Ιουλίου 18, 2018

Επί τροχάδην

ΠΑΡΙΣΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς που συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία υποστηρίζει την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης με τους Αλβανούς στο Κοσσυφοπέδιο, που θα διασφαλίζει την ειρήνη όχι μόνο για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά διαρκώς προκειμένου η περιοχή να επικεντρωθεί στην επιταχυνόμενη οικονομική πρόοδο. Ο Βούτσιτς έπε επίσης ότι αναμένει σημαντική βοήθεια από τη Γαλλία στην πορεία της Σερβίας προς τη Ευρώπη και ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζάεφ εχει καλέσει σήμερα σε συνάντηση την αντιπολίτευση για να συμβιβάσουν τις αντικρουόμενες απόψεις τους για το δημοψήφισμα το φθινόπωρο. Ο Μιτσκόφσκι δεν εχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του. Η κυβέρνηση τροποποίησε τον εκλογικό κώδικα και η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα διορίζεται από τη Βουλή με απλή πλειοψηφία και όχι με την πλειοψηφία των 2/3 όπως προβλεπόταν. .Η Εθνική Επιτροπή για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού και τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας συναντήθηκε με τον Υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Πιτ Μαρόκου που επισκέπτεται τη Βόρεια Δημοκρατία στο πλαίσιο της περιοδείας του στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων . Ο κ. Μαρόκου επεσήμανε η σημασία του διαθρησκειακού διαλόγου για τη Βόρεια Δημοκρατία , και συνεχάρη τους συνομιλητές του για τα μέτρα που ελήφθησαν για να υλοποίησει η χώρα τις ευρω-ατλαντικές της φιλοδοξίες, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι η συμφωνία με την Ελλάδα είναι το αποτέλεσμα σύνθετων συζητήσεων και διαπραγματεύσεων. Ο εθνικός συντονιστής Μπόρσε Πετρέφσκι που συνοδευόταν από τον Τζελαντίν Αϊβάζι και τον Ζλάτκο, Αποστολόσκι παρουσίασε τις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού και τις προσπάθειες για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που υιοθετήθηκαν κατά την σύνοδο της κυβέρνησης στις 6 Μαρτίου, και τόνισε ότι , «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την πρόληψη και καταπολέμηση αυτών των απειλών με συντονισμένη δράση και σε μια κοινή στρατηγική με την στρατηγικούς εταίρους της Βόρειας Δημοκρατίας τις Ηνωμένες Πολιτείες, και τις χώρες της ΕΕ. Στα Σκόπια συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες των «Κόμιτ» για τον Στάζο που δολοφόνησαν οι Αλβανοί. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ισχυρός σεισμός με μέγεθος 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στις 13:05 στην κεντρική Αλβανία. Οι μετασεισμοί που ακλούθησαν ήταν της τάξης των 1,8 έως 2 Ρίχτερ. Το απόγευμα, στην Αλβανία εκδηλώθηκε ισχυρή καταιγίδα στο βόρειο τμήμα της χώρας και σκοτώθηκε μια γυναίκα από κεραυνό κοντά στην Σκόδρα. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες και πολλά τροχαία ατυχήματα στα οποία ένα άτομο έχασε τη ζωή του. Λόγω της θαλασσοταραχής κινδύνεψε ομάδα τουριστών που πήγαινε στο νησάκι Σάσων. Μέσα στην καταιγίδα επισπεύτηκε τα Τίρανα ο Επίτροπος Χαν.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ συμφώνησαν να επιχορηγήσουν το Κοσσυφοπέδιο 10 εκατομμύρια δολάρια ώστε η Δύναμη Ασφαλείας (FSK) να μπορεί να αντιμετωπίσει «πράξεις τρομοκρατίας» και «το διεθνές οργανωμένο έγκλημα». Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για αγορά οχημάτων, εξοπλισμού επικοινωνιών και για εκπαίδευση. Δικαστήριο της Πρίστινα καταδίκασε επτά αλβανούς για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα και παράνομη κατοχή όπλων, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι επειδή η έφεση είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα. Ένας κατηγορούμενος αθωώθηκε, για έναν έπαυσε η δίωξη γιατί σκοτώθηκε στη Συρία και για δυο διαχωρίστηκε η υπόθεση επειδή εξακολουθούν να διαφεύγουν. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Μουφτία της Ρουμανίας , η οποία εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους της χώρας, αποφάσισε να ακυρώσει την κατασκευή ενός νέου τζαμιού στο Βουκουρέστι λόγω του πολύ υψηλού και επέστρεψε στο Υπουργείο Πολιτισμού το ακίνητο που ειχε παραχωρηθεί. Τον Ιούνιο του 2015, η κυβέρνηση της Ρουμανίας με επικεφαλής τον τότε πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα υπέγραψε συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση για να χτιστεί στο Βουκουρέστι το μεγαλύτερο τζαμί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την ικανότητα να φιλοξενεί 2.000 άτομα, και υπολογιζόταν να λειτουργήσει εντός του 2018. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Ο Κροάτης συμπρόεδρος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Τσόβιτς δήλωσε στην Ποντγκόριτσα ότι δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό θέμα που επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Μαυροβουνίου, και τόνισε ότι οι επικείμενες εκλογές στη Βοσνία Ερζεγοβίνη θα βελτιώσουν τη σταθερότητα στην χώρα, πράγμα αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματική συμβολή στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η υπουργός άμυνας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μαρίνα Πέντες και Βρετανός πρεσβευτής συμφώνησαν ότι η συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και των Ενόπλων Δυνάμεων της Μεγάλης Βρετανία έχει φθάσει σε υψηλό επίπεδο και ότι τα αποτελέσματα είναι ορατά στα κοινά έργα που υλοποιούνται με τη βοήθεια της βρετανικής κυβέρνησης.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Οι Ορθόδοξοι στο Σεράγεβο στην γειτονιά του Στουπ δεν μπορούσαν να εισέλθει στο νεκροταφείο καθώς ο δρόμος είχε κλείσει με οδόφραγμα από πέτρες και σκουπίδια που συσσώρευσαν άγνωστοι τη νύχτα επάνω στο δρόμο και στην πύλη εισόδου. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η απειλή πολέμου από τον πρώην διοικητή του στρατού των μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, Νασίμ Όριτς, μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσω της τρομοκρατίας, και αυτό συνιστά είναι ένα πραγματικό και ορατό κίνδυνο για τη Σερβική Δημοκρατία. Μιλώντας για τις εκλογές ο Ντόντικ είπε ότι η προεκλογική εκστρατεία του θα είναι μια εκστρατεία νικητή, ότι περιμένει τη νίκη σε όλα τα επίπεδα, και ότι περιμένει οι άνθρωποι να ενεργούν αποκλειστικά με το σύνθημα , «Πρώτα η Σερβική Δημοκρατία». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Τα μέλη της σερβικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διασπορά εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη δύσκολη κατάσταση των Σέρβων στο Μαυροβούνιο. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Παναγιότατος Πατριάρχης Ειρηναίος πραγματοποίησε στο Βελιγράδι θεία λειτουργία για την 100ή επέτειο της εκτέλεσης της Ρωσικής αυτοκρατορικής οικογένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου