Οκτωβρίου 01, 2024

Πανωλεθρία του Κούρτι στην Αμερική

 Ο Αρντιάν Καστράτι, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, επέκρινε τοΝ Άλμπιν Κούρτι επειδή δεν πραγματοποίησε συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι ο Κούρτι δεν έχει  πατήσει το πόδι του στο Λευκό Οίκο εδώ και τέσσερα χρόνια και ότι κανένας άλλος ηγέτης από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια δεν είχε τέτοια εμπειρία. 

 Ο Καστράτι τόνισε ότι κάθε πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου είχε συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ στο παρελθόν, ενώ ο Κούρτι επέλεξε να συναντηθεί μόνο με άλλους ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός του Λιχτενστάιν και περιέγραψε την επίσκεψη του Κούρτι στις Ηνωμένες Πολιτείες ως πανωλεθρία  για την εξωτερική πολιτική. 
 «Ο Κούρτι δεν έχει πατήσει το πόδι του στον Λευκό Οίκο εδώ και τέσσερα χρόνια. Πηγαίνοντας στις συνόδους του ΟΗΕ και μη συναντώντας κανέναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ - αυτό συνέβη μόνο στον Κούρτι. Κάθε πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων του ΟΗΕ, είχε συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, και όχι μόνο. Μετάβαση στον ΟΗΕ για συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιχτενστάιν αποτελεί πανωλεθρία της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό δείχνει ότι ο Κούρτι είναι ανεπιθύμητος από τους ισχυρούς συμμάχους του Κοσσυφοπεδίου. 
Δυστυχώς, τις συνέπειες αυτής της διεθνούς απομόνωσης υφίσταται το Κοσσυφοπέδιο, όχι ο Κούρτι", δήλωσε ο Καστράτι και ξέφρασε την ανησυχία του ότι η διεθνής απομόνωση που προκλήθηκε από τον Κούρτι.

. «Η διεθνής απομόνωση που έχει προκαλέσει ο Κούρτι στο Κοσσυφοπέδιο*, λόγω της εχθρότητάς του με ολόκληρο τον κόσμο, θα κοστίσει στο Κοσσυφοπέδιο για πολύ καιρό ακόμα. Όταν αυτοί που υποστηρίζουν τυφλά τον Κούρτι σήμερα συνειδητοποιήσουν αυτές τις συνέπειες, θα ντρέπονται για το όνομά του, αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για αυτούς, για εμάς και για ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο Καστράτι. 

Επί Τροχάδην

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η πρόσφατη παραπομπή στο ακροατήριο του Ντένις Στόϊνιτς, γνωστού μουσουλμάνου μαχητή και εστιάτορα από το Σεράγεβο, άνοιξε εκ νέου το ερώτημα ποιος διαθέτει ταυτότητα  και   το σήμα της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών (OBA), στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.  Σύμφωνα με το  κατηγορητήριο, ο Στόϊνιτς, , χρησιμοποιώντας την (τιμητική του) ταυτότητα OBA, έκανε επικερδείς δουλειές με τη βοήθεια διασυνδέσεων με τον πρώην διευθυντή της υπηρεσίας αυτής,Οσμάν Μεχμετάγκιτς  .Η Εισαγγελία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης  κατηγορεί τον (επίτιμο πράκτορα)  Στόϊνιτς ότι απέσπασε  συνολικά πάνω από 30.000 ευρώ από τρία άτομα  το 2021 και το 2022, χρησιμοποιώντας το σήμα, και υποσχόμενος να μεσολαβήσει στην επίλυση των προβλημάτων τους με τις αρχές. Παρά την υπόθεση Στόϊνιτς, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πόσοι και ποιοι είναι οι «επίτιμοι πράκτορες» και πόσες τιμητικές ταυτότητες της υπηρεσίας κυκλοφορούν . Στις αρχές του 2024, η Εισαγγελία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης άσκησε άλλη δίωξη διότι «τιμητικά δελτία ταυτότητας Υπηρεσίας Ασφάλειας Πληροφοριών» διανεμήθηκαν παράνομα και χωρίς να περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο της εν λόγω υπηρεσίας. Το ζήτημα των δελτίων ταυτότητας της μυστικής αστυνομίας αποκαλύφθηκε όταν ήρθε στη συνέχεια στο φως της δημοσιότητας όταν ο εκπρόσωπος του SDA στο Κοινοβούλιο της Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σάλκο Ζίλζιτς συνελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο  στη Σερβία, και βρήκαν πάνω του την ταυτότητα της OBA. Τότε ισχυρίστηκε ότι είχε φτιάξει μια πλαστή και ο Μεχμετάγκιτς  ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι δεν είχε καμία σχέση με την έκδοση τιμητικών δελτίων ταυτότητας αυτής της υπηρεσίας.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ένας (μουσουλμάνος) Εύελπις από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη κατά τη διάρκεια της τελετής εισδοχής νέων αξιωματικών στη Στρατιωτική Ακαδημία των Ενόπλων Δυνάμεων  της Αυστρίας αρνήθηκε να κάνει χειραψία  με την Υπουργό Άμυνας της Αυστρίας, Κλαούντια Τάννερ  λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων που δεν του επιτρέπουν  να κάνει χειραψία με μια γυναίκα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, δήλωσε ότι δεύτερη τακτική σύνοδος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας θα ξεκινήσει  την επόμενη Δευτέρα και στην πρώτη συνεδρίαση , θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις του νόμου για τις μεταλλευτικές και γεωλογικές έρευνες. Η χθεσινή συζήτηση ματαιώθηκε κατόπιν των επεισοδίων που έκανε η Αντιπολίτευση. Τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας ενέκριναν τελικά τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος, που αύξησε τον προϋπολογισμό της Σερβίας κατά 132,5 δισεκατομμύρια δηνάρια και ανέρχεται σε 2,173 δισεκατομμύρια δηνάρια. Συνολικά 136 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης του προϋπολογισμού, ενώ 51 ψήφισαν κατά, χωρίς αποχές, και έξι βουλευτές απείχαν. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στο σερβικό κοινοβούλιο δεν ψήφισαν υπέρ της προτεινόμενης τροποποίησης του προϋπολογισμού. Το σερβικό κοινοβούλιο απέρριψε και τις 119 τροπολογίες που υπεβλήθηκαν.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, και ειδικά εκείνες τις χώρες που έχουν αναμφισβήτητη επιρροή στις αρχές της Πρίστινα να αντιδράσουν επειγόντως για να σταματήσει  η Πρίστινα «τη συνεχιζόμενη συστηματικής, ολοκληρωτικά  και εκτεταμένη βίας κατά των Σέρβων, και κάλεσε επίσης τις αρχές της Πρίστινα  να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση τις διατάξεις των υπογεγραμμένων συμφωνιών στο πλαίσιο του Διαλόγου και να σχηματίσουν την Κοινότητα των Σερβικών Δήμων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς παραβρέθηκε στα εγκαίνια του ξενοδοχείου St. Ridges και του Πύργου του Βελιγραδίου που σε 15 ημέρες θα είναι ανοιχτά για όλους  τους πολίτες.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Δούναβης πλημμύρισε παραδουνάβιο ψαροχώρι  κοντά; Στο Σόμπορ,. Το νερό ανέβηκε μέχρι το ύψος των παραθύρων των σπιτιών.

 ΤΙΡΑΝΑ. Άρχισε η εξέγερση των βουλευτών του Μπερίσα. Οι Βουλευτές από Δημοκρατικό Κόμμα (DP) της Σκιπερίας (Αλβανίας)  μπλόκαραν τη σσυνεδρίαση της ολομέλειας καταλαμβάνοντας το βήμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, και πέταξαν αντικείμενα στην πρόεδρο της Βουλής Ελίζα Σπιροπάλη. Βουλευτές μετα βγήκαν επίσης έξω, βγάζοντας καρέκλες και πυρπολώντας τις μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου και αφού έβαλαν φωτιά στις καρέκλες, οι βουλευτές  επέστρεψαν στην αίθουσα και μπλόκαραν ξανά το βήμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε σε έναν από τους  βουλευτές του Κόμματος που αποκάλυψε τη σχέση της κυβέρνησης με την Μαφία των ναρκωτικών .Το Εφετείο της Αλβανίας επικύρωσε την Παρασκευή την ετυμηγορία κατώτερου δικαστηρίου που καταδίκασε τον Έρβιν Σαλιάνι, βουλευτή  του Δημοκρατικού Κόμματος, σε φυλάκιση ενός έτους επειδή εκανε «ψευδείς αναφορές» εναντίον του πρώην υπουργού Εσωτερικών. Ο Χασισέμπορος αντέδρασε στις εξελίξεις στη Συνέλευση «ενάντια σε μια δικαστική απόφαση». Ο Ράμα είπε επίσης ότι «η πολιτική έχει τη δύναμη να σπείρει, αλλά και να εξοντώνει». «Σήμερα αναμένεται να είμαστε υπεύθυνοι, πολιτικά προσεκτικοί και προσηλωμένοι σε μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν τις ευρωπαϊκές αξίες. Πιστεύω ότι ανάμεσα σε αυτές τις δύο απόψεις, όχι βέβαια απόλυτες αλλά σχετικές, σήμερα υπάρχει ένας διχασμός μεταξύ μας, αυτών που προσπαθούν να θεραπεύσουν, να θεραπεύσουν... και εκείνους που καταστρέφουν, ξεριζώνουν, καίνε», είπε ο Ράμα. Ο Νίκο Πελέσι, συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος των χασισεμπόρων είπε: «Η Συνέλευση πρέπει να είναι ένας ναός ηθικής και σεβασμού του νόμου, όχι μια σκηνή όπου ο νόμος παραβιάζεται βίαια».

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Συνασπισμός Μιλάτοβιτς-«ΟΥΡΑ» στην Ποντγκόριτσα, που ανεδείχθη ο Ρυθμιστής της Πλειοψηφίας δεν μίλησε ακόμα με αποτέλεσμα  να φουντώνουν τα σενάρια για μια πλειοψηφία χωρίς  τα κυβερνώντα κόμματα από το κρατικό επίπεδο.  Το DPS, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας, του SEP του πρώην πρωθυπουργού Duško Marković και της λίστας «Για μια καλύτερη Ποντγκόριτσα», (Μιλάτοβιτς-«ΟΥΡΑ») θα φτάσει τους 30 συμβούλους και θα εκλέξει τον δικό τους Δήμαρχο. (Πιθανώς τον Ράκσεβιτς της ΟΥΡΑ) Ο  Συνασπισμό,ς «Για μια καλύτερη Ποντγκόριτσα», που υποστηρίζεται από τον αρχηγό του κράτους Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, θα καθορίσει ποιος θα σχηματίσει  την κυβέρνηση στην πρωτεύουσα.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών οργάνωσε επινίκια συγκέντρωση   χθες το βράδυ αφού κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στην Ποντγκόριτσα στις δμοτικές εκλογές. Στους δρόμους  μαζί με τους ακτιβιστές της Ποντγκόριτσα, εμφανίστηκε ο  Μίλο Τζουκάνοβιτς, που γιόρτασε τραγουδώντας: «Κανείς δεν μπορεί να μας κάνει τίποτα, είμαστε ισχυρότεροι από τη Σερβία...» και οι σύντροφοί του τον υποστήριζαν εν χορώ.

ΚΟΤΟΡ.  Η Δημοτική Εφορευτική  Επιτροπή του Κότορ, απέρριψε τις ενστάσεις  του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS) για τα 165 άκυρα ψηφοδέλτια και επεκύρσε τα αποτελέσματα που ήταν ήδη γνωστά από τα Κόμματα

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Τα επόμενα δύο χρόνια, με βάση την ανάλυση των υφιστάμενων δεδομένων, καθώς και των αποδεικτικών στοιχείων που ελήφθησαν από τον Μηχανισμό  της  Χάγη, η Ειδική Κρατική Εισαγγελία (SDT) θα πρέπει ενδεχομένως να ανοίξει εκ νέου έρευνες για υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στο Μαυροβούνιο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ Σύμφωνα με το νέο νόμο για τη διαχείριση αποβλήτων, η χρήση πλαστικών σακουλών και πλαστικών μίας χρήσης θα απαγορευτεί στο Μαυροβούνιο από τις 20 Οκτωβρίου και το εύρος των κυρώσεων για όσους διαθέτουν αυτά τα προϊόντα στην αγορά θα κυμαίνεται από 1.000 έως 40.000 ευρώ.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Μίτσκοσκι απευθύνθηκε στους συνταξιούχους με βιντεοσκοπημένο μήνυμα και ανακοίνωσε ότι η πληρωμή των αυξημένων συντάξεων θα ξεκινήσει από σήμερα. Το VMRO-DPMNE μπορεί να υπερηφανεύεται για την αύξηση των συντάξεων, αλλά καταργεί την επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Ιζέτ Μετζίτι  δήλωσε ότι ο νόμος για τις γλώσσες δεν μπορεί να καταργηθεί, και ότι  η καταπολέμηση των τυχερών παιχνιδιών είναι η κορυφαία προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Είπε  ακόμα ότι «η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν θα είναι μονοεθνική. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια τάση να απεικονίζονται μόνο οι Αλβανοί ως ένοχοι. «Υπάρχει αρκετό υλικό για τη διαφθορά. Έκλεψαν τόσο οι Αλβανοί όσο και οι Μακεδόνες», τόνισε.

ΣΚΟΠΙΑ.  Ο Δήμαρχος του Δήμου Κίσελα Βόντα  Όρτσε Γκεοργκιέφσκι δήλωσε στη Τ/Ο «Σιτέλ» ότι έχει φιλοδοξίες να θέσει υποψηφιότητα για Δήμαρχος της πόλης των Σκοπίων. «Πιστεύω ότι το κόμμα μου θα διεξαγάγει μια σειρά δημοσκοπήσεων και πιστεύω επίσης βαθιά στους πολίτες των Σκοπίων και στον λαό μου και είμαι βέβαιος ότι θα λάβω υποστήριξη για την υποψηφιότητα για Δήμαρχος της πόλης των Σκοπίων»,είπε.και τόνισε ότι συντάσσονται σχέδια νομοθετικών τροπολογιών  για την αφαίρεση των εξουσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης στ Σκόπια, καθώς και για τον πρόωρο τερματισμό της θητείας   Δημάρχων.

ΣΚΟΠΙΑ.  Ο συνασπισμός  «ΑΞΙΖΟΥΜΕ» γιόρτασε τις πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησης της Σεβερνοματσεντόνιγια . Στη συγκέντρωση  μίλησαν οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων του συνασπισμού. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τη χρηστή διακυβέρνηση και τη διαφάνεια Αρμπεν Φατάϊ μίλησε για  τα επιτεύγματα του συνασπισμού,  την αύξηση των συντάξεων, την καταπολέμηση των τυχερών παιχνιδιών, τη δημιουργία 600 νέων θέσεων εργασίας για ειδικευόμενους ιατρούς, και την ίδρυση της Αλβανικής Ακαδημίας. «Δεν είμαστε μια εναλλακτική λύση στο DUI, αλλά μια  εξέγερση που στοχεύει να επιφέρει τις επιθυμητές αλλαγές για τους Αλβανούς. Αυτή είναι μια ευκαιρία που μας δίνεται από τους ανθρώπους και θα διατηρήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη έντιμα και υπεύθυνα», είπε ,Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κινήματος, και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ιζέτ Μετζίτι είπε. «Αντιμετωπίζουμε μια καταστροφική αντιπολίτευση που ασκεί άσκοπη κριτική κάθε μέρα χωρίς επιχειρήματα προκειμένου να αποσταθεροποιήσει και να αποπροσανατολίσει, όχι προς το συμφέρον των πολιτών, αλλά για να αποφύγει την ευθύνη. Επιπλέον, είχαν καταστροφικές πρωτοβουλίες που βρίσκονταν στα συρτάρια για μεγάλο χρονικό διάστημα και τώρα τις φέρνουν στο φως, επειδή συνεχίζουν να ελέγχουν το δικαστικό σώμα, όπως, δυστυχώς, το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έχει γίνει εργαλείο καθημερινής πολιτικής και διαδικασιών αποσταθεροποίησης».

ΣΚΟΠΙΑ. Σεισμός καταγράφηκε στο ανατολικό τμήμα της Σεβερνοματσεντόνιγια .Η δόνηση είχε μέγεθος 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο ήταν 13 χιλιόμετρα βόρεια του Μπέροβο, και το εστιακό βάθος 12 χιλιόμετρα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θεωρεί άδικο να καθυστερήσει η εξέταση της αίτησης του Κοσσυφοπεδίου για καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την  δήλωση που εκδόθηκε στην Πρίστινα, «δύο χρόνια μετά την αίτηση, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ελπίζει ότι η ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα αντιμετωπίσει το αίτημα του Κοσσυφοπεδίου με τη σοβαρότητα που του αρμόζει» και « η γνώμη της ΕΕ σχετικά με την αίτηση αυτή και η παραλαβή του ερωτηματολογίου είναι απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Μέχρι στιγμής, η αίτηση δεν έχει εξεταστεί από καμία χώρα που έχει ασκήσει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Ουγγαρία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.Το Κοσσυφοπέδιο παραμένει η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν έχει καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Ρυθμιστικη Αρχή Ενέργειας (RUE) ανακοίνωσε  πως το Κοσσυφοπέδιο ενδέχεται να αντιμετωπίσει «προκλήσεις εφοδιασμού» κατά τους χειμερινούς μήνες, αν και έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη παραγωγής. Με τις «Το Κοσσυφοπέδιο ενδέχεται να αντιμετωπίσει προκλήσεις στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, η ζήτηση για προσφορά θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες και προγραμματίζονται πρόσθετες εισαγωγές ενέργειας για αυτό», ανεφερε η δήλωση.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η κατάσταση ασφαλείας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο είναι επί του παρόντος σταθερή και ειρηνική, αλλά εξακολουθεί να είναι εύθραυστη, ανέφερε η EULEX.»Η EULEX συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με ιδιαίτερη έμφαση στην ευημερία όλων των κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο. Η EULEX, σύμφωνα με την εντολή της, συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένης της ευημερίας όλων των κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο", ανέφερε η δήλωση.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Στρατιωτικό απόσπασμα της Ειδικής Ομάδας Συνδέσμου και Αναγνώρισης του ΝΑΤΟ ARF περίπου 50 μελών θα αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ περίπου 150 θα σταλούν στη Σεβερνοματσεντόνιγια.  Αυτή είναι η πρώτη φορά από τη σύστασή της τον Ιούλιο του 2024. που  η «Ειδική Ομάδα Συνδέσμου και Αναγνώρισης» (ARF) αναλαμβάνει αποστολή  έχει αναπτυχθεί οπουδήποτε .Μέρος του αρχηγείου της ARF θα ενσωματωθεί προσωρινά στις δομές διοίκησης και ελέγχου της αποστολής της ΚΦΟΡ.

 

Η 1η Οκτωβρίου στην Ιστορία

Η 1η Οκτωβρίου είναι η 275η ημέρα του δίσεκτου 2024. Απομένουν 91 μέρες ως το τέλος του έτους.

844 .Οι Βίκινγκς κατέλαβαν  την αραβική πόλη της Σεβίλλης.

 
911. Επί του Λέοντος του Σοφού καθιερώθηκε 
στην Κωνσταντινούπολη, ο εορτασμός της Αγίας Σκέπης, λόγω της εμφάνισης της Θεοτόκου, στην Εκκλησία των Βλαχερνών προς τον αγρυπνούντα μοναχό Ανδρέα και τον  ακόλουθο  του Επιφάνιο.

1018. Στην Ιταλία, ο Κατεπάνω Βασίλειος Βοϊωάννης στο ίδιο πεδίο μάχης όπου οι Ρωμαίοι είχαν συντριβεί από τους Καρχηδονίους το 216 π.x. νίκησε τους Νορμανδούς και έδωσε μια παράσταση ζωής στη Βυζαντινή «Μεγάλη Ελλάδα».

1218. Ο Πάπας Ονώριος Γ ́ απάλλαξε τους Τεύτονες Ιππότες από τη δικαστική εξουσία των τοπικών επισκόπων.

1468. Στο πλαίσιο της διαπάλης του Βίκτορ Πόντεμπραντ με το Ματθία Κορβίνο για το Στέμμα της Βοημίας, οι Ούγγροι νίκησαν τις δυνάμεις της Βοημίας στη μάχη του Ράγιετς.

1550 .Ο Ιβάν ο Τρομερός εξέδωσε Ουκάζιο (Διάταγμα) «Σχετικά με τη παραχώρηση γης» σε χιλιάδες επιλεγμένους  στρατιώτες και έτσι έθεσε τα θεμέλια του τακτικού ρωσικού στρατού. Οι «επιλεγμένοι »  έλαβαν κτήματα σε απόσταση 60-70 χιλιομέτρων από τη Μόσχα, και με αυτούς σχηματίστηκε ένας ημι-τακτικός στρατός τυφεκιοφόρων.

1730. Στην Κωνσταντινούπολη εκθρονίστηκε με πραξικόπημα των Γενιτσάρων των οποίων ηγείτο ο Αλβανός Πατρόνα Χαλίλ, ο γιός της δεύτερης Ελληνίδας Σουλτάνας της Ευανθίας από το Ρέθυμνο, ο Σουλτάνος Αχμέτ Γ΄ που ανέβασε στον θρόνο τον ανιψιό του Μαχμούτ ,τον Γαζή. 

1756. Κατά τον Επταετή Πόλεμο ο Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας με 28000 άνδρες νίκησε 35.000 Αυστριακούς στη μάχη του Λόμποσιτς.




1777. Η πρώτη Συνθήκη του Σαν Ιντελφόνσο. 
Η Ισπανία και η Πορτογαλία μοιράστηκαν τις  αποικίες στη Νότια Αμερική. Πορτογαλία έλαβε  το έδαφος της σημερινής Ουρουγουάης και περιοχές στη σημερινή Βραζιλία.

1787. Στο πλαίσιο του Ρωσο-τουρκικού πολέμου (1787-1792), οι Τούρκοι με 25 πλοία με 400 κανόνια, και 23 μεταγωγικά που μετέφεραν 6000 άνδρες επιτέθηκαν την 1η/12η Οκτωβρίου στο φρούριο Κίνμπουρν που βρισκόταν απέναντι από το Οτσακόφ και το οποίο διοικούσε ο Αλέξανδρος Σουβαρόφ. 
Ο Σουβαρόφ με την άφιξη των Κοζάκων που είχε ζητήσει να τον ενισχύσουν στις 4 το απόγευμα εξαπέλυσε αντεπίθεση και διέλυσε τους Τούρκους που είχαν 4000 νεκρούς. Στα πλοία επέστεψαν 600.
Οι υπόλοιποι αιχμαλωτίστηκαν, μεταξύ των οποίων και δύο Γάλλοι αξιωματικούς ντυμένοι ως Τούρκοι, που στάλθηκαν στη Σιβηρία. Οι Ρωσικές απώλειες ήταν 2 αξιωματικοί και 136 στρατιώτες. Ο ίδιος Σουβαρόφ τραυματίστηκε στα πλευρά και αριστερό χέρι, και σώθηκε από την επέμβαση του γρεναδιέρου Στεπάν Νόβικοφ.

1791 .Πρώτη σύνοδος της Γαλλικής Νομοθετικής Συνέλευσης. 

1795. Η Γαλλία προσάρτησε τις Αυστριακές Κάτω Χώρες, το σημερινό Βέλγιο.

1800. Με την τρίτη Συνθήκη του Σαν Ιντελφόνσο η  Ισπανία παραχώρησε τη Λουιζιάνα στη Γαλλία.

1804‎‎. Άνοιξε στο Κότορ Ρωσικό προξενείο με επικεφαλής τον διπλωματικό εκπρόσωπο της Ρωσίας στο Ντουμπρόβνικ, Μαζουρέβσκι, 

1814. Επρόκειτο να ξεκινήσει ο Συνέδριο της Βιέννης, με στόχο την επαναχάραξη του πολιτικού χάρτη της Ευρώπης μετά την ήττα του Ναπολέοντα αλλά δεν άρχισαν οι συνεδριάσεις λόγω διαφωνιών μεταξύ των Συνέδρων .

1818. Άρχισε  το Συνέδριο του Άαχεν.Η Αυστριακή Αυτοκρατορία, εκπροσωπήθηκε  από τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Β ́ και τον καγκελάριο Μέττερνιχ. Η Ρωσική Αυτοκρατορία, από τον Τσάρο Αλέξανδρο Α', τον Ιωάννη Καποδίστρια και τον Νεσσελροντ.Το Βασίλειο της Πρωσίας, από τον βασιλιά Φρειδερίκο Γουλιέλμο Γ ́, τον φον Χάρντενμπεργκ και τον φον Μπέρνστορφ. Το Ηνωμένο Βασίλειο, εκπροσωπούμενο από τον Λόρδο Καστλερι και τον Ουέλλινγκτον.Το Βασίλειο της Γαλλίας εκπροσώπησε  ο Πρωθυπουργός του Δούκας του Ρισελιέ. Σκοπός του συνεδρίου ήταν να αποφασιστεί το τέλος της κατοχής της Γαλλίας.

1819. Την 1/13η Οκτωβρίου ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης , ο  Άντώμπεης Γρηγοράκης , ο Καπετάν Παναγιώτης Τρουπάκης και ο καπετάν. Τζιγκουρίος Γρηγοράκης προσυπέγραψαν το Σύμφωνο Συμφιλίωσης των Κιτριών για το οποίο εργάστηκαν ο Χριστόφορος Περραιβός και ο Ηλίας Χρυσοσπάθης.
1820. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης εισήλθε στο Λοιμοκαθαρτήριο στο Ισμαήλιο της Βεσσαραβίας, για τη Συνεδρίαση των στελεχών της Επαναστατικής Εταιρείας.

1827. Κατά τον Ρωσοπερσικό πόλεμο ο ρωσικός στρατός με επικεφαλής τον Ιβάν Πασκέβιτς εισήλθε στο Γερεβάν, τερματίζοντας μία χιλιετία μουσουλμανικής κυριαρχίας . 

1860. Οι ερυθροχίτωνες του Γκαριμπάλντι  νίκησαν τον στρατό  του  Βασίλειου της Νάπολης, στη μάχη του ποταμού Βολτούρνο, κοντά στη σημερινή Κάπουα  της Νοτίου Ιταλίας. Στο ίδιο πεδίο μάχης  ο Ναρσής είχε νικήσει τους Γότθους  σε Μάχη κατα Παράταξη.

1861.Κυκλοφόρησαν τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα, με παράσταση της κεφαλής του Ερμή, τα οποία τυπώθηκαν στο Παρίσι. 

1873.Εκδόθηκε από τον Δημήτριο Κορομηλά, η πρώτη καθημερινή εφημερίδα της Αθήνας με τον τίτλο «Εφημερίς».

1890 .Η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εγκαταστάθηκε στη Σόφια.

1899. Σχηματίστηκε η 19η βουλγαρική κυβέρνηση του Φιλελεύθερου Κόμματος με επικεφαλής τον Τόντορ Ιβάντσοφ.


1912. Οι Κρήτες βουλευτές εγιναν δεκτοί από την Ελληνική Βουλή, έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια  για να μετέχουν  κι αυτοί στις εργασίες της, ώστε να επισπευσθεί η ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα.


1914. Η Τουρκία, ως σύμμαχος των Κεντρικών Δυνάμεων έκλεισε τα Δαρδανέλια για τα πλοία των χωρών της Αντάντ.

 1918 . Οι Άραβες υπό τον πράκτορα Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, γνωστό ως «Λόρενς της Αραβίας», κατέλαβαν τη Δαμασκό. 


1924 .Αρχισε να εκπέμπει το Κρατικό Ραδιόφωνο του Βελιγραδίου , από τον πομπό που έστησαν στη Ρακοβίτσα οι μηχανικοί Μιχαήλο Σίμιτς και Ντομπριβόγιε Πέτροβιτς . 


1928 .Στη  Σοβιετική Ένωση τέθηκε σε εφαρμογή το πρώτο πενταετές πρόγραμμα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και την κολεκτιβοποίηση της γεωργίας.


1930 .Οι Μπολσεβίκοι ανατίναξαν το Μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ  στη Μόσχα, που είχε  ιδρυθεί το 1365.

1931. Στην Ισπανία δόθηκε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες . 

1934 .Εξεγέρσεις κατά της Ισπανικής κυβέρνησης των σοσιαλιστών και των  αναρχικών στην Αστούριας και την Καταλονία.

1936. Στην Ισπανία ο Φρανθίσκο Φράνκο ανέλαβε την ηγεσία της επαναστατικής εθνικιστικής κυβέρνησης της λεγόμενης κυβέρνησης του Μπούργκος .

1938. Μετά την Συμφωνία του Μονάχου, ο γερμανικός στρατός μπήκε γερμανόφωνη περιοχή της Σουδητίας που προσαρτήθηκε στη Γερμανία.

1941. Οι Βούλγαροι που καταδίωκαν τους Κουκουέδες που πολεμούσαν για την Σοβιετική Ένωση και οι οποίοι πέρασαν την Κορμίτσα Σερρών εκτέλεσαν 91 Έλληνες επειδή ένας Κομμουνιστής πέταξε χειροβομβίδα στους βουλγάρους.

 1943. Οι Συμμαχικές Δυνάμεις μπήκαν στην Νάπολη.

1945. Υπό τη διεύθυνση των Αθανασίου Σέμπου και Νικολάου Ζιρώ, κυκλοφόρησε στην Αθήνα το πρώτο φύλλο της ημερήσιας αθλητικής εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ», που επέζησε 62 χρόνια, μέχρι το 2007.

 1946 .Βγήκε η απόφαση για τους 22 στη Δίκη της Νυρεμβέργης . καταδικάστηκαν σε θάνατο οι, Γκέρινγκ, Κάιτελ,Ρίμπεντροπ, Καλτενμπρούγκερ , Ρόζενμπεργκ, Χανς Φρανκ , Φριτς Ζάουκελ, Άρτουρ Σέις Ίνκβαρτ. Σε ισόβια καταδικάστηκαν ο Ρούντολφ Ες, ο Φρικ και ο Ρέντερ .Σε ποινή 20ετούς κάθειρξης οι φον Σίραχ, Σπέερ, σε 15ετή κάθειρξη ο φον Νόιραθ και σε 10ετή κάθειρξη ο Καρλ Νταίνιτς. Αθωώθηκαν οι: Γιαλμάρ Σαχτ (τραπεζίτης) και 

ο (πρέσβης στην Άγκυρα) Φραντς φον Πάπεν. 
1947. Οι  Η.Π.Α. αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις με τη Βουλγαρία 

1949. Ο Μάο Τσε Τουνγκ ανακήρυξε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Η Ουγγαρία η Πολωνία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας κατήγγειλαν  τη Συνθήκη Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας με τη Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης, και ξεκίνησαν  εκτεταμένη ιδεολογική εκστρατεία εναντίον της κυβέρνησης του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο.


1956. Από το Αμφιθέατρο της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών στην Τιμισοάρα ξεκίνησε μια φοιτητική κινητοποίηση με αιτήματα προς  όσους βρίσκονταν στην εξουσία . Η Εξέγερση των φοιτητών συνετρίβη από τον Στρατό και την Σεκιουριτάτε.


1958.
 Οι ¨Άγγλοι ξεκίνησαν την  εκβιαστική εφαρμογή  του σχεδίου Μακμίλαν για την Κύπρο. Η κυβέρνηση Καραμανλή χάραξε πολιτική νεων υποχωρήσεων προς την Αγγλία και το ΝΑΤΟ. Παγκύπρια απεργία, διαδηλώσεις και συγκρούσεις. Το Μαρόκο και η Τυνησία έγιναν μέλη του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών.

1960.Η Νιγηρία απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1961.Το ανατολικό και δυτικό Καμερούν ενώθηκαν στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία του Καμερούν.

1962. Η Ελληνική κυβέρνηση κατόπιν αμερικανικής υποδείξεως έκανε  σύσταση προς τους Έλληνες εφοπλιστές να μη ναυλώνουν τα πλοία τους για μεταφορές στην Κούβα 

1963. Εορτάστηκε για πρώτη φορά ως επίσημη Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου η 1η Οκτωβρίου, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου του Μούσκου, το οποίο αποτελείτο από επτά Ελληνοκύπριους και τρεις Τουρκοκύπριους, που ελήφθη στις 11 Ιουλίου του 1963.

1965. Ο Εφιάλτης Μητσοτός μίλησε στα Χανιά στην πρώτη φιλοκυβερνητική συγκέντρωση, μετά τα Ιουλιανά, και επιτέθηκε στον Ανδρέα αποκαλώντας τον «εξ Αμερικής αερόλιθον που επιδιώκει να αλώσει την κεντρώαν παράταξιν δια λογαριασμόν της Αριστεράς».  Ο Σουχάρτο κατέστελλε  την απόπειρα κομμουνιστικού πραξικοπήματος στην Ινδονησία, από το κίνημα «30 Σεπτέμβρη».

1968.Εγινε η χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία στην νεότερη Ελλάδα . Στο Δερβένι της Κορινθίας από σύγκρουση αμαξοστοιχιών σκοτώθηκαν 34 και τραυματίστηκαν 102.
 
1969.Δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι, όπου ζούσε με κρατική χορηγία, κατά του καθεστώτος της 21ης Απριλίου. 
 Το Κονκόρντ έσπασε το φράγμα του ήχου για πρώτη φορά..



1970.
Πραγματοποιήθηκε στο Κάϊρο  η κηδεία του Αιγύπτιου προέδρου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ. Εκατομμύρια Αιγυπτίων και Αράβων στους δρόμους όλών των Αραβικών πρωτευουσών. 100.000 στην Ιερουσαλήμ.  Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού «4 Τροχοί» του Κώστα Καββαθά. Εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο στις Σέρρες

1973. Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης.

1974. Σκοτώθηκε σε ατύχημα στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, στον χώρο του ανασκαφών του προϊστορικού οικισμού, ο  αρχαιολόγος και Ελληνολάτρης καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδων Μαρινάτος, που ανέσκαψε  τη Θήρα/

1979. Οι ΗΠΑ επέστρεψαν την κυριαρχία της Διώρυγας του Παναμά στον Παναμά.


1980. Η ΕΡΤ μετέδωσε το πρώτο έγχρωμο δελτίο ειδήσεων. Το μότορσιπ «Παναγιώτης», φορτωμένο με λαθραία τσιγάρα, προσάραξε  κόλπο της Ζακύνθου. Είναι το περίφημο «Ναυάγιο».

 1982. Ο Χέλμουτ Κολ εκλέχτηκε καγκελάριος.

 
1985.Ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν την έδρα της ΟΑΠ στην Τυνησία. Σκοτώθηκαν 60. 

1988. Το Ανώτατο Σοβιέτ στη Μόσχα εξέλεξε το Γενικό Γραμματέα του ΚΚΣΕ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ως διάδοχο του Αντρέι Γκρομίκο, στη θέση του αρχηγού του κράτους.
1990. Στη Λίκα της Δαλματίας το σερβικό Εθνικό Συμβούλιο κήρυξε την αυτονομία των Σέρβων στην Κροατία, με βάση ένα δημοψήφισμα στο οποίο ψήφισαν 567.317 Σέρβοι .Το  Ανώτατο Σοβιέτ  της ΕΣΣΔ υιοθέτησε το νόμο για την ελευθερία της συνείδησης.

1991. Στο  Βούκοβαρ,  Κροατικές παραστρατιωτικές δυνάμεις με δυναμίτες ανατίναξαν την  Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε το 1758.

1992.Το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Σαρατόγκα» που  συμμετέχει σε άσκηση στο Αιγαίο  έβαλε εναντίον του Τουρκικού ναρκαλιευτικού «Μουαβανέτ», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 Τούρκοι ναύτες.

1996 .Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ήρε τις κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, που επιβλήθηκαν το 1992, λόγω του πολέμου στη Βοσνία.

1997 .Η γιουγκοσλαβική αστυνομία διέλυσε τις διαδηλώσεις  των Αλβανών  φοιτητών στην Πρίστινα και πέντε άλλες πόλεις στο Κοσσυφοπέδιο που απαιτούσαν η διδασκαλία στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα να γινόταν  στην αλβανική γλώσσα.

1998.
 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διορίστηκε ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.


1999. Ο  Ρώσος Πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του Τσετσένου Προέδρου Ασλάν Μασχάντοφ. Έναρξη του δεύτερου τσετσενικού πολέμου.

2000 . Σε όλη τη Σερβία συνεχίστηκαν  οι  διαμαρτυρίες των πολιτών που ζητούσαν από την Εφορευτική Επιτροπή  να ανακηρύξει ως νικητή των προεδρικών εκλογών τον   Βόισλαβ Κοστούνιτσα . Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στο ορυχείο «Κολούμπαρα» σε μια προσπάθεια να σταματησει η απεργία των ανθρακωρύχων.

2003. Στην Μπάνια Λούκα, η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμλικα Σέρπσκα  ενέκρινε ψήφισμα  για την απόσυρση της αγωγής ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για γενοκτονία κατά της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, που κατέθεσαν ως Βοσνία Ερζεγοβίνη οι μουσουλμάνοι.

2004. Ενεργοποιήθηκε το ηφαίστειο της Αγίας Ελένης, στις ΗΠΑ. Bούλευμα του Αρείου Πάγου, γνωμοδότησε  ότι το φαξ  ή φωτοτυπία εγγράφου  συνιστά έγγραφο και χωρίς επικύρωση. Πέθανε η ηθοποιός Ελένη Χατζηαργυργη.

2005. Στο Ελ Σαλβαδόρ εξεράγη το  ηφαίστειο  της Αγίας Άννας.
 Η προηγούμενη έκρηξη ήταν το 1904. 
Τρομοκρατική επίθεση στο  νησί Μπαλί  26  νεκροί και άτομα και εκατοντάδες τραυματίες.
  

2006. Με ομόφωνη απόφαση του σερβικού κοινοβουλίου υιοθετήθηκε το Σύνταγμα  στο οποίο αναφέρεται ότι το Κόσσοβο και το Μετόχι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Σερβίας. Στην Βοσνία Ερζεγοβίνης έγιναν γενικές εκλογές


2009 . Κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στη  Σικελία. Ολόκληρες γειτονιές της Μεσσήνης και του Παλέρμο βυθίστηκαν κάτω από τόνους λάσπης. Τουλάχιστον 20 νεκροί. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε  ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την κρίση «γρηγορότερα από το αναμενόμενο». Στη Ρουμανία, το  Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αποχώρισε  από τον κυβερνόντα συνασπισμό. 

2014. Στη Βουλγαρία δεκαπέντε εργαζόμενοι  σκοτώθηκαν, και πολλοί  τραυματίστηκαν από έκρηξη στο εργοστάσιο επεξεργασίας πυρομαχικών «Μιτζούρ» στο Βίντιν.


2016. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνώρισε  επίσημα το κινεζικό γουάν ως αποθεματικό νόμισμα, και το συμπεριέλαβε στο νομισματικό καλάθι του ΔΝΤ, των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιώματα , που περιλαμβάνει το δολάριο, το ευρώ, τη λίρα και το γεν.

2017 .Στην Καταλονία έγινε το «παράνομο» δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία  από την Ισπανία. Οι δυνάμεις της ισπανικής αστυνομίας επιτέθηκαν στα εκλογικά Κέντρα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 844 πολιτών. Η κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι τελικά μπόρεσαν να ψηφίσουν 2.000.000  πολίτες που είπαν  «ναι» στην ανεξαρτησία με σαρωτική πλειοψηφία.

2018. Το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της Βολιβίας κατά της Χιλής για πρόσβαση στη θάλασσα. Στον Καναδά , σαρωτική νίκη του Συνασπισμού «Το μέλλον  του Κεμπέκ» , στις γενικές εκλογές στο Κεμπέκ. Το «Avenir Québec» με επικεφαλής τον Φρανσουά Λεγκό κέρδισε τις 74 από τις συνολικά 125 έδρες, εξαφανίζοντας  το «Παρτί Κεμπεκουά». Το Κόμμα των Φιλελευθέρων,  έγινε το κόμμα της αντιπολίτευσης με 31 έδρες. 

2020. Στο Βέλγιο, 494 ημέρες μετά τις γενικές εκλογές του 2019, ο φιλελεύθερος Αλεξάντερ Ντε Κρόο   σχημάτισε επτακομματική κυβέρνησή