Ιουνίου 24, 2018

Η 24η Ιουνίου στην ιστορία

972 . Ο ιδρυτής της δυναστείας των Πιάστ Μιέσκο Α' της Πολωνίας, με 4000 άνδρες νίκησε στην μάχη του ποταμού Όντερ που έγινε κοντά στην Τσεντίνια, τον Μαρκήσιο της Σαξονίας ¨Οντο. Με τη μάχη αυτή οι Πολωνοί και ο Μιέσκο μπήκαν στην ιστορία.


1059. Υπογράφηκε το καταστρεπτικό για του Ορθοδόξους της Σικελίας και της Κάτω Ιταλίας Κονκορδάτο του Μέλφι ανάμεσα στον Πάπα Νικόλαο Β και τους τυχοδιώκτες Νορμανδούς τον Πονηρό Ροβέρτο Ντ΄Ωτεβίλλ μαζί με το αδελφό του Ρογήρο. Οι τυχοδιώκτες Νορμανδοί έδωσαν όρκο πίστεως στον Πάπα και υποσχέθηκαν να υποτάξουν τη Μεγάλη Ελλάδα. Ο Ροβέρτος Γυισκάρδος διορίστηκε από τον Πάπα Δούκας της Καλαβρίας και προχώρησε στην εκκλησιαστική αναδιοργάνωση των κτήσεών του τοποθετώντας Φράγκους επισκόπους, αλλά στην Καλαβρία ο εκλατινισμός, υπήρξε βίαιος, και διήρκεσε επί πολύ, γιατί η αντίσταση των Ορθοδόξων ήταν σθεναρή.  


1185. Οι Νορμανδοί της Σικελίας υπό τους κόμητες Ριχάρδο και Βαλδουΐνο, κατέλαβαν το Δυρράχιο.

 1295. Υπογράφηκε στην θερινή κατοικία του Πάπα στο Ανάνι η Συμφωνία ανάμεσα στον Ιάκωβο Β' της Αραγονίας, τον Φίλιππο Δ΄ της Γαλλίας, και τον Κάρολο Β΄ της Νάπολης για την οποία μεσολάβησε ο Πάπας Βονιφάτιος Η΄.
 Με τη Συνθήκη που τακτοποίησε την κατάσταση στην Νότια Ιταλία και τη Δυτική Μεσόγειο ο Ιάκωβος παραχώρησε οριστικά στους Ανζού τη Σικελία. 

1340. Η Ναυμαχία του Σλόιζ κατά τον εκατονταετή Πόλεμο. Ο γαλλικός στόλος καταστρέφεται σχεδόν ολοσχερώς από τον αγγλικό στόλο που διοικούσε αυτοπροσώπως ο βασιλιάς Εδουάρδος Γ΄ της Αγγλίας. 

1380. Κατά τον Πόλεμο Γένοβας-Βενετίας ανακατάληψη της Κιότζια από τους Γενουάτες. 

1419. Η Δημοκρατία του Ντουμπρόβνικ αγόρασε από τη Βοσνία το ανατολικό τμήμα της κοιλάδας της Κόναυλε. 


1509 . Ο Ερρίκος Η' Τυδώρ και η Αικατερίνη της Αραγoνίας στέφτηκαν βασιλιάς και βασίλισσα της Αγγλίας.
1535. Κατά την εξέγερση των Αγροτών ο Στρατός του επισκόπου Φραντς φον Βάλντεκ , ανακατέλαβε μετά από πολιορκία την πόλη Μύνστερ στην Βεστφαλία που την κατείχαν οι Αναβαπτιστές που την έλεγαν Νέα Ιερουσαλήμ και ξεκίνησε με μια ανελέητη σφαγή στην πόλη. Εκτελέστηκε και ο ηγέτης τους Ιώαννης από το Λέυντεν.






1547. Άρχισε η μεγάλη πυρκαγιά της Μόσχας

1667. Ενώ ο γαλλικός στρατός είχε εισβάλει στην Ολλανδία, ο ολλανδικός στόλος  υπό τον ναύαρχο  Μισιέλ ντε Ρούιτερ με καταδρομική επιχείρηση  εισέβαλε μέσω του Τάμεση, στον παραπόταμο Μεντγουέι, και έκαψε τα προσορμισμένα αγγλικά πολεμικά του συμμάχου των Γάλλων Καρόλου .
 Ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη καταστροφή του αγγλικού στόλου. 
1717. Ιδρύθηκε στο Λονδίνο η Μεγάλη Στοά Λονδίνου-Γουεστμίνστερ, η Μητέρα του Κακού .Σήμερα Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας. 

1765 . Οι Τούρκοι αποκεφάλισαν στην Κωνσταντινούπολη τον 20ετή νεομάρτυρα Παναγιώτη από το Δελβινάκι της Ηπείρου. 

1793. Στη Γαλλία, υιοθετήθηκε το πρώτο «δημοκρατικό σύνταγμα», που ουδέποτε εφαρμόστηκε. 

1798 . Στις 13/24 Ιουνίου δολοφονήθηκε στην φυλακή του Πύργου Νεμπόισα στο Βελιγράδι.ο Ρήγας και οι σύντροφοί του Ευστράτιος Αργέντης, ετών 31 έμπορος της Βιέννης από τη Χίο, Δημήτριος Νικολίδης, ετών 32 από την Ήπειρο Ιατρός, Αντώνιος Κορωνιός, ετών 27, έμπορος και λόγιος από την Χίο, Ιωάννης Καρατζάς, ετών 31 από την Λευκωσία της Κύπρου, Θεοχάρης Τουρούντζιας, ετών 22, έμπορος από τα Σιάτιστα, Ιωάννης Εμμανουήλ, ετών 24 φοιτητής της Ιατρικής και ο αδελφός του Παναγιώτης, ετών 22 από την Καστοριά. 

1812. Η μεγάλη Στρατιά του Ναπολέοντα Βοναπάρτη (611.000 άνδρες ) διέσχισε τον ποταμό Νέμαν και έτσι άρχισε η εισβολή στη Ρωσίας. 

1821. Έγινε η μάχη του Καραμπομπό που σήμανε την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από την Ισπανία. Ο Σιμόν Μολιβάρ με 8.000 μαχητές νίκησε 4.000 Ισπανούς. Οι αγγλικές τράπεζες δάνειζαν ήδη τους Επαναστάτες. 



1827. Στις 24 Ιουνίου/6 Ιουλίου  800 Έλληνες υπό τον  Νικόλαος Πετιμεζά και τον  Φωτάκο μαζί με τους Καλόγερους της Μονής του  Μεγάλου  Σπήλαιου, εμτα από ολοήμερο αγώνα απέκρουσαν την επίθεση 4000 αιγυπτίων με του οποίους συνέπραττε δύναμη «προσκυνημένων»  του Νενέκου.


  Οι Έλληνες νικούν το στρατό του Ιμπραήμ στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα. Μάχη Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια .Οι επιτιθέμενοι είχαν   περισσότερες  από 300 απώλειες ενώ οι Έλληνες είχαν μόνο έναν νεκρό.



1839. Τα Αιγυπτιακά στρατεύματα του Μεχμέτ Αλί Πασά, (30.000-40000) υπό την διοίκηση του Ιμπραήμ, νίκησαν τον οθωμανικό στρατό του Σουλτάνου Μαχμούτ Β,(46.000-80.000) που διοικούσε ο Χαζέζ Οσμάν Πασάς, με συμβουλο τον φον Μόλτκε, στην μάχη του ποταμού Νεζίμπ στη νοτιοανατολική Τουρκία. Οι απώλειες των Τούρκων χαρακτηρίστηκαν «πολύ βαριές». Ο Ιμπραήμ είχε 4000 νεκρούς και τραυματίες.
1859. Κατά τον δεύτερο πόλεμο για την Ιταλική Ανεξαρτησία οι Γάλλοι του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ ' και ο στρατός του Βασιλείου της Σαρδηνίας νίκησαν τους Αυστριακούς στην πολύνεκρη μάχη του Σολφερίνο στη Λομβαρδία. Πολέμησαν 118.600 Γάλλοι και Ιταλοί απέναντι σε 133.250 της Αυστροουγγαρίας. Οι Γαλλοι-Ιταλοί είχαν 15.000 νεκρούς και τραυματίες και 2.000 αγνοούμενους εώ οι Αυστριακοί 14.000 νεκρούς και περίπου 8.000 αγνοούμενους. 

1866. κατά τον πόλεμο των επτά εβδομάδων έγινε η μάχη της Κουστότσα, 
κατά την οποία οι 84.000 Ιταλοί που διοικούσε ο Αλφόνσο Λα Μάρμορα δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν τους Αυστριακούς , και να απελευθερώσουν το Βένετο.

 1894. Στη Λυών μαχαιρώθηκε από τον Ιταλό αναρχικό Τζερόνιμο Καζέριο ο πρόεδρος της Γαλλίας Σαντί Καρνό. 



1912.Αφόρητος καύσωνας στην Αθήνα.





1913. Η Ελλάδα και η Σερβία κατήγγειλαν τη συμμαχία με τη Βουλγαρία.








1914. Στις 8 π.μ. η φάλαγγα του καπετάν Παύλου Γύπαρη απελευθέρωσε την Κορυτσά, ενώ συγχρόνως ο στρατός της αυτόνομης Βορείου Ηπείρου απελευθέρωσε την Μοσχόπολη.

1916. Άρχισε η μάχη στο Μέτωπο του ποταμού Σομ με τον βομβαρδισμό των γερμανικών θέσεων από 1437 πυροβόλα. 


1918 .  Ο  ιταλικός στρατός πέτυχε  αποφασιστική νίκη εναντίον των Αυστρο-Ούγγρων στη δεύτερη μάχη του Πιάβε. Το γιγάντιο κανόνι των Γερμανών η Χοντρή Μπέρθα, άρχισε να βομβαρδίζει το Παρίσι.

1922. Δολοφονήθηκε ο Αθέατος Εβραίος Βάλτερ Ράτεναου.



1925. Τη νύχτα της 24ης  Ιουνίου εκδηλώθηκε το «κυοφορούμενο», αλλά και έντονα «διαφημιζόμενο» κίνημα του Στρατηγού Θεόδωρου  Πάγκαλου. Η εκδήλωση του κινήματος επισπεύσθηκε μετά τις  έντονες φήμες της προηγούμενης  ότι ο Υπουργός Στρατιωτικών Κ. Γόντικας αποφάσισε να διατάξει την «προληπτική» σύλληψη του Πάγκαλου. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ξεκίνησε από το Σύνταγμα Μηχανικού του Ρουφ, με αρχηγό του επιτελείου  τον Αντισυνταγματάρχη Ντερτιλή, ο οποίος δραπέτευσε από τις φυλακές όπου κρατούνταν μετά το «κίνημα» που αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει με τον Αντιστράτηγο Χ. Λούφα. Το κίνημα Παγκάλου υποστήριξαν


ο στρατηγός Τσερούλη του Γ' Σώματος  Στρατού και ο ναύαρχος Αλέξανδρος  Χατζηκυριάκο, ο οποίος με τη βοήθεια μυημένων αξιωματικών κατέλαβε αρχικά το «Γ. Αβέρωφ» και στη συνέχεια τον υπόλοιπο στόλο.


Ο Χατζηκυριάκος με μήνυμά του γνωστοποίησε στους ανύποπτους «αρμόδιους» ότι: «ο Στόλος ταύτην την νύκταν εκήρυξεν έκπτωτον την κυβέρνησιν και καθιστά υπευθύνους τον Πρόεδρον της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργόν διά πάσαν τυχόν χύσιν αδελφικού αίματος». Παρόμοια τηλεφωνική προειδοποίηση έλαβε ο Υπουργός Στρατιωτικών από το Στρατηγό Τσερούλη.

1941.Κατα την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα οι Γερμανοί κατέλαβαν το Μπρεστ-Λιτόφσκ, το Βίλνιους και το Κάουνας. 

1945 . Στη Μόσχα έγινε η μεγάλη Παρέλαση της νίκης . Βρετανικά βομβαρδιστικά κατέστρεψαν τη «Γέφυρα του ποταμού Κβάι» στα σύνορα Βιρμανίας – Ταϊλάνδης που χτίστηκε με καταναγκαστική εργασία Άγγλων αιχμαλώτων.


 1946. Στη Γαλλία μετά τις εκλογές για την συντακτική συνέλευση στις οποίες εκλέχτηκαν  216 χριστιανοδημοκράτες βουλευτές, 153 σοσιαλιστές και 76
ο χριστιανοδημοκράτης Ζωρζ Μπιντώ ανέλαβε πρωθυπουργός.

1963. Η Ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη διέταξε την κατεδάφιση της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού που εξακολουθεί να υφίσταται και σήμερα στο Πεδίο του Άρεως. 

1964. Ο Γεώργιος Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον παρά τις επίμονες πιέσεις των Αμερικανών αρνήθηκε να έχει απ' ευθείας συνάντηση με τον Ισμέτ Ινονού για να συζητήσουν το Κυπριακό. 

1967. Στην Βολιβία ο Στρατός διέλυσε την απεργία στα ορυχεία κασσίτερου και σκότωσε 20 εργάτες.



1983. Ο Άσσαντ έδιωξε τον Γιασέρ Αραφάτ  από τη Δαμασκό. Ο Φραντζέσκο Κοσσίγκα  εκλέχτηκε  όγδοος Πρόεδρος της Ιταλίας αφού έλαβε 752 από τους  977 ψήφους.


1994. Στο Αχίλλειο της Κέρκυρας υπό την προεδρία του Αντρέα, άρχισε η Σύνοδος Κορυφής των 12 της ΕΕ στην οποία υπογράφηκε η ένταξη της Αυστρίας, της Φιλανδίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας (ο λαός της οποίας όμως απέρριψε την ένταξη στο σχετικό δημοψήφισμα). 

1995.Υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη από τους γενικούς διευθυντές και εκπροσώπους επτά βαλκανικών ειδησεογραφικών πρακτορείων το καταστατικό ίδρυσης της Ένωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων.


2005. Ο Δήμαρχος Τεχεράνης Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ συγκεντρώνοντας το 61% των ψήφων εκλέχτηκε Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, επικρατώντας  επί του  μετριοπαθούς Χασεμί Ραφσατζανί.

 2007.Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Γκόρντον Μπράουν διαδέχτηκε τον Τόνυ Μπλαιρ, ως πρωθυπουργός και ηγέτης του Εργατικού κόμματος.

 2008 .Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού τον Αύγουστο του 1996 στη νεκρή ζώνη, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. 
Το Δικαστήριο επιδίκασε 80.000 ευρώ ως αποζημίωση στη χήρα του Ισαάκ και 35.000 στον πατέρα του Σολωμού. Επίσης, η Τουρκία πλήρωσε 12.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου