων με δύναμη Οθωμανών στα Ασπρόγεια Φλώρινας.

1917. Στις29 Μαίου/11 Ιουνίου, κατέπλευσε στο Κερατσίνι, η Μοίτα του Γαλικού Στόλυ από την οποία αποβιβάστηκε ο Γάλλος Ύπατος Αρμοστής Ζονάρ, που απήύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.



1921.Άφησε την τελευταία του πνοή στην φυλακή της Αμάσειας σε ηλικία 45 ετών, ο εθνομάρτυρας Άγιος Ευθύμιος Ζήλων, κατά κόσμον Ευστράτιος Αγριτέλης. Μαζί του πέθαναν δύο άλλοι κρατούμενοι, ο Βασίλης Καλαϊτζής κι ο Ανδρέας Κολλάρος από τύφο. Μετά το θάνατο του, οι Τούρκοι κρέμασαν από δέντρο σε πλατεία το άψυχο σώμα του για εκφοβισμό. Ετάφη στην αυλή γειτονικής εκκλησίας στην Αμάσεια από τους λίγους χριστιανούς που είχαν απομείνει στην πόλη. Τον προέπεμψε στην τελευταία του κατοικία ο αχώριστος σύντροφός αρχιμανδρίτης Ἀμασείας Πλάτων Ἀϊβαζίδης που εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις 21 Σεπτεμβρίου 1921.
Στις 29 Μάϊου /11 Ιουνίου του 1921, σε μία συμβολικά επιλεγμένη χρονική στιγμή, 468 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος ο ΙΒ, αποβιβάσθηκε στη Σμύρνη και συμμετείχε σε ευρεία στρατιωτική σύσκεψη, στην οποία ορίστηκε ως στόχος η κατάληψη της Άγκυρας και η καταστροφή του σταθμού ανεφοδιασμού του εχθρού, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ελληνικού επιτελείου θα οδηγούσε τον Κεμάλ σε συνθηκολόγηση. Δημοψήφισμα στο Σάλτσμπουργκ, για την ένωση με το γερμανικό Ράιχ. Το 99,5% ψήφισε υπέρ.

1927. Εκλογές στην Βουλγαρία. Πρώτο Κόμμα η Δημοκρατική Συμμαχία με 35.9%, και Δεύτερη την Αγροτική Ένωση με 24,8%.

1931. Στην Ιταλία εκτελέστηκε ο αμερικανός πολίτης Μικέλε Σκίρου λόγω της πρόθεσής του να δολοφονήσει τον Μπενίτο Μουσολίνι.

1940. Έγινε στο Πότσνταμ η κηδεία του Πρίγκιπα Γουλιέλμου της Πρωσίας που υπηρετούσε στη 1η Μεραρχία Πεζικού της Βέρμαχτ στη μάχη της Γαλλίας, και τραυματίστηκε σοβαρά στις 23 Μαΐου 1940 , και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα σε νοσοκομείο στο Βέλγιο. Την κηδεία παρακολούθησαν 50.000 άτομα.
Ο Μουσολίνι απάντησε στο μήνυμα Ρούζβελτ λέγοντας ότι δεν προτίθεται να ξεκινησει διαπραγματεύσεις με την Αγγλία και ότι θα κρατήσει τον λόγο που έδωσε.

1941. Στη μάχη της Κρήτης και την παντελή έλλειψη πυρομαχικών, ο ελληνικός στρατός στο Ηράκλειο βρέθηκε σε απόγνωση. Οι Διοικητές των ελληνικών μονάδων που βρίσκονταν στη γραμμή Σπήλια - Αγία Ειρήνη, αποσύρθηκαν προς τις Αρχάνες όπου πληροφορήθηκαν την κατάληψη των Χανίων και του Ρεθύμνου. Η κατάληψη του αεροδρομίου που είχαν εγκαταλείψει οι Βρετανοί σήμανε την αρχή του τέλους, Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες υπογράφτηκε η συνθηκολόγηση και σταμάτησε ο βομβαρδισμός των χωριών.

1945. Έφτασε στην Αθήνα, με πτήση VIP της RAF από τη Νάπολη ο σ. Νίκος Ζαχαριάδης και ανέλαβε την ηγεσία του ΚΚΕ. Στη Νορβηγία συνελήφθη για συνεργασία με τους Ναζί ο συγγραφέας Κνουτ Χάμσουν.

1953. Δόθηκε η εκκίνηση του πρώτου Ράλι «Ακρόπολις», με 26 πληρώματα, εκ των οποίων 7 ξένοι. Ο Νεπαλέζος Τένζινγκ Νοργκάι και ο Νεοζηλανδός Έντμουντ Χίλαρι πάτησαν στην υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, στο Έβερεστ, σε υψόμετρο 8.847 μέτρων


1954. Έγινε στο Hotel de Bilderberg στο Ούστερμπικ (Oosterbeek) της Ολλανδίας, η πρώτη δημόσια γνωστή συνάντηση της Λέσχης «Μπίλντερμπεργκ».

1956 . Στην Κύπρο, δολοφονηθήκαν από τουρκοκυπρίους ενώ μετέβαιναν στη Λευκωσία με αυτοκίνητο ο Κων/νος Καλού 34 ετών και ο Πιερής Παντελή 45 ετών από την Άσσια. Στην Ομορφίτα, δολοφονήθηκε από τ/κ ο Χρήστος Σαλίδης 48 ετών από τη Λευκωσία.

1963. Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Χάρυ Τρούμαν, το οποίο δώρισε στην Αθήνα η ΑΧΕΠΑ.
Την ιδια ημέρα διαγράφηκε από την Ένωση Κέντρου ο εβραιοκρητικός βουλευτής Λασιθίου Εμμανουήλ Κοθρής λόγω της συμμετοχής του στις εργασίες της Επιτροπής Βαλκανικής Συνεννοήσεως στο Βουκουρέστι, χωρίς την άδεια και παρά την αντίθεση του Γεωργίου Παπανδρέου.

1965. Παραπέμφθηκαν από τη βουλή σε ειδικό δικαστήριο με τις ψήφους της Ένωσης Κέντρου και της Ε.Δ.Α, για τα σκάνδαλα των μυστικών κονδυλίων και της Δ.Ε.Η. ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Παναγής Παπαληγούρας ο Νικόλαος Μάρτης .Οι κατηγορίες ήσαν παράβαση καθήκοντος, απάτη και απιστία.

1968 . Με απόφαση της στρατιωτικής κυβέρνησης απολύθηκαν από το δικαστικό Σώμα λόγω «αντεθνικής συμπεριφοράς», τριάντα δικαστικοί λειτουργοί, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στυλιανός Μαυρομιχάλης και ο πρωτοδίκης Χρήστος Σαρτζετάκης. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου τοποθετήθηκε ο δικαστής στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ Θεόδωρος Καμπέρης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος του Ίαν Σμιθ στη Ροδεσία, λόγω των φυλετικών διακρίσεων.

1970. Μετά την συνάντηση στη μεταξύ του Βασιλιά Κωνσταντίνου και του Παναγιώτη Πιπινέλη , ο Στυλιανός Παττακός ανακοίνωσε πως ο βασιλιάς θα επιστρέψει στην Ελλάδα μετά τις εκλογές. Στην Αργεντινή εγινε η απαγωγή στην του πρώην προέδρου Πέδρο Αραμπούρου. Ο Τοντόρ Ζίβκοφ άρχισε την επίσκεψη του στην ΕΣΣΔ.


1982. Στον Πόλεμο των Νήσων Φώκλαντ, οι βρετανικές δυνάμεις νίκησαν τους Αργεντινούς στη διήμερη Μάχη του Γκους Γκριν.

1985. 39 Φίλαθλοι σκοτώθηκαν στο στάδιο Χέιζελ των Βρυξελλών, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ Ιταλών και Βρετανών φιλάθλων, πριν από την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ.


1988. Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Ρόναλντ Ρέιγκαν συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

1990. Ο Μπόρις Γιέλτσιν, εξελέγη Πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Ρωσίας.

1992. Στο Μπράτουνατς, στην ανατολική Βοσνία, οι μουσουλμανικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Νάσερ Όριτς, έστησαν ενέδρα στο σερβικό χωριό Σάντιτσι και σκότωσαν δέκα Σέρβους.

1994. Πέθανε εξόριστος στη Χιλή ο Έριχ Χόνεκερ, τελευταίος ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας.

1998. Η Γαλλική εθνοσυνέλευση αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους.
1999. Η αλβανικη αστυνομία έκανε γιουρούσι στο λεωφορείο που είχε καταλάβει ο Αλβανός Α. Φλαμούρ, 25 ετών, από τη Θεσσαλονίκη. Εκτός από το δράστη σκοτώθηκε και ο όμηρος Γιώργος Κουλούρης, 25 ετών. Κατά την 67η ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία κατέρρευσε το ηλεκτρο-ενεργειακό σύστημα, υπήρξε σχεδόν πλήρης διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη Σερβία. Μετά τον βομβαρδισμό της σιδηροδρομικής γέφυρα στην Στίρπτσκε διακόπηκε η συγκοινωνία της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Ακόμα, ρίχτηκαν 12 πύραυλοι στο Κέντρο της Τσούπρια , ενώ στην πόλη Κόσοβσκα Βυτίνα ρίχτηκαν 22 βόμβες. Χτυπήθηκαν στόχοι στην Ούζιτσε , (με επτά πυραύλους βομβάρδισαν ένα χωριό κοντά στην πόλη Βισίμπαμπα Σεβάριτσε).το Βρίσατς, την Κουρσούμλια , (όπου ιδιαίτερα βομβάρδισαν το προάστιο Μαρκοβίτσι), και το κέντρο του Νόβι Σάντ. Χτυπήθηκε ακόμα το εργοστάσιο των δομικών υλικών «Μιλόγιε Ζάκιτς». Ο διοικητής του Σώματος του γιουγκοσλαβικού Στρατού της Πρίστινα Υποστράτηγος Βλαντίμιρ Λαζάρεβιτς, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι υποστηρίζει άμεσα τις «προσπάθειες από ένοπλες ομάδες Αλβανών τρομοκρατών για να διεισδύσουν στην γιουγκοσλαβική επικράτεια» και είπε ότι «οι προσπάθειες αυτές άρχισαν μια νέα φάση της επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας.» Όπως είπε , «το ΝΑΤΟ από το απόγευμα, βομβαρδίζει την περιοχή του φυλακίου «Μορίνα» στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας-αλβανίας, στο οποίο άρχισαν να επιτίθενται οπλισμένοι τρομοκράτες και μέλη του Στρατού της Αλβανίας». Σύμφωνα με τον Λαζάρεβιτς, το ΝΑΤΟ έριξε περισσότερους από 30 πυραύλους, αλλά , «οι τρομοκράτες υπέστησαν βαριές απώλειες». Ο Λαζάρεβιτς, είπε επίσης, ότι « στις 27 Μάιου περίπου 600 τρομοκράτες από την Αλβανία, με την υποστήριξη πυροβολικού από το αλβανικό στρατό επιχείρησαν να διασχίσουν τα Γιουγκοσλαβικά σύνορα με κατεύθυνση το Βρμπνικ στο δρόμο Κούκες-Πρίζρεν, πάνω από το βουνό Πάστρικ αλλά υπέστησαν μεγάλες απώλειες». Ο Λευκός Οίκος «αντέδρασε συγκρατημένα» στη δήλωση των γιουγκοσλαβικών αρχών ότι θα δεχθούν τις βασικές αρχές για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο που υιοθέτησε στις 6 Μαΐου στη Βόννη η G8.

2005. Οι Γάλλοι σε δημοψήφισμα, καταψήφισαν το ευρώ- Σύνταγμα με 54.8%.
2010. Στην Ουγγαρία ανέλαβε καθήκοντα ο νικητής των βουλευτικών εκλογών, Βίκτορ Ορμπάν.

2014. Στην Δαμασκό ενθρονίστηκε ο Πατριάρχης Αντιόχειας.
Ιγνάτιος Αφράιμ Β'. 
Η Λευκορωσία, το Καζακστάν και η Ρωσία υπέγραψαν την ιδρυτική συνθήκη της Ευρασιατικής Ένωσης.

 2015. Στην Συρία έναρξη της μάχης του Σουράν.

 2018. Στη Λιέγη του Βελγίου, επίθεση Ισλαμιστών. Τέσσερεις νεκροί , συμπεριλαμβανομένου του δράστη που πυροβολήθηκε από την αστυνομία, 

2019. Στη Λετονία, ο Έγκιλς Λεβίτς εκλέχτηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας