Μαρτίου 31, 2009

GPO: Στο 4,8% η διαφορά υπέρ ΠΑΣΟΚ.


Διαφορά 4,8 μονάδων υπέρ του ΠΑΣΟΚ καταγράφει και νέα δημοσκόπηση (GPO για το Μega), στον απόηχο των σεναρίων που ταλανίζουν το κυβερνών κόμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το άνοιγμα της ψαλίδας (4,2 μονάδες στα τέλη Φεβρουαρίου) οφείλεται στην πτώση των ποσοστών της Ν.Δ. και όχι σε άνοδο του ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. συγκεντρώνει το 28,6% έναντι 29,4% το Φεβρουάριο, το ΠΑΣΟΚ 33,4% (33,6%), ΚΚΕ 7,9%, ΣΥΡΙΖΑ 7%, ΛΑΟΣ 5,5% και Οικολόγοι 3,3%. Η παράσταση νίκης διευρύνεται υπέρ του ΠΑΣΟΚ την επικράτηση του οποίου προεξοφλούν 6 στους δέκα ψηφοφόρους. Αντίστοιχη εικόνα αποτυπώνεται και στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές. Το 32,4% επιλέγει ΠΑΣΟΚ, το 28% Ν.Δ., 8,5% ΚΚΕ, 8,8% ΣΥΡΙΖΑ, 6,9% ΛΑΟΣ και 4,4% Οικολόγους. Ποσοστό κοντά στη μονάδα καταγράφει η μόλις ενός μήνα Δράση. Απαντώντας στο «ερώτημα» των ημερών, το 53% του συνόλου και το 77% των γαλάζιων ψηφοφόρων εκτιμά ότι ο Κ. Καραμανλής δεν θα πρέπει να παραιτηθεί από την Προεδρία της Ν.Δ. ακόμη και σε περίπτωση ήττας. Αντίστροφα είναι τα ποσοστά για τον Γ. Παπανδρέου αφού το 66% του συνόλου και το 63% των «πράσινων» εκτιμούν ότι σε περίπτωση ήττας θα πρέπει να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Γιούνκερ: Δεν θα πτωχεύσει κανένα κράτος της ΕΕ

«Κανένα κράτος της ζώνης δεν αντιμετωπίζει προς το παρόν δυσκολίες για να βρει χρηματοδοτήσεις στις αγορές», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup. μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Εκτιμάμε ότι ο κίνδυνος να δούμε μια χώρα να εγκαταλείπει το χώρο του ευρώ και να εισάγει το δικό της εθνικό νόμισμα είναι ένας κίνδυνος που δεν υπάρχει», δήλωσε ο Γιούνκερ, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται ούτε ο κίνδυνος για αδυναμία πληρωμών ενός κράτους μέλους της Ευρωζώνης.«Κανένα κράτος της ζώνης δεν αντιμετωπίζει προς το παρόν δυσκολίες για να βρει χρηματοδοτήσεις στις αγορές», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, αν και, όπως είπε, «ορισμένα κράτη δεν καταφέρνουν να χρηματοδοτηθούν παρά μέσω αυξημένων spread».


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Κ. Παπούλιας: Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση


«Την κρίση δεν θα πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, γιατί τουλάχιστον είναι αθώοι. Πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που προκάλεσαν την κρίση και που εξακολουθούν να επιμένουν να μην χάσουν τίποτα από αυτά που έχουν κερδίσει στο παρελθόν και από αυτά που σκέπτονται να κερδίσουν στο μέλλον», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΣΕΕ σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «οι αγώνες των εργαζομένων είναι ένας σημαντικός τομέας για την ύπαρξη και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων, όχι μόνο της εργατικής τάξης αλλά γενικά των εργαζομένων»

«Σας παρακολουθώ, ανέφερε ο κ. Παπούλιας, «είστε μπροστά από μια απεργία, και μια απεργία μεσούσης της κρίσης είναι κάτι το πολύ ευαίσθητο. Πιστεύω όλα να πάνε καλά και να δώσετε το μήνυμα που θέλετε μέσα σε ένα πλαίσιο που πάντοτε το σεβαστήκατε και που το σέβεται ο ελληνικός λαός όταν το πλαίσιο αυτό είναι ώριμο και στέλνει τα σωστά μηνύματα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα της Συνομοσπονδίας για αυτή τη συνάντηση και την περισσή ευαισθησία που δείχνει για αυτά τα κορυφαία ζητήματα.

«Είναι εντυπωσιακό ότι είπατε το σύνθημά μας που σε αυτή τη γενική απεργία είναι: να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι γιατί δεν ευθύνονται για αυτήν», παρατήρησε ο κ. Παναγόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μίλησε για εκρηκτικό μίγμα της διεθνούς κρίσης και της ασκούμενης πολιτικής που έχει δημιουργήσει τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα, σημειώνοντας και τις πρακτικές των εργοδοτών - καταστάσεις που όπως είπε, έχουν ήδη παράξει δυσμενή αποτελέσματα για τις δυνάμεις εργασίας.

«Η απεργία μας έχει αυτό το χαρακτήρα: πολιτικά να δείξουμε την αντίθεσή μας. Με μια απεργία ούτε οι θεσμοί καταλύονται, ούτε η παραγωγή καταρέει. Και πιστεύω ότι αν ο κόσμος βγει στους δρόμους και δείξει αυτή τη διαμαρτυρία του, αυτό το θυμό, θα είναι προστασία και για τους θεσμούς και θα μπορέσει να καταγράφει κάτι καλό και για το μέλλον» τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.

«Το μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας ήταν σαφές. Την κρίση δεν πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στη γενική απεργία της Πέμπτης και στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως.


«Το ζεστό χρήμα, που έδωσε η κυβέρνηση τους μεγαλοεξαγωγείς και στους ξενοδόχους, δείχνει ότι χρήματα υπάρχουν. Τα λεφτά δεν λείπουν. Μόνο που πάνε για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και όχι για την ικανοποίηση των λαϊκών εργατικών αναγκών», παρατήρησε με τη σειρά του, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να καλέσουμε την εργατική τάξη να μην υποκύψει, να μην παραχωρήσει δικαιώματα και διεκδικήσεις, να μην υποκύψει στις εντολές των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου. Να δώσει μαζική μαχητική απάντηση στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, στις 2 του Απρίλη, σε όλη την Ελλάδα».

Κάμψη στο λιανεμπόριο.

Ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο όπως δημοσιευόταν μέχρι το Δεκέμβριο του 2008, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα καύσιμα και τα λιπαντικά αυτοκινήτων, κατά την ίδια χρονική σύγκριση παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 5,8%.

Ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο, όπως δημοσιευόταν μέχρι το Δεκέμβριο 2008, χωρίς τη συμπερίληψη των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων, μειώθηκε κατά 2,7%.

Γκ. Μπράουν: Ζωτικής σημασίας η «Ενότητα».


«Το σημαντικότερο είναι να δράσουμε όλοι μαζί, διότι εάν ενεργήσουμε μαζί με άλλες χώρες, θα έχει τη διπλάσια αποτελεσματικότητα από ό,τι εάν το κάνουμε μεμονωμένα», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Η σύνοδος των χωρών του G20 θα επιτύχει να αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση, μόνο εάν όλες οι χώρες δεσμευθούν να δράσουν ενωμένες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.

«Το σημαντικότερο είναι να δράσουμε όλοι μαζί, διότι εάν ενεργήσουμε μαζί με άλλες χώρες, θα έχει τη διπλάσια αποτελεσματικότητα από ό,τι εάν το κάνουμε μεμονωμένα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γκόρντον Μπράουν επανέλαβε ότι ελπίζει πως η Ομάδα των 20 θα συμφωνήσει σε μέτρα για την εκκαθάριση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, για τη διοχέτευση χρήματος στις οικονομίες των χωρών, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για την επανεκκίνηση του διεθνούς εμπορίου.

«Πρέπει να αναλάβουμε παγκόσμια δράση για να εγγυηθούμε ότι οι άνθρωποι είναι περισσότερο ασφαλείς και για πρώτη φορά το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε.

Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι κατανοεί τη λαϊκή οργή για την παγκόσμια ύφεση, αλλά προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να ξεχειλίσει αυτή, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που θα οργανωθούν αυτές τις ημέρες στο Λονδίνο.

Το γεγονός ότι η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται στο Λονδίνο αποτελεί «αναγνώριση της σημασίας της οικονομίας μας στο μέλλον» είπε ο Γκόρντον Μπράουν, προειδοποιώντας τους διαδηλωτές να μην προσπαθήσουν να διαταράξουν με βίαια επεισόδια το γεγονός.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ευρωζώνη: Χαμηλά ο πληθωρισμός τον Μάρτιο


Στο ιστορικό χαμηλό του 0,6% υποχώρησε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το Μάρτιο, από 1,2% που ήταν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat

Τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας εντείνουν τις προσδοκίες για μια νέα μείωση των ευρω-επιτοκίων, δύο ημέρες προτού συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Στόχος της ΕΚΤ είναι η διατήρηση του πληθωρισμού κάτω από το μηδέν – αλλά κοντά στο επίπεδο αυτό. Αρκετά μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ έχουν ταχθεί, μάλιστα, υπέρ της ανάληψης δράσης προκειμένου να αποτραπεί μια μείωσή του σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα.
-Αυξημένοι κατά 69.000 εμφανίστηκαν οι άνεργοι στη Γερμανία, σε μηνιαία βάση, το Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων στη Γερμανία ανήλθε στα 3,401 εκατομμύρια, ενώ το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 8,1%.

Το ρωσικό χρήμα πάει στην Κύπρο.


Συνεχίζεται η ροή ρωσικών καταθέσεων προς κυπριακές τράπεζες και τους πρώτους μήνες του 2009, καθώς, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Ιντερφάξ, το πρώτο τρίμηνο του έτους ο συνολικός όγκος τους αυξήθηκε κατά 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και δημοσιεύματα σε ρωσικά ΜΜΕ περί τα 22 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν την περασμένη χρονιά από Ρώσους καταθέτες σε κυπριακές τράπεζες, εκ των οποίων μάλιστα τα 18 δισ. τοποθετήθηκαν εκεί τον φερόμενο ως πρώτο μήνα της οικονομικής κρίσης, δηλαδή τον περασμένο Οκτώβριο.

Σε δηλώσεις του στο Ιντερφάξ ο επικεφαλής του Συνδέσμου των ρωσικών τραπεζών Γκαρεγκίν Τοσουνιάν επεσήμανε ότι "η ελκυστικότητα των προτάσεων των κυπριακών τραπεζών σχετίζεται με τις φορολογικές ρυθμίσεις, καθώς και τους αυστηρούς διεθνείς κανόνες και το ενδιαφέρον των Ρώσων προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της Κύπρου ομοιάζει με το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές υπηρεσίες του Λουξεμβούργου".

"Στην Κύπρο, σε αντίθεση με την πλειονότητα των άλλων χωρών, ο προϋπολογισμός είναι όπως και πριν πλεονασματικός", δηλώνει στην οικονομική εφημερίδα "Ντελαβόι Πετερμπούργκ" ο σύμβουλος επενδύσεων Εντουάρντ Σαβουλιάκ, εκτιμώντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για τη διατήρηση των καταθέσεων, διότι "η κυβέρνηση της Κύπρου αύξησε το εγγυημένο όριό τους έως τις 100.000 ευρώ, όταν στη Ρωσία αυτό είναι μόλις 15.500 ευρώ".

Σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα για επενδύσεις σε ακίνητα realtypress.ru η Κύπρος "είναι ελκυστική για τους Ρώσους όχι μόνο με τις τράπεζές της, αλλά και με τα ακίνητά της, με αποτέλεσμα το 2008 το 30 % του συνόλου των συμβολαίων για αγοραπωλησίες ακινήτων να έγιναν με Ρώσους πολίτες, ποσοστό που ανέβηκε στο 40% στο πρώτο τρίμηνο του 2009, καθιστώντας τη Ρωσία πρώτη χώρα - εταίρο σε αυτόν τον τομέα".

Υπολογίζεται ότι με το φαινόμενο της διασφάλισης των καταθέσεών τους συνδέεται εν πολλοίς και η εντυπωσιακή αύξηση στην έκδοση θεωρήσεων εισόδου στην Κύπρο για Ρώσους επισκέπτες, η οποία έφθασε το 31 % τους πρώτους δύο μήνες του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοίνωσε πρόσφατα στη Μόσχα ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης.

Morgan Stanley: «Δύσκολη χρονιά» το 2009


Την εκτίμηση ότι το 2009 θα είναι μια «δύσκολη χρονιά» διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley Τζον Μακ, μιλώντας σε υπαλλήλους της τράπεζας. Όπως σημείωσε, πάντως, η κερδοφορία είναι σχετικά κοντά στους στόχους της διοίκησης.

«Θα είναι μια δύσκολη χρονιά για όλες τις εταιρείες μας, κυρίως εξαιτίας ορισμένων παλαιότερων θέσεων που εξακολουθούμε να διατηρούμε και οι οποίες μας επηρεάζουν αρνητικά», τόνισε ο 64χρονος Μακ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, υποστήριξε στον Λευκό Οίκο ότι δεν ηλθε ακόμα η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψουν οι τράπεζες τα χρήματα που έλαβαν από το υπουργείο Οικονομικών τον Οκτώβριο.Η Morgan Stanley έλαβε 10 δισ. δολάρια μέσω του προγράμματος TARP.«Όσο και αν θέλουμε να δώσουμε πίσω τα χρήματα και να επικεντρωθούμε στο να περιορίσουμε την εμπλοκή του κράτους, πιστεύουμε και πιστεύω ότι δεν είναι η κατάλληλα στιγμή να το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Μακ σε τηλεδιάσκεψη με τους traders της τράπεζας.

Σύλληψη Aλβανών με ένα κιλό ηρωίνη

Πάνω από ένα κιλό ηρωίνη κατάσχεσαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση, αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, από δύο νεαρούς αλλοδαπούς, 24 και 28 ετών.
Αρχικά στα χέρια των αστυνομικών έπεσε μετά από καταδίωξη στην περιοχή του Γαζίου ενας 24χρονος Αλβανός. Σύμφωνα με τη Δίωξη Ναρκωτικών ο 24χρονος μόλις είχε αφιχθεί με το πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά στο Ηράκλειο. Μέσα στο σακ-βουαγιάζ που κρατούσε βρέθηκε η ηρωίνη.Στην έρευνα που ακολούθησε , εντοπίστηκε και ο 28χρονος συνεργός του.

Μαρτίου 30, 2009

Αλμα στα 362,6 δισ. ευρώ το εξωτερικό χρέος!


Εκρηκτική αύξηση παρουσίασε το συνολικό εξωτερικό χρέος του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας στη διάρκεια του 2008, αγγίζοντας το 150% του ΑΕΠ, εξέλιξη η οποία προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία λόγω της παγκόσμιας κρίσης που πλήττει άμεσα και την ελληνική οικονομία.
Αλματώδης είναι επίσης η αύξηση του ακαθάριστου εξωτερικού χρέους της χώρας στα τελευταία χρόνια, αφού από το 112,6% του ΑΕΠ που ήταν το 2004 αυξήθηκε στο 117,4% του ΑΕΠ το 2005, στο 135% του ΑΕΠ το 2007 και έφτασε στο 148% του ΑΕΠ το 2008.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι το ύψος του συνολικού εξωτερικού χρέους της χώρας που περιλαμβάνει το δημόσιο χρέος, τα χρέη των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ), τις οφειλές τραπεζών, επιχειρήσεων και ιδιωτών (δάνεια, ομόλογα, δαπάνη εισαγωγών κ.λπ.), αυξήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2008, κατά 12,9 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 362,59 δισ. ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου 2008.

Σχεδόν τα 3/5 του ακαθάριστου εξωτερικού χρέους βαρύνουν το δημόσιο τομέα, ενώ τα 2/5 αποτελούν οφειλές του επιχειρηματικού τομέα (χρηματοοικονομικές και μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις).
Συνολικά κατά το περασμένο έτος το συνολικό εξωτερικό χρέος αυξήθηκε κατά 54,1 δισ. ευρώ, όταν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 16,8 δισ. ευρώ.

Η μεγάλη αύξηση του εξωτερικού δημόσιου χρέους ανησυχεί ιδιαίτερα την Τράπεζα της Ελλάδος, αφού η πληρωμή τόκων και χρεολυσίων για την εξυπηρέτησή του απορροφά ένα αυξανόμενο μερίδιο του εθνικού εισοδήματος με δυσμενείς συνέπειες για τις επενδύσεις, τις αναπτυξιακές προοπτικές και επομένως το βιοτικό επίπεδο.
Μάλιστα στην παρούσα συγκυρία που έχουν αυξηθεί τα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου η κατάσταση οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο ανατροφοδότησης του εξωτερικού χρέους της χώρας. Πλέον η αποπληρωμή των παλαιών χρεολυσίων γίνεται με νέα δάνεια με υψηλότερα επιτόκια, που φορτώνονται με αυξημένες δαπάνες τόκων οι προϋπολογισμοί των επόμενων ετών και οι επόμενες γενιές.
Η αυξητική τάση του δημοσίου χρέους επιταχύνθηκε στα τελευταία χρόνια τόσο σε ποσοτικά μεγέθη όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ενδεικτικό του ρυθμού αύξησης του ακαθάριστου εξωτερικού χρέους της Ελλάδας είναι το γεγονός ότι στο τέλος του 2002 το ύψος του ήταν 143,82 δισ. ευρώ, το 2003 αυξήθηκε σε 161,98 δισ. ευρώ, το 2004 σε 185,95 δισ. ευρώ, το 2005 έφτασε σε 222,90 δισ. ευρώ, το 2006 αυξήθηκε σε 248,21 δισ. ευρώ, το 2007 εκτινάχθηκε σε 308,5 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2008 έφτασε σε 362,6 δισ. ευρώ.
Από το συνολικό ποσό το μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί εξωτερικό δημόσιο χρέος. Ειδικότερα, το εξωτερικό δημόσιο χρέος Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή κρατικά ομόλογα που διακρατούν ξένοι θεσμικοί επενδυτές, έφτασαν στο τέλος του Δεκεμβρίου σε 192 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 55% του συνολικού ακαθάριστου εξωτερικού χρέους. Σημειώνεται ότι το συνολικό δημόσιο χρέος το 2008 έφτασε σε 262,1 δισ. ευρώ. Απ' αυτό, το ποσό των 192 δισ. ευρώ βρίσκεται σε χέρια ξένων θεσμικών επενδυτών και το υπόλοιπο ποσό περίπου 70 δισ. ευρώ διακρατείται από Ελληνες θεσμικούς.
Το υπόλοιπο ποσό του ακαθάριστου εξωτερικού χρέους αποτελεί οφειλές - υποχρεώσεις:
* Νομισματικών Αρχών: 35,3 δισ. ευρώ.
* Αλλων χρηματοοικονομικών φορέων: 111,2 δισ. ευρώ.
* Διαφόρων τομέων (κυρίως ιδιωτών): 21,3 δισ. ευρώ.
* Αμεσες επενδύσεις: 2,8 δισ. ευρώ.


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ξέφυγε το δημόσιο έλλειμμα στο 4,2% του ΑΕΠ


Πιο κοντά φέρνουν τα πρόσθετα μέτρα οι δραματικές αποκλίσεις που σημειώθηκαν στον προϋπολογισμό του 2008, καθώς εμφανίζεται έλλειμμα υψηλότερο κατά μισή εκατοστιαία μονάδα, σε σύγκριση με τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα υποβάλει εντός της εβδομάδας στη
Eurostat η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το έλλειμμα του 2008 κινήθηκε πέριξ του 4,2% του ΑΕΠ, από 3,7% του ΑΕΠ, που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ (όπως και των άλλων κρατών - μελών), η Eurostat θα προβεί σε εκτιμήσεις και θα ανακοινώσει την έκθεσή της για τις δημοσιονομικές εξελίξεις των «27» στις 23 Απριλίου. Η υπέρβαση του ελλείμματος θα αποτελέσει αφορμή για νέες συστάσεις προς την Ελλάδα, που θα βρίσκεται ήδη σε επιτήρηση (από τις αρχές Απριλίου) και θα επιβαρύνει το κλίμα στις ξένες αγορές, για τα ελληνικά ομόλογα.
Ακόμα, το υψηλότερο έλλειμμα δεν καλύπτει μια σειρά από εκκρεμότητες του Ελληνικού Δημοσίου, με κυριότερη εκείνη των χρεών των νοσοκομείων, τα ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ, και ακόμα παραμένουν εκτός ελλείμματος και δημόσιου χρέους, για το οποίο πιέζει η Κοινότητα.
Ταυτόχρονα, όμως, η νέα απόκλιση δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό, αφού, αν ο προϋπολογισμός του 2008 έκλεινε με έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ, φέτος απλά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα έπρεπε να διατηρήσει το έλλειμμα στα ίδια επίπεδα (3,7% του ΑΕΠ είναι και ο φετινός στόχος), ενώ, μετά τις αποκλίσεις του 2008, θα πρέπει να προβεί σε δημοσιονομική προσαρμογή κατά μισή εκατοστιαία μονάδα ή κατά 1,3 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν αρκούν για να αναχαιτίσουν την αυξητική πορεία του ελλείμματος, που πηγάζει από τη δραματική υστέρηση των φορολογικών εσόδων και το ΥΠΟΙΟ μελετάει νέο πακέτο μέτρων, με προτίμηση σε εκείνα που είναι πολιτικά ανώδυνα, λόγω των ευρωεκλογών και των γενικών εκλογών που θα ακολουθήσουν ή θα προκύψουν.
Πιέσεις
Η πρώτη ένδειξη για τη νέα υπέρβαση του δημοσιονομικού ελλείμματος δόθηκε από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, βάσει των οποίων, το 2008, το ταμιακό έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτινάχθηκε στο 7% του ΑΕΠ ή σε 17,1 δισ. ευρώ, έναντι 13,6 δισ. ευρώ, το 2007 ή 6% του ΑΕΠ. Μόνο το μήνα Δεκέμβριο, ο προϋπολογισμός άφησε έλλειμμα της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ, λόγω της τεράστιας υστέρησης των εσόδων, αλλά και της αύξησης των δαπανών.
Ο φετινός προϋπολογισμός επηρεάζει άμεσα, αφού, για να επιτευχθεί η αύξηση των εσόδων και να εισπραχθούν π.χ. 61 δισ. ευρώ, θα πρέπει ο ρυθμός αύξησης των εσόδων φέτος να είναι υψηλότερος, από το 13,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Οταν όμως καταγράφεται υστέρηση ακόμα και για την προσέγγιση του αρχικού στόχου, με βάση τα στοιχεία του πρώτου διμήνου (που δεν δημοσιοποιεί το υπουργείο Οικονομικών), πόσο μάλλον θα επιτευχθούν οι αναγκαστικά νεότεροι και υψηλότεροι στόχοι, χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Μετά την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ και το «πάγωμα» των μισθών (πάνω από 1.700 ευρώ) και των συντάξεων (πάνω από 1.100 ευρώ), το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δέχεται πλήθος εισηγήσεων από υπηρεσιακούς παράγοντες για το νέο κύκλο των μέτρων, τα οποία, άλλωστε, θα ζητήσει ξανά και η Κομισιόν, με την ένταξη στη διαδικασία της επιτήρησης στις αρχές Απριλίου.
Ο νέος κύκλος των μέτρων, που εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, θα υλοποιηθεί από τον Ιούνιο, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Το ΥΠΟΙΟ θα περιμένει να αποδώσουν έως τον Οκτώβριο του 2009, όταν θα γίνει ο πρώτος έλεγχος των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν, στο πλαίσιο της διαδικασίας της επιτήρησης.
Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΟ
Τα νέα μέτρα, που μελετώνται, είναι:
1. Η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς για τους συγγενείς πρώτου βαθμού.
2. Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων ορισμένων κατηγοριών, από το 2010.
3. Η κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν ορισμένα εισοδήματα, από το 2010.
4. Η «τακτοποίηση» σε εφορία και πολεοδομία των ημιυπαίθριων χώρων των κατοικιών έναντι τιμήματος.
5. Η επέκταση της αυτοπεραίωσης και σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 600.000 ευρώ (από 300.000 ευρώ που ισχύει), όπως ζητούν επιχειρηματικοί φορείς, μέτρο που θα αυξήσει τα έσοδα που θα εισπράττει, μέσω της φορολογίας εισοδήματος και χωρίς έλεγχο, το Δημόσιο.
6. Η αύξηση του ποσοστού του ΕΤΑΚ για τις μεγάλες περιουσίες φυσικών προσώπων, από το 0,1% που ισχύει φέτος, και η κλιμάκωσή του ανάλογα με το ύψος της περιουσίας.
7. Η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.
8. Η αύξηση της φορολογίας των υγρών καυσίμων.
9. Η νέα αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων και των ποτών.
10. Η αύξηση των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους.
11. Η ενίσχυση του αφορολόγητου με αποδείξεις, στο πλαίσιο της αέναης προσπάθειας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

ΠΑΝOΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ

Μαρτίου 27, 2009

Η Citigroup για τις ελληνικές Τράπεζες

Εντός των προβλεπόμενων εκτιμήσεων σημειώνει η Citigroup ότι κινήθηκαν τα μεγέθη των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών για το 2008, εκτιμώντας ότι η χρήση 2009 θα έχει αρκετές προκλήσεις με σημαντικότερες τη μείωση των εσόδων από τόκους και την σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε πρόσφατη έκθεσή του ο όμιλος προχωρά έτσι σε προς τα κάτω αναθεώρηση των αναμενόμενων για φέτος κερδών, ενώ διατηρεί τις τιμές στόχους για τις τραπεζικές μετοχές με εξαίρεση την αναβάθμιση της Πειραιώς και την μείωση της τιμής της Marfin.

Ειδικότερα η Citi αναφέρει ότι με βάση τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής για το 2008, η εικόνα είναι μικτή κυρίως όσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Έτσι στις εκτιμήσεις για φέτος, τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να αναπτυχθούν με μέσο ρυθμό μόλις 5% το 2009, έναντι 11% το 2008, λόγω των πιέσεων στα περιθώρια των καταθέσεων και του χαμηλότερου ρυθμού ανάπτυξης των τραπεζικών συναλλαγών.

Ο διεθνής οίκος προχωρά, παράλληλα, σε προσαρμογή των εκτιμήσεών του για τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών ώστε να συνυπολογίζονται τα χαμηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους και οι υψηλότερες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.

Προβλέψεις

Συγκεκριμένα, για την Alpha Bank [ACBr.AT] προβλέπονται το 2009 κέρδη ανά μετοχή 0,67 ευρώ από 0,77 ευρώ που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ για το 2010 αναμένονται κέρδη ανά μετοχή 0,90 ευρώ από 1,01 ευρώ.

Για τη Eurobank [EFGr.AT] η εκτίμηση μειώνεται στο 0,76 ευρώ (από 0,85 ευρώ) για το 2009 και στο 0,82 ευρώ (από 0,97 ευρώ) για το 2010, για την Εμπορική αυξάνεται στο 0,02 ευρώ για το 2009 (από 0,01 ευρώ) και στο 0,13 ευρώ (από 0,12 ευρώ) το 2010, ενώ αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] υπολογίζονται κέρδη ανά μετοχή 0,77 ευρώ το 2009 (από 0,90 ευρώ) και 0,80 ευρώ (από 0,99 ευρώ) για το 2010.

Για την Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] εκτιμώνται κέρδη ανά μετοχή 2,30 ευρώ (από 2,45 ευρώ) το 2009 και 2,47 ευρώ (από 2,70 ευρώ) το 2010, όσον αφορά στην Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] οι προβλέψεις διατηρούνται αμετάβλητες στο 0,49 ευρώ και στο 0,37 ευρώ το 2009 και το 2010 αντίστοιχα, ενώ για τη Marfin Popular Bank προβλέπονται κέρδη ανά μετοχή 0,30 ευρώ (από 0,34 ευρώ) και 0,28 ευρώ (από 0,32 ευρώ).

Για την Alpha Bank οι κίνδυνοι εστιάζονται στις πιθανές δυσκολίες με την επέκτασή της στο εξωτερικό καθώς στην επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού λόγω των «κακών» δανείων, αλλά στην συρρίκνωση των περιθωρίων.

Όσον αφορά στη Eurobank, σημειώνει πως η διοίκηση και η λειτουργική της κουλτούρα είναι από τις καλύτερες στην Ελλάδα, ενώ αναφέρει πως κίνδυνοι όπως οι δυσκολίες στην επέκτασή της και επιδείνωσης της ποιότητας ενεργητικού είναι πιθανόν να τη βαρύνουν λιγότερο απ' ό,τι αναμένει, οδηγώντας έτσι την τιμή σε καλύτερα επίπεδα της τιμής που έχει θέσει ο οίκος.

Τις κινήσεις αναδιάρθρωσης που μεθοδεύει η μητρική Credit Agricole σημειώνει για την Εμπορική η Citi γεγονός που πιέζει τα κέρδη. Επίσης εκτιμά ότι σε περίπτωση που οι Γάλλοι κάνουν δημόσια πρόταση για το μικρό ποσοστό που διαπραγματεύεται στο ΧΑ, η τιμή της μετοχής θα οδηγηθεί ψηλότερα.

Για την MPB η Citi επισημαίνει τη γρήγορη ανάπτυξη σε Ελλάδα και Κύπρο και τις ανθεκτικές συνθήκες στις χώρες όπου λειτουργεί, ενώ εντοπίζει το ρίσκο στην αβεβαιότητα που μπορεί να προκαλέσει η ευκαιριακή της στρατηγική και η μεγαλύτερη υποχώρηση των οικονομιών της περιοχής.
Η Εθνική ξεχωρίζει για τη Citi καθώς διαθέτει τον πλέον υπομοχλευμένο ισολογισμό ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες, ενώ εντοπίζει ρίσκα από πιθανές αυξημένες δυσκολίες από την συμμετοχή της Finansbank και από τη διεθνή επέκταση του ομίλου.
Όσον αφορά στην Πειραιώς ο οίκος σημειώνει πως η τράπεζα έχει πραγματοποιήσει σημαντική επέκταση του δικτύου της εντός και εκτός Ελλάδος, όμως παραμένει επιφυλακτικός σχετικά με την επέκταση της στη ΝΑ. Ευρώπη και τα ρίσκα που περιλαμβάνει.
Για τις: Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Marfin Popular Βank και Τράπεζα Κύπρου η σύσταση που δίνεται είναι «αγορά», ενώ συστήνεται «διακράτηση» για τις Eurobank, Εμπορική και Πειραιώς.
Επίσης διατηρούνται οι τιμές στόχοι: 6 ευρώ για την Alpha Bank, 4,5 ευρώ για την Eurobank, 5 ευρώ για την Emporiki 18 ευρώ για την Εθνική, 2,75 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου, ενώ αυξάνεται η τιμή στόχος για την Πειραιώς στα 5 από τα 4,25 ευρώ, και για τη Marfin μειώνεται στα 2,25 από τα 2,50 ευρώ.

Πρώτα θύματα της κρίσης οι παλιννοστούντες από την πρώην ΕΣΣΔ

Αντιμέτωποι με την ανεργία είναι σήμερα πολλοί από τους περίπου 250.000 παλιννοστούντες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που κατοικούν στη Βόρεια Ελλάδα. Από αυτούς, περί τους 100.000 ζουν στο νομό Θεσσαλονίκης.
Η πληθυσμιακή αυτή ομάδα είναι από τις πρώτες, που βιώνουν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα δε, στον κατασκευαστικό κλάδο, όπου τα τελευταία χρόνια απασχολούνται εξήντα στους εκατό πρόσφυγες.
Στα προβλήματα, που σχετίζονται με τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, θα πρέπει να προστεθεί και η αδυναμία πρόσβασης των παλιννοστούντων στην πληροφόρηση, σχετικά με την επιδότηση εργασίας ή τις δυνατότητες αυτοαπασχόλησης, μέσω προγραμμάτων, που χρηματοδοτούν τα συναρμόδια υπουργεία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Αυτοαπασχόληση Παλιννοστούντων. Προγράμματα Στήριξης και Προοπτικές», που οργανώνει για την Κυριακή το Αναπτυξιακό Κέντρο Νεολαίας «Πρωτοβουλία» - ΑΚΝΕ, στη Θεσσαλονίκη.
«Σήμερα, πολύ μεγάλο ποσοστό των παλιννοστούντων δεν έχουν σταθερή απασχόληση και εργασία», δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου, Γιώργος Γκουροβανίδης, επισημαίνοντας πως «το πρόβλημα εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα έως 35 ετών, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 60% του συνόλου, όσων διαμένουν στη Βόρεια Ελλάδα».
«Οι άνθρωποι αυτοί, συχνά, δεν γνωρίζουν καλά την ελληνική γλώσσα, με αποτέλεσμα να πληροφορούνται με καθυστέρηση και ενίοτε εκπρόθεσμα για τα προγράμματα απασχόλησης, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι, που έχουν πέσει θύματα επιτηδείων ή της αδιαφορίας υπαλλήλων δημοσίων υπηρεσιών», διεκρίνισε ο κ. Γκουροβανίδης.
Παρά ταύτα, το τηλεφωνικό κέντρο του ΑΚΝΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, δέχεται έως και 30 κλήσεις την ημέρα, από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να μάθουν για κάποιο από τα τρέχοντα επιδοτούμενα προγράμματα, ενώ και από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ υπάρχει πληροφόρηση για αρκετούς παλιννοστούντες, που κατάφεραν να τα αξιοποιήσουν.
Μάλιστα, τα περισσότερα επιχειρηματικά εγχειρήματα στον τομέα της αυτοαπασχόλησης, σε ορίζοντα τριετίας, έχουν αποδειχθεί βιώσιμα, σε ποσοστό που αγγίζει το 80%.
Πρόκειται κυρίως, για πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως μίνι μάρκετ και παραδοσιακά μαγαζιά, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 20-25% της απασχόλησης των παλιννοστούντων, ενώ σε ποσοστό 20% οι εργαζόμενοι δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.
Οι εκπρόσωποι του αναπτυξιακού κέντρου ζητούν να δημιουργηθούν προγράμματα ειδικά για αυτή την πληθυσμιακή ομάδα και επισημαίνουν την ανάγκη επίλυσης χρονιζόντων ζητημάτων, όπως η ανασφάλιστη εργασία και η αναγνώριση των πτυχίων των παλλινοστούντων.

με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Συγκρούσεις αλλοδαπών στο κέντρο της Αθήνας

Σοβαρά επεισόδια μεταξύ αλλοδαπών σημειώθηκαν το μεσημέρι της στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας , στις οδούς ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ και ΓΕΡΑΝΙΟΥ. Αυτόπτες μάρτυρες ,ανέφεραν ότι είδαν αλλοδαπούς, να τρέχουν στις οδούς Σοφοκλέους και Μενάνδρου, κρατώντας στα χέρια μαχαίρια, ρόπαλα και τσεκούρια. Δυνάμεις των ΜΑΤ που έσπευσαν στην περιοχή κατάφεραν να συλλάβουν 5 άτομα, ενώ οι «πρωταγωνιστές» των επεισοδίων κατάφεραν να ξεφύγουν.

«Στήριγμα» στις JPMorgan, Goldman, Citi αναζητά ο Ομπάμα

Στήριξη από τα στελέχη των μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων των ΗΠΑ, όσον αφορά στο σχέδιο σταθεροποίησης του χρηματοοικονομικού συστήματος, θα ζητήσει σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα.

Σε συνάντηση που θα έχει ο Αμερικανός πρόεδρος με διευθυντικά στελέχη εταιρειών, σήμερα το απόγευμα στο Λευκό Οίκο αναμένεται να παραβρεθούν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Citigroup JPMorgan Chase & Co. και Goldman Sachs Βίκραμ Πάντιτ, Τζέιμι Ντίμον και Λόιντ Μπλάνκφαϊν, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ομπάμα σε θέματα οικονομίας, Λόρενς Σάμερς, η συνάντηση αυτή αναμένεται να αποτελέσει μια ένδειξη των δεσμών μεταξύ της κυβέρνησης και της τραπεζικής βιομηχανίας μεσούσης της οικονομικής κρίσης.

«Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομική επέκταση» και η αλήθεια είναι ότι τα βασικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα της χώρας παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή, τόνισε ο Σάμερς.

Σύμφωνα με συμβούλους στον Λευκό Οίκο, τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης θα τεθούν η σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών, η ενίσχυση του δανεισμού σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, η μείωση των κατασχέσεων και η επιβολή ρυθμιστικών ελέγχων σε ξεχωριστά ιδρύματα.

Με την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας να εξαρτάται άμεσα από την υγεία της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει προτείνει μια συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα για την απομάκρυνση «τοξικού» ενεργητικού από τους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς και άλλες ρυθμίσεις για τράπεζες, hedge funds και εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου.

Στη συνάντηση θα παραβρεθεί επίσης ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τίμοθι Γκάιτνερ, ο Σάμερς καθώς και οι επικεφαλής των Bank of America Morgan Stanley Wells Fargo State Street και Bank of New York Mellon.

Eπιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης

Περαιτέρω επιβράδυνση εμφάνισε το Φεβρουάριο ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης προς το σύνολο των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και διαμορφώθηκε σε 12,9% από 14,6% τον Ιανουάριο του 2009 και 15,9% το Δεκέμβριο του 2008.
Σημαντική επιβράδυνση παρατηρήθηκε τόσο στην πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις, όσο και προς τα νοικοκυριά.
Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο του 2009 σε 48 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 15,3% από 17,2% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2008: 18,7%).
Από την ανάλυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, προκύπτει ότι τον Ιανουάριο επιβραδύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης προς όλους τους κλάδους . Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς τη βιομηχανία υποχώρησε σε 13,1% το Φεβρουάριο του 2009 από 15,2% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2008:15,8%), ενώ στο εμπόριο η επιβράδυνση ήταν πολύ μικρή (Φεβρουάριος 2009: 19,3%, Ιανουάριος 2009: 19,6% και Δεκέμβριος 2008:19,5%).

Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά ανήλθε το Φεβρουάριο του 2009 σε 259 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 10,3%, έναντι 11,8% τον Ιανουάριο του 2009 (Δεκέμβριος 2008: 12,8%) .
Αναλυτικότερα, η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ανήλθε σε 190 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2009 και o δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση (Φεβρουάριος 2009: 9,6%, Ιανουάριος 2009: 10,6%, Δεκέμβριος 2008: 11,5%).
Τα καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν καθαρή ροή 107 εκατ. ευρώ και ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους επιβραδύνθηκε σε 12,3%, έναντι 14,7% τον Ιανουάριο του 2009 (Δεκέμβριος 2008: 16,0%).
Τέλος, τα "λοιπά" δάνεια προς τα νοικοκυριά σημείωσαν καθαρή μείωση κατά 39 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2009 και ο δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής τους επιβραδύνθηκε σε 5,8% από 8,9% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2008: 9,5%).

Άρση του καθεστώτος που απολαμβάνει το δολάριο επιθυμούν πολλές υπερδυνάμεις


«Φουντώνουν» οι συζητήσεις για την άρση του καθεστώτος που απολαμβάνει το δολάριο ως βασικό νόμισμα στα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα, και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής του G20 «θα σημάνει το τέλος της εποχής της μονομέρειας».

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ιταλική «Corriere della Sera», ο κ. Μίλιμπαντ επισήμανε ότι «στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του G20, στις 2 Απριλίου, θα σημάνει το τέλος μιας εποχής, της εποχής της μονομέρειας, και θα έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε, να συζητάμε και να αντιμετωπίζουμε τα μεγάλα διεθνή προβλήματα από ισότιμη θέση... είμαι βέβαιος για ένα πράγμα: ο Ομπάμα δεν έρχεται στο Λονδίνο για να επιβάλει τις ιδέες και τα προγράμματα μιας υπερδύναμης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, στις εκκλήσεις για μεταρρύθμιση του καθεστώτος που διέπει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες έχει προστεθεί και η φωνή της Ρωσίας, επιθυμώντας τη σύγκληση ενός διεθνούς συνεδρίου -σε επίπεδο κυβερνητικών εκπροσώπων- με θέμα συζήτησης τη δημιουργία ενός νέου αποθεματικού νομίσματος, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Αντρέι Ντενίσοφ.

«Η πρόταση αποσκοπεί στην πρακτική υλοποίηση της ιδέας για μια νέα, παγκόσμια λογιστική μονάδα ή ένα νέο, παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, ένα ερώτημα που θα πρέπει να συζητηθεί προς επίτευξη ομοφωνίας», φέρεται να δήλωσε στο RIA ο κ. Ντενίσοφ.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Ζου Σιαοτσουάν, είχε απευθύνει έκκληση για ευρύτερη χρήση των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων του ΔΝΤ και αντικατάσταση του δολαρίου ως βασικού νομίσματος στα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα.

Όμως ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, θεωρεί ότι το δολάριο θα παραμείνει βασικό αποθεματικό νόμισμα, με τους οικονομολόγους του ΔΝΤ να εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα μπλοκάρουν τις προσπάθειες της Κίνας για τη σύσταση ενός παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

ΟΑμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, άλλαξε θέση και ειπε ότι είναι ανοικτός να συζητήσει την κινεζική πρόταση για αντικατάσταση του δολαρίου με ένα «διεθνές αποθεματικό νόμισμα».

Το υπουργείο Οικονομικών και η Φέντεραλ Ριζέρβ «πλημμυρίζουν» τον κόσμο με δολάρια, στο πλαίσιο προσπαθειών για αντιμετώπιση της ύφεσης, και, δικαιολογημένα, ο κόσμος αρχίζει και ανησυχεί.
Η λύση που πρότεινε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Ζου Σιαοτσουάν -έναν αυξημένο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- δεν είναι επιθυμητή.
Αλλά η προειδοποίησή του για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος και η αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Μετά την κατάρρευση του Μπρέτον Γουντς, το 1971, η παγκόσμια οικονομία προσπάθησε να λειτουργήσει μέσω κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών, στις οποίες η «αγορά» υποτίθεται ότι καθορίζει τις τιμές συναλλάγματος.
Αυτό όμως που φαίνεται ότι έχει ξεχάσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομιών είναι ότι η αγορά συναλλάγματος δεν είναι ίδια με τις αγορές χαλκού ή εμπορευμάτων.

Οι κεντρικές τράπεζες ελέγχουν την προσφορά μέσω του μονοπωλίου κοπής νέου χρήματος. Και συχνά, όπως έχει συμβεί με τη Fed στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, παρερμηνεύουν τη νομισματική πολιτική, με καταστροφικές συνέπειες
. Εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, ορισμένες κεντρικές τράπεζες -όπως του Βιετνάμ- στρέφονται στην υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, προς όφελος των εμπορικών συναλλαγών.

Εάν αυτό που εννοούσε με τις δηλώσεις του ο κ. Γκάιτνερ ήταν ευρύτερη συνεργασία σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής και συναλλαγματικών ισοτιμιών, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένα βήμα προόδου.

Και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει συνεργασία με τις πιο σημαντικές κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες του κόσμου -για αρχή τη Fed, EKT, Tράπεζα της Αγγλίας, Ιαπωνίας και Κίνας.

Ο κόσμος θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη μεταρρύθμιση του συναλλαγματικού συστήματος, αλλά ο στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση των διακυμάνσεων και μεγαλύτερη σταθερότητα σε τιμές και παγκόσμιο εμπόριο.




Μαρτίου 26, 2009

Υπό ασφυκτική πίεση και υπό τον κίνδυνο να μείνει ανασφάλιστος ο μέσος Αμερικανός εργαζόμενος.

Σε εξαιρετικά άσχημη θέση βρίσκεται οι Αμερικανοί εργαζόμενοι σύμφωνα με μελέτη που έγινε πάνω στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της στις ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα, που έγινε για λογαριασμό του Ιδρύματος Ρόμπερτ Γουντ Τζόνσον, έδειξε ότι σχεδόν 1 στους 5 εργαζομένους δεν έχει ασφάλεια υγείας - μια δραστική μεταβολή σε σχέση με τα δεδομένα της δεκαετίας του 1990, που η αντιστοιχία ήταν 1 στους 7.

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως είναι οι φόροι αυτών των ίδιων εργαζομένων που χρηματοδοτούν τα κολοσσιαία προγράμματα υγειονομικής ασφάλισης που προωθούν οι αμερικανικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, είναι η ίδια η ανεπάρκεια των προγραμμάτων αυτών που ωθεί τους εργαζομένους να απευθύνονται πολύ συχνά σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες - των οποίων οι πληρωμές ανεβαίνουν πολύ πιο γρήγορα (συγκεκριμένα, 6 με 7 φορές ταχύτερα) από ότι οι μισθοί των εργαζομένων.
«Το πιο ενδιαφέρον σημείο της μελέτης, κατά την άποψή μου, είναι το πόσο πολλοί είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι έμειναν ανασφάλιστοι πρόσφατα» είπε η Λυνν Μπλιούετ, διευθύντρια του State Health Access Data Assistance Center του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. «Επίσης, πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η κατάσταση στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης έχει χειροτερέψει».
Εν αντιθέσει με τις περισσότερες βιομηχανικές χώρες, οι ΗΠΑ δεν παρέχουν αυτόματη υγειονομική ασφαλιστική κάλυψη στους εργαζομένους. Οι περισσότεροι την αποκτούν μέσω ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης, με τους εργοδότες τους να πληρώνουν τμήμα του «λογαριασμού». Τα κυβερνητικά προγράμματα απευθύνονται κυρίως στην προστασία υπερηλίκων, αναπήρων και απόρων.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για τις αλλαγές στα δεδομένα: κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι ανασφάλιστοι ανέρχονταν στα 20,7 εκατομμύρια. Δέκα χρόνια μετά, ο αριθμός είναι μεγαλύτερος κατά 20%: 26,9 εκατομμύρια.

Ωστόσο, η φορολογία παραμένει ως έχει. Οι φόροι εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό πυλώνα υποστήριξης του προγράμματος Medicare, που παρέχει υγειονομική κάλυψη στους υπερήλικες. Παρόμοια προγράμματα υπάρχουν για τους απόρους και για τα παιδιά φτωχών οικογενειών. Ωστόσο, η άμεση υποστήριξη που παρέχεται στους εργαζομένους από το κράτος είναι ελάχιστη.
«Δεν υπάρχουν ασφαλιστικά προγράμματα για τους απλούς, εργαζομένους ενηλίκους» συμπλήρωσε η Μπλιούετ.
Η έρευνα αυτή εμφανίζεται παράλληλα με την προσπάθεια της κυβέρνησης Ομπάμα να προβεί σε ριζική ανανέωση του κρατικού προγράμματος υγειονομικής ασφάλισης. Εάν το η ανανέωση αυτή περάσει, θα σημάνει την παροχή κρατικής υγειονομικής ασφάλισης για τους πάντες, κάτι που εκτιμάται πως θα κοστίσει 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε διάστημα 10 ετών.
Ένα τυπικό παράδειγμα ανασφάλιστης αμερικανικής οικογένειας είναι οι Ρέιμερ, του Ντένβερ της Αϊόβα. Ο Τζιμ, οδηγός φορτηγού για μια εταιρεία οδικών έργων, πέθανε το 2005 από καρδιακή προσβολή. Ήταν 59 χρονών, ανασφάλιστος, και διαβητικός. Η γυναίκα του Σίντι, 58 χρονών, εργάζεται ως νοσοκόμα σε κλινική για νοητικά καθυστερημένα άτομα. Ήταν ασφαλισμένη κανονικά για πολλά χρόνια - μέχρι τη στιγμή που οι εργοδότες της σταμάτησαν να πληρώνουν την εταιρεία στην οποία ήταν ασφαλισμένη, καθώς οι τιμές είχαν ανεβεί κατακόρυφα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AP

Να εξετάσουμε την ελαστική εργασία προσεκτικά

«Πριν βιαστούμε να μετατρέψουμε την οικονομική κρίση σε εργασιακή κρίση, πρέπει να εξετάσουμε την ελαστική εργασία προσεκτικά και να μετρήσουμε σε αριθμούς τι ωφελείται ο εργοδότης, τι χάνει ο εργαζόμενος, τι στοιχίζει στα ασφαλιστικά ταμεία και πόσο θα μειώσει τελικά την κατανάλωση στην ελληνική αγορά». Αυτό σημειώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς σε ανακοίνωσή του που αναφέρει διευκρινίσεις προς τους εργοδότες για την ελαστική εργασία και τις υπερωρίες και προσθέτει ότι «η προσωρινή ενεργοποίηση ενός προγράμματος για την συμπλήρωση του μειωμένου εισοδήματος των εργαζομένων και η θέσπιση κριτηρίων υπαγωγής των επιχειρήσεων σε αυτό, ενέχει το κίνδυνο της μαζικής συμμετοχής, με αμφισβητούμενα αποτελέσματα».
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το Ν. 3358/2005 (άρθρο 1), τις σχετικές ισχύουσες διατάξεις και την ΔΣΕ αρ. 1/1920, σήμερα στη χώρα μας ο ανώτατος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας είναι 48 ώρες. Ο χρόνος αυτός κατανέμεται σε 5 ημέρες (πενθήμερη εργασία). Στο εμπόριο ο συμβατικός χρόνος εργασίας σήμερα στο εμπόριο είναι 40 ώρες εβδομαδιαίος (δηλαδή 5 ημέρες Χ 8 ώρες).
Βάσει του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, ο εργοδότης μπορεί να απασχολήσει τον εργαζόμενο από 1 ώρα την ημέρα επιπλέον, που χαρακτηρίζεται υπερεργασία με προσαύξηση 25%, χωρίς καμία διαδικασία. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα από το νόμο να τον απασχολήσει υπερωριακά επί 2 ώρες ημερησίως με προσαύξηση 50% κατόπιν έγκρισης από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας και μέχρι 120 ώρες ετησίως.
Σύμφωνα με το παραπάνω σύστημα, μπορεί να φτάσει και τις 11 ώρες ημερησίως (8+1+2=11). Το πρόβλημα που δημιουργείται εν προκειμένω, είναι η καθυστέρηση έγκρισης από την Επιθεώρηση του σχετικού αιτήματος του εργοδότη.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση σχετικά με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται στον παραπάνω νόμο (άρθρο 2) ισχύουν τα εξής:
α) Σε τετράμηνη βάση, όπου ύστερα από διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, μπορεί να συμφωνηθεί απασχόληση μέχρι 2 ώρες ημερησίως, πέραν του 8ωρου (όχι πέραν του 48ωρου) για μια περίοδο μέσα στο τετράμηνο. Στο ίδιο τετράμηνο οι ώρες αυτές επιστρέφονται στον εργαζόμενο υπό μορφή πρόσθετου ρεπό, ή με μειωμένο ωράριο εργασίας. Σε περίπτωση ασυμφωνίας των μερών, ο εργοδότης δικαιούται να προσφύγει στην αρμόδια «Επιτροπή Διευθέτησης Χρόνου Εργασίας», τον ΣΕΠΕ και
β) Σε 12μηνη βάση και μόνο με την συμφωνία των μερών μέχρι 256 ώρες, κατανεμημένες στην διάρκεια 32 εβδομάδων ετησίως. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται να επιστρέψει τις ώρες αυτές εντός του ίδιου έτους με μορφή άδειας ή μειωμένου ωραρίου.
Σύμφωνα με το Ν. 2639/1998 προσδιορίζεται ο θεσμός της μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ως σύστημα εργασίας με κοινή συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν μερικώς από τις επιχειρήσεις υπογράφουν ατομική σύμβαση για ορισμένο ή αόριστο χρόνο εργασίας ημερήσιας ή εβδομαδιαίας, δεκαπενθήμερης ή μηνιαίας και η σχετική συμφωνία γνωστοποιείται στην επιθεώρηση εργασίας μέσα σε 8 ημέρες από την κατάρτισή της.
Οι αποδοχές των μερικώς απασχολουμένων δεν θα μπορεί να είναι κατώτερες από το αντίστοιχο ωρομίσθιο των απασχολουμένων με κανονικό ωράριο και θα δικαιούνται ετήσια άδεια και επίδομα αδείας, ανάλογες με τις αποδοχές τους, ενώ ο χρόνος της μερικής απασχόλησης συνυπολογίζεται ως χρόνος προϋπηρεσίας (8 ώρες εργασίας με μερική απασχόληση αντιστοιχούν σε μία ημέρα προϋπηρεσίας).
Αναφορικά με την διαθεσιμότητα των εργαζομένων, σύμφωνα με το Ν. 3198/1955 (άρθρο 10), ο εργοδότης σε περίπτωση περιορισμού της οικονομικής του δραστηριότητας, δικαιούται να θέσει τον εργαζόμενο σε διαθεσιμότητα για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει συνολικά τους τρεις μήνες ετησίως και αφού προηγηθεί έγγραφη και ατομική ειδοποίηση προς τον εργαζόμενο.
Κατά την διάρκεια της διαθεσιμότητας, ο εργοδότης καταβάλλει το ήμισυ των τακτικών αποδοχών του εργαζομένου, που υπολογίζονται στις αποδοχές των 2 τελευταίων μηνών.
Στο διάστημα αυτό, ο εργαζόμενος είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ με εισφορές που αντιστοιχούν στις παραπάνω μειωμένες αποδοχές, ενώ δικαιούται από ΟΑΕΔ ειδικού επιδόματος, το οποίο ανέρχεται στο 10% του μέσου όρου τακτικών αποδοχών του, του τελευταίου τριμήνου.
«Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων εδώ και πολλά χρόνια προβλέπεται νομοθετικά και δεν κατανοούμε την σκοπιμότητα να αναπαράγεται το θέμα αυτό σε καθημερινή βάση και να καλλιεργείται επίμονα το δίλημμα : «Ελαστική εργασία ή απολύσεις, εβδομάδα 3 -4 ημερών ή απολύσεις, 6ωρο ή απολύσεις, μερική απασχόληση ή απολύσεις».
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς ξεκαθαρίζει, ότι καμία μικρή εμπορική επιχείρηση που απασχολεί 1 έως 10 άτομα προσωπικό δεν έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα την ελαστική εργασία, γιατί αφενός δεν έχει την πολυτέλεια να απασχολεί περισσότερους από έναν εργαζόμενο σε κάθε θέση και αφετέρου γιατί δεν το επεδίωξε» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του και προσθέτει:
«Βιώνοντας την μεγαλύτερη οικονομική κρίση, οφείλουμε να πάρουμε αποφάσεις προς την κατεύθυνση της εργασιακής και κοινωνικής ειρήνης, αποφάσεις της σταθερής, πλήρους και ποιοτικής εργασίας, χωρίς να δημιουργούμε κλίμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα'' καταλήγει η ανακοίνωση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Φοβού τους Έλληνες και χρέη φέροντας»,

Σε άρθρο στους Τάιμς του Λονδίνου με τίτλο «Φοβού τους Έλληνες και χρέη φέροντας» ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, Τσαρλς Γκραντ σημειώνει ότι εφόσον η πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα δεν επιβάλλει δραστικά μέτρα περιορισμού του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους είναι ορατός ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη.
Παρόλα αυτά, σημειώνει ο συντάκτης, η έξοδος από το ενιαίο νόμισμα πιθανότατα θα αποτρεπόταν με την εφαρμογή κάποιου «σχεδίου σωτηρίας» της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα απαιτούσε τη συμμετοχή τόσο των υπολοίπων χωρών μελών όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συγκεκριμένα, ο κ. Γκραντ θεωρεί ότι τα χρήματα για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας θα έπρεπε να δοθούν από την Ε.Ε., αλλά οι όροι αξιοποίησης των χρημάτων θα έπρεπε να τεθούν από το ΔΝΤ.
Σημειώνει δε ότι οι Έλληνες δε θα ήθελαν την έξοδο από το ευρώ για λόγους τόσο οικονομικούς όσο και συμβολικούς. Το ίδιο ισχύει και τους Ευρωπαίους εταίρους, που γνωρίζουν ότι η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη θα δυσκόλευε την κατάσταση και για τις υπόλοιπες χώρες-μέλη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Ο συντάκτης θέτει εξάλλου το ερώτημα κατά πόσο το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι αρκετά ισχυρό, ώστε να αντιμετωπίσει τις τεράστιες διαδηλώσεις και πιθανόν τα αιτήματα εξόδου από την ευρωζώνη που θα ακολουθούσαν την εφαρμογή αυστηρών μέτρων λιτότητας.
Εν τω μεταξύ, αντιπαραθέτοντας την ελληνική με την ιρλανδική οικονομία οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σημειώνουν ότι ενώ και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν προβλήματα, η διαφορά είναι πως στην Ελλάδα η κυβέρνηση αρνείται να τα παραδεχθεί. «Σε μια χώρα όπου η μυθολογία έχει μια ιδιαίτερη μαγεία, ένας νέος μύθος έχει γεννηθεί: ότι δηλαδή με κάποιον τρόπο η αναπτυγμένη μαύρη αγορά θα προστατεύσει την οικονομία από την ισχύ της κρίσης», σχολιάζει ο συντάκτης της εφημερίδας, προσθέτοντας ότι για τα προβλήματα της Ελλάδας δεν ευθύνεται κυρίως η κρίση, αλλά «η αποτυχία διαδοχικών κυβερνήσεων να προβούν σε μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα και των οικονομικών του».
Του Θανάση Γκαβoύ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/03/2009_272653

Εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών

Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του σχετικά με το ζήτημα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των αντρών και γυναικών στο Δημόσιο και τα Σώματα Ασφαλείας.

Στην απόφασή του, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι ο καθορισμός προϋποθέσεων περί ηλικίας και κανόνων περί ελάχιστης προαπαιτούμενης υπηρεσίας διαφορετικών, αναλόγως του φύλου, για τη χορήγηση συντάξεων με βάση σχέση εργασίας σε ευρισκόμενους σε απολύτως όμοιες ή παρόμοιες καταστάσεις εργαζομένους, αντιβαίνει στην αρχή της ίσης μεταχείρισης.
Όπως υποστηρίζει το Δικαστήριο, η αρχή αυτή δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να θεσπίζουν ρυθμίσεις που προβλέπουν ειδικά πλεονεκτήματα, τα οποία διευκολύνουν το λιγότερο εκπροσωπούμενο φύλο να συνεχίσει μια επαγγελματική δραστηριότητα ή προλαμβάνουν ή αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα στην επαγγελματική σταδιοδρομία.
Εξάλλου, για να μην έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της ίσης μεταχειρίσεως, οι εθνικές ρυθμίσεις πρέπει, εν πάση περιπτώσει, να βελτιώνουν την ικανότητα των γυναικών να ανταγωνίζονται τους άνδρες στην αγορά εργασίας και να ακολουθούν σταδιοδρομία υπό συνθήκες ισότητας με αυτούς.

Στη συνέχεια το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι η Συνθήκη της ΕΕ απαγορεύει κάθε διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών εργαζομένων όσον αφορά την αμοιβή, ασχέτως των ρυθμίσεων από τις οποίες απορρέει η ανισότητα αυτή.

Στην προσφυγή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Δικαστήριο να διαπιστώσει ότι οι διατάξεις του ελληνικού κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων ( Προεδρικό διάταγμα 166/2000, της 3ης Ιουλίου 2000), που προβλέπουν διαφορετική μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών εργαζομένων ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και την ελάχιστη προαπαιτούμενη υπηρεσία, παραβιάζουν την αρχή της ίσης μεταχείρισης.
Η Επιτροπή εκτίμησε ότι το εν λόγω σύστημα προβλέπει λιγότερο ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των ανδρών σε σχέση με εκείνη των γυναικών.

Η απόφαση αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν αμφισβήτησε τη διαφορετική μεταχείριση, αλλά υποστήριξε ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, ως εκ του νόμου σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της Συνθήκης, αλλά σε αυτό της οδηγίας 79/7/EΟΚ του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 1978, περί της προοδευτικής εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών σε θέματα κοινωνικής ασφαλίσεως, η οποία δεν θίγει την ευχέρεια που έχουν τα κράτη μέλη να αποκλείουν από το πεδίο εφαρμογής της τον καθορισμό της ηλικίας συνταξιοδοτήσεως.
Εν πάση περιπτώσει, η διαφορετική αυτή μεταχείριση ανταποκρίνεται στον αντίστοιχο κοινωνικό ρόλο των ανδρών και των γυναικών και συνιστούσε μέτρο το οποίο αντιστάθμιζε τα μειονεκτήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω της παραμονής τους στην αγορά εργασίας για συντομότερο χρόνο.

Το Δικαστήριο υπενθυμίζει, επίσης, ότι, σύμφωνα με τη Συνθήκη ΕΚ, κάθε κράτος μέλος εξασφαλίζει την εφαρμογή της αρχής της ισότητας των αμοιβών ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας. Ως «αμοιβή» νοούνται οι αποδοχές και όλα τα άλλα οφέλη, που παρέχονται άμεσα ή έμμεσα, σε χρήματα ή σε είδος, από τον εργοδότη στον εργαζόμενο, λόγω της σχέσεως εργασίας. Η έννοια της αμοιβής δεν περιλαμβάνει τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης που ρυθμίζονται απευθείας από τον νόμο, αλλά τις παροχές που χορηγούνται βάσει ενός συνταξιοδοτικού συστήματος το οποίο, κατά τα ουσιώδη, αποτελεί συνάρτηση της θέσεως την οποία κατείχε ο ενδιαφερόμενος.

Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι μεταξύ των κριτηρίων που έχει δεχθεί με τη νομολογία του, για τον χαρακτηρισμό ενός συνταξιοδοτικού συστήματος, αποφασιστικό κριτήριο αποτελεί μόνον η σχέση εργασίας (το γεγονός ότι η σύνταξη καταβάλλεται στον εργαζόμενο λόγω της σχέσεως εργασίας μεταξύ αυτού και του πρώην εργοδότη του), ενώ ο τρόπος χρηματοδοτήσεως και διαχειρίσεως του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν συνιστά αποφασιστικό στοιχείο.

Το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η χορηγούμενη βάσει του ελληνικού κώδικα σύνταξη πληροί, κατ' ουσίαν, τα τρία κριτήρια που απορρέουν από τη νομολογία του Δικαστηρίου και επιτρέπουν τον χαρακτηρισμό της ως αμοιβής κατά την έννοια της Συνθήκης:

-Η σύνταξη καταβάλλεται σε μια ευρεία και διαφοροποιημένη ως προς τη σύνθεση ομάδα εργαζομένων η οποία -μολονότι απαρτίζεται από ετερόκλητες κατηγορίες εργαζομένων, με εντελώς διαφορετικά είδη καθηκόντων και εντελώς διαφορετικά είδη σχέσεων εργασίας- διακρίνεται λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που εμφανίζει η σχέση εργασίας με το κράτος ή με άλλους εργοδότες του δημοσίου τομέα,

-Η σύνταξη υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον χρόνο υπηρεσίας που συμπλήρωσε ο εργαζόμενος και τέλος,

-Η σύνταξη υπολογίζεται βάσει του τελευταίου μισθού.

Η κυβέρνηση από την Πέμπτη και μετά είναι υποχρεωμένη να αποφασίσει:

1. Το αν θα μειώσει τα όρια συνταξιοδότησης των αντρών.

2. Το αν θα αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών ή

3. Το αν θα επιλέξει μια μέση λύση, δηλαδή αν θα μειώσει λίγο τα όρια συνταξιοδότησης των αντρών και ταυτόχρονα αυξήσει λίγο τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών.

Εκτός από το ότι η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν λάβει κάποια από τις παραπάνω αποφάσεις, θα πρέπει να πληρώνει και ημερήσιο πρόστιμο που θα κυμαίνεται -σύμφωνα με πληροφορίες- από 17.500 ευρώ έως και 34.500 ευρώ, όσο δεν προσαρμόζει την εθνική της νομοθεσία στην κοινοτική.


Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει μεταξύ άλλων πως η απόφαση αφήνει έκθετη την κυβέρνηση, η οποία όπως τονίζει «έχει πλέον ακέραια την ευθύνη και θα πρέπει να απαντήσει άμεσα στο θεμελιώδες ερώτημα αν αποδέχεται ότι η ασφάλιση στο Δημόσιο παραμένει κοινωνική ή είναι επαγγελματική».
Πιο αναλυτικά, υποστηρίζει πως παρενέβη πλημμελώς και χωρίς ουσιαστικά στοιχεία προκειμένου να αντικρούσει «τη θεμελιώδη κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο».
Η
ΑΔΕΔΥ εξαπολύει βολές και κατά της Ε.Ε. και του ΔΕΚ καταλογίζοντάς τους νεοφιλελεύθερο, δημοσιονομικό συντηρητισμό.
Επίσης καλεί την κυβέρνηση «να εγγυηθεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών για να μην οδηγηθούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενες σε πρόωρη φυγή με διαλυτικό αποτέλεσμα στα ασφαλιστικά ταμεία και τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών».
Καταλήγοντας, καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 2 Απρίλη.
To KKE χαρακτηρίζει την απόφαση εχθρική και αντιλαϊκή και καλεί τους εργαζομένους να την απορρίψουν.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προσθέτει: «Στρέφεται κατά του δίκαιου αιτήματος για πενταετή διαφορά στην ηλικία συνταξιοδότησης υπέρ των εργαζόμενων γυναικών και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Οι κυβερνήσεις της
ΝΔ του ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί ενώ γνώριζαν τις αποφάσεις της ΕΕ, συμφωνούσαν και τις υλοποιούσαν ψηφίζοντας αντιασφαλιστικούς νόμους, ταυτόχρονα έκρυβαν ή προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν τους στόχους και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Συμβολή στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων είχαν και οι δυνάμεις τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα».
Eπίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως η ΝΔ κρύβεται πίσω από την απόφαση «για να προωθήσει προειλημμένες αποφάσεις για την οριστική κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών στο δημόσιο, συνεχίζοντας από εκεί που τέλειωσε για τις γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα με τον δικό της αντιασφαλιστικό νόμο 3655/2008».
Επίσης καλεί το κυβερνών κόμμα να μην εφαρμόσει την απόφαση «ως μη έχουσα κανένα νομικό, ηθικό και πολιτικό έρεισμα ως προσβλητική για την χώρα μας και ως επιζήμια για τις γυναίκες».

Ισχυρές πιέσεις στα δημοσιονομικά των πετρελαιοπαραγωγών χωρών λόγω της πτώσης των τιμών.

Τα 70-75 δολ./βαρέλι είναι δίκαιη τιμή για το πετρελαίο, λένε τα ΗΑΕ

Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα δημοσιονομικά των πετρελαιοπαραγωγών χωρών λόγω της πτώσης των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και μια τιμή μεταξύ 70 και 75 δολαρίων το βαρέλι θα ήταν πιο «δίκαιη» και θα έδινε στους παραγωγούς τα μέσα να επενδύσουν για την ανάπτυξη της πετρελαϊκής βιομηχανίας, υποστήριξε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε συνέντευξη που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Αναφερόμενος στα επίπεδα-ρεκόρ πάνω από τα 147 δολάρια το βαρέλι, που άγγιξε τον Ιούλιο του 2008 η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, ο Σεΐχ Χαλίφα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα του Κάταρ «αλ Ουατάν», και η οποία μεταδόθηκε και από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ουάμ, είπε ότι «η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε προηγουμένως σε επίπεδο που, κατά τη γνώμη μας, είναι εξωπραγματικό».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «οι τιμές βρίσκονται σήμερα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε σημείο που ορισμένες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες δεν μπορούν πλέον, λόγω ανεπαρκών εσόδων, να αναπτύξουν τα πετρελαϊκά κοιτάσματά τους».

Τη θέση του προέδρου των ΗΑΕ ότι μια τιμή πετρελαίου μεταξύ 70 και 75 δολαρίων το βαρέλι θα ήταν «δίκαιη» προσυπογράφουν πολλές χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, με προεξάρχουσα τη Σαουδική Αραβία.


Τα ΗΑΕ διαθέτουν τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη και η ισχύουσα ποσόστωση που διέπει την παραγωγή τους κυμαίνεται γύρω στα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

«Όλες οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες υπολόγιζαν σε μία τιμή διαρκώς υψηλή και αιφνιδιάστηκαν από την υποχώρηση των τιμών», εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France Presse.

Μετά τον πενταπλασιασμό της, στο διάστημα μεταξύ 2003 και καλοκαιριού 2008, αγγίζοντας σχεδόν τα 150 δολάρια το βαρέλι, η τιμή του πετρελαίου κατέρρευσε έως και στα 32 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2008. Η απόφαση του ΟΠΕΚ - στον οποίο αναλογεί το 40% της παγκόσμιας προσφοράς - να μειώσει την παραγωγή του, συνολικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά 4,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στήριξε τις τιμές, οι οποίες ανέκαμψαν και κυμαίνονται σήμερα στα 53,5 δολάρια.
Αν και το σύνολο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών πλήττεται, ορισμένες εξ αυτών είναι περισσότερο εύθραυστες από άλλες και αυτό εξαρτάται από «τον βαθμό διαφοροποίησης των οικονομιών τους και το κόστος της παραγωγής σε αυτές του βαρελιού αργού πετρελαίου», τονίζει ο κ. Μπιρόλ.

Για τον διευθυντή της εξειδικευμένης έκδοσης «Petrostrategies» Πιερ Τερζιάν, το μεγαλύτερο πλήγμα δέχεται το Ιράκ «καθότι, από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, είναι αυτή που έχει περισσότερο ανάγκη ρευστό για την ανόρθωση της κατεστραμμένης οικονομίας».

Λόγω της πτώσης της τιμής του «μαύρου χρυσού», η Βαγδάτη υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει τρεις φορές τον προϋπολογισμό για το 2009. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γαλλία, ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Χουσέιν αλ Σαχριστάνι αναγνώρισε, την περασμένη Τρίτη, ότι η ιρακινή κυβέρνηση βάσισε τον προϋπολογισμό για φέτος σε τιμή πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι και ότι η σημερινή τιμή πώλησης του ιρακινού αργού κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η Βενεζουέλα και το Ιράν, επηρεάζονται επίσης αρνητικά σε μεγάλο βαθμό, λόγω των πολύ δαπανηρών κοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζουν, εκτιμά ο κ. Τερζιάν.Το Καράκας υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει κατά 6,7% τον προϋπολογισμό του για το 2009 καθώς η τιμή πώλησης του αργού της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας της νότιας Αμερικής υποχώρησε έως και στα 36 δολάρια το βαρέλι, σχεδόν στο ήμισυ της τιμής των 60 δολαρίων στην οποία βασιζόταν ο προϋπολογισμός.

Εκτός ΟΠΕΚ, είναι η Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τη Σαουδική Αραβία πετρελαιοπαραγωγός χώρας του πλανήτη, που βρίσκεται στη δυσχερέστερη θέση ενώ και η παραγωγή της είναι σε φθίνουσα τροχιά.

Η Μόσχα υποχρεώθηκε να περικόψει τον προϋπολογισμό για το 2009 λόγω της συρρίκνωσης κατά ένα τρίτο των πετρελαϊκών εσόδων της και θα βρεθεί ελλειμματική σε ύψος έως και 65,8 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 7,4% του ρωσικού ΑΕΠ.

Πιο ανθεκτικές, αντιθέτως, είναι οι χώρες του Κόλπου, κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής του βαρελιού πετρελαίου (λίγα δολάρια μόνον) και του δυσανάλογα μικρού πληθυσμού τους σε σχέση με τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου που διαθέτουν. Επιπλέον, εκμεταλλεύθηκαν τα τελευταία χρόνια των παχέων αγελάδων για να συγκεντρώσουν σημαντικά συναλλαγματικά αποθέματα και να μειώσουν το χρέος τους.

Δεν είναι, ωστόσο, απολύτως αλώβητες. Η τράπεζα Standard Chartered εκτιμά ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Σαουδικής Αραβίας θα επιβραδυνθεί φέτος κατά 1% και αναμένει «έλλειμμα στον προϋπολογισμό το 2009».
Στην καλύτερη θέση βρίσκονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λόγω της διαφοροποίησης της οικονομίας τους, κυρίως προς τον χρηματοοικονομικό και τον τουριστικό τομέα, «γεγονός που καθιστά τη χώρα πιο ανθεκτική στις διακυμάνσεις των τιμών του αργού πετρελαίου», κατέληξε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μαρτίου 24, 2009

Ε.Ε: 6 συστάσεις στην Ελλάδα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετώντας την πρόταση σύστασή της προς το Συμβούλιο υπουργών για τον τρόπο με τον οποίο θα τερματιστεί η κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα, αναφέρει ότι η διόρθωση θα πρέπει να γίνει έως το 2010.
Παράλληλα, η Επιτροπή σημειώνει ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης θα πρέπει να ξεκινήσουν ήδη από φέτος, ενώ δίνεται προθεσμία έως τις 24 Οκτωβρίου, προκειμένου οι ελληνικές αρχές να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για την ενίσχυση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και να καθορίσουν τα μέτρα εκείνα που θα είναι επαρκή για τη διόρθωση του ελλείμματος έως το 2010.
Ειδικότερα, στο κείμενο της πρότασης σύστασης του Συμβουλίου 6 σελίδων η Επιτροπή αναφέρει κατ΄αρχήν ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου, αν δεν υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, τότε αναμένεται επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που το 2010 θα φτάσει το 4,25%.
Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει μια ισχυρή πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής που να βασίζεται σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και τα οποία θα έχουν ως στόχο την περιστολή των τρεχουσών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης μιας συνετούς μισθολογικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα, και κυρίως τον περιορισμό του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% το 2010.
Προς το σκοπό αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, η προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από το 2009 ενώ η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή που θα πρέπει να επιτευχθεί την περίοδο 2009-2010 είναι της τάξης του 1,25% του ΑΕΠ. Στην πρόταση σύστασης προς το Συμβούλιο δίνεται ακόμη προθεσμία στις ελληνικές αρχές 6 μηνών, μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, ώστε να παρουσιάσουν με ποιο τρόπο θα μειωθεί το έλλειμμα το 2010 κάτω από το 3%.
Σε ότι αγορά τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το ύψος του δημόσιου χρέους που παραμένει από τα υψηλότερα στην ΕΕ σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού, αναμένεται να επηρεάσουν με αρνητικό τρόπο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, η βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών έχει επείγοντα χαρακτήρα ενώ επισημαίνεται ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη συλλογή και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων ώστε να βελτιωθεί η ποιότητά τους.
Οι συστάσεις της Ε.Ε.
Σημειώνεται ότι η πρότασή σύστασης της Επιτροπής προς το Συμβούλιο θα συζητηθεί κατά τις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Συμβουλίου υπουργών οικονομίας της ΕΕ στις 3 και 4 Απριλίου στην Πράγα ενώ η τυπική υιοθέτηση της σύστασης θα γίνει από το Συμβούλιο στις 24 Απριλίου.
Αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει τις κάτωθι έξι συστάσεις:
Βάσει των μακροοικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής, τον Ιανουάριο του 2009, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να θέσουν τέλος στην κατάσταση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010.
Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επαναφέρουν το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ με αξιόπιστο και βιώσιμο τρόπο. Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει: Πρώτον, να ενισχύσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2009, μέσω μόνιμων μέτρων για την περικοπή των δαπανών. Δεύτερον, να εφαρμόσουν πρόσθετα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, εντός του 2010, ούτως ώστε να επαναφέρουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, εμφανώς κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ως το τέλος του χρόνου, και με στόχο να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα και να διευθετηθούν οι υπάρχουσες ανισορροπίες στο εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών.
Επίσης, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες επίβλεψης των συντελεστών εκείνων (εκτός από τον καθαρό δανεισμό), που επηρεάζουν το δημόσιο χρέος, με σκοπό να διασφαλίσουν ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί τόσο, ώστε να πλησιάσει σε ικανοποιητικό βαθμό την τιμή αναφοράς (60% του εθνικού ΑΕΠ), σε συνδυασμό με τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος
Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση της συλλογής και επεξεργασίας των εθνικών στατιστικών στοιχείων και ειδικότερα των δημοσιονομικών στοιχείων. Ενισχύοντας, δηλαδή, τους μηχανισμούς που διασφαλίζουν την ταχεία και σωστή παροχή των δημοσιονομικών στοιχείων που απαιτούνται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο.
Το Συμβούλιο δίνει προθεσμία ως τις 24 Οκτωβρίου 2009, πριν η ελληνική κυβέρνηση πάρει αποτελεσματικά μέτρα για την δημοσιονομική σταθεροποίηση, εντός του 2009, και καθορίσει τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν στη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ως το 2010. Στην αξιολόγηση των αποτελεσματικών μέτρων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής.
Oι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αναφέρουν την πρόοδο που έχουν κάνει, σχετικά με την εφαρμογή αυτών των συστάσεων, σε ξεχωριστό κεφάλαιο που θα περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας που θα προετοιμάσει η Ελλάδα για την περίοδο 2009-2010.

Ιταλία: Μείωση των αλλοδαπών μαθητών στα σχολεία.

Η Ιταλίδα υπουργός Παιδείας, Μαρία Στέλλα Τζελμίνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έκανε γνωστό ότι «από το νέο σχολικό έτος 2010-2011, πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή νέος κανονισμός που θα περιορίζει την παρουσία των αλλοδαπών μαθητών, στα ιταλικά σχολεία: βάσει του νέου μέτρου ότι τα παιδιά των μεταναστών δε θα μπορούν να ξεπερνούν το 30%, επί του συνόλου μαθητών της κάθε τάξης».
Η Ιταλίδα υπουργός, πρόσθεσε, επίσης, ότι «ο νέος κανονισμός θα αρχίσει να εφαρμόζεται πειραματικά, από την επόμενη σχολική χρονιά, αλλά ότι χρειάζονται τουλάχιστον δώδεκα μήνες για να μπορέσει να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία».
Η κ. Τζελμίνι, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στην περίπτωση του δημόσιου δημοτικού σχολείου της Ρώμης, Κάρλο Πιζακάνε, στο οποίο, σε σύνολο 180 μαθητών, οι 165 προέρχονται από οικογένειες μεταναστών. «Περιπτώσεις σαν και αυτή πρέπει να μας κάνουν να προβληματισθούμε. Η γνώση της ιταλικής γλώσσας και του Συντάγματος της χώρας, είναι στοιχεία απαραίτητα για την ένταξη των παιδιών», πρόσθεσε η επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Παιδείας.

Οι αντιδράσεις στο σχέδιο Τζελμίνι, είναι ποικίλες και ετερόκλητες

. Η δημοτικός σύμβουλος του Μιλάνου για εκπαιδευτικά θέματα, Μαριολίνα Μογιόλι, θεωρεί ότι «οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν από την υπουργό μπορούν να εφαρμοσθούν. Φθάνει να επανακαθορισθούν οι περιοχές από τις οποίες το κάθε σχολείο αντλεί τους μαθητές του».
Το συνδικάτο Cgil, όμως, το μεγαλύτερο της χώρας, κάνει λόγο για «κίνδυνο εκτοπισμού και υποχρεωτικής μετανάστευσης των ξένων παιδιών, από το ένα σχολείο στο άλλο».

Η δε βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Μαρία Κόσια, προσθέτει ότι «θα πρέπει να θεωρηθούν αλλοδαπά, μόνο τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ουσιαστικές δυσκολίες με την ιταλική γλώσσα.
Επίσης, να βρεθούν παράλληλα οι πόροι για να προσληφθούν δάσκαλοι και καθηγητές ώστε να βοηθηθούν οι μαθητές, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους».
Πάντα σε σχέση με την παρουσία ξένων μαθητών στα ιταλικά σχολεία, η Λέγκα του Βορρά, τον περασμένο Οκτώβριο, είχε ζητήσει τη δημιουργία χωριστών τάξεων, για την εκμάθηση των ιταλικών. Μετά, όμως, την αντίδραση της αντιπολίτευσης, εθελοντικών οργανώσεων της καθολικής εκκλησίας και μεγάλου μέρους των διδασκόντων, η πρόταση «πάγωσε». Σύμφωνα με τον Τύπο, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θέλησε να αποφύγει μια περαιτέρω όξυνση στο θέμα αυτό.
Η Ιταλίδα υπουργός Παιδείας, τέλος, ανακοίνωσε παρεμβάσεις και στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: πρόκειται να μειωθεί, κατά 20%, ο συνολικός αριθμός μαθημάτων που διδάσκονται στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, ξεκινώντας από εκείνα που συγκεντρώνουν ιδιαίτερα χαμηλό αριθμό φοιτητών. Όσο για τη φόρμουλα του «τρία συν δυο» ( τρία χρόνια φοίτησης για το βασικό πτυχίο και άλλα δυο για την εξειδίκευση) η οποία υιοθετήθηκε το 2001, σύμφωνα με την Ιταλίδα υπουργό «πρέπει να αναθεωρηθεί, διότι δεν οδήγησε σε σημαντικά αποτελέσματα».


Αύξηση των αιτήσεων για άσυλο το 2008 Οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και τη Σομαλία πυροδοτούν αύξηση στον αριθμό αυτών.
Ο αριθμός των αιτούντων για άσυλο στις αναπτυγμένες χώρες αυξήθηκε πέρυσι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με τα πρώτα στατιστικά στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η αύξηση αυτή μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στο μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων για άσυλο που προέρχονται από το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν αναταραχές ή συγκρούσεις. Παρόλο που ο αριθμός των Ιρακινών που αιτούνται άσυλο μειώθηκε κατά 10% το 2008, οι Ιρακινοί συνέχισαν να αποτελούν τη σημαντικότερη εθνικότητα αιτούντων άσυλο στον αναπτυγμένο κόσμο.
Περίπου 383.000 νέες αιτήσεις για άσυλο υπεβλήθησαν πέρυσι σε 51 αναπτυγμένες χώρες, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 12% σε σύγκριση με τις σχεδόν 341.000 αιτήσεις το 2007. Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που σημειώνεται αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο από το 2006, όταν καταγράφηκε ο μικρότερος αριθμός αιτήσεων ασύλου εδώ και 20 χρόνια (307.000).
Το 2008, η σημαντικότερη χώρα προέλευσης αιτούντων για άσυλο ήταν το Ιράκ (40.500, δηλαδή 10% λιγότεροι από 45.100 το 2007). Ακολουθεί η Σομαλία (21.800), η Ρωσία (20.500), το Αφγανιστάν (18.500) και η Κίνα (17.400). Από τις 10 κύριες εθνικότητες οι οποίες έκαναν αίτηση για άσυλο πέρσι, κάποιες παρέμειναν σταθερές ενώ άλλες σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις. Οι χώρες προέλευσης που σημείωσαν σημαντική αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν (μέχρι 85%), τη Ζιμπάμπουε (μέχρι 82%), τη Σομαλία (μέχρι 77%), τη Νιγηρία (μέχρι 71%) και τη Σρι Λάνκα (μέχρι 24%). Όλες οι παραπάνω χώρες βίωσαν αναταραχές ή συγκρούσεις το 2008.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολούθησαν να είναι η κύρια χώρα προορισμού αιτούντων άσυλο όλων των εθνικοτήτων το 2008, με 49.000 περίπου νέες αιτήσεις, οι οποίες αποτελούν το 13% του συνολικού αριθμού των αιτήσεων στις αναπτυγμένες χώρες. Σε σύγκριση με το μέγεθος του εθνικού πληθυσμού της, ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες αναλογεί μόνο ένας αιτών άσυλο για κάθε 1.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,4 αιτούντες άσυλο για κάθε 1.000 κατοίκους.
Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι βασικές χώρες προορισμού για τους αιτούντες άσυλο το 2008 ήταν ο Καναδάς (36.900), η Γαλλία (35.200), η Ιταλία (31.200) και το Ηνωμένο Βασίλειο (30.500).
Παράλληλα με την αύξηση του συνολικού αριθμού αιτούντων για άσυλο τα δύο τελευταία χρόνια, έχει επίσης αυξηθεί και ο αριθμός των χωρών που δέχονται αιτήσεις. Το 2004, για παράδειγμα, οι Ιρακινοί έκαναν αίτηση για άσυλο σε επτά μόνο αναπτυγμένες χώρες (εκτός των χωρών που έλαβαν λιγότερες από 500 αιτήσεις), ενώ το 2008 έκαναν αίτηση σε 14 χώρες.
Η παραπάνω διαπίστωση υποδηλώνει πως οι άνθρωποι που αναζητούν τη διεθνή προστασία πλέον απευθύνονται σε ένα μεγαλύτερο αριθμό χωρών, πιθανόν ως αποτέλεσμα της εισαγωγής αυστηρότερων πολιτικών για το άσυλο στις παραδοσιακές χώρες ασύλου. Αυτό παρατηρήθηκε και στη Σουηδία, όπου η εισαγωγή αυστηρότερων πολιτικών για το άσυλο οδήγησε στη μείωση κατά 67% στον αριθμό των αιτήσεων για άσυλο από Ιρακινούς το 2008 σε σύγκριση με το 2007. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των Ιρακινών αιτούντων για άσυλο στη γειτονική Νορβηγία σχεδόν τριπλασιάστηκε.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μαρτίου 23, 2009

Εκθεση της UNMIK για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κόσοβο

Η πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) παρέδωσε στην ειδική εισαγγελία της Σερβίας, αρμόδια για εγκλήματα πολέμου, πλήρη έκθεση και πρόσθετα έγγραφα για την υπόθεση εμπορίου ανθρώπινων οργάνων, στη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κόσοβο το 1999, ανακοινώθηκε από την εισαγγελία.
Η UNMIK παρέδωσε στον εισαγγελέα εγκλημάτων πολέμου, Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς, 10 έγγραφα σχετικά με τη διερεύνηση των αναφορών για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, δηλαδή για την υπόθεση «Κίτρινο σπίτι» και τον ενημέρωσε ότι τα πρόσθετα στοιχεία βρέθηκαν έπειτα από λεπτομερή εξέταση των αρχείων της.
Η UNMIK ενημέρωσε επίσης τον κ. Βούκτσεβιτς ότι οι έρευνες για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων και τα εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο μεταβιβάστηκαν στις αρμοδιότητες της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex), η οποία ενημερώθηκε για τα αιτήματα της σερβικής εισαγγελίας εγκλημάτων πολέμου.
Στις αρχές Μαρτίου, η εισαγγελία εγκλημάτων πολέμου υπέδειξε 10 μέλη του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» ως δράστες εγκλημάτων σε βάρος Σέρβων που είχαν απαχθεί το 1999, στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο.
Το λεγόμενο «κίτρινο σπίτι» στο βόρειο τμήμα της Αλβανίας, θεωρείται ότι ήταν κλινική, όπου γίνονταν οι επεμβάσεις αφαίρεσης ζωτικών οργάνων από απαχθέντες Σέρβους και μη Αλβανούς από το Κόσοβο.
Υπάρχουν υποψίες ότι εκτός από το συγκεκριμένο μέρος στο βορρά της Αλβανίας υπήρχαν ακόμη τρεις τοποθεσίες, όπου γινόταν επεμβάσεις αφαίρεσης οργάνων και στη συνέχεια τα θύματα δολοφονούνταν.
Η σερβική εισαγγελία και η διεθνής οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Human Rights Watch» ζήτησαν από την Αλβανία να ξεκινήσει έρευνα για τις αναφορές περί εμπορίου ανθρώπινων οργάνων απαχθέντων Σέρβων, αλλά οι εισαγγελείς από τα Τίρανα και αξιωματούχοι των αρχών της Πρίστινας απέρριψαν το αίτημα, υποστηρίζοντας ότι «η ιστορία αποτελεί εκστρατεία κατά των ηγετών του Κοσόβου».
Η σερβική εισαγγελία για τα εγκλήματα πολέμου ξεκίνησε την έρευνα για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στη βόρεια Αλβανία στα μέσα του 2008, μετά τη δημοσίευση βιβλίου της πρώην γενικής εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Κάρλα Ντελ Πόντε, στο οποίο εκείνη για πρώτη φορά εκφράζει υποψίες για τη διάπραξη των συγκεκριμένων εγκλημάτων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γ. Παπανδρέου: Κουρασμένη και επικίνδυνη η κυβέρνηση

«Οι λέξεις "ιστορικές ευθύνες" και "κρίσιμες στιγμές" αποκτούν σήμερα το κυριολεκτικό νόημά τους» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, επαναλαμβάνοντας ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα έχουν το χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την πολιτική της κυβέρνησης.
«Η κυβερνητική πολιτική δεν μπορεί να κατανοήσει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος στην Ελλάδα, η κυβέρνηση είναι ανεύθυνη, δηλώνει κουρασμένη και είναι τελικά επικίνδυνη», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τη κυβέρνηση ότι «μετατρέπει τις δικές της αποτυχίες σε εκβιαστικά διλήμματα για τον πολίτη, ευθύνεται για την εγκληματικότητα και την διάλυση των Σωμάτων Ασφαλείας, απαξιώνει τις εργασιακές σχέσεις, ενθαρρύνει την εργοδοτική αυθαιρεσία και ακολουθεί ρουσφετολογικές πολιτικές αντί πολιτικών για τους ανέργους».
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για «φοροεπιδρομή στους μικρομεσαίους, φορολογικά δώρα στους πλουσίους και σπατάλη και πελατειακή διαχείριση», υπογραμμίζοντας ότι «με ευθύνη της ΝΔ έχουμε σήμερα ένα διπλό έλλειμμα τόσο δημοσιονομικό όσο και διεθνούς ανταγωνιστικότητας» .
«Στην ΕΕ υπάρχουν πολλά περιθώρια, το ερώτημα είναι πώς τα αξιοποιεί κανείς», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως «τα περιθώρια αξιοποιούνται με σχέδιο, πρωτοβουλίες, δράσεις και συμμαχίες και αξιοπιστία η οποία εν μέσω κρίσης είναι κρίσιμο μέγεθος το οποίο η κυβέρνηση έχει χάσει απέναντι στους πολίτες, τους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές».
Μιλώντας πάντα για την Ε.Ε., ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την αναγκαιότητα μιας «προοδευτικής κατεύθυνσης» και έκανε λόγο για «ένα «κοινωνικό Μάαστριχτ με μετρήσιμους στόχους για την ανάπτυξη και την απασχόληση». Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο και για «νέα εργαλεία» όπως το «Ταμείο Πράσινης Ανάπτυξης» και μια «νέα κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».
Στην εισήγησή του, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση ότι «οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν δημοψήφισμα για την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και για την Ευρώπη που θέλουμε» και κατέληξε λέγοντας: «Οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι ιστορικές, δεν έχουμε περιθώρια να επιτρέψουμε τη συνέχιση αυτής της πορείας».

NAFTEMPORIKI.GR

Αγορά βραχυπρόθεσμου εταιρικού χρέους εξετάζει η ΕΚΤ.

Περαιτέρω περιθώρια για μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη βλέπει ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Αξελ Βέμπερ, θεωρώντας πιθανή τη χρήση και άλλων «εργαλείων» νομισματικής χαλάρωσης.
«Θέμα τιμολόγησης» και όχι «πρόβλημα δημοσιονομικής σταθερότητας» το μεγάλο άνοιγμα στα spreads των ελληνικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων σύμφωνα με το διοικητή της Μπούντεσμπανκ, Αξελ Βέμπερ.
Σε δηλώσεις του στο συνέδριο που οργάνωσε χθες το German Marshall Fund στις Βρυξέλλες, ο Βέμπερ δεσμεύθηκε ότι οιοδήποτε επιπλέον μέτρο ποσοτικής χαλάρωσης πέρα των μειώσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν πρόκειται να πυροδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα τα ευρωπαϊκά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν υπήρξαν πληθωριστικά.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ωστόσο ζητούν από την ΕΚΤ να μην μειώσει μόνο τα επιτόκια αλλά και να αρχίσει να αγοράζει βραχυπρόθεσμο εταιρικό χρέος, γεγονός που, κατά τον Βέμπερ, εξετάζει η τράπεζα.

Ερωτηθείς εάν η Αυστρία χρειάζεται πακέτο διάσωσης από την Ε.Ε. ή το ΔΝΤ λόγω της μεγάλης έκθεσης των τραπεζών της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ο Βέμπερ απάντησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα όσον αφορά στη δημοσιονομική σταθερότητα και διέψευσε τις φήμες ότι η οικονομική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε στάση πληρωμής χρέους κάποια κυβέρνηση της Ευρωζώνης.

«Εάν υπάρχει πρόβλημα λόγω υπερβολικών δαπανών, ας αυξηθούν τα έσοδα», είπε χαρακτηριστικά. Αποκλείει κατηγορηματικά το γεγονός ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε. ευθύνεται για τις δημοσιονομικές δυσκολίες κάποιων χωρών, ενώ θεωρεί το μεγάλο άνοιγμα των spreads των ελληνικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών καθαρά «θέμα τιμολόγησης» και όχι «πρόβλημα δημοσιονομικής σταθερότητας».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί η προεδρία στην ΠΓΔΜ.


Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος VΜR-DPMNE Γκιόργκι Ιβάνοφ προηγείται με μεγάλη διαφορά των αντιπάλων του στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, ωστόσο για την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος ο οποίος θα γίνει σε δύο εβδομάδες (5 Απριλίου).

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η κρατική εκλογική επιτροπή και με καταμετρημένο το 16,20% των ψηφοδελτίων ο κ. Ιβάνοφ συγκεντρώνει ποσοστό 38,5%, δεύτερος με ποσοστό 18,4% έρχεται ο υποψήφιος του κόματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι και τρίτος ο ανεξάρτητος υποψήφιος Λιούμπε Μπόσκοσκι (προέρχεται από το ΒΜΡ από το οποίο αποστασιοποιήθηκε μετά την επιλογή της ηγεσίας του κόμματος αυτού να προκρίνει την υποψηφιότητα του κ, Ιβάνοφ) με ποσοστό 17,3%. Τέταρτος από τους επτά υποψηφίους, έρχεται ο αρχηγός του νεοϊδρυθέντος αλβανικού κόμματος «Νέα Δημοκρατία», Ιμερ Σελμάνι με ποσοστό 12,7%.
Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, ο νέος πρόεδρος της χώρας θα εκλεγεί στο δεύτερο γύρο στον οποίο ο κ. Ιβανόφ θα αναμετρηθεί με έναν από τους κ.κ. Φρισκοφσκι ή Μπόσκοσκι.
Η ψηφοφορία
Ομαλά, σε γενικές γραμμές, διεξήχθη η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΠΓΔΜ και των δημοτικών αρχών στους 85 δήμους της χώρας. Ωστόσο, προβλήματα παρουσιάστηκαν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να μην ανοίξουν 103 εκλογικά τμήματα, σε ορεινές περιοχές της χώρας, από το σύνολο των 2976 εκλογικών τμημάτων. Στα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,5% επί των εκλογικών τμημάτων της χώρας - ενώ οι εγγεγραμμένοι στα τμήματα αυτά αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο του 1% επί του συνόλου των ψηφοφόρων - η εκλογική διαδικασία, κατά πάσα πιθανότητα, θα επαναληφθεί σε ημερομηνία που θα καθοριστεί τις προσεχείς ημέρες.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας ) και έκλεισαν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας).
Την ικανοποίηση τους για τον τρόπο διεξαγωγής των σημερινών εκλογών εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, Έρβαν Φουερέ και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα,Φίλιπ Ρίκερ. Τις σημερινές εκλογές επέβλεψαν 524 ξένοι παρατηρητές, εκ των οποίων οι 297 ήταν παρατηρητές του ΟΑΣΕ/ODIHR. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε στο 53,9%. Το εκλογικό σώμα ανέρχεται στο 1.792.082 ψηφοφόρους.
Δηλώσεις
Ο πολιτικός κόσμος της χώρας επεσήμανε ότι οι σημερινές εκλογές είναι πολύ σημαντικές για την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο επόμενος πρόεδρος της ΠΓΔΜ, σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και άλλους θεσμούς της χώρας, θα συνεχίσει με αφοσίωση και ειλικρίνεια τις συνομιλίες με την Ελλάδα σχετικά με την εκκρεμότητα του ζητήματος της ονομασίας έτσι ώστε, με ειλικρινείς προσπάθειες και από τις δύο πλευρές, να βρεθεί μια δίκαιη λύση, αποδεκτή και από την ΠΓΔΜ και από την Ελλάδα. Ο κ. Τσερβένκοφσκι υπογράμμισε επίσης ότι «είναι γνωστό σε όλους πως, εάν οι εκλογές διεξαχθούν όπως πρέπει, θα εκπληρώσουμε τη σοβαρότερη προϋπόθεση στη διαδικασία ενσωμάτωσής μας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς».
Ο υποψήφιος του συκγκυβερνώντος VMRO-DPMNE στις προεδρικές εκλογές, Γκιόργκι Ιβάνοβ, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, δήλωσε ότι αναμένει αυτές οι εκλογές να είναι δίκαιες και δημοκρατικές διότι από αυτές εξαρτάται το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. «Με υπεύθυνη συμπεριφορά εκ μέρους όλων μας, θα συμβάλουμε στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Μακεδονίας και θα εκπληρώσουμε ό,τι αναμένεται από εμάς», τόνισε ο κ. Ιβάνοβ. Σε ερώτηση σχετικά με το πώς σχεδιάζει να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Ιβάνοβ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα και εξέφρασε την ελπίδα πως το πρόβλημα θα μπορούσε να διευθετηθεί με κοινά αποδεκτή λύση: «Νομίζω ότι μετά τις εκλογές εδώ και τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, θα υπάρξει μια γενιά η οποία θα αντιληφθεί το πραγματικό πρόβλημα και θα το κλείσει με μία αμοιβαία αποδεκτή λύση», δήλωσε ο υποψήφιος του κυβερνώντος VMRO-DPMNE.
Ο υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος διεμήνυσε ότι οι σημερινές εκλογές είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον της χώρας και πως αναμένει να διεξαχθούν ελεύθερα και δημοκρατικά, τονίζοντας ότι υπάρχουν σαφείς διακρίσεις μεταξύ των αντιλήψεων των υποψηφίων για το μέλλον της ΠΓΔΜ. Σε ερώτηση σχετικά με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ανέφερε ότι, κατ' αρχήν, θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις με τους ξένους εταίρους της ΠΓΔΜ και, κατόπιν, να ξεκινήσουν εντατικές διαπραγματεύσεις. «Στην περίπτωση αυτή, ο νέος πρόεδρος της χώρας δεν μπορεί να περιμένει πολύ, διότι οι συνομιλίες έχουν προς στιγμήν παγώσει. Βάση των διαπραγματεύσεων θα είναι η εγγύηση για τη μακεδονική ταυτότητα, τη γλώσσα και το έθνος, και μετά θα αναζητηθεί ένα όνομα για διεθνή χρήση το οποίο θα είναι προτιμότερο από αυτό που είχε αποδεχτεί το VMRO-DPMNE στο Βουκουρέστι, δηλαδή Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», υπογράμμισε ο κ. Φρίτσκοφσκι, ο οποίος συμπλήρωσε επίσης ότι με τη λύση για το όνομα που προσφέρει ο ίδιος, η ΠΓΔΜ θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ το προσεχές φθινόπωρο.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομαλή και χωρίς προβλήματα διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. «Είμαι ικανοποιημένος διότι μέχρι τις 2.00 μ.μ. στη Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν κατεγράφη κανένα εκλογικό επεισόδιο. Η ψηφοφορία διεξάγεται με δίκαιο και δημοκρατικό τρόπο. Διανύσαμε ήδη το ήμισυ της διαδικασίας η οποία ελπίζω ότι θα συνεχιστεί έτσι, ώστε να έχουμε επιτυχημένες εκλογές», ανέφερε.
Οι υποψήφιοι
Επτά υποψήφιοι - τέσσερις Σλαβομακεδόνες και τρεις Αλβανοί - διεκδικούν το αξίωμα του προέδρου της χώρας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κανείς από τους υποψηφίους δεν θα αποσπάσει σήμερα ποσοστό άνω του 50% των ψήφων, όπως απαιτείται για την εκλογή προέδρου από τον πρώτο γύρο. Έτσι, θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος εκλογικής αναμέτρησης, δύο εβδομάδες μετά (στις 5 Απριλίου), στον οποίο θα συμμετάσχουν οι δύο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν σήμερα τα μεγαλύτερα ποσοστά.
Οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών, έδειχναν ότι ο υποψήφιος του συγκυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Γκιόρκι Ιβάνοβ, προηγείται με μεγάλη διαφορά έναντι των αντιπάλων του. Κύριος αντίπαλος του κ. Ιβάνοβ στις εκλογές αυτές φέρεται να είναι ο υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι. Υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις κατέγραψε και ο αρχηγός του νεοϊδρυθέντος αλβανικού κόμματος «Νέα Δημοκρατία», Ίμερ Σελμάνι, ο οποίος θα δώσει τη μάχη με τον κ. Φρίτσκοφσκι για το ποιος από τους δύο τους θα περάσει στον δεύτερο γύρο.
Το αξίωμα του προέδρου της χώρας στις εκλογές αυτές διεκδικούν ακόμη: ο ανεξάρτητος υποψήφιος Λιούμπε Μπόσκοσκι (προέρχεται από το VMRO-DPMNE από το οποίο όμως αποστασιοποιήθηκε μετά την επιλογή της ηγεσίας του κόμματος αυτού να προκρίνει την υποψηφιότητα του κ. Ιβάνοβ), ο Άγκρον Μπουτζάκου, υποψήφιος του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη (DUI) του οποίου ηγείται ο Άλι Αχμέτι, η Μιρούσε Χότζα, υποψήφια του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) και ο Νάνο Ρούζιν, υποψήφιος του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμματος Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος (LDP).
Παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, διεξάγονται και οι δημοτικές εκλογές στους 85 δήμους της χώρας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων. Υποψήφιος του VMRO-DPMNE για το δήμο αυτό είναι ο Κότσε Τραγιάνοφσκι, ενώ το SDSM υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Τίτο Πέτκοφσκι.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Επίθεση σε κατάστημα με έπιπλα στο Χαλάνδρι

Με βόμβες Μολότοφ και γκαζάκια επιτέθηκαν άγνωστοι τα ξημερώματα σε κατάστημα επίπλων στο Χαλάνδρι. Ομάδα κουκουλοφόρων έσπασε τις τζαμαρίες του καταστήματος που βρίσκεται επί της Λ. Κηφισίας 358 και πέταξαν στο εσωτερικό του γκαζάκια και βόμβες Μολότοφ με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά.
Στο σημείο έσπευσαν επτά οχήματα της Πυροσβεστικής με 21 άνδρες οι οποίοι έσβησαν λίγο αργότερα την πυρκαγιά .


NAFTEMPORIKI.GR

Ξυλοδαρμός αστυνομικού

Θύμα ξυλοδαρμού έπεσε άνδρας του αστυνομικού τμήματος Αστακού, όταν, χθες τα ξημερώματα, κλήθηκε σε μπαρ της περιοχής Αστακού, ύστερα από καταγγελία γυναίκας, ότι της έκλεψαν την τσάντα.
Ο αστυνομικός, που έσπευσε στο σημείο, βρήκε και παρέδωσε την τσάντα στη γυναίκα. Την ίδια στιγμή, όμως, δέχθηκε επίθεση από τους θαμώνες και δράστες, οι οποίοι του επιτέθηκαν και τον γρονθοκόπησαν.

ΗΠΑ:Πρός την έξοδο από το «τέλμα» των τοξικών περιουσιακών στοιχείων.

Τη γενναιόδωρη προσφορά τους στους ιδιώτες επενδυτές εξήγγειλαν οι ΗΠΑ για να συμβάλλουν στην εξυγίανση των τραπεζών από τοξικά περιουσιακά στοιχεία ,αξίας ενός τρισ. δολαρίων, τα οποία παρεμποδίζουν την πιστωτική αγορά και βυθίζουν την οικονομία της χώρας στην ύφεση.

Στέλεχος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε πως το δημόσιο θα διαθέσει 75 έως 100 δισ. δολάρια από το πακέτο αρωγής για να χρηματοδοτήσει τη σύμπραξη με τους ιδιώτες επενδυτές και ν’ αποκτήσει αμφίβολες μετοχές από τις τράπεζες, μία πολυαναμενόμενη κίνηση εν μέσω της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Απομένει να διαπιστωθεί εάν οι επενδυτές κι ο ιδιωτικός τομέας θα ανταποκριθεί και θα συμπράξει στο σχέδιο. Πολλοί εξ αυτών είναι θορυβημένοι από τη στάση του Κογκρέσου, το οποίο φιλοδοξεί να περικόψει τα επιδόματα απόδοσης σε στελέχη επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εξυγίανσης.
Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συνδυάσει τα κυβερνητικά κεφάλαια μαζύ με αυτά που θα διαθέσει ο ιδιωτικός τομέας και να τα αυξήσει στα 500 δισ. δολάρια, ή ακόμη και να τα διπλασιάσει, με τη βοήθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) και του Ομοσπονδιακού Σώματος Ασφάλειας Καταθέσεων(Federal Deposit Insurance Corp) ρυθμιστικού οργάνου των τραπεζών.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/23/1644374.htm

Μαρτίου 22, 2009

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ.


Σταθερό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου για το ΠΑΣΟΚ.

Σε δημοσκόπηση της Ρας για το "Παρόν" στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 30,9%, το ΠΑΣΟΚ 34,2% το ΚΚΕ 7,2% ο ΣΥΡΙΖΑ 6%, ο ΛΑΟΣ 4,4% και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 3,1%.
Στην πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ για το "Πρώτο Θέμα" το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 4,5 μονάδες και συγκεντρώνει 32,6%,η ΝΔ 28,1 %, το ΚΚΕ 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,8% και ο ΛΑΟΣ 4,5%.

Ισχυρή υποστήριξη από την πλειοψηφία των πολιτών για λήψη πολύ αυστηρών μέτρων για τη δημόσια τάξη

Σε δημοσκόπηση της Ρας για το "Παρόν της Κυριακής".το 58,9% λέει ναι στη λήψη πολύ αυστηρών μέτρων για τη δημόσια τάξη, το 11,8% λέει μάλλον ναι, το 22,7% όχι και το 6,1% μάλλον όχι. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για την "Καθημερινή της Κυριακής", με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για την κουκούλα, το 52% συμφωνεί σίγουρα, το 7% μάλλον συμφωνεί, το 12% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί, το 5% μάλλον διαφωνεί, το 21% σίγουρα διαφωνεί. Στην ίδια δημοσκόπηση και στο ερώτημα αν πρέπει να υπάρχει πανεπιστημιακό άσυλο, το 44% λέει ότι μάλλον πρέπει να υπάρχει και το 49% μάλλον δεν πρέπει
Σε δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ για το "Πρώτο Θέμα", στο ερώτημα αν πρέπει ή όχι η αστυνομία να παρεμβαίνει στα πανεπιστήμια για εγκληματικές πράξεις, το 75,8% λέει ναι και το 18,7% όχι.Το 62% συμφωνεί με την επιπλέον ποινή σε όσους παρανομούν με κουκούλα με το 32,6 να διαφωνεί.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ