Ιουλίου 13, 2020

Επί τροχάδην

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Για έκτη συνεχόμενη νύχτα , συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις της «νεολαίας» στη Σερβία. Επίκεντρα, το Βελιγράδι, η Νις, το Ζρένιανιν, και το Τσάτσακ . Από το Νόβι Σαντ οι «πολίτες» πήγαν στο Βελιγράδι . Χθες δεν έγιναν επεισόδια . Oι διαδηλωτές στο Βελιγράδι ήταν λιγότεροι από τις προηγούμενες ημέρες και δεν υπήρχε σχεδόν κανείς στο Πάρκο Πιονίρ. Μπροστά στη Βουλή εμφανίστηκαν και στελέχη της αντιπολίτευσης όπως ο Σάσα Ραντούλοβιτς και ο Σρέτζαν Νόγκο. Οι διαδηλωτές άρχισαν να αποχωρούν γύρω στις 23.00. Η κυκλοφορία συνεχίστηκε χωρίς διακοπή στην οδό Τάκοφσκα. 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι «οι επιθέσεις εναντίον του Βούτσιτς και του SNS αποτελούν μέρος μιας επιχείρησης που καθοδηγείται από Κέντρα , τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, για την αποσταθεροποίηση της Σερβίας» και τόνισε ότι «η προσπάθεια τερματισμού της συνεργασίας του SPS με τον Βούτσιτς και το SNS αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής της στρατηγικής». Ο Ντάτσις κατήγγειλε ότι «εκτός και εντός της χώρας και του κόμματος, έχουν στηθεί μηχανισμοί», για την ανατροπή του και σημείωσε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι το SPS μπορεί να προσχωρήσει σε αυτό μόνο εάν αποχωρήσει από τον Συνασπισμό με τον Βούτσιτς. «Οσο είμαι επικεφαλής του κόμματος, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας θα είναι με τον Βούτσιτς προς το συμφέρον της Σερβίας», είπε ο κ. Ντάτσιτς και ανακοίνωσε ότι «οποιοσδήποτε συνδέεται με το κόμμα, και υποστήριξε ή συμμετείχε στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών» θα διαγραφεί από το Κόμμα. 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο («Χρυσαυγίτης») Πρόεδρος των Ντέβερι, Μπόσκο Ομπράντοβιτς, δήλωσε χθες ότι «η κυβέρνηση είναι βίαιη, όχι οι πολίτες», και ότι «απαιτείται γενική πολιτική ανυπακοή για την πτώση της κυβέρνησης». «Όλα αυτά τα χρόνια, η κυβέρνηση, μέσω των ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης, επιβάλλει ψευδείς ειδήσεις για τη βία που χρησιμοποιούν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και τώρα για τη λένε για τη βία των πολιτών για να δικαιολογηθούν για τις διαμαρτυρίες στους δρόμους της Σερβίας. Τα πράγματα είναι διαφορετικά .Οι μόνοι που διαπράττουν βία εναντίον μας είναι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι» δήλωσε ο Ομπράντοβιτς, που είπε ότι η κυβέρνηση στη Σερβία κατέχει με τη βία την εξουσία, παραβιάζει συνεχώς το Σύνταγμα, «ποδοπατεί» τους νόμους, «προστατεύει το έγκλημα και τη διαφθορά», καταστέλλει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, και οργάνωσε ψευτοεκλογές. Ο Ομπράντοβιτς πρόσθεσε ότι η έκκληση για ειρηνικές και μη βίαιες διαμαρτυρίες δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι ανενεργές και «νεκρές» και ότι όλες οι μορφές διαμαρτυρίας, διαδηλώσεων και αστικής ανυπακοής είναι μια νόμιμη μορφή αγώνα ενάντια στις αρχές σε όλο τον κόσμο. 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη συμφωνήθηκε η ημερήσια διάταξη για τη συνέχιση του διαλόγου για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με φυσική παρουσία . Ο Πρόεδρος της Σερβίας είπε οτι θα συμμετάσχει στην νέα τηλεδιάσκεψη για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια, η οποία ανακοινώθηκε για την Πέμπτη 16 Ιουλίου, και η οποία διοργανώνεται από την ΕΕ, και αποτελεί «εισαγωγή στη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πριστίνας». 
 Ο Πρόεδρος της Σερβίας άρχισε σήμερα διαβουλεύσεις με τα μικρότερα κόμματα για την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. Το τελευταίο ραντεβού θα είναι με τους Προοδευτικούς. 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πριστίνας Μίροσλαβ Λάιτσακ δήλωσε ότι ο διάλογος βρίσκεται σε καλό δρόμο μετά από 20 μήνες. 

 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι στόχος της Ένωσης είναι η επίτευξη μιας «ολοκληρωμένης, και νομικά δεσμευτικής τελικής συμφωνίας που θα καλύπτει όλα τα εκκρεμή ζητήματα», και θα συνεχίσει τις εντατικές προσπάθειες για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, προσθέτοντας ότι η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη και απαιτεί πολιτικό θάρρος, και δέσμευση και από τις δύο πλευρές. Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι μια τέτοια συμφωνία «είναι ζωτικής σημασίας για ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας και για την ευρωπαϊκή τους προοπτική, αλλά και για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, που είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ΕΕ». 

 ΣΟΦΙΑ. Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Προεδρία στην βουλγαρική πρωτεύουσα για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και του εισαγγελέα. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Παραίτηση». Ταυτόχρονα διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Ρούσε, της Βάρνας, του Μπουργκάς, του Πλέβεν, του Βελίκο Τάρνοβο, του Γκάμπροβο, της Στάρα Ζαγκόρα, της Φιλιππούπολης , του Κιουστεντίλ και του Μπλαγκόεβγκραντ. Οι διαδηλωτές ζητούσαν «ΑΛΛΑΓΗ» και «καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους». Τα συνθήματα καλούσαν τον πρωθυπουργό και τον Γενικό Εισαγγελέα να παραιτηθούν. 

ΣΟΦΙΑ. Την Κυριακή έγιναν μόνο 1 988 τεστ από τα οποία επιβεβαιώθηκαν 77 νέα κρούσματα. Ποσοστό 3,9% Το Σάββατο έγιναν 2.806 τεστ από τα οποία επιβεβαιώθηκαν 211 νέα κρούσματα. Το ποσοστό των κρουσμάτων σε σχέση με τα τεστ ήταν 7,52% Το τελευταίο 24ωρο έχασε την ζωή ένας ακόμη 1 ασθενής. Οι ενεργές περιπτώσεις αυτήν την στιγμή είναι 3 655. 

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αμπντουλάχ Χότι μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου στην οποία δεν συμμετείχε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Χασίμ Θάτσι που βρισκότα στην Χάγη, δήλωσε ότι την Πέμπτη στις Βρυξέλλες θα επιμείνει ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με το Βελιγράδι θα ακολουθήσει την αμοιβαία αναγνώριση. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε και ότι θα εισαχθούν νέα, αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το Δημοκρατικό Κόμμα, (PDK) ετοιμάζεται να μπει στην κυβέρνηση και ότι θα πάρει τη θέση του Πρόεδρου της Βουλής. 

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Την Κυριακή, το Κοσσυφοπέδιο κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων ημέρας. Από τα 493 δείγματα επιβεβαιώθηκαν 216 νέα κρούσματα. Ποσοστό 43,81%Το Σάββατο , ήταν 48,5% .Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.562. Κατά το τελευταίο 24ωρο πέθανε από τις επιπλοκές του Κορωνοϊού ένας ακόμα ασθενής, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 102. 

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η θητεία της EULEX στο Κοσσυφοπέδιο παρατάθηκε για ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αποστολής Λαρς-Γκούναρ Γουίγκεμαρκ. 

 ΣΚΟΠΙΑ. Η τριήμερη εκλογική σιωπή ξεκίνησε στη Σεβερνομακεντόνιγια. τα μεσάνυχτα και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 μ.μ. στις 15 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των 20 ημερών τα κόμματα και συνασπισμοί είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στους πολίτες τα προγράμματα τους. Στις συμμετέχουν 15 συνασπισμοί και πολιτικά κόμματα. 
 Ο αρχηγός του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ Χριστιάν Μίτσκοσκι, στην Κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση είπε ότι «δεν θα υπάρξουν συμβιβασμοί με τη δικαιοσύνη», ότι οι ένοχοι «θα λογοδοτήσουν», και δήλωσε ότι αναμείνει μια πειστική νίκη.
 Ο Ζόραν Ζάεφ στην δική του Κεντρική συγκέντρωση είπε ότι «έρθει πρώτος με διαφορά 4 βουλευτών».

 ΣΚΟΠΙΑ. Χθες από τις 991 εξετάσεις, επιβεβαιώθηκαν 136 νέα κρούσματα. Ποσοστό 13,72%. Πέθαναν και 6 ασθενείς. Το σύνολο των κρουσμάτων έφτασε τα 8.111. 

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. O Μίλο Τζουκάνοβιτς με συνέντευξη του στην «Πόμπιεντα», το άλλωτε όργανο της Ένωσης των Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών το Μαυροβουνίου έδωσε το πολιτκό πλαίσο των εκλογών της 30ης Αυγούστου που θα είναι μια ακόμα μάχη του «Αντιφασιστικκού Μετώπου» με τους «Ταγματασφαλίτες». Ο Αντρίγια Μάντιτς από το Δημοκρατικό Μετώπο δήλωσε ότι ο Μίλο Τζουκάνοβιτς με την συνέντευξη του παραδέχθηκε την ήττα όταν είπε ότι το προεκλογικό περιβάλλον στο Μαυροβούνιο είναι σημαντικά πιο δυσμενές σε σύγκριση με το 2016. Οι Δημοκρατικοί κατέληξαν σε συμφωνία με το «ΝΤΕΜΟΣ» , την «Νέα Αριστερά», το «Κόμμα Συνταξιούχων» και με μερικες ΜΚΟ και θα κατέβουν στην εκλογές ως «Μπλόκ Πολιτών». 

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Συντονιστικός Φορέας Λοιμωδών Νοσημάτων του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε 57 νέα κρούσματα και τρείς θανάτους. Επίσης αύξησε τα μέτρα για να εμποδίσει την είσοδο πολιτών από την Σερβία. έχει ενισχύσει τις συνθήκες εισόδου ατόμων από μη εμπορική και περιστασιακή εναέρια κυκλοφορία από τη Σερβία. Αυτή τη στιγμή, 30 ασθενείς θετικοί στον Κορωνοϊό νοσηλεύονται στο Κλινικό Κέντρο της Πρίστινα.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. 265 εργαστηριακά δείγματα ελέγχθηκαν στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα τις τελευταίες 24 ώρες, και επιβεβαιώθηκαν 34 νέα κρουσματα. 
 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέταρ Τζόικιτς «χαιρέτισε την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής , η οποία απαγόρευσε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σέρπσκα να συμμετάσχει στις επερχόμενες τοπικές εκλογές με αυτό το όνομα». Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σέρπσκα θα αποφασίσει το επόμενο διάστημα εάν θα κάνει έφεση ή εάν θα προσθέσει ένα εκλογικό σύνθημα στο υπάρχον όνομα. 

 ΤΙΡΑΝΑ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας από τον έλεγχο 420 δειγμάτων, διαγνώστηκαν 83 νέα κρούσματα τα 38 στα Τίρανα, Τις τελευταίες 24 ώρες, 4 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται για δύο γυναίκες από τη Σκόδρα και τη Ντίμπρα, έναν 75χρονο από το Δυρράχιο και μια 81χρονη από τα Τίρανα. Ο συνολικό αριθμό των νεκρών στην Αλβανία ανέβηκε σε 93. Υπάρχουν 1415 ενεργά κρούσματα . 

 ΤΙΡΑΝΑ. Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε (με ενθουσιασμό) ότι αξιολόγηση της «Moody's» για την αλβανική οικονομία παραμένει αμετάβλητη, στο Β1, μετά την επιτυχή έκδοση του ευρωομόλογου τον Ιούνιο .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου